Wielerweekend: Koersen op drie continenten en strijd om roze
Foto: Sirotti
zaterdag 14 mei 2016 om 09:00

Wielerweekend: Koersen op drie continenten en strijd om roze

Dit wielerweekend zal de meeste aandacht ongetwijfeld uitgaan naar de Giro d’Italia, maar ook in de rest van de wereld staat een aantal wedstrijden op het programma. Er worden op drie verschillende continenten profkoersen georganiseerd. WielerFlits zet het programma voor je op een rij in het spoorboekje voor het weekend.

flag-it Giro d’Italia (2.UWT) (zaterdag en zondag)
De Giro-organisatie heeft twee interessante etappes voor het weekend bewaard. Niet alleen de tijdrit van zondag wordt belangrijk voor de klassementsrenners, maar ook de zaterdagetappe kan voor een verschuiving in de algemene rangschikking zorgen.

De renners krijgen zaterdag in de finale te maken met een beklimming van tweede categorie. En wat voor één: de Alte di Poti is deels onverhard en kent stukken tot veertien procent. Dat gaat ongetwijfeld mooie beelden opleveren, maar we zijn nog niet klaar, want ook de omhooglopende slotkilometer in Arezzo is om van te smullen. Dat weten we van Tirreno-Adriatico, waar de aankomst regelmatig in het parcours wordt opgenomen. Vorig jaar was Greg Van Avermaet de beste in het Middeleeuwse stadje.

Een dag later volgt een 40,5 kilometer lange tijdrit door het heuvelachtige landschap van Toscane. Het is op weg naar Greve geen meter vlak. Dat lijkt ideaal voor Tom Dumoulin. Hij kan tussen de wijngaarden van de Chiantistreek zijn voorsprong nog verder uitbreiden.

Behalve Eurosport en Sporza zendt ook de NOS dit weekend de Ronde van Italië uit. De uitzendingen beginnen steeds rond half drie.

Website Giro d’Italia 2016


10-03-2016 Paris - Nice; Tappa 05 Julienas - Romans Sur Isere; 2016, Cofidis Solutions Credits; Bouhanni, Nacer; Romans Sur Isere;

flag-fr Tour de Picardie (2.1) (zaterdag en zondag)

Dit weekend vinden ook de laatste twee etappes van de Tour de Picardie plaats. Na een typische sprintetappe op vrijdag eindigt de driedaagse met twee ritten waarin iets meer geklommen moet worden, maar echt zwaar kunnen we ze niet noemen. Het meest waarschijnlijke scenario is daarom ook telkens een groepssprint. Niet voor niets vinden we op de erelijst namen als Marcel Kittel (2013), Arnaud Démare (2014) en Kris Boeckmans (2015). De kans is groot dat de editie van 2016 opnieuw een spurter als winnaar krijgt.

Het is daarbij vooral uitkijken naar Nacer Bouhanni (Cofidis), Andrea Guardini (Astana), Kenny Dehaes (Wanty-Groupe Gobert) en het Lotto Soudal-duo Kris Boeckmans & Jens Debusschere. Roompot Oranje Peloton komt met Barry Markus en André Looij aan de start. De wedstrijd wordt niet uitgezonden in Nederland.

Website organisatie


braakman-103_26267081111_o

flag-nl Ronde van Overijssel (1.2) (zaterdag)

In Nederland staat zaterdag met de 64e editie van de Ronde van Overijssel eveneens een UCI-koers op het programma. De renners beginnen in Rijssen aan de wedstrijd en maken vervolgens een rondje door de provincie. Hoewel het parcours hindernissen als de Kuiperberg en de Apenberg bevat, is het meest waarschijnlijke scenario een massaspurt aan de Wijnand Zeeuwstraat. Vorig jaar beschikte Jeff Vermeulen over de snelste benen in een groepssprint.

De Ronde van Overijssel maakt geen deel uit van de Topcompetitie. RTV Oost doet live verslag op de radio. Later komt de omroep met een samenvatting op televisie.

Website organisatie


05-02-2016 Etoile De Besseges; Tappa 03 Besseges - Besseges; 2016, Caja Rural - Seguros Rga; Besseges;

flag-pt Grande Prémio Internacional Beiras e Serra da Estrela (2.1) (zaterdag en zondag)

In Portugal staat dit weekeinde een gloednieuwe rittenwedstrijd op het programma. De eerste editie draagt wellicht de langste naam van alle profwedstrijden. De koers gaat door het leven als de Grande Prémio Internacional Beiras e Serra da Estrela.

De wedstrijd bevat drie etappes over typische Portugese parcoursen: met veel hoogtemeters dus. De laatste etappe (op zondag) is het zwaarst. De wedstrijd eindigt dan op een beklimming van eerste categorie op bijna 1500 meter hoogte. Voor kanshebbers op de overwinning moeten we voornamelijk naar Caja Rural – Seguros RGA kijken. De Spaanse formatie, die eerder de Ronde van Turkije domineerde, is samen met One Pro Cycling de enige profploeg op de deelnemerslijst. Er doen geen Nederlanders mee.


Foto: ANSA

Foto: ANSA

flag-ir Tour of Iran (2.1) (zaterdag en zondag)

In de Tour of Iran staan verrassend genoeg wel landgenoten aan de start. Parkhotel Valkenburg doet namelijk mee en ook Peter Koning is namens Drapac geselecteerd. De Australische werkgever van Koning is de enige profploeg op de deelnemerslijst. Drapac moet voornamelijk opboksen tegen formaties uit Azië. De afgelopen jaren kwam de winnaar ook steeds uit dat continent. Vorig seizoen ging de eindzege naar thuisrijder Mirsamad Pourseyedi. De voormalig winnaar van de Tour de Langkawi doet ook dit seizoen weer mee en lijkt de favoriet voor de overwinning.

Website organisatie


foto: Optum (archief)

foto: Optum (archief)

flag-us Amgen Tour of California (2.HC) (zondag)

Zondagavond, als het weekend bijna voorbij is, begint in Californië de grootste rittenkoers van de Verenigde Staten. In de elfde editie van de Amgen Tour of California staan tien WorldTour-ploegen aan de start, waaronder LottoNL-Jumbo en Giant-Alpecin.

De belangrijkste namen op de deelnemerslijst zijn Greg Van Avermaet, Rohan Dennis (BMC), Andrew Talansky, Lawson Craddock (Cannondale), Tom Boonen, Petr Vakoc (Etixx-Quick-Step), Mark Cavendish (Dimension Data), John Degenkolb (Giant-Alpecin), Alexander Kristoff, Jurgen Van den Broeck (Katusha), Ben Swift (Sky), Peter Sagan (Tinkoff), Bradley Wiggins (Team Wiggins) en Bryan Coquard (Direct Energie). Vanuit Nederlands oogpunt is het vooral uitkijken naar Laurens ten Dam, Ramon Sinkeldam (Giant-Alpecin), Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo), Wouter Wippert (Cannondale) en Danny van Poppel (Sky).

De zondagetappe bevat halverwege een beklimming van eerste categorie, maar het meest waarschijnlijke scenario is desondanks een massasprint, wellicht met een beperkte groep. Het is na de beklimming nog ver tot aan de meet waardoor sprintersploegen voldoende tijd hebben om een massaspurt te organiseren.

Website organisatie


Waar rijden de Nederlanders?
Giro d’Italia (12)
Moreno Hofland, Bram Tankink, Steven Kruijswijk, Jos van Emden, Martijn Keizer, Maarten Tjallingii, Twan Castelijns (LottoNL-Jumbo), Pim Ligthart (Lotto Soudal), Tom Dumoulin, Albert Timmer, Tom Stamsnijder (Giant-Alpecin) en Boy van Poppel (Trek-Segafredo).

Tour de Picardie (8)
Barry Markus, André Looij, Nick van der Lijke, Ivar Slik, Johnny Hoogerland, Tim Kerkhof, Etienne van Empel en Brian van Goethem (Roompot Oranje Peloton).

Tour of Iran (6)
Peter Koning (Drapac), Jasper Ockeloen, Bram Nolten, Dion Beukeboom, Jochem Hoekstra en Peter Schulting (Parkhotel Valkenburg).

Tour of California (11)
Wouter Wippert (Cannondale), Danny van Poppel (Sky), Ramon Sinkeldam, Koen de Kort, Laurens ten Dam, Roy Curvers (Giant-Alpecin), Dylan Groenewegen, Timo Roosen, Mike Teunissen, Dennis van Winden (LottoNL-Jumbo) en Martijn Verschoor (Novo Nordisk).

RIDE Magazine
3 Reacties
Sorteer op:
13 mei 2016 13:49
Positief over dit topic, misschien handig om ook de Belgische coureurs toe te voegen. Aangezien er ook een behoorlijk aantal Belgen de koers volgen via Wielerflits.
13 mei 2016 14:44
Idd prima bericht. Leuk weekend. Lekker s avonds nog even een ritje over zee kijken. Ik verwacht wel nog een uitgebreidere voorbeschouwing van California.

Ik verwacht wel wat van Amir Kolahdouzhagh, de opvolger van Mirsamad Poorseyedi in Iran!
13 mei 2016 15:00
is er ook een mogelijkheid om de Nederlandse ploegleiders toe te voegen?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.