Wielerweekend: Dauphiné en Zwitserland
foto: Sirotti
zaterdag 11 juni 2016 om 09:00

Wielerweekend: Dauphiné en Zwitserland

Liefhebbers van de koers hoeven zich dit weekend niet te vervelen. De wedstrijdkalender puilt uit van profwedstrijden op alle niveaus. De meeste aandacht is vanzelfsprekend voor het Critérium du Dauphiné en de Ronde van Zwitserland.

flag-fr Critérium du Dauphiné (2.UWT)
Dit weekend is de ontknoping van de eerste generale repetitie voor de Tour de France. Drie bergetappes vormen het slotakkoord van het Critérium du Dauphiné.

In de voorlaatste rit, naar Méribel, moeten de renners over vijf cols, waaronder de Col de La Madeleine. In totaal krijgen zij meer dan 4000 hoogtemeters voorgeschoteld.

Het beste is voor het laatst bewaard in deze ronde. De lastige slotrit naar Superdévoluy mag worden aangeduid als de koninginnenrit. Deze etappe bestaat uit passages over de Col de la Moissière (8,3 km aan 8,2%) en de Col du Noyer (7,5 km aan 8,4%). De aankomst ligt na een klim van 3,8 kilometer aan 5,9%.

Voorbeschouwing
Wedstrijdpagina

flag-ch Ronde van Zwitserland
Renners met klassementsambities in de Tour de France die niet aan de Dauphiné zijn begonnen, starten vrijwel allemaal in de Ronde van Zwitserland. Zaterdag begint in Baar de negendaagse expeditie door het bergachtige Zwitserse landschap.

De ronde begint met een korte ‘proloog’, die echter wel is genummerd als eerste etappe. Er moet 6,4 kilometer tegen de klok worden gereden, over een golvend parcours. Vorig jaar won Tom Dumoulin in het nabijgelegen Risch Rotkreuz de korte individuele tijdrit, om in totaal vier dagen de leiderstrui te dragen. De Nederlander is er dit jaar niet bij.

De Ronde van Zwitserland profileert zich graag als de ‘vierde grote ronde van het seizoen’. Qua parcours lijkt die stelling gerechtvaardigd, maar qua deelnemersveld verliest de Zwitserse meerdaagsewedstrijd de concurrentiestrijd met het Critérium du Dauphiné. Favorieten voor de eindzege in Zwitserland zijn onder Geraint Thomas, Tejay van Garderen en natuurlijk drievoudig eindwinnaar Rui Costa.

In Nederland zijn we vooral benieuwd naar de verrichtingen van Robert Gesink en Wilco Kelderman. Beide heren verbleven de afgelopen drie weken op hoogtestage in Tenerife. In Zwitserland kunnen zij een eerste tussenbalans opmaken met het oog op de Tour. Lees alles over de Ronde van Zwitserland in onze uitgebreide voorbeschouwing.

flag-de Rund um Köln (1.1)
Wie dit weekend een wedstrijd wil meepikken, kan niet ver over de Nederlandse grens terecht in Keulen. In de meer dan tweeduizend jaar oude Duitse stad staat zondag een jubileumeditie van Rondom Keulen op het programma. De eendaagse wedstrijd viert haar honderdste editie.

Vorig jaar ging de overwinning naar Tom Boonen. De Belg van Etixx-Quick-Step was toen na 196 heuvelachtige kilometers de snelste van een kopgroep van vijf. Edward Theuns werd tweede, voor de Duitser Andreas Schillinger.

Twee Nederlandse ploegen staan dit jaar aan de start: LottoNL-Jumbo (met Dylan Groenewegen) en Rabobank. Naast LottoNL-Jumbo staan ook WorldTour-ploegen Giant-Alpecin, Lotto-Soudaly, Dimension Data en BMC op de deelnemerslijst. In tegenstelling tot vorig jaar doet Roompot-Oranje Peloton niet mee.

Programmaboek (Duits)
Deelnemerslijst

flag-be Ronde van Limburg (1.1)
De Ronde van Limburg werd vorige week toch al verreden? Inderdaad, de Nederlandse Ronde van Limburg, een wedstrijd uit de Topcompetitie, werd vorige week gewonnen door Martijn Budding. België heeft ook een provincie ‘Limburg’ genoemd en de ronde door die provincie is gepland voor zondag.

De editie van vorig jaar is op naam komen te staan van Björn Leukemans. Vanuit Nederlands perspectief is het leuker om nóg een jaar terug te gaan. Mathieu van der Poel verraste in 2014 het peloton door in een massasprint onder andere Paul Martens (tweede) en Greg Henderson (derde) te verslaan.

Waar rijden de Nederlanders?
Critérium du Dauphiné (15)
Stef Clement (IAM), Roy Curvers, Koen de Kort, Ramon Sinkeldam (Giant-Alpecin), Sebastian Langeveld, Tom-Jelte Slagter, Dylan van Baarle (Cannondale), Moreno Hofland, Martijn Keizer, Steven Lammertink, Mike Teunissen, Dennis van Winden (LottoNL-Jumbo), Wout Poels (Sky), Bauke Mollema (Trek-Segafredo) en Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert).

Ronde van Zwitserland (20)
Robert Gesink, Koen Bouwman, Twan Castelijns, Wilco Kelderman, Bert-Jan Lindeman, Bram Tankink (LottoNL-Jumbo), Sam Oomen, Laurens ten Dam (Giant-Alpecin), Pim Ligthart (Lotto Soudal), Danny van Poppel (Sky), Lars Boom, Lieuwe Westra (Astana), Pieter Weening, Antwan Tolhoek, Michel Kreder, Raymond Kreder, Huub Duijn, Maurits Lammertink, Nick van der Lijke en Berden de Vries (Roompot Oranje-Peloton)

Rund um Köln (18)
Tom Stamsnijder (Giant-Alpecin), Dylan Groenewegen, Tom Leezer, Jos van Emden, Timo Roosen, Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo), Floris Gerts (BMC), Piotr Havik, Bob Schoonbroodt, Michael Vingerling (3M), Dylan Bouwmans, Peter Lenderink, Jan Maas, Davy Gunst, Lennard Hofstede, Sieben Wouters, Jeroen Meijers en Martijn Tusveld (Rabobank)

Ronde van Limburg (-)
Deelnemerslijst nog niet beschikbaar.

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
10 juni 2016 14:10
@redactie het rabolijstje voor Keulen is inmiddels definitief en aangepast (zie pcs)
10 juni 2016 17:27
Go Pietertje!
10 juni 2016 18:22
m.i. is zaterdag de koniginnerit en niet zondag in de Dauphiné....
11 juni 2016 11:09
Prima dit soort nieuwsberichten voor de wielerliefhebbers! Dit is wat we(ik)willen weten. Alleen nog een overzichtje wanneer en waar ik welke koers live kan volgen (tv/internet)
11 juni 2016 11:17
@redactie: Cyclingfever heeft wel een startlijst van Limburg.
http://www.cyclingfever.com/editie.html?detp=view&_ap=startlijst&editie_idd=MjcyMDk=

Om te reageren moet je ingelogd zijn.