Wielerweekend: Strade Bianche, Women’s WorldTour, Ster van Zwolle, Parijs-Nice…
Foto: ASO
vrijdag 4 maart 2016 om 14:00

Wielerweekend: Strade Bianche, Women’s WorldTour, Ster van Zwolle, Parijs-Nice…

Aan de vooravond van een bomvol wielerweekend starten we vandaag met een nieuwe wekelijkse rubriek. Iedere vrijdag maakt de redactie van WielerFlits een overzicht van de wedstrijden die de komende dagen op de kalender staan. Deze week kunnen we uitkijken naar twee WorldTour koersen en de start van zowel de WorldTour voor vrouwen als de Topcompetitie.

Strade Bianche
Met Strade Bianche staat er zaterdag een wedstrijd op het programma waar door menig liefhebber reikhalzend naar uitgekeken wordt. Een ijzersterk deelnemersveld, de unieke witte wegen, het golvende Toscaanse landschap en een rechtstreekse uitzending op Sporza waren de ingrediënten die ervoor zorgden dat deze eendagskoers in no-time de harten van de wielerfan veroverde.

De afgelopen jaren hadden de renners het geluk de wedstrijd te mogen rijden in aangenaam lentezonnetje, maar dat zou dit jaar wel eens anders kunnen zijn. Volgens laatste voorspellingen mag het peloton zich opmaken voor zware regenbuien en windkracht zes!
Weersverwachting voor Siena

Het deelnemersveld is met onder meer Peter Sagan, Alejandro Valverde, Greg Van Avermaet, Zdenek Stybar en Fabian Cancellara indrukwekkend te noemen. Daarnaast maakt Robert Gesink zijn debuut op de witte wegen.

Voorbeschouwing Strade Bianche 2016


Terugblik Strade Bianche 2015


Start WorldTour voor vrouwen
Naast de editie voor de mannen kent Strade Bianche sinds vorig jaar ook een vrouwenkoers. Toen behaalden de dames van Boels-Dolmans op het Piazza del Campo in Siena een een-tweetje dankzij Megan Guarnier en Lizzie Armitstead. Samen met onder meer Pauline Ferrand-Prevot (Rabobank-Liv), Elisa Longo Borghini (Wiggle High5), Jolanda Neff (Servetto Footon) Emma Johansson (Wiggle High5) en Ashleigh Moolman (Cervélo-Bigla) behoren zij opnieuw tot de favorieten. Bij de Nederlandse dames is het uitkijken naar Anna van der Breggen (Rabobank-Liv) en Annemiek van Vleuten (Orica-AIS), die vorig jaar respectievelijk vijfde en negende eindigden. De vrouwen leggen een afstand van 121 kilometer af, waarvan er 22,4 kilometer over de befaamde witte wegen gaat.

Lizzie Armistead en Megan Guarnier (Boels-Dolmans) - Foto: Ansa

Lizzie Armistead en Megan Guarnier (Boels-Dolmans) – Foto: Ansa

De wedstrijd markeert daarnaast de start van de Women’s WorldTour, dat vanaf dit jaar de wereldbeker vervangt. De UCI wil hiermee het vrouwenwielrennen naar een hoger plan tillen. Doordat er ook etappekoersen aan de kalender toegevoegd zijn, kent de Women’s WorldTour in totaal 35 koersdagen. WielerFlits plaats alle uitslagen van deze wedstrijden.

Deelnemerslijst Strade Bianche voor vrouwen


Craft Ster van Zwolle
Op de eerste zaterdag van maart staat bovendien de eerste Nederlandse UCI-koers op de kalender. De Craft Ster van Zwolle (1.2) markeert bovendien de start van de Topcompetitie. Het regelmatigheidsklassement (waarbij de winnaar een profcontract bij Roompot Oranje Peloton krijgt) is toe aan zijn tweede editie. Vorig jaar ging de overwinning naar Elmar Reinders. De renner van Jo Piels staat dit jaar wederom aan de start. Weet hij opnieuw te winnen?

Voorbeschouwing Craft Ster van Zwolle 2016

Net als in Italië gaan ook hier de weersomstandigheden een belangrijke rol spelen. De gevoelstemperatuur is onder het vriespunt. Tijdens WielerFlits Live voorspelde Topcompetitie-organisator Flavio Pasquino dat er slechts dertig renners de finish gaan halen. Aanstaande dinsdag zie je tijdens WielerFlits Live de samenvatting van deze openingskoers.


Parijs-Nice
Op zondag wordt in Conflans-Sainte-Honorine de 6,1 kilometer lange proloog van Parijs-Nice op gang geschoten. De Koers naar de Zon blijft een vast ijkpunt in de wielerkalender. De eerste belangrijke etappekoers op Europese bodem geeft ons de kans te zien hoe de favorieten voor de grote ronden de winter door zijn gekomen. Alberto Contador is topfavoriet, maar hij zal dan wel af moeten rekenen met onder meer Richie Porte, Geraint Thomas en Romain Bardet. Daarnaast is het uitkijken naar de verrichtingen van de Nederlanders Tom Dumoulin en Wilco Kelderman.

Voorbeschouwing Parijs-Nice 2016


En dan verder nog:
– Daags na Strade Bianche staat in Italië de GP Industria and Artigianato di Larciano (1.1) op het programma. Na vier rondes over een relatief vlak parcours, moeten de renners in de finale vier rondes rijden over een lastige, heuvelachtige omloop. De eendagskoers door de provincie Pistoia is na een jaar van absentie terug van weggeweest. Adam Yates was in 2014 de laatste winnaar. Blikvangers zijn Vincenzo Nibali, Joaquim Rodriguez, Rigoberto Uran, Simon Gerrans en Diego Ulissi. Er staan zeven WorldTour-teams aan de start, maar op de voorlopige deelnemerslijst prijken nog geen namen van Nederlandse renners.

– De Driedaagse van West-Vlaanderen (2.1) gaat zaterdag in de rit naar Harelbeke onder meer over de Oude Kwaremont. Zondag staat in de slotrit naar Ichtegem onder meer de Kemmelberg op het menu. Na afloop van deze twee ritten weten we wie zich de opvolger mag noemen van Yves Lampaert, die vorig jaar de eindzege behaalde.
Voorbeschouwing Driedaagse van West-Vlaanderen

– In Londen wordt dit weekend het WK Baanwielrennen afgesloten. Op zaterdag is er onder meer de sprint voor de mannen, terwijl op zondag onder andere de ploegkoers op het programma staat.
Overzicht WK Baanwielrennen 2016: Programma met uitslagen

– In Azië start zondag de Tour of Taiwan (2.1). De vijfdaagse rittenkoers begint met een korte rit van 83.2 kilometer met start in aankomst in Tapei. Met Parkhotel Valkenburg staat er één Nederlandse ploeg aan de start.
Website Tour of Taiwan
Deelnemerslijst

Sven Nys neemt in Antwerpen zaterdag en zondag afscheid van zijn fans. Het Sportpaleis wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een crossbaan. Tienduizenden fans zullen zingend afscheid van hem nemen. De Belgische artiest Sioen schreef een hommagelied.

Niki Terpstra - Foto: © Etixx - Quick-Step / Tim de Waele

Niki Terpstra – Foto: © Etixx – Quick-Step / Tim de Waele


Waar rijden de Nederlanders?
Driedaagse van West-Vlaanderen (17)
Ivar Slik, Berden de Vries, Michel Kreder, Tim Kerkhof, Wesley Kreder, André Looij, Sjoerd van Ginneken, Jesper Asselman (Roompot Oranje Peloton), Dylan Groenewegen, Twan Castelijns, Koen Bouwman, Martijn Keizer, Steven Lammertink (LottoNL-Jumbo), Jasper Bovenhuis (An Post-Chain Reaction), Youri Havik en Bob Schoonbroodt (Team3M), Rob Ruijgh (Crelan – Vastgoedservice)

Strade Bianche (10)
Timo Roosen, Mike Teunissen, Bert-Jan Lindeman, Tom Leezer en Robert Gesink (LottoNL-Jumbo), Martijn Verschoor en Brian Kamstra (Novo Nordisk), Lars Boom en Lieuwe Westra (Astana) Pim Ligthart (Lotto Soudal)

Parijs-Nice (15)
Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk, Jos van Emden en Bram Tankink (LottoNL-Jumbo), Tom Dumoulin, Koen de Kort, Laurens ten Dam en Roy Curvers (Giant-Alpecin), Dylan van Baarle, Tom-Jelte Slagter en Wouter Wippert (Cannondale), Lars Boom en Lieuwe Westra (Astana), Niki Terpstra (Etixx-Quick Step), Boy van Poppel (Trek-Segafredo)

Weekendinterview

Boy van Poppel

Foto: Sirotti

Morgen is ons Weekendinterview met Boy van Poppel, die afgelopen weekend nog in de kopgroep reed tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne. We spreken hem onder meer over deze wedstrijd, de relatie met zijn broer en de drang om zelf weer eens te mogen sprinten.

[poll id=”190″]

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
4 maart 2016 14:16
TOP :)

kort, bondig en overzichtelijk, zeker makkelijk voor als je eens wat minder tijd hebt

hopelijk blijft dit instand en wordt het een wekelijks item :)
4 maart 2016 14:23
Lechner start niet. Zou sowieso Neff pakken uit die ploeg.
4 maart 2016 14:34
Mijn complimenten aan de redactie
4 maart 2016 14:49
Leuk nieuw item op de site.

Het zou leuk zijn moesten jullie ook meegeven waar de Belgen rijden :-)
4 maart 2016 14:55
Quote:
Lechner start niet. Zou sowieso Neff pakken uit die ploeg.
Bedankt! Ik heb het aangepast.
4 maart 2016 15:43
Heel fijn overzicht, graag iedere week.

edit redactie: bedankt, aangepast
4 maart 2016 17:32
Bedankt!
4 maart 2016 17:42
Heel fijn dit wielerweekend overzicht, idd handig als je niet veel tijd hebt!
4 maart 2016 18:13
Wel jammer dat Rob Ruijgh bij Crelan – Vastgoedservice rijd. Die verdiend een beter team, misschien iets voor Roompot
4 maart 2016 19:45
De GP Industria heeft voor een 1.1 koers een indrukwekkende startlijst.
4 maart 2016 20:31
Heel mooi overzicht!! Vooral dat overzicht waar de Nederlanders starten..,bedankt hiervoor en ga zo verder...
5 maart 2016 11:02
Top dit!
5 maart 2016 13:36
Mooie rubriek!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.