Wietse Bosmans: “In de wereldbekermanche van Hoogerheide ben ik er weer bij”

Wietse Bosmans: “In de wereldbekermanche van Hoogerheide ben ik er weer bij”
donderdag 16 januari 2020 om 08:30
Interview

Op 28-jarige leeftijd heeft Wietse Bosmans zijn eerste Belgische titel te pakken. Bij de elite zonder contract welteverstaan. De tweevoudige vicewereldkampioen bij de beloften werd een mooie toekomst bij de profs voorspeld, maar de ziekte van Lyme gooide roet in het eten. “Deze titel doet me echt deugd”, zegt Bosmans bij WielerFlits.

Waar er bij de elite met contract wel zeven favorieten waren, was er bij de elite zonder contract één uitgesproken topfavoriet: Wietse Bosmans. Dat is niet onlogisch als je er zijn uitslagen in topcrossen bijneemt. De renner strijdt bijna elke week mee voor een plaats tussen top vijf en top tien. Nadat hij vorig jaar geen contractverlenging kreeg bij Creafin-Fristads, moest Bosmans noodgedwongen zelf op zoek naar sponsors. Half december reed hij in Overijse voor de eerste keer in dienst van SpotIT-Isorex als elite zonder contract.

Tevreden
“Een titel is een titel”, zegt Bosmans. “Het is altijd plezant om die Belgische kampioenentrui te mogen aantrekken. Ik heb me er toch maar mooi tussen gezet in de uitslag. Als je het overall resultaat nakijkt, zie je dat ik nog een aantal elites met contract achter mij laat.”

Bosmans moest in Antwerpen op de tweede startrij plaatsnemen, maar wist meteen enkele plaatsen goed te maken. “Ik was zeer gemotiveerd en wist dat ik goed moest vertrekken. Het ging zoals ik had voorspeld: zeer snel van in het begin. Als je dan in het pak verzeild geraakt, is het verraderlijk fietsen. Ik kwam de eerste bocht door in zesde of zevende positie, maar ben geleidelijk aan wat weggezakt. Dat is jammer maar ik had het verwacht. Na Loenhout ben ik namelijk ziek geworden en daardoor miste ik koersritme. Op het einde was het beste eraf”, geeft hij toe.

Ondanks dat Bosmans een wedstrijd in de wedstrijd reed, heeft hij bewust voor zijn eigen tempo gekozen. “Ik was niet bezig met de andere elites zonder contract. Af en toe riep wel iemand mijn voorsprong op de tweede, maar ik heb mijn eigen wedstrijd gereden. In de overall uitslag word ik dan veertiende en eigenlijk moet ik daarmee teleurgesteld zijn. Het is namelijk een van mijn slechtere resultaten dit seizoen, maar in die wedstrijd het hoogst haalbare.”

Veel genieten van zijn Belgische trui zal de Kempenaar niet kunnen doen, omdat hij meestal deelneemt aan wedstrijden van het hoogste niveau. “En dan mag ik de trui inderdaad niet dragen. Het is jammer dat de regelgeving veranderd is”, zegt hij. “Tot een jaar of vijf, zes geleden mocht dat wel nog.”

“Sowieso hoop ik volgend jaar opnieuw bij de elites met contract te mogen meedoen. Ik kan het niveau zeker aan, dat heb ik dit seizoen meermaals bewezen. In Sint-Niklaas word ik vierde, in Mol vijfde en in Overijse en Otegem zevende. Dat zijn toch mooie resultaten. Maar de plaatsjes bij de profploegen zijn duur en de budgetten beperkt. Ik blijf er in ieder geval hard voor werken en dan valt er misschien wel iets de bus”, zegt Bosmans.

Bosmans bij de voorstelling van zijn ploeg SpotIT-Isorex – foto: SpotIT-Isorex

Wereldbeker
Door zijn goede resultaten in Belgische crossen is hij ondertussen opgeschoven naar de 50ste plaats op de UCI-ranking. Zo heeft Bosmans automatisch startrecht in de Wereldbeker, al zal hij er in Nommay nog niet bij zijn. “De officiële UCI-ranking wordt op dinsdag opgemaakt, maar de selectie moet op maandag rond zijn”, verklaart hij. “Ik had er wel heel graag gestart. Gewoon uitrijden bij wijze van spreken zou me al een mooi aantal punten opleveren.” Komend weekend rijdt Bosmans in het Luxemburgse Leudelange, maar in de WB-manche van Hoogerheide is hij er wel bij.

Om een goede startpositie af te dwingen in de Belgische crossen, trok Bosmans begin dit seizoen veel naar het buitenland. Hij was onder meer actief in Polen, Zweden en Slovakije. “Voor renners zoals ik is het noodzakelijk de wereld af te reizen. Ik heb er ook een paar keer kunnen winnen. En er was best veel sfeer op die crossen. De twee crossen in Zweden hebben me zelfs aangenaam verrast door de mooie parcoursen”, vertelt hij.

Eigen ploeg
Toen hij vorig jaar geen contractverlenging kreeg bij Creafin-Fristads, moest hij op zoek naar een oplossing. Om toch met een degelijke voorbereiding aan de start van het crossseizoen te verschijnen, kon hij in de zomer meekoersen met het Heist Cycling Team. “Via een vriend kwam ik met die ploeg in contact. Maar ik wist op voorhand dat het enkel voor de zomer was. Crossen kost voor die ploeg gewoonweg te veel. Al van in de zomer speelde ik met het idee om met een eigen ploeg te beginnen. Er komt uiteraard veel bij kijken, maar we hebben toch een mooi project op poten gezet”, zegt hij trots. Wat er de komende jaren met de ploeg te gebeuren staat, is nog onzeker.

“Voor volgende zomer ben ik onderhandeling met wegploegen om er als gastrenner aan de slag te gaan. Mijn goede zomer heeft zeker bijgedragen aan het niveau dat ik nu haal. Binnen drie à vier weken verwacht ik meer te kunnen zeggen. En anders kan ik altijd nog wedstrijden als elite zonder contract rijden.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair