Wielerwereld reageert op aanvaring Lampaert en Wellens in Belgium Tour
Yves Lampaert - foto: Cor Vos (archief)
maandag 20 juni 2022 om 15:32

Wielerwereld reageert op aanvaring Lampaert en Wellens in Belgium Tour

Overzicht Er was zondag veel te doen over de slotfase van de Baloise Belgium Tour. De Gouden Kilometer besliste over eindwinst in de meerdaagse ronde, maar dit gebeurde wel na een aanvaring tussen Yves Lampaert en Tim Wellens. Die eerste werd na afloop gediskwalificeerd vanwege het hinderen van zijn landgenoot.

“Uitsluiting van de wedstrijd en 200 Zwitserse frank boete voor Yves Lampaert wegens “afwijken van de gekozen baan en hierdoor een andere renner hinderen of in gevaar brengen en een onregelmatige sprint  (met inbegrip van aan de trui of het zadel trekken van een andere renner, intimidatie of bedreiging, kopstoot, kniestoot, duwen met de schouder of hand, enz…)”, dat was na afloop het verdict in in het communiqué van de UCI-commissarissen.

Lampaert raakte door zijn diskwalificatie zijn top 10-notering in het algemeen klassement nog kwijt. Ook voor Wellens waren de druiven zuur. De renner van Lotto Soudal kon door de acties van Lampaert zijn kansen niet goed verdedigen bij de laatste sprints in de Gouden Kilometer en moest hij de eindzege in de Baloise Belgium Tour laten aan Mauro Schmid, een ploeggenoot van Lampaert bij Quick-Step Alpha Vinyl.

De aanvaring tussen Lampaert en Wellens hield de gemoederen flink bezig, zo bleek wel op social media. Zo lieten ex-topsprinters Robbie McEwen en André Greipel hun licht schijnen over de Gouden Kilometer en deed ook Marc Sergaent, ex-ploegleider bij Lotto Soudal, zijn zegje.

Lampaert zelf vond in een eerste reactie niet meteen dat hij zwaar in de fout was gegaan. “Ik kreeg vóór die eerste sprint zelf enkele kwakken van renners van Lotto Soudal. Er werd langs beide kanten behoorlijk wat geduwd en getrokken. Ik denk dat alles vrij fair is verlopen. Op tv zag het er misschien wat spectaculair uit, maar dat is koers. Echt gevaarlijk vond ik het niet.”

Een ontgoochelde Wellens zuchtte toen hij de uitsluiting van Yves Lampaert vernam, besefte dat dit voor hem niets veranderde, maar bleef al bij al relatief braaf in zijn reactie. “Ik ben vooral enorm teleurgesteld om zo dichtbij de eindzege te komen en ze dan toch uit handen te zien glippen. Het ‘gevecht’ met Lampaert kost me de eindzege. Daar ben ik van overtuigd. Het was trouwens niet alleen in de tweede, maar ook in de derde sprint dat hij in de fout ging. Al was dat minder uitgesproken.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.