Wilco Kelderman: “Er zit niet meer in op dit moment”

woensdag 12 september 2018 om 09:19
Wilco Kelderman: “Er zit niet meer in op dit moment”

Wilco Kelderman finishte gisteren in de Vuelta-tijdrit naar Torrelavega op een zeventiende plek. De kopman van Sunweb haalt momenteel niet het gehoopte niveau. “Voor mijn gevoel ging het best goed, maar technisch was het niet echt top”, vertelde hij na afloop aan de NOS. “Ik heb alles gegeven. Het voelde niet heel slecht, maar er zit niet meer in op dit moment.”

Voor de van een schouderblessure terugkerende Kelderman bracht de Vuelta niet wat hij ervan gehoopt had. Na een val tijdens het NK begin juli moest hij de Tour laten schieten en volgde een lange revalidatieperiode. “Niemand weet hoe ik een paar maanden geleden op de bank zat en wat ik heb moeten doorstaan. Dat is een heel moeilijke periode geweest”, kijkt hij terug. “Ik mag heel trots zijn dat ik hier sta. Ik wil altijd voor het hoogst haalbare gaan, maar moet ook beseffen dat ik ook maar een mens ben. Ik heb er hard voor gevochten. Dan is het teleurstellend dat het er niet uitkomt”, stelt hij vast.

Hij is van plan om de Vuelta uit te rijden. “Er komen nog wat mooie etappes aan, dus we zien het wel.”

Dit artikel delen:

42 Reacties

sooike 12 september 2018 om 09:39

Laat het maar eens een keer zien dan ! Als ik zijn verhalen lees gaan mijn gedachten onwillekeurig naar Robert Gesink…Blessures, excuses, prachtige voorbeschouwingen maar uiteindelijk met lege handen. Ook te snel tevreden met zichzelf, dus in mentaal opzicht is er ook voor hem nog wel wat te winnen.

Merlinappa 12 september 2018 om 09:46

Gesink heeft toch een aantal hele mooie overwinningen op zijn palmares.

Spartacus 12 september 2018 om 09:51

Volgens mij heeft dit niets met excuses en mentale zwakte te maken. Het is toch logisch door zijn blessures dit jaar gewoon nooit een goede basis heeft op kunnen bouwen? Zeker knap dat hij in het begin van de Vuelta een hoog niveau haalde, maar eigenlijk logisch dat hij dat niet vast kan houden gezien het missen van die basis.
Je kan wel meer willen (mentaal sterk dus), maar als het lichaam dat gewoon op dit moment niet aan kunt (ik ben ook maar een mens), dan houdt het gewoon op.

ghostwriter 12 september 2018 om 09:59

Ik heb Gesink en Kelderman er nog nooit op kunnen betrappen dat ze mentaal zwak zijn. Sterker nog, volgens mij moet je mentaal ongelofelijk sterk zijn om elke keer zo sterk terug te komen.

Handige Harry 12 september 2018 om 10:08

Weet je wat pas mentaal zwak is?
Altijd vooraan staan om mensen af te branden maar als ze het goed doen, jezelf verstoppen.

tendam 12 september 2018 om 10:34

Ah, daar is sooike weer. De koning van ‘kick em while they’re down’.

Stenalic 12 september 2018 om 11:08

gênant sowieso, gênant..

AnderJ 12 september 2018 om 11:38

Do not feed the trolls…

katerkop 12 september 2018 om 11:49

Moet je je heil elders zoeken Sooike? TLJ afkraken is dit jaar lastig dus Kelderman maar?
Hoe tevreden ben jij eigenlijk met jezelf?

Magikdatzeggen 12 september 2018 om 12:23

En weer zo’n trieste reactie van Sooike…

Vincent Lacressonniere 12 september 2018 om 09:40

Inderdaad niet wat ik gehoopt had, maar hij heeft al een heel hoog niveau laten zien deze Vuelta. Komende week maar een beetje frank en vrij koersen en dan voorzichtig op naar volgend jaar. Klasse renner.

marprins 12 september 2018 om 09:41

Gewoon hele goede prestatie neergezet en wie weet kan hij nog in de komende etappes iets moois laten zien.. waarom niet?

Merlinappa 12 september 2018 om 09:45

Zou mooi zijn als hij nog voor een dagzege kan gaan, gun het ‘m enorm na dit rotjaar.

Tour 12 september 2018 om 09:48

Hopelijk lukt het hem om via een kopgroep nog een leuke dag uitslag te rijden. Anders blijft alles hetzelfde.

LaurentJalabert 12 september 2018 om 09:49

OP zich allemaal niet zo gek natuurlijk. Ik snap dat mensen op meer hadden gehoopt, inclusief ikzelf, maar na zo’n seizoen vol pech moet je behalve de fysieke achterstand het ook mentaal nog meer eens moeten kunnen opbrengen. Dus ben het wel met hem eens. Is gewoon knap wat hij doet.
Focus voor de rest vol op volgend seizoen! Ga maar eens wat rondjes van een week winnen! Dat zou hij heel goed moeten kunnen.

Sagan=hulk 12 september 2018 om 09:53

Morgen dagje uitrusten in de bus en minuten nemen. Om dan vanaf overmorgen te knokken voor ritzeges.

xistnc 12 september 2018 om 09:54

Zijn huidige resultaten en zijn teleurstelling daarover zijn natuurlijk logisch. Hopelijk lukt het hem om dat te vertalen naar een manier om vaker op zijn fiets te blijven zitten. Laat de ploeg die challenge nou eens echt aan gaan. Want dit zijn niet de memories waar ze op doelen.

jvh93 12 september 2018 om 09:57

Ik krijg bij Kelderman altijd een beetje het eeuwige talent gevoel.
Hij heeft het talent absoluut en laat af en toe mooie dingen zien, maar mede door blessures en heel erg veel pech (tube die eraf vliegt ofso) komt het er nooit uit. Als hij eens blessurevrij kan blijven een seizoen ben ik heel benieuwd waartoe hij in staat is.

horsm 12 september 2018 om 10:03

Geweldig dat Kelderman in de eerste tien dagen van de Vuelta met de wereldtop mee kon komen. Jammer dat hij dat niveau niet tot het einde kon vasthouden. Ik had hem meer gegund. Maar wat een koersplezier straalde hij uit. Mooi om te zien.

achterhoeker 12 september 2018 om 10:05

Toch is Wilco een potentiële Grand Tour winnaar…
Als hij van pech gespaard blijft kan hij met de beste mee omhoog en zijn tijdrit is ook uitstekend…
Vorig jaar in een sterk veld net geen podium dus potentie is er zeker…
Wellicht meer investeren in nog betere begeleiding vanuit Sunweb..Geraint Thomas zag ook niemand aankomen dit jaar toch was ook altijd een pechvogel

Vlinder 12 september 2018 om 10:16

Wat een prachtig interview, kwetsbaar en eerlijk, ik vind het mooi hoe Han Cock dat doet! Zoals Kelderman zegt; bijna niemand weet hoe hij mentaal heeft moeten vechten om hier weer te kunnen staan. Daar zijn geen camera’s bij, daar sta je er min of meer alleen voor en daar moet je zelf weer uit zien te komen. Als je ‘wint’ lacht de hele wereld je toe, maar als je je mentaal en fysiek van alles moet overwinnen, keer op keer, dan zien veel mensen dat niet. Mentaal zit het volgens mij prima bij deze jongen! Ik zie hem deze Vuelta niet meer in de voorste gelederen fietsen, ook niet voor een ritwinst. Ik denk dat hij daar fysiek nog niet ‘klaar’ voor is. Maar misschien (en dat hoop ik echt) heb ik het helemaal mis. Wat mij betreft rustig uitrijden en op naar een nieuw seizoen voor hem. Met hopelijk meer geluk!

Sajarano 12 september 2018 om 12:16

Heel mooi verwoord Vlinder! Precies dat wat ik zelf eigenlijk ook had willen schrijven, maar daar misschien niet de juiste woorden voor kon vinden. Een prachtig interview van Han Kock, die de mens achter de renner weet te vinden. Dit raakt me en doet me weer beseffen dat we alleen van buitenaf kijken en gemakkelijk geneigd zijn kritiek te leveren. Alle interne strijd en worstelingen krijgen we nooit te zien. Als je goed naar Han Kock luistert valt op dat hij vaak meer doet dan alleen vragen stellen. Hij durft kritisch te zijn maar zit ook vaak half te coachen en probeert renners een mentale oppepper te geven. Journalistiek misschien niet altijd even verantwoord en soms gaat hij m.i. daarin wat te ver, door extra druk te leggen (op Kruijswijk bijv.), maar ik mag dit wel. Ik hoor zelf i.i.g. altijd graag het verhaal achter de gebeurtenissen.

tendam 12 september 2018 om 10:30

Ik vond Kelderman echt bizar sterk op La Covatilla. Hij mist alleen duidelijk de basis om dit 3 weken vol te houden. En die steile puisten zijn natuurlijk sowieso niet zijn ding.

Volgend jaar in de Tour gaat hij heel belangrijk zijn voor Dumoulin. Een rol die hem perfect moet liggen.

Joachim Agostinho 12 september 2018 om 11:33

Volledig met je eens, ik vermoed ook dat hij veel gelukkiger is als loyale “luxe” knecht, ook dan is hij zijn geld dubbel en dwars waard.

Spartacus 12 september 2018 om 10:32

Blijft toch ook altijd bijzonder dat Kelderman mentale zwakte wordt verweten, en een Porte – een andere pechvogel cq brokkenpiloot – nooit. Van Porte is iedereen overtuigd dat hij wel even een grote ronde kan winnen, maar volgens mij heeft tot nu toe Kelderman betere eindposities behaald (4e in Vuelta 2017 en 7e in de Giro 2014; Porte 5e in Tour 2016).

Fast Freddy 12 september 2018 om 10:48

Er is hier maar één koekenbakker die Kelderman mentale zwakte verwijt. De rest ziet dat gelukkig anders. Stoor je niet te veel aan zou ik zeggen ;-)

Joachim Agostinho 12 september 2018 om 11:30

Was Kelderman een Brabander geweest, zou de mening van "Sooike" heel wat milder en evenwichtiger zijn geweest, zo heeft iedereen zijn voorkeur maar het neigt toch naar een soort armoedig "provincialisme", voor zover dat begrip bestaat..

LB117 12 september 2018 om 11:40

Mooi gezegd Spartacus, Kelderman heeft erg veel pech, (lees: heeft volgens mij toch af en toe moeite met concentreren en daardoor pech).. Maar om hem nou mentaal zwak af te schilderen..

Hij heeft voor iemand die zoweinig wedstrijd dagen kan rijden toch een mooi palmares.. en inderdaad al meer laten zien dan een Porte de laatste jaren voor ongetwijfeld een lager salaris;) want dat heeft hier op WF ook altijd invloed op de mening van deze of genen.

Ergens heeft Sooike wel een punt.. dat hij het als kopman niet waarmaakt. Draai dit om naar een positief punt voor de tour van TD volgend jaar.. Hij heeft straks 2 knechten die top 10 kunnen rijden in de bergen..

AnderJ 12 september 2018 om 11:41

Do not feed the trolls…

timitos 12 september 2018 om 10:44

Bijzonder om zijn kwetsbaarheid te zien in het interview met Han Kock. Het heeft mijn kijk op hem wel verandert. Ik hoop dat het ooit een keer allemaal op z’n plaats gaat vallen voor hem. De kwaliteit en mentaliteit heeft hij. Go Wilco!

Wheely 12 september 2018 om 10:48

Eigenlijk is het allemaal de schuld van Thijs “Kelderman bestaat niet” Zonneveld.

Fast Freddy 12 september 2018 om 10:50

Die gedachte ging bij mij laatst ook door het hoofd :-) Het is Voodoo.

Romāns Vainšteins 12 september 2018 om 11:46

Ik krijg bij Kelderman altijd meer een Kelderman – gevoel.

Sterke renner, klimmende chronolist, sympathieke non-complexe jongeman, behoorlijke klungel de moeite heeft met concentreren af en toe.

Zie in hem niet per se een kopman maar idd als laatste man voor Dumoulin in de tour, hopelijk gaat dat een keer lukken.

platteprijs 12 september 2018 om 12:04

Ik vraag me af hoe een ploegleiding omgaat met de steevaste onzekerheid die aan een renner als Kelderman kleeft. Die onzekerheid is behoorlijk groter vergeleken met de gemiddelde profrenner. Aan de ene kant heb je een heel sterke knecht en een renner die podium kan rijden in een grote ronde, aan de andere kant is de kans groot dat hij wegvalt voor of – erger – tijdens een ronde.

jacco4 12 september 2018 om 12:14

Wielrennen is een gruwelijk harde sport, waar mentaal en fysiek heel veel gevraagd wordt. Sommige mensen vergeten dit gemakkelijk. Ik denk dat Wilco zich eerder te druk maakt en zeker niet te gemakkelijk is. Ik denk zelfs dat hij zaken af en toe wat meer moet kunnen los laten. Pech kan iedereen hebben en het is heel gemakkelijk om hierover te zeuren. Steven Kruijswijk moet het voorbeeld voor Wilco zijn, als je maar positief blijft valt het toch eens een keer de goede kant op. Laat azijnpissers maar zeuren, die heb je toch altijd.

MDKIDW 12 september 2018 om 12:39

gelukkig is het een klimmer en komt hij ook weer uit dit dalletje…

jamer van dit kut seizoen, op naar volgende jaar.

wielrenner 12 september 2018 om 12:47

Logisch toch, te weinig basis en competitie. Is al heel knap wat hij in Spanje liet zien.
Spanje kwam voor hem gewoon net iets te vroeg. Misschien had ie beter als Mollema kunnen rijden…..

jwbriede 12 september 2018 om 12:56

Zijn eerste week laat zien hoe getalenteerd hij is. Niet vreemd na zo’n seizoen dat dat niet drie weken vol te houden is. Zijn mentaliteit is prima; dat is wat anders dan de vraag of hij mentaal in staat is drie weken kopman te zijn. Daar zet ik wel wat vraagtekens bij.
Komend WK -hij kent zichzelf- wil hij knechten. ik zou de komende dagen in Spanje gebruiken om die rol optimaal te kunnen vervullen. Met Weening in de eerste vlucht en Kelderman daarna kan de NL-ploeg maximaal druk zetten op de concurrentie en is de kans op succes het grootst m.i.

Vlinder 12 september 2018 om 16:48

Ik begrijp je vraagtekens wel maar vorig jaar heeft hij uiteindelijk een hele goede Vuelta gereden terwijl er best wel ‘gedoe’ was. Als je 4e kunt worden in een AK grote ronde is er dus potentie en vanuit potentie is groei zeer zeker mogelijk… Maar garanties zijn er vrijwel nooit.

Wheely 12 september 2018 om 13:01

Kelderman kan nog wel eens link uit de hoek komen op het WK.

Sonsbach Allstars 12 september 2018 om 13:27

Kop op Wilco; die koershardheid ben je nu weer aan het opdoen en hopelijk jun je hiermee nieuwe doelen stellen in de koersen die dit jaar nog resteren. Het was ook te mooi om waar te zijn om na die val nu weer top te zijn

hugenholz 12 september 2018 om 14:06

Wel mooi dat die zo eerlijk is. Als Kelderman eens een jaar zonder pech, valpartijen en blessures meemaakt gaat die echt wel een keer richting het podium van een grote ronde. Ik zou als Sunweb zijn salaris upgraden en de focus voor 2019 volledig richten op de Tour: superknecht (ala Poels voor Froome) voor Dumoulin.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Wielernieuws

Materiaalzone

Populair