WK 2014: Voorbeschouwing ploegentijdrit
zondag 21 september 2014 om 09:00

WK 2014: Voorbeschouwing ploegentijdrit

Belkin ploegentijdrit

foto: Sirotti

Na het afsluiten van de Vuelta zijn alle grote rondes van dit seizoen achter de rug. Het wielerseizoen is echter nog niet afgelopen, eerst volgt nog het wereldkampioenschap. Zondag 21 september wordt dit in gang geschoten met de ploegentijdrit voor merkenteams. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Het WK ploegentijdrit in de huidige vorm staat nog maar voor de derde keer op het programma. In het verleden werden er vaker grote ploegentijdritten gereden op een WK. Destijds ging het niet tussen merkenteam, maar tussen landen. De afstand was ook langer in de wedstrijden, namelijk rond de honderd kilometer. Ook stonden er geen zes renners aan de start, maar vier. Nederland was hierin drie keer de beste (1978, 1982. 1986)

In 2012 was Limburg het decor van de eerste keer dat de commerciële ploegen deelnamen op het mondiale kampioenschap. Toen was het Omega Pharma – Quick Step dat de wereldtitel veroverde. Niki Terpstra, Tom Boonen, Peter Velits, Sylvain Chavanel, Kristof Vandewalle en Tony Martin waren slechts drie seconden sneller dan het BMC Racing Team met onder andere Philippe Gilbert en Alessandro Ballan.

opqs

Een jaar later in Florence prolongeerde de Belgische formatie de titel. Het verschil was echter nog kleiner dan in Valkenburg. Het leek er namelijk lang op dat Orica-GreenEDGE met de gouden medaille er vandoor zou gaan. De Australiërs hadden bij het laatste tussenpunt namelijk een kleine voorsprong op de Belgen. De ploeg van manager Patrick Lefevere kon de achterstand ombuigen in een voorsprong van 0.81 seconde.

Parcours
De organisatie heeft een parcours van 57,1 kilometer uitgezocht. Het startpodium is gesitueerd op de Avenida Libertad. De eerste tien kilometer gaan vals plat naar beneden. Hier kunnen hoge snelheden behaald worden. Daarna rijden de ploegen richting Villafranca de Bierzo, vals plat omhoog. Eenmaal het kleine plaatsje weer verlaten te hebben volgt het eerste kleine klimmetje van de dag, de Alto Pieros: 700 meter aan gemiddeld 8,3 procent. Hier moeten de team uitkijken geen mannetjes op te blazen, want er volgt nog bijna dertig kilometer.

WK 2014 Ploegentijdrit

Na dit bergje volgt een lang stuk dat zo goed als vlak is. Vlak voor het einde in Ponferrada ligt nog een beklimming van twee kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 3,7 procent. Na een korte afdaling moet er nog even geknald worden tot aan de finish, die gelegen is naast Estadio El Toralín. Normaal gesproken speelt voetbalploeg SD Ponferradina hier, spelend in de Segunda División A.

Er zijn onderweg drie meetpunten. De eerste is net voor het eerste bergje na 23,6 kilometer. De tweede ligt in Camponaraya na 37,2 kilometer. De laatste ligt op acht kilometer van het einde.

Favorieten

Omega Pharma Quick Step

Het valt niet te ontkennen. Omega Pharma – Quick Step is dankzij de twee voorafgaande wereldtitels opnieuw de favoriet om in Spanje de titel te grijpen. De Belgische ploeg heeft met Niki Terpstra één Nederlander in de ploeg en drie Belgen: Tom Boonen, Pieter Serry en Julien Vermote. De Pool Michal Kwiatkowski is zeker niet de minste van het zestal, maar de grote motor van de ploeg zal onmiskenbaar Tony Martin. Met de Duitser gaat de titelverdediger honderd procent voor prolongatie.

Orica Greenedge

De grootste uitdagers zijn waarschijnlijk opnieuw Orica-GreenEDGE. De Australische ploeg won al twee medailles de afgelopen twee jaar en was ook de beste in de ploegentijdrit in de Tour de France van 2013. Naast hardrijders als Michael Hepburn, Svein Tuft en Luke Durbridge doet ook Jens Mouris opnieuw mee bij de ploeg.

Trek Factory Racing

Trek Factory Racing brengt een sterk team op de been met tijdrijders als Fabian Cancellara, Kristof Vandewalle, Jesse Sergent en Markel Irizar. Team Sky kan ook een enorm sterke ploeg op de been brengen. Het Britste team zit boordevol tijdritspecialisten, met Sir Bradley Wiggins voorop. BMC Racing deed het de afgelopen jaren al goed met een tweede en een vierde plek. Kunnen ze weer een podiumplek bemachtigen met sterkhouder Tejay van Garderen? Movistar was de laatste jaren steeds goed in ploegentijdritten in de Vuelta. Kunnen ze het ook op het WK? Ongetwijfeld zullen de Spanjaarden vooral bouwen op de hardrijderskwaliteiten van een Brit en een Italiaan: Alex Dowsett en Adriano Malori.

Astana

Bij Astana zal Lieuwe Westra de motor van het geheel moeten zijn in het gezelschap van onder meer Jakob Fuglsang. Tinkoff-Saxo is dit seizoen sterk in de breedte en dat kan je in een ploegentijdrit goed gebruiken. De precieze samenstelling van de ploeg is op moment van schrijven nog niet bekend, maar ritwinnaar in de Giro en de Tour Michael Rogers zal er als oud-wereldkampioen tijdrijden toch wel bij zijn? Garmin-Sharp kan ook een sterke opstelling maken met bijvoorbeeld David Millar en Andrew Talansky. Ze kunnen ook rekenen op de man in vorm Ramunas Navardauskas.

Giant Shimano

Er staan ook drie Nederlandse ploegen aan de start in Ponferrada. Belkin Pro Cycling is geen favoriet voor de zege, maar kan, mits een goede dag, een outsidersrol op zich pakken. Wilco Kelderman is de blikvanger van de ploeg, maar ook Stef Clement en Maarten Tjallingii zullen nooit afgeven. Bij Giant-Shimano zijn alle ogen gericht op Tom Dumoulin, die vooral aankomende woensdag wil schitteren. Ook sprinter Marcel Kittel maakt deel uit van de selectie. De Duitser kan buiten sprinten ook een aardig stukje hardrijden. Ook het Rabobank Development Team staat aan de start. De jonge talenten zullen echter vooral moeten genieten en leren van deelname aan dit evenement.

Favorieten volgend WielerFlits
**** Omega Pharma – Quick Step
*** Orica-GreenEDGE, Trek Factory Racing
** Team Sky, Movistar, BMC Racing
* Astana, Garmin-Sharp, Tinkoff-Saxo, Belkin Pro Cycling

Weer
Er wordt de komende dagen wel wat regen verwacht in het noordwesten van Spanje. De kans dat dit de renners van de ploegentijdrit mist is echter ook heel goed mogelijk. Waarschijnlijk staat er niet al te veel wind en zal het ook niet al te warm worden, zo rond de 25 graden Celsius.

Voorlopige startlijst
Weerbericht
Parcours informatie

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.