Wiggins: “Verfrissend om grote ronde te zien zonder Sky-dominantie”
foto: Cor Vos (archief)
maandag 27 mei 2019 om 17:30

Wiggins: “Verfrissend om grote ronde te zien zonder Sky-dominantie”

Bradley Wiggins is blij dat Team Sky, tegenwoordig Team Ineos, de huidige Giro d’Italia niet domineert. Dat vertelde de Brit in zijn eigen podcast. “De onverschrokken dominantie van Team Sky heeft het wielrennen ontmenselijkt. Het is ook daarom dat ik zo geniet van deze Giro, die zo veel meer emoties teweeg brengt”, aldus Wiggins.

“Ik ben niet hypocriet. Natuurlijk heb ik ook geprofiteerd van de werkwijze van Team Sky, maar je merkt het pas wanneer je uit die bubbel van de ploeg bent gestapt”, zegt Wiggo. Bij Team Ineos was Egan Bernal de beoogde kopman voor deze Giro, maar de Colombiaan brak vlak voor de start zijn sleutelbeen. Hierdoor kregen jongelingen Pavel Sivakov en Tao Geoghegan de vrijheid. Sivakov leidt momenteel het jongerenklassement, Hart is uitgevallen. En dus rijdt de Britse miljoenenploeg een keer niet op kop.

Passie
“Ik heb zo genoten van de etappe zondag in de Giro met de ritzege van Cataldo en de aanval van Nibali. Een staaltje van gepassioneerd koersen. Passie die de wielersport in grote rondes zo ontbeerde”, vertelt Wiggins. Als negatief voorbeeld noemt hij de aanval van Chris Froome van vorig jaar, die weinig gewaardeerd werd. “De eerste die je toen hoorde was ploegbaas Dave Brailsford, die de overwinning toeschreef aan zijn bevoorradingsstrategie. Maar als fan wil je toch Froome zelf horen? Je zag hem over de finishlijn komen en je wilde weten wat dat voor hem betekende. Daar schieten Brailsford en Team Ineos toch tekort.”

“Het is verfrissend om eens een grote ronde te zien die niet door hen wordt gedomineerd. Je leeft mee met de emoties van een Nibali. Om zulke dingen draait de Giro”, aldus Wiggins.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.