WK 2014: Tijdrittitel bij de beloften voor Australiër Campbell Flakemore

maandag 22 september 2014 om 16:53
campbell flakemore

foto: Sirotti

De wereldtitel tijdrijden bij de beloften is gewonnen door Campbell Flakemore. De 22-jarige Australiër won dankzij een ultieme jump op de finishlijn. Ryan Mullen, die lange tijd de overwinning in handen leek te hebben, moet genoegen nemen met het zilver. Het verschil op de finishlijn tussen de Ier en Flakemore bedroeg slechts 48 honderdsten.

De eerste serieuze streeftijd werd in het kletsnatte Ponferrada gevestigd door Louis Meintjes. De 22-jarige Zuid-Afrikaan van MTN-Qhubeka zette een tijd neer van: 44:38.30. De stortregen op het technische parcours in Spanje leidde ook tot ongelukken. Onder andere Miguel Angel Lopez raakte ongelukkig ten val. De Colombiaanse winnaar van de Ronde van Toekomst was daardoor kansloos voor een topnotering.

Steven Lammertink

Steven Lammertink
In de top van het klassement maakte de exotische landen gedurende de wedstrijd plaats voor Europese namen. Steven Lammertink, de enige Nederlandse deelnemer, startte bij de laatste tien. De Nederlands kampioen bij de beloften kon zich echter niet meten met de top uit zijn leeftijdscategorie. Bij het eerste tussenpunt moest de renner van Jo Piels al bijna veertig seconden toegeven.

Stefan Küng wist de hoge verwachtingen niet in te lossen. De Zwitserse topfavoriet, die als laatste het startpodium verliet, moest bij de tussenpunten een twintigtal seconden toeleggen op tijd van de op dat moment snelste renner, de Ier Ryan Mullen. De pas 20-jarige renner van An Post-Chain Reaction leek over de beste papieren te beschikken voor de regenboogtrui. Zijn concurrenten kwamen bij beide tussentijdse metingen niet in de buurt van zijn tijd.

Ontknoping
Dat doseren de sleutel tot succes kan zijn bewees Campell Flakemore. De Australiër gaf bij de tussenpunten twintig seconden toe op Mullen. Maar op de klim, in de tweede helft van het parcours, wist de 22-jarige renner zijn achterstand nagenoeg in te lopen. Met nog een kleine achterstand draaide hij de finishlaan in. In de laatste rechte lijn zag de nummer vier van het nationale kampioenschap de tijd op de finishboog letterlijk voor zijn neus wegtikken. Zijn ultieme jump op de finishlijn bezorgt hem nu een jaar lang de regenboogtrui.

Campbell Flakemore

WK Tijdrijden Beloften 2014
Ponferrada (36,15 km.)

1. flag-au Campbell Flakemore in 43m40
2. flag-ie Ryan Mullen op 0m0s48h
3. flag-ch Stefan Küng op 9s
4. flag-pt Rafael Reis op 19s
5. flag-de Maximilian Schachmann op 37s
6. flag-gb Jonathan Dibben op 38s
7. flag-no Andreas Vangstad op 44s
8. flag-za Louis Meintjes op 48s
9. flag-be Frederik Frison op 1m07s
10. flag-au James Oram op 1m09s

14. flag-nl Steven Lammertink op 1m38s
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.