Wielerweekend: Koersen in de Dolomieten, Californië, Noorwegen, Wales en Picardië
Foto: ANSA
zaterdag 21 mei 2016 om 09:00

Wielerweekend: Koersen in de Dolomieten, Californië, Noorwegen, Wales en Picardië

De meeste wielerfans zullen komend weekend uitkijken naar de strijd in de Dolomieten, maar ook elders staan er de nodige wielerwedstrijden op het programma. In Noorwegen en Californië is men zondag toe aan de slotrit. Daarnaast zijn er wedstrijden in Wales en Picardië.

flag-it Giro d’Italia
Op zaterdag staan er in de Giro maar liefst 5400 hoogtemeters op het menu. Tussen Alpago en Corvara, waar de bevolking geen Italiaans maar Ladinisch spreekt, moeten zes stevige bergen beklommen worden. De zwaarste zijn de Passo Pordoi (9,2 kilometer aan 6,9 procent) en de Passo Giau (10,1 kilometer aan 9,1 procent), die respectievelijk als eerste en vijfde in het parcours zitten. Na de Passo Giau volgt nog de Passo Valparola (13 kilometer aan 5,4 procent), waarna de renners afdalen richting Corvara, dat twintig kilometer verderop ligt. De NOS begint zaterdag om 13:10 met de live-uitzending, Sporza om 14:00. Eurosport zal dit weekend vanwege motorsport en tennis geen live-verslag doen.

Giro etappe 14

Op zondag is er voor de klassementsrenners geen mogelijkheid meer om zich te verstoppen. Tijdens de klimtijdrit op Alpe di Siusi is het ieder voor zich. Deze berg, die door de Duitstaligen in Zuid-Tirol ook wel Seiser Alm wordt genoemd, is negen kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 8,3 procent. Hij zat zeven jaar geleden voor het laatst in de Giro. Toen versloeg Denis Menchov op machtige wijze Danilo di Luca in de sprint. De renners beginnen in de komende editie niet direct aan de beklimming, maar moeten eerst 1,8 kilometer aan vals plat afleggen.


flag-us Tour of California (2.HC)
Alvorens de renners het weekend ingaan, moet er in Californië vanavond eerst nog een tijdrit afwerken. In Folsom wacht een 20,3 kilometer lange rit tegen de klok met veel lange, rechte stukken en een beetje hoogteverschil.

De zevende rit speelt zich zaterdag af in het wijngebied Sonoma County. Langs de wijngaarden wacht een parcours met zes korte beklimmingen, waarvan de langste 2,8 kilometer is. Doordat de slotfase vlak is, krijgen de sprintersploegen nog voldoende gelegenheid om het tot een massasprint te laten komen.

Op zondag is Sacramento gastheer van een korte slotrit. Het parcours gaat langs de Sacramento River en gaat twee keer over de Tower Bridge voordat het terugkeert naar de binnenstad. Rond het Capitol building wachten nog drie lokale rondes voordat de eindstreep wacht. Dan weten we wie zich de opvolger mag noemen van Peter Sagan.

Voorbeschouwing Tour of California
Deelnemerslijst


flag-us Amgen Tour of California WE (2.WWT)
Naast de mannen hebben ook de vrouwen een eigen editie van de Ronde van Californië. Deze vierdaagse maakt deel uit van de Women’s World Tour. De Nederlandse inbreng komt onder meer van Marianne Vos, Lucinda Brand, Chantal Blaak en Kirsten Wild.

Vanavond wacht er eerst een ploegentijdrit door het historische centrum van Folsom, waarbij de vrouwen hetzelfde parcours als de mannen afleggen. Op zaterdag wacht 111 kilometer lange etappe. De dames zetten aanvankelijk koers richting de Stille Oceaan, om vervolgens terug te keren naar Santa Rosa. Op de heenweg wacht de beklimming van Harrison Grade Road, terwijl op de terugweg Coleman Valley Road op het menu staat. De rit wordt afgesloten met drie lokale ronden door Santa Rosa. De wedstrijd wordt zondag afgesloten met 20 rondjes door de binnenstad van Sacramento.


flag-no Tour of Norway (2.HC)

De etappe van zaterdag wordt beslist bij de Hønefoss Airport in Eggemoen. Daar wordt na 140 kilometer voor het eerst de eindstreep gepasseerd. Vervolgens wachten er nog drie rondjes op het plaatselijke circuit. De finishstraat loopt gevoelig bergop, waardoor de etappe geknipt is voor een sprinter met macht in de benen.

In de slotetappe komen de renners niet meer voor verrassingen te staan. Er staan weliswaar nog twee cols op het menu, maar de finale is grotendeels vlak. Vorig jaar was in Sarpsborg de streep van de openingsetappe getrokken. Zoals zo vaak in de Tour of Norway ging Alexander Kristoff daar met de overwinning aan de haal.

Voorbeschouwing Ronde van Noorwegen
Deelnemerslijst


flag-gb Velothon Wales (1.1)
Met de Velothon Wales staat er in het zuiden van Wales nog een relatief jonge wedstrijd op het programma. De eendagskoers maakt deel uit van de Velothon-serie, waarbij er ook een toertocht georganiseerd wordt waarbij recreatieve fietsers dezelfde route als de profs kunnen rijden. Velothon kent ook wedstrijden in Berlijn en Stockholm.

Het parcours voert de renners zuiden vanuit de start in Cardiff aanvankelijk langs het kanaal van Bristol in oostelijke richting. De renners zetten daarna koers naar het noorden, waar een tweevoudige beklimming van de The Tumble wacht. Wanneer er opnieuw koers wordt gezet naar Cardiff, wacht een tweevoudige beklimming van Caerphilly Mountain. De finishlijn ligt na 174 kilometer in Cardiff getrokken.

route_cardiff

Vorig jaar werd de eerste editie gewonnen door de Deen Martin Mortensen. Over de startlijst is op moment van schrijven nog weinig bekend. Met Parkhotel Valkenburg staat er één Nederlandse ploeg aan de start.

Website organisatie


flag-fr Grand Prix de la Somme (1.1)
De Fransen maken zich zondag op voor de Grand Prix de la Somme. De wedstrijd – die al sinds 1986 op de kalender staat – speelt zich af in Picardië, een streek in Noord-Frankrijk.

Daar begint iets ten zuiden van Amiens in het plaatstje Dury een 195,8 kilometer lange koers over een golvend parcours. Onderweg zijn er zes gecategoriseerde beklimmingen. Na een afstand van 90,3 kilometer volgen er nog twee rondes van 25,8 en twee van 26,9 kilometer. De aankomst ligt in de plaats Albert.

Vorig jaar werd de wedstrijd gewonnen door Quentin Jauregui, die dit jaar opnieuw aan de start staat. Ook de naam van Nacer Bouhanni (Cofidis) prijkt op de startlijst, net als onder meer Kenny Dehaes (Wanty-Groupe Gobert)

Website organisatie
Deelnemerslijst


Waar rijden de Nederlanders?
Giro d’Italia (9)
Moreno Hofland, Twan Castelijns, Martijn Keizer, Steven Kruijswijk, Jos van Emden, Bram Tankink, Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo), Albert Timmer, Tom Stamsnijder (Giant-Alpecin), Pim Ligthart (Lotto Soudal)

Tour of California (11)
Dennis van Winden, Dylan Groenewegen, Timo Roosen, Mike Teunissen (LottoNL-Jumbo), Martijn Verschoor (Novo Nordisk), Ramon Sinkeldam, Koen de Kort, Laurens ten Dam, Roy Curvers (Giant-Alpecin), Danny van Poppel (Sky), Wouter Wippert (Cannondale)

Tour of California voor vrouwen
Marianne Vos, Lucinda Brand, Jeanne Korevaar, Anouska Koster, Moniek Tenninglo (Rabobank-Liv), Chantal Blaak (Boels-Dolmans), Kirsten Wild (Hitec Products), Amy Pieters (Wiggle High5), Iris Slappendel (UnitedHealthcare)

Tour of Norway (9)
André Looij, Antwan Tolhoek, Ivar Slik, Maurits Lammertink, Huub Duijn, Pieter Weening (Roompot-Oranje Peloton), Steven Lammertink en Tom Leezer(LottoNL-Jumbo), Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert)

Grand Prix de la Somme (4)
Yoeri Havik, Bob Schoonbroodt, Michael Vingerling (Allen Team 3M), Wayne Stijns (Differdange-Losch)

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
20 mei 2016 15:31
edit redactie: bedankt, aangepast
21 mei 2016 10:41
Bijzondere keuzes van de tv-redacties. De NOS zendt de Giro alleen in de weekends uit, terwijl Eurosport ophoudt met het volgen zodra het echt leuk dreigt te worden.
21 mei 2016 10:44
Als ik kijk in de tv-gids dan zie ik op Eurosport-1 om 16:00 gewoon wielrennen.
21 mei 2016 11:06
Ik vind deze overzichten echt een meerwaarde. (Vooral ook omdat ik nu minder snel vergeet de WFprono in te vullen :))
22 mei 2016 11:41
Nog steeds geen startlijst voor Wales te vinden. Apart.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.