Wilco Kelderman en Wout Van Aert logische vervangers in Tour-ploeg Visma | Lease a Bike
Foto: Cor Vos
Kerckhoffs Raymond
maandag 17 juni 2024 om 09:03

Wilco Kelderman en Wout Van Aert logische vervangers in Tour-ploeg Visma | Lease a Bike

De komende dagen worden bij Visma | Lease a Bike de laatste knopen doorgehakt betreffende de Tour de France selectie. De grote vraag is of tweevoudig Tour de France-winnaar Jonas Vingegaard fit genoeg is om naar Le Grand Départ in Florence af te reizen. Na de grote valpartij in het Criterium du Dauphiné is in ieder geval zeker dat Steven Kruijswijk en Dylan van Baarle zullen ontbreken.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Acht namen had de technische staf van Visma | Lease a Bike afgelopen winter in het hoofd voor de selectie van de komende Tour de France. De ploeg zou helemaal ingericht worden rond Vingegaard om voor de derde keer op rij de Ronde van Frankrijk te winnen. In dat doel zouden Sepp Kuss, Matteo Jorgenson, Steven Kruijswijk, Dylan van Baarle, Christophe Laporte, Jan Tratnik en Tiesj Benoot hem bijstaan.

Wanneer je dit vergelijkt met de Tour-ploeg van 2023 dan zouden Nathan van Hooydonck en Wout van Aert vervangen worden door Jan Tratnik en Matteo Jorgenson. Het was de bedoeling dat Van Aert zich op de Giro d’Italia zou richten, totdat een zware valpartij in Dwars door Vlaanderen het hele programma van Van Aert op z’n kop zette. Op dat moment kwam voor de winnaar van de groene trui in 2022 de Tour de France weer in beeld.

Wout van Wert (l),  trainer Tim Heemskerk en Wilco Kelderman. Foto: Cor Vos

Jan Tratnik werd ook een vraagteken toen hij de plek van Van Aert in de Giro d’Italia moest invullen. Daarbij stapt de Sloveen volgend jaar naar BORA-hansgrohe over om daar in dienst te rijden voor Primoz Roglic. Toch moet de teamleiding van Visma | Lease a Bike ook kijken naar een ervaren renner die op kop van het peloton kan rijden. Daarom lijkt Tratnik, ondanks dat hij de Giro al in de benen heeft, nog altijd een zekerheid voor de Tour.

Door de grote valpartij in de Dauphiné moeten Kruijswijk en Van Baarle vervangen worden. Van Aert lijkt de logische vervanger van Van Baarle. Hij heeft de Ronde van Noorwegen inmiddels gereden en zich vervolgens aangesloten bij de Tour-ploeg op hoogtestage in Tignes.

De vervanger voor Kruijswijk gaat Kelderman worden. Kelderman was ook voorzien voor de Giro d’Italia, maar zijn herstel van een sleutelbeenbreuk (opgelopen in de laatste bocht van de slotrit van Parijs-Nice) duurde langer dan verwacht. Inmiddels heeft Kelderman een sterke Ronde van Zwitserland gereden, waarin hij o.a. vierde werd in de bergrit naar Villars-Sur-Ornon.

Het afwachten is echter of Vingegaard goed is hersteld. De laatste signalen zijn positief. Teammanager Richard Plugge heeft altijd aangegeven dat de Deen 100% fit moet zijn, wil hij geselecteerd worden voor de Tour de France. Maar wanneer is iemand 100% fit? En laat je een 98% fitte Vingegaard dan niet mee gaan naar de Tour? Zeker ook sinds Sepp Kuss in de Vuelta a España van 2023 heeft aangetoond dat hij een grote ronde kan winnen. En nu duidelijk is geworden dat Matteo Jorgenson ook een potentiële podiumkandidaat voor de Tour is, kan Vingegaard altijd nog in dienst van beide Amerikanen een cruciale rol vertolken.

Meest logische Tour-selectie Visma | Lease a Bike: Jonas Vingegaard, Sepp Kuss, Christophe Laporte, Tiesj Benoot, Matteo Jorgenson, Wout van Aert, Wilco Kelderman en Jan Tratnik.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.