WK 2014: Ferrand Prevot pakt wereldtitel bij de dames, Vos tiende

zaterdag 27 september 2014 om 17:32

Ferrand Prevot

foto: Sirotti

Pauline Ferrand Prevot is de nieuwe wereldkampioen wielrennen voor vrouwen. De Française kwam in extremis terug in een achtervolgend groepje op de vier ontsnapte dames met Marianne Vos. Lisa Brennauer werd tweede voor Emma Johansson. Vos eindigde uiteindelijk na een matte koers op plek tien.

Eerste aanval
Na een kleine 25 kilometer wedstrijd was het Shani Bloch uit Israël die de eerste was die ten aanval trok op de eerste beklimming. De rensters achter haar bleven echter rustig, waardoor ze niet weg kon komen uit het gegroepeerde peloton. Op de top van de Confederacion was het al weer gedaan met de Israëlische.

Zware valpartij
In de afdaling van de tweede beklimming in de tweede ronde ging een grote groep vrouwen onderuit. Hier was onder meer de Nederlandse Taltiha de Jong bij betrokken en was genoodzaakt op te geven, net als een aantal andere rensters. Marianne Vos zat ook achter de val, maar kwam niet hard in aanraking met asfalt. Van de favorieten leek Giorgia Bronzini het zwaarste slachtoffer. Na de finishpassage haalden onder meer Sabrina Stultjens en Amy Pieters het tempo eruit om onder meer Vos terug te laten komen.

De Jong, die pas op het laatste moment was opgeroepen, was niet de enige die na de val moest opgeven. Ook onder meer Ann-Sofie Duyck, Jessie Daams, Annelies Van Dorselaert, Martin Sablikova en drie Canadese dames dienden de handdoek te gooien. Roxanne Knetemann moest iets verderop lossen en gaf na drie rondes op.

In het begin van ronde vier noteerde Spela Kern de tweede aanval van de dag. De Sloveense reed snel een halve minuut voorsprong bij elkaar. Op de top van het tweede, steilere klimmetje had ze veertig seconden voorsprong. Deze voorsprong was bij de vierde passage van de eindstreep flink gesmolten naar zestien seconden. Op de eerste beklimming in de vijfde ronde werd ze teruggehaald, nadat Pieters het tempo namens Nederland had opgevoerd.

Regen
Onder meer Nederland en Italië versnelden in de vijfde ronde, maar niemand kon wegkomen. Net na de aankomstlijn viel Alison Powers aan. Iris Slappendel probeerde te volgen, maar kon niet direct in het wiel van de Amerikaanse mee. Nederland liet haar echter niet gaan en zette twee dames op kop. De aanval van Powers was echter ook niet van lange duur, terwijl Pieters en Slappendel achterin het peloton moesten lossen. Daarna begon het ook te regenen, wat het lastiger maakte in de twee afdalingen.

Boven op het klimmetje reed Rachel Neylan weg uit het peloton. De Australische gooide zichzelf in de afdaling en reed een aardige voorsprong bij elkaar. Op de top van de tweede klim ging Rossella Ratto aan. Lizzie Armitstead ging daarna door en ging over Neylan heen. Marianne Vos was heel alert, en ook alle andere favorieten, waaronder Emma Johansson en Pauline Ferrand Prevot, konden volgen. Iets na de top sloot ook Ellen van Dijk aan bij deze groep van vijftien rensters. In de afdaling nam Vos het commando. Chantal Blaak sloot iets verder ook nog aan en probeerde ook nog aan te vallen vlak voor de eindstreep. De Nederlandse kreeg Ratto, Neylan, Katarzyna Niewiadoma en Claudia Lichtenberg mee.

Het groepje er achter met Vos en Van Dijk hielden de benen stil en kregen het gezelschap van een grotere groep met onder meer Bronzini. De Amerikanen reden daarna het gat naar de kopgroep van vijf terug en bleef er nog een groep van 41 rensters over die voor de wereldtitel gingen strijden in de slotronde.

Aanval met vier
Op de Confederation was het Trixie Worrack die het verschil probeerde te maken. De Duitse kwam niet weg. Evelyn Stevens lukte dit wel, maar Vos was direct bij de pinken. Het tempo zakte toen wat in en toen konden er nog een pak anderen terug komen, inclusief Blaak. Van Dijk en Lucinda Brand konden iets later ook aansluiten. Niemand durfde echter door te rijden, waardoor er een grote groep bijeen bleef.

In de afdaling van de voorlaatste klim hield Brand het tempo hoog in dienst van Vos op weg naar de laatste klim van de dag. Vlak voor de top van de laatste beklimming viel Johansson aan. Vos kon mee, samen met Armitstead en Elisa Longo Borghini. In de afdaling zette de Britse en de Nederlandse vol door, waardoor het verschil met de rest vergroot werd.

Ferrand Prevot

Sprint met veertien
Johansson probeerde het nog een keer, maar met alle moeite kon Vos het gat dichten met de Zweedse. Op anderhalve kilometer van het einde was het Longo Borghini die het probeerde. Vos reed echter alles dicht. De vier vielen stil en toen kwam een klein groepje met de Duitsers en Bronzini met de vod van de laatste kilometer in zicht. Ferrand Prevot timede vervolgens haar sprint als beste en won nipt voor Brennauer, Johansson en Bronzini.

Ferrand Prevot Johansson Brennauer

WK 2014: Wegwedstrijd voor vrouwen
Uitslag: Ponferrada – Ponferrada (127,4 km)

1. flag-fr Pauline Ferrand-Prevot in 3u29m21s
2. flag-de Lisa Brennauer allen z.t.
3. flag-se Emma Johansson
4. flag-it Giorgia Bronzini
5. flag-au Tiffany Cromwell
6. flag-us Shelley Olds
7. flag-gb Elisabeth Armitstead
8. flag-nz Linda Villumsen
9. flag-ua Anna Solovey
10. flag-nl Marianne Vos

17. flag-nl Chantal Blaak op 41s
29. flag-nl Ellen van Dijk op 47s
33. flag-nl Lucinda Brand z.t.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Wielernieuws

Materiaalzone