Wilco Kelderman: “Wanneer alles goed loopt, is top-10 reëel”
foto: Marcel Koch
donderdag 2 juli 2015 om 06:30

Wilco Kelderman: “Wanneer alles goed loopt, is top-10 reëel”

Wilco Kelderman maakt aanstaande zaterdag op 24-jarige leeftijd zijn debuut in de Tour de France. Dat doet het talent direct maar met de zwaarste taak die er is: het kopmanschap. “Samen met Robert Gesink ben ik de vooruit geschoven man. Op mijn terrein – de bergen en de tijdrit – wil ik mezelf laten zien”, vertelt de LottoNL-Jumbo-renner aan WielerFlits. Steven Kruijswijk en Laurens ten Dam krijgen een vrije rol, maar geen bescherming.

Weinig zenuwen
Kelderman oogt scherp en ontspannen tijdens de persconferentie van zijn ploeg. “De Tourkoorts begint een beetje te stijgen, het is lekker warm buiten”, grapt de jongeling. “Met de zenuwen valt het wel mee. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik moet verwachten, maar dat vind ik wel lekker. Een beetje onbevangen gevoel. Nu de media er is en je er steeds over praat, krijg ik er elke keer meer zin in. Het is gewoon een wedstrijd zoals alle andere, alleen iets hectischer omdat het de belangrijkste van het jaar is.”

Tactisch plan LottoNL-Jumbo uitgestippeld
Het doel van LottoNL-Jumbo is in ieder geval duidelijk. “Robert en ik zijn de vooruitgeschoven mannen voor het klassement. Laurens zal zijn ding doen. En als hij niet te veel tijd verliest, kan hij ook gewoon meedoen voor het klassement. Wat betreft Steven: die gaat ons ondersteunen en wil daarnaast proberen een etappe te winnen. Voor mij is de top-10 het doel. Wanneer alles meezit is dat reëel, denk ik. Als ik moest kiezen tussen ritwinst of een goed klassement? Dat is een lastige vraag. Dan ga ik toch voor een etappezege, omdat dat tastbaar is. En Robert top-10!”, knipoogt Kelderman.

‘De eerste week is niet te onderschatten’
De Tour gaat pas in de tweede helft richting de bergen. Voor de kopmannen bij de Nederlandse WorldTour-formatie zaak om goed op te letten in de eerste week. “Vooral de eerste dagen gaan belangrijk zijn, met de tijdrit in Utrecht en de rit naar Neeltje Jans. Maar ook de etappes naar de Muur van Huy en Mur de Bretagne zijn niet te onderschatten, met daar tussenin de kasseienrit. Daarnaast gaat de ploegentijdrit een belangrijk onderdeel zijn. Daar moet top-8 voor ons mogelijk zijn, met de nieuwe tijdritfiets en de gloednieuwe wielen van Shimano”, denkt de inwoner van Veenendaal.

PIC532741156

Geen extra druk door leidersrol
Het invullen van het kopmanschap bij LottoNL-Jumbo brengt voor Kelderman geen extra druk met zich mee in zijn eerste Tour. Alle ogen zijn dus op Kelderman gericht, terwijl zijn generatiegenoot Tim Wellens (Lotto Soudal) de kans krijgt om ervaring op te doen. “Voor mij is het zo perfect. Ik wil graag voor het klassement gaan. En als ik daar zoals nu de volle ondersteuning voor krijg, is dat heel mooi. Daarnaast heeft Tim ook nog niet echt een klassement in een grote ronde gereden, dus voor hem is dat allemaal nieuw. Hij gaat dat nu een beetje ontdekken. Hij is echter wel iemand die veel meer kans maakt op een etappe-overwinning, dan mij bijvoorbeeld.”

‘Toen ik prof werd, zag ik pas hoe groots de Tour is’
Voor veel renners zou er een droom in vervulling gaan om de Tour te mogen rijden. Voor de nuchtere Kelderman is dit niet specifiek het geval. “Vanaf mijn twaalfde volg ik bijna alle wielerwedstrijden heel goed, ik keek al in de periode dat Lance Armstrong nog reed. De Tour vond ik mooi, maar de Giro of Vuelta vond ik altijd even speciaal. Het is niet zo dat ik beslist deze wedstrijd moest rijden. Toen ik prof werd, zag ik eigenlijk pas hoe groot de Tour was.”

Nederlands publiek geeft extra motivatie
“Ik ben er ook maar één keer wezen kijken, in 2010 tijdens de start in Rotterdam”, gaat de klassementsrenner verder. “Het is super speciaal met al die Nederlandse fans. Als er dan een landgenoot aankwam, hoorde je het al door de walm aan geluid die er dan passeert. Dat was echt een kippenvel moment. Zoiets verwacht ik hier ook in Utrecht. Dat is erg speciaal en zal niet in elke wedstrijd zijn. Het geeft mij zeker een extra adrenaline boost, ik vind het alleen maar mooi!”

RIDE Magazine
57 Reacties
Sorteer op:
1 juli 2015 18:16
van mij mogen ze met zijn allen voor ritwinst gaan. beter als straks met 4 man tussen plek 10 en 20 (ik vind top 10 erg hoog gegrepen deze tour. zo veel renners die daar voor gaan)
1 juli 2015 18:17
Kelderman top 10, Gesink top 20
1 juli 2015 18:20
Zie Kruijswijk en Gesink ook graag voor de ritten. Laat laatsgenoemde maar gewoon lekker eens een grote ronde rijden zonder al te veel druk voor een klassement. Dat kan dan mss volgend jaar wel weer. Ten Dam voor klassement of knechten, want da's toch geen rittenkaper. Kelderman wel voor het klassement.
1 juli 2015 18:20
Om even wat mensen voor te zijn: "Hij moet niet voor het klassement gaan. Als hij dat niet doet wint hij automatisch minstens drie etappes/want dan kan hij een keer in een ontsnapping zitten en dat levert zoveel publiciteit op dat Jumbo Ahold kan opkopen/een negende plek is toch niets waard, kijk maar hoe weinig aandacht Bau en Lau vorig jaar kregen."

Om John Hiatt voor te zijn: "Alles van Lotto-Jumbo is slecht. Geen enkele TLJ-renner zal top 100 rijden en Kelderman mag blij zijn als hij de rode lantaarn misloopt."

Edit: iets te laat, zie ik.
1 juli 2015 18:21
Ik hoop op een goed klassement voor Wilco Kelderman. Als Kruijswijk in goede doen blijkt, dan kan hij voor Kelderman een prima ondersteuning zijn.
1 juli 2015 18:25
Nibali, Fuglsang, Bardet, Pinot, Quintana, Valverde, Contador, Froome, Van Garderen , Talansky . Zo al 10 man die ik sowieso hoger zie eindigen. En dan heb ik de vele twijfelgevallen zoals Majka, Porte, Mollema, Rodriquez, Costa, Uran, Kwiatkowski, Kreuziger en Konig nog niet eens genoemd.

Zou top 10 erg knap vinden.
1 juli 2015 18:29
Ik schat Dan Martin hoger in als Talansky. Maar we zullen zien.
1 juli 2015 18:30
@ poeksel:
een etappe lijkt me al geweldig. daarnaast stel ik het op prijs als je gewoon je eigen mening geeft in plaats van een slechte imitatie van een ander lid.
1 juli 2015 18:30
Overeind blijven is top 10 voor Kelderman. Van de hele rij toppers vallen er verschillende uit en of tegen. Go Wil co !
1 juli 2015 18:43
De druk die hij zichzelf oplegt is eigenlijk nergens voor nodig, ik denk dat het verstandiger is om geen klassementsplek te ambiëren en gewoon te zien hoe ver hij komt. Kan hij dan een ritje meenemen dan is dat zoveel te beter. De aanpak van Wellens dus...
1 juli 2015 18:47
Kelderman is een ijskonijn. Staat met beide voeten aan de grond en zweeft niet. Hij komt over als zeer zelfbewust en is mi. ook kritisch op zichzelf. Lijkt mij dat hij in alle realiteit een goede blijk van zelfvertrouwen heeft. Hij weet zelf hoe goed hij is. Ik zie hem en Gesink met daarnaast LtD en "the Crossbow" een geweldige Tour rijden.

Mijn voorspelling: Kelderman & Gesink top 10. Kruijswijk en Ten Dam top 20. Met daarnaast Boom, van Baarle en Langeveld op de kasseien. En Dumoulin in de tijdrit en Poels voor Froom worst een Tour om nooit te vergeten.
1 juli 2015 18:47
Ik vind top 10 alles behalve reëel als doel, het kan zoals Rondo zegt na uitvallen van andere renners , maar als de meeste rechtblijven is dit jammergenoeg niet reëel!
1 juli 2015 18:48
@Poeksel
Haha, ik kan het waarderen. Spijker op de kop, je hebt een hoop mensen een lap tekst typen bespaard ;-)
1 juli 2015 18:51
Ik geloof met dit deelnemersveld ook niet meteen in een top-10, maar feit is inderdaad wel dat er vaak veel mannen uitvallen. Indien er een man of vijf uitvallen die normaal voor hem zouden staan van het rijtje (Contador, Froome, Quintana, Nibali, Bardet, Pinot, Rodriguez, Valverde, van Garderen, D. Martin, Rui Costa, Mollema, Majka) dan zie ik het hem wel halen.
1 juli 2015 18:51
Ik zou een plek in de top 10 erg knap vinden, 8.6, en ik zou het raar vinden als Kelderman van tevoren die ambitie al opgeeft alleen maar om een procent meer kans op een etappezege te hebben.

Voor de top 10 zal hij wel vorm en geluk nodig hebben (heel blijven in de afvalrace), maar het kan.
1 juli 2015 18:54
4 plekken in de top 20 vind ik niet erg, dan hebben ze vast het ploegenklassement ;-)
Ik verwacht niets van Kelderman, is zijn eerste Tour, laat me alleen maar graag verrassen
1 juli 2015 18:57
@ poeksel:
:) je mening
ja, top 10 kan als het meezit, maar dat betekent aanklampen, aanklampen en aanklampen. en als hij een keer aanvalt zal de 15 man die ook voor een top5 a 10 gaan hem niet late rijden. nul kans op een etappezege dus, of hij moet minstens 3 stappen hebben gemaakt.
daarnaast vind ik het frappant dat ploegmaat Ten Dam opteert voor een veiliger peloton, terwijl zijn ploeg maar liefst 4 man heeft voor het klassement, en dus 'van voren' moeten zitten. als elke ploeg met 4 klassementsmannen zou starten zijn de gevolgen niet te overzien!
1 juli 2015 19:00
Jumbo heeft 1 kans en dat is het jongerenklassement, lastig genoeg. Alle ballen op Kelderman dus.
1 juli 2015 19:00
Ik vind het wel mooi zo nuchter als Kelderman naar zijn Tourdebuut kijkt. Die top 10 is een mooie doelstelling. Natuurlijk zijn er zat renners die daar ook voor in aanmerking komen, maar de praktijk wijst uit dat die nooit allemaal ook daadwerkelijk hun verwachting inlossen. Er zullen renners zijn die over hun vormpiek heen zijn, er zullen renners door valpartijen of pech achterop raken of de slag missen, en misschien dat renners minder goed zijn dan vorig jaar. Van alle smaken zal er wel een zich voordoen, dus is die top 10 voor Kelderman best een mooie doelstelling. Natuurlijk ga je er dan vanuit dat hij geen pech, ziekte of blessures tegenkomt. Hoewel het hem net zo goed kan overkomen ga je daar natuurlijk niet op voorhand vanuit. Ik zou er niet raar van staan kijken als Kelderman een keer mooi meeschuift in een vlucht en daar een mooie bonus uit sleept. De tijdrit in Utrecht zie ik hem ook nog wel in de top 20 eindigen, na de morele boost van de titel bij het tijdrijden.
1 juli 2015 19:07
Kelderman geeft juist bergop een knappe finish. Zie hem dus ook nog wel een etappe meepakken
1 juli 2015 19:11
8.6: Kelderman is beter in rijden voor het klassement dan in ritten winnen. Een plek in de top 10 is (voor de sponsor) ongetwijfeld meer waard dan een etappezege. Als nummer 9 of 10 van het klassement kun je best in een ontsnapping zitten zonder dat het hele peloton op je jaagt. En een slecht klassement verhoogt de kans op een etappezege maar heel weinig. Mocht het klassementsplan om een of andere reden mislukken, kan hij altijd nog voor een etappezege gaan.

Argumenten genoeg?
1 juli 2015 19:18
@ poeksel:
ik ben eigenlijk helemaal klaar met zo'n 9e plaats. knap, maar het betekent ook dat er 8 ploegen een betere klassementsrenner hadden (of Astana moet 4 mannen in de top 8 hebben staan ;) ), dus gewoon middelmaat.
1 juli 2015 19:23
@Jeje
Rodriguez twijfelgeval? Op basis waarvan? Toch niet op dit seizoen hoop ik.

Top-10 wordt uitermate moeilijk voor Kelderman. Er zijn negen renners die ik duidelijk hoger inschat (Bertje, Nairo, Dawg, Nibbles, Purito, Thibaut, Tejay, Romain en Piti). En dan komen mannen als Costa, Dan Martin, Talansky, Mollema, Gesink en ook Kelderman.
1 juli 2015 19:36
@Bettinwel enige kans het jongerenklassement? Dat betekent dus dat hij Quintana, Pinot, Bardet al achter zich houdt. Ik denk dat hij dan al strak in de top 5 staat :P
1 juli 2015 19:40
'... ik keek al in de periode dat Lance Armstrong nog reed.'
Als hij deze tour gaat rijden met dezelfde jeugdige spontaniteit als waarmee hij mij opeens heel erg oud laat voelen, dan heeft dhr. Gesink er nog een zware dobber aan om hem voor te blijven.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.