WK 2014: Wiggins verslaat Martin in tijdrit, brons voor Dumoulin
woensdag 24 september 2014 om 16:34

WK 2014: Wiggins verslaat Martin in tijdrit, brons voor Dumoulin

TT WK

foto: Sirotti

Bradley Wiggins is de nieuwe wereldkampioen tijdrijden. De Brit was 26 seconden sneller dan titelverdediger Tony Martin. Het brons ging naar Nederlander Tom Dumoulin.

Nélson Oliveira (Lampre-Merida) zette als eerste een serieuze streeftijd neer. De Portugees deed 57 minuten en 47 seconden over het parcours in Ponferrada. Hij was daarmee bijna een minuut sneller dan Artem Ovechkin, die op dat moment de beste tijd had. Even later klokte Sylvain Chavanel een indrukwekkende tijd bij het eerste tussenpunt, maar hij bleek niet goed te hebben ingedeeld. Na 47,1 kilometer moest de renner van IAM Cycling meer dan een minuut toegeven op de leider.

Bradley Wiggins

Bij het eerste meetpunt bleken alleen Tony Martin en Bradley Wiggins sneller dan Chavanel. Het verschil tussen de twee besten was vier seconden, in het voordeel van de Duitser. Even later waren de rollen echter omgedraaid. Op het tweede tussenpunt was Wiggins twee seconden sneller dan zijn rivaal. Na het volgende meetpunt bleek de Brit zelfs zijn voorsprong te hebben vergroot. Martin zat toen op tien seconden. De nummer drie, Vasil Kiriyenka, moest bijna een halve minuut toegeven, waardoor de strijd om het goud tussen twee renners ging.

Tom Dumoulin

Ondertussen zette Tom Dumoulin steeds betere tussentijden neer. Op het eerste meetpunt klokte hij nog de zevende tijd, maar de Nederlander bleek goed te hebben ingedeeld. Dumoulin klokte daarna de zesde en vijfde tussentijd. Op basis van GPS-verschillen werd duidelijk dat de strijd om het brons tussen hem en Kiriyenka zou gaan. Deze strijd werd uiteindelijk beslist in het voordeel van de Limburger. Hij ging zeven seconden onder de beste tijd, waardoor na Stef Clement (2007) opnieuw een Nederlander brons grijpt op dit onderdeel.

In de slotfase bleek het duel om het goud niet meer spannend. Bradley Wiggins liep steeds verder uit op de titelverdediger. In 2011 en 2013 eindgide de Brit nog als tweede achter Martin, maar dit keer is het goud voor hem. Het verschil tussen de twee toppers groeide in het laatste stuk naar 26 seconden.

Bradley Wiggins

WK Tijdrijden Elite Mannen 2014
Ponferrada (47,1 km)

1. flag-gb Bradley Wiggins in 56m25s
2. flag-de Tony Martin op 26s
3. flag-nl Tom Dumoulin op 40s
4. flag-by Vasil Kiriyenka op 47s
5. flag-au Rohan Dennis op 57s
6. flag-it Adriano Malori op 1m11s
7. flag-pt Nelson Oliveira op 1m21s
8. flag-ru Anton Vorobyev op 1m29s
9. flag-cz Jan Barta op 1m43s
10. flag-es Jonathan Castroviejo op 1m44s
Volledige uitslag

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.