Wilco Kelderman houdt kneuzingen over aan late val
Kelderman in het wiel van Sagan - foto: Sirotti
zaterdag 23 juli 2016 om 18:57

Wilco Kelderman houdt kneuzingen over aan late val

Wilco Kelderman leek af te stevenen op een plaats bij de eerste vijf in de voorlaatste Touretappe naar Morzine, maar uiteindelijk werd het een zevende plek. In de afdaling van de Joux Plane naar de finish kwam de klimmer van LottoNL-Jumbo ten val. Daarbij heeft hij kneuzingen opgelopen, meldt zijn ploeg.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Kelderman sprong mee in de aanval en kwam op de top van de laatste col, de Joux Plane, bij medevluchter Julian Alaphilippe. Niet ver daarvoor reden drie leiders, waarvan Ion Izagirre de sterkste bleek. Onze landgenoot kwam echter ten val en finishte uiteindelijk als zevende. Aangezien de organisatie Kelderman wel dezelfde tijd geeft als Alaphilippe, lijkt het erop alsof dat in de laatste drie kilometer moet zijn gebeurd.

Na de etappe werd de gehavende Kelderman gecontroleerd, maar daar bleek hij niets gebroken te hebben.

Tegenover de NOS doet de klassementsrenner zijn verhaal: “Vlak voor de laatste kilometer was er ineens een scherpe bocht en mijn wiel slipte op een witte streep. Hierdoor raakte ik van mijn fiets en ging ik met zestig, zeventig kilometer per uur volle bak met mijn rug de hekken in. Dat deed behoorlijk veel pijn en was wel vervelend. Het deed zo veel pijn dat ik eigenlijk niet meer kon trappen, dus ik ben naar de finish gebold. Gelukkig alleen kneuzingen, dat valt mee. Ik ga morgen gewoon starten en dan zien we wel.”

RIDE Magazine
32 Reacties
Sorteer op:
23 juli 2016 19:04
Dit was een hele leerzame tour voor Wilco. Van tegenslag wordt je sterker. Volgend jaar een ander team ? En sterker terugkomen. Ik hoop het. En misschien een minder vol programma? Want welke koersen had Yates gereden tot nu toe ?
23 juli 2016 19:06
Gelukkig. Was even bang dat er serieuze schade was, iemand postte dat zijn helm zo vreemd opzat. Heeft vandaag serieus meegedaan en kwam op de beslissende momenten tekort. Maar in de laatste afdaling kwam hij nog even dichtbij de koplopers, voor het buiten beeld misging. Jammer, op waarde geklop. Gaf samen met Bauke vandaag voor ons Nederlanders nog wat kleur.
Hoop dat hij mentaal er weer verder bovenop komt, lijkt de hardheid te missen, die nodig is aan de top. Toch blijf ik fan van hem, is zeker niet de minste Nederlander.
De tour zit erop en heeft toch voor voldoende sportemoties gezorgd! Ik miste Conta en Froomey verdient gewonnen. Op naar de Vuelta.
23 juli 2016 19:09
Volgens mij heeft Kelderman gewoon een gemiddelde hoeveelheid wedstrijden gereden dit jaar als je het vergelijkt met andere renners hier in de Tour.
23 juli 2016 19:11
Wildebert k vond 'm niet bepaald te kort komen..economisch gereden, prima de sprong naar voren gemaakt en uiteindelijk door de val niet meer er gekomen.
23 juli 2016 19:13
Laat Kelderman maar de Giro rijden. En Kelderman bestaat inderdaad niet. Er hebben de recente jaren vier Nederlanders beter gepresteerd dan Kelderman in een grote ronde, nl Gesink, Mollema, Dumoulin, Kruijswijk, en Poels is ook een klasse beter. Laten we die Kelderman dus maar met rust.
23 juli 2016 19:14
Hij was op een gegeven moment met Izagirre in de achtervolging maar kon hem net niet volgen, kwam dus net iets te kort maar dit optreden was ondanks zijn val wel hoopvol.
23 juli 2016 19:16
Waarschijnlijk net te veel risioc's genomen met het volgen van de super daler Alaphilippe.
Misschien moet hij volgendjaar de tour maar eens een jaartje overslaan en zonder druk naar de Giro als knecht voor Kruijswijk en dan voor eigen kans naar de Vuelta.
23 juli 2016 19:19
@ Retro Lex

Kelderman heeft 5 rondjes gereden, Yates 4. Maar Yates reed dan weer alle klassiekers. Ik denk echt niet dat daar het verschil in zit. Yates is in principe natuurlijk ook een wereldtalent, hoewel niemand dit had zien aankomen. Echte conclusies trek ik er echter nog niet uit voor de toekomst.

Laten we eerlijk zijn: dit was een waardeloze Tour. Froome heeft hem zelf gekleurd, maar had aan alleen de tijdritten genoeg gehad. Af en toe leuke dingen van vroege vluchters, en wielermessias Sagan, maar dat is toch niet waar je voor kijkt.. Een Tour van armoede en tegenvallende renners. Quintana, mijn god wat een kleurloos type.. Aru niet het niveau van voorgaande rondes, Pinot valt vroeg uit, Contador valt vroeg uit.. Dat bood ruimte aan jongens als Yates en Meintjes (en Mollema) om hoog te eindigen, maar voor een volgende Tour zegt het me nog niet meteen iets. Ik schrijf als ronderenner nu niet meteen Yates 4 klassen hoger dan Kelderman op. Die laatste moet leren sturen, minder pech hebben, en dan komt het vanzelf. Het talent is er, nu nog de rest.
23 juli 2016 19:22
Toch wel veerkracht getoond met de prestaties van vandaag. Hopen dat hij deze voorzichtig stijgende lijn in het najaar kan doorzetten. Ben heel benieuwd waar en in welke rol hij volgend jaar koerst.
23 juli 2016 19:26
Mee naar de Vuelta om te knechten voor Kruijswijk en eventueel Gesink...
( off hoe is het eigenlijk met Gesink, gaat die binnenkort nog rijden? )
23 juli 2016 19:29
En een breuk in zijn ego... Wel mooi dat hij vandaag aanviel en ik vond het er goed uitzien.
23 juli 2016 19:50
Toch nog wat gezien van Kelderman in deze Tour. Maar gelijk aan Kelderman was eigenlijk heel Lotto Jumbo om het zacht uit te drukken maar een matig gedoe. Zelfs als Gesink had meegepeddeld zal het niet veel anders zijn geweest. Natuurlijk, klein budgetje bij de ballen en boodschappen ploeg en dan mag je misschien geen hoge verwachtingen hebben maar ik kijk wel met meer plezier naar Roompot tegenwoordig.
23 juli 2016 19:57
Kelderman moet leren duidelijke doelen te stellen. Zo drie weken rond rijden is drie niks.
Vandaag een soort wanhoopsaanval, maar ondanks da hij in aanval was, heeft hij vandaag ook constant achter de feiten aan gereden. Zeker ook met het oog op die laatste afdaling nooit het idee gehad dat hij de rit zou kunnen winnen. Gelet op wat ik dit seizoen en in de Tour van hem heb gezien, zal Kelderman nooit een groot ronderenner worden. Hij heeft duidelijk zijn beperkingen en tekort komingen.
23 juli 2016 20:03
Kelderman moet vooral leren op zijn fiets te blijven zitten. Wanneer je lichaam een stuk of zes maal in een half jaar met grotere en kleinere ongemakken om moet gaan, ga je nooit een langere periode van hoogvorm beleven.
23 juli 2016 20:05
Ik heb 2 tours gezien, 1 van de vluchters en 1 van de klassementsmannen. Een Babytour en een gewone Tour de France zullen we maar zeggen.
Ik vond de Babytour itt de gewone Tour vele malen spannender!!!
Hopelijk gaan de rittenwedstrijden meer die kant op en wie weet hebben we straks 2 klassementen.
De truc is alleen maar de vluchtgroep voldoende voorsprong te laten nemen, hoe kinderlijk éénvoudig om meer spanning in een wedstrijd te brengen...
23 juli 2016 20:15
Gelukkig nog een sterk slot gezien van Kelderman! Balen dat hij valt, maar volgens mij is dit toch een positief slot van een verder teleurstellende Tour. Hopelijk een volgende grote ronde wat meer in de schaduw, hetzij van Kruijswijk, hetzij van Gesink, hetzij als knecht in een andere ploeg. Kopmanschap van HET Nederlandse team in DE ronde van het jaar lijkt voorlopig nog wat te hoog gegrepen. Onzin om te stellen dat dit een waardeloze renner is. Nog steeds een van de grootste rondetalenten van zijn leeftijd. Dat gaat hij echt nog wel laten zien. Hup Wilco!
23 juli 2016 20:55
Voor sommigen blijft Kelderman teren op die 7e plek in de Giro (4e jongere). Maar kijk eens kritischer naar die uitslag. Achter hem weinig rondetalent (behalve een oude Evans en zieke Hesjedal). Voor hem veel jeugd, maar belangrijker: de tijdsverschillen. 11 minuten op Quintana, 7 minuten op Aru, 4 minuten op Majka. Dat is nu nog steeds zo.
Dan die fantastische Dauphine in 2014. Echter iedereen in opbouw, Kelderman met supercompensatie. Talansky en Vandenbroeck op het podium daar...
Uit bovenstaande maken sommigen op dat Kelderman een groot rondetalent is en mee kan doen op niveau 3-6 Tour. M.i. wijst niets daar op. Ik zie in Kelderman iemand op niveau Rolland bergop, maar dan met een Bodnar tijdrit. Randje top10 Tour (maximaal).

Denk dat Kelderman een uitstekende rittenkaper kan zijn (grote motor en redelijke sprint), past ook beter bij zijn karakter (minder druk op de ketel). Maar hij moet vooral zijn eigen plan trekken...
23 juli 2016 21:10
@ Orakel
Misschien heb je wel een punt :(
23 juli 2016 21:55
Een goede Rolland is op zichzelf al dik top 10 tour zonder pech & met goede tijdrit zou hij top 5 renner zijn. Mensen onderschatten het klimtalent van Rolland
23 juli 2016 22:29
Ik vind het al met al een teleurstellende Tour voor Kelderman. Maar hij is nog jong en sturen kun je met de jaren wel leren.
Mogelijk heeft hij zich vandaag in de kijker gereden voor Rio. Hij kan Dumoulin vervangen, als die niet gaat.
23 juli 2016 22:31
Kelderman is echt een lulletje rozenwater. Valt altijd als het er echt toe doet.
24 juli 2016 00:13
Kelderman zat echt al een stukje achter Alaphilippe toen hij viel:

https://www.youtube.com/watch?v=iGKm9uzLiqY
24 juli 2016 00:19
Cursus fietsen lijkt me nodig helaas... Erg jammer!
24 juli 2016 01:35
@ karper ga lekker vissen! Samen met de Schleckjes ofzo...

Blijf me verbazen over ploegleiding die zoveel druk oplegt ("Wilco gaat echt mee in de ontsnapping vandaag";) op moment dat ze het juist zouden moeten laten vieren. Vanaf het begin had de opdracht moeten zijn voor ritwinst te gaan (of laten we starten met 'mee zijn in de ontsnapping';) i.p.v. halfbakken voor klassement gaan en dan toch weer niet want gevallen. Grr.... -vanuit den luie stoel geredeneerd- bankiersmentaliteit. Tijd voor een andere ploeg. Leren verantwoordelijkheid te nemen. De val buiten zijn schuld (ik citeer vrij). Wiens schuld is het dan? Die van de mechanieker?

Plan B: Clement sr.
24 juli 2016 02:18
Dat was echt een flinke klapper die Kelderman daar maakte. Zijn achterwiel lijkt geen witte lijn te raken. Mogelijk remde hij te veel op het voorwiel.

Wat mij opvalt: of hij nou schijnbaar hard of zacht valt... hij lijkt zelden iets te breken. Echter, het resultaat lijkt wel standaard dat het hem later in een meerdaagse koers opbreekt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.