WK 2015: Armitstead pakt wereldtitel, opnieuw zilver Van der Breggen
Foto: Sirotti
zaterdag 26 september 2015 om 22:26

WK 2015: Armitstead pakt wereldtitel, opnieuw zilver Van der Breggen

Lizzie Armitstead is in Richmond wereldkampioene op de weg geworden bij de vrouwen elite. In een sprintje van een groep met alle favorieten was de Britse net iets te rap voor Anna van der Breggen, die net als in de individuele tijdrit beslag legde op het zilver. De bronzen medaille ging naar thuisrijdster Megan Guarnier.

De favorietengroep meldde zich pas in de slotkilometers aan de kop van de koers, want lange tijd leek een groepje vluchters voor een sensatie te kunnen zorgen. Van der Breggen ging als eerste de sprint aan, kwam daardoor iets te snel op kop en zag Armitstead daar dankbaar van profiteren.

Chantal Blaak breekt koers open
Het Nederlandse zestal nam vanaf het begin van de koers direct het initiatief in handen. Door een stevig tempo te hanteren probeerden ze de pure sprinters in het peloton alvast wat af te matten. Die tactiek zorgde er ook voor dat niemand een succesvolle vlucht op touw wist te zetten. De Russische Svetlana Vasilieva was na bijna twee uur koers pas de eerste die erin slaagde een voorsprong van een goede honderd meter te pakken.

Nadat Vasilieva haar schuchtere poging had zien stranden, was het de beurt aan Chantal Blaak. Haar maximale voorsprong was niet veel meer dan een halve minuut, maar haar aanval brak de koers wel open. Nederland wist de rappe Amy Pieters mee te sturen in een negenkoppige vluchtgroep, die ruim een minuut pakte op het uitgedunde peloton.

Armitstead pokert het best
Vlak voor het ingaan van de laatste ronde deed Malgorzata Jasinska vanuit de kopgroep een vergeefse poging om in de voetsporen te treden van haar landgenoot Michal Kwiatkowski. Vervolgens reden de Italiaanse Valentina Scandolara en de Australische Lauren Kitchen vooraan weg, maar na de laatste klim van Libby Hill (op pakweg drie kilometer van de finish) zette de groep met favorieten eindelijk de situatie recht.

Een groepje van circa twintig vrouwen had alle stormen overleefd en ging de laatste kilometer in. Armitstead, vooraf bestempeld als de topfavoriete, hield haar zenuwen het beste in bedwang en kaapte de regenboogtrui weg voor de neus van Van der Breggen.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

flag-wc WK Wielrennen 2015, flag-us Richmond (CM)
Uitslag wegwedstrijd, vrouwen elite (129,8 km)
flag-nr1 flag-gb Lizzie Armitstead in 3u23m56s
flag-nr2 flag-nl Anna van der Breggen allen z.t.
flag-nr3 flag-us Megan Guarnier
4. flag-it Elisa Longo Borghini
5. flag-se Emma Johansson
6. flag-fr Pauline Ferrand-Prévot
7. flag-pl Katarzyna Niewiadoma
8. flag-by Alena Amialiusik
9. flag-ch Jolanda Neff
10. flag-nl Ellen van Dijk op 9s

16. flag-nl Lucinda Brand op 9s
46. flag-nl Amy Pieters op 52s
60. flag-nl Chantal Blaak op 1m37s

Volledige uitslag

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
26 september 2015 22:27
Twee klasses beter dan de rest, wat een overmacht.
26 september 2015 22:28
Fantastische wereldkampioene!
26 september 2015 22:28
En toch wel opvallend op plek 54: Lenore Pipes (Guam) op 52s.
26 september 2015 22:29
Heerlijke race! Hopelijk gooien de mannnen het morgen ook zo open...
26 september 2015 22:30
Wat een sprint van Van der Breggen joh, blijkbaar is de finale dusdanig zwaar dat ook een niet-sprintster als zij kan meedoen. Armitstead verdient die titel wel een keer.
26 september 2015 22:31
Wat is een dames WK toch altijd geweldig om naar te kijken. Armitstead duidelijk de beste en een waardig wereldkampioen.
26 september 2015 22:40
Bijzonder dat ik heb kunnen genieten van een wk dat zo verschrikkelijk slecht in beeld is gebracht. Mooie winnares met armitstead, al had ik het idee dat niewiadoma de beste in koers was.
26 september 2015 22:49
Heerlijke koers!
26 september 2015 23:03
Als Vos volgend jaar weer terugkomt op haar oude niveau en Vos en Van der Breggen elkaar niet in de weg rijden, zou NL op de OS de overmacht toch uit moeten kunnen spelen. Geen ander team met twee zulke toppers.
26 september 2015 23:18
Armitstead faalde behoorlijk tactisch gezien, ze kwam aanvankelijk veel te vroeg op kop. Het is dat ze een klasse beter was, anders had Van der Breggen mooi kunnen profiteren (die ging uiteindelijk zelf te vroeg aan, maar had toch niet kunnen winnen).
Spannende koers gezien (ik heb de laatste twee rondes gekeken)!
26 september 2015 23:18
Toen ze aanging riep ik: "Ze gaat te vroeg aan!!"
En ikhad gelijk :(
26 september 2015 23:41
Leuke koers gezien.

Mooi voor Armitstead. Was serieus goed in orde!

Van der Breggen nog een behoorlijke sprint eruit geperst. 2e het hoogst haalbare tegen deze Armitstead.
27 september 2015 01:06
Zelden zo'n vreemde sprint gezien. Vanuit het midden van het pak ging Anna langzaam versnellen en 'kroop' langs de concurrentie om vervolgens toen ze op kop kwam dan echt door te versnellen. Geen verrassingseffect maar een getelefoneerde sprint, nee gepostduifde sprint.... Tactisch niet slim.

Armistaedt gewoon beter, maar ze werd ook niet bepaald verrast. Nou ja, ik hoop dat er een coach is die samen met Anna nogmaals de sprint terugkijkt. Om het in Rio net nog wat beter te doen ;)
27 september 2015 07:48
Lieve Anna, waarom ging je zo vroeg? Je zat perfect geplaatst! Uiteindelijk had Armitstead nog zoveel moeite over je heen te komen, als je wat later was gegaan had je hem binnen. Nouja, volgende keer beter...
27 september 2015 09:38
Die bidon, die had ze twee km voor de finish weg mogen gooien. Scheelt toch.
Hopelijk bij de mannen ook zo'n strijd.
27 september 2015 09:45
Fantastische Nederlandse ploeg, geweldig gereden en Anna in een "zetel"
naar de Finisch gebracht.
Jammer dat ze de verkeerde beslissing nam om de spurt aan te trekken.
Verder heb ik me af gevraagd, waarom heeft ze bijna de hele race achter
In gehangen.
Dat lijkt me toch niet de goeie positie om alles te overzien.
Maar ik moet wel zeggen de beste is wereldkampioen geworden.
27 september 2015 10:44
Aan de experts die menen dat Van der Breggen te vroeg aanging: ze moet het juist van een lange sprint hebben, tegenover een echt explosieve renster als Armitstead. Normaal gesproken is ze echt kansloos, nu kwam ze nog heel dichtbij.
27 september 2015 10:56
@Iedereen die denkt dat Anna te vroeg aanging:
Was de perfecte sprint voor Anna normaal zijn op zijn minst Guarnier en PFP gewoon sneller en Armitstead wint massasprints. Zilver hier wegpakken is gewoon top. Anna heeft afgelopen winter en gedurende het gehele seizoen echt aan haar sprint lopen schaven en dat betaalde zich super uit.

Beetje alsof je verwacht dat Gesink Sagan verslaat in een sprint. Ik bedoel dat gebeurd 1x in zijn carrière maar dan moet je ook voor jezelf de perfecte sprint rijden. Gesink ging toen ook eigenlijk te vroeg aan maar dat bleek perfect voor hem.

@Dikkechaap Bronzini kwam terug in het wiel van Moolman, ze verhoogde het tempo om Bronzini niet terug te laten keren.
27 september 2015 11:04
Tja dat is dan een mager oogst twee maal zilver meer wordt het helaas niet

Om te reageren moet je ingelogd zijn.