Winnen bij je seizoensdebuut: Mathieu van der Poel deed het al zeven keer in het veld
Mathieu van der Poel in Hulst 2022 - foto: Cor Vos
zaterdag 16 december 2023 om 12:42

Winnen bij je seizoensdebuut: Mathieu van der Poel deed het al zeven keer in het veld

Mathieu van der Poel heeft een indrukwekkende statistiek als het gaat om zeges tijdens zijn eerste veldrit van het seizoen. Sinds de Nederlander meedoet bij de elites won hij zeven keer bij zijn seizoensstart in de winter. Zaterdag krijgt MVDP in Herentals de kans om daar acht van te maken.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Nadat hij in de winter van 2013-2014 als belofte al enkele wedstrijden bij de elites reed, maakte Van der Poel junior een seizoen later bijna volledig de overstap naar de elitecategorie. Die eerste cross in Gieten tussen de grote mannen wist hij gelijk te winnen. Een jaar later in de Wereldbeker Koksijde moest hij het doen met een derde plaats, achter Sven Nys en Wout van Aert.

Daarna volgden vijf seizoensstarts op rij die Van der Poel winnend afsloot, achtereenvolgens in Gieten, Eeklo, Meulebeke, Ruddervoorde en Antwerpen. Tijdens de moeizame winter van 2021 ‘debuteerde’ de meervoudige wereldkampioen met een tweede plaats in de Wereldbeker Dendermonde. Uiteindelijk zou hij dat seizoen slechts twee crossen rijden. Vorig seizoen pakte Van der Poel de draad weer op met winst in de Wereldbeker Hulst bij zijn seizoensdebuut.

Kortom, in de negen seizoenen die hij heeft afgewerkt bij de elites won Mathieu van der Poel zeven keer de eerste cross die hij die winter reed. Slechts twee keer lukte het hem niet om gelijk te winnen. In Herentals kan Van der Poel de score op acht uit tien zetten, maar dan moet hij wel afrekenen met onder meer Tom Pidcock, Eli Iserbyt en Lars van der Haar.

Hoe begon Mathieu van der Poel aan zijn veldritwinters?
flag-nr1 flag-nl Superprestige Gieten (5 oktober 2014)
flag-nr3 flag-be Wereldbeker Koksijde (22 november 2015)
flag-nr1 flag-nl Superprestige Gieten (2 oktober 2016)
flag-nr1 flag-be Brico Cross Eeklo (10 september 2017)
flag-nr1 flag-be Brico Cross Meulebeke (6 oktober 2018)
flag-nr1 flag-be Superprestige Ruddervoorde (3 november 2019)
flag-nr1 flag-be X2O Trofee Antwerpen (12 december 2020)
flag-nr2 flag-be Wereldbeker Dendermonde (26 december 2021)
flag-nr1 flag-nl Wereldbeker Hulst (27 november 2022)

Next: flag-be X2O Trofee Herentals (16 december 2023)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.