WK 2015: Voorbeschouwing tijdrit mannen
foto: Sirotti
woensdag 23 september 2015 om 09:00

WK 2015: Voorbeschouwing tijdrit mannen

Na de ploegentijdritten en de individuele tijdritten voor junioren, beloften en elite-vrouwen is het de beurt aan de elite heren. Zij gaan woensdag in Richmond het gevecht aan met de klok. Het uitgezette parcours is 53 kilometer lang en kent in de finale dezelfde klim als in de finale van de ploegentijdritten. Wie weet zijn krachten het best te verdelen en grijpt goud? WielerFlits neemt het parcours en de favorieten onder de loep.

Historie
Pas in 1994, in het Italiaanse Agrigento, werd het WK Tijdrijden geïntroduceerd. Chris Boardman was de eerste winnaar van de gouden medaille op deze discipline bij de profs. Niet de minste namen volgden het voorbeeld van de Brit. Miguel Indurain, Alex Zülle, Laurent Jalabert en Jan Ullrich mogen zich wereldkampioen tijdrijden noemen.

Sinds 2003 zijn de gouden medailles door slechts vijf renners gewonnen. Michael Rogers was in 2003 (na dopingstraf David Millar), 2004 en 2005 de beste. Fabian Cancellara kroonde zich van 2006 tot en met 2010 tot tijdritkoning, al onderbrak de keizer van het monsterverzet – Bert Grabsch – in 2008 deze reeks. Na de hegemonie van Spartacus was het de beurt aan Tony Martin. Der Panzerwagen stoomde van 2011 tot en met 2013 naar de wereldtitel. Vorig jaar moest de Duitser echter een ervaren Brit voor laten gaan; Bradley Wiggins pakte in de herfst van zijn carrière nog een grote prijs. Het brons ging naar Tom Dumoulin.

PIC290501133

Stef Clement pakt brons in Stuttgart (2007) – foto: Sirotti

De Limburger werd daarmee de tweede Nederlander die een medaille won op het WK Tijdrijden. In 2007 ging Stef Clement hem voor. De Brabander eindigde destijds in Stuttgart achter Fabian Cancellara en Laszlo Bodrogi.

Laatste tien wereldkampioenen tijdrijden
2014: flag-gb Bradley Wiggins
2013: flag-de Tony Martin
2012: flag-de Tony Martin
2011: flag-de Tony Martin
2010: flag-ch Fabian Cancellara
2009: flag-ch Fabian Cancellara
2008: flag-de Bert Grabsch
2007: flag-ch Fabian Cancellara
2006: flag-ch Fabian Cancellara
2005: flag-au Michael Rogers

Parcours
In tegenstelling tot de tijdritten van de andere categorieën (junioren, beloften, elite vrouwen) gaat het parcours van elite mannen niet over een plaatselijk parcours rond Richmond. Er wordt ten noorden van de Amerikaanse stad gestart, nabij het attractiepark Kings Dominion. Het parcours bestaat grotendeels uit lange, rechte wegen.

Via de Virginia Union University wordt via het noorden Richmond binnengereden. In de binnenstad zijn vervolgens een aantal bochten opgenomen. De finale is identiek aan die van de ploegentijdrit. Dit deel is met afstand het zwaarst. Bij de oude wijk Shockoe Bottom krijgen de renners op Governor Street nog een venijnig klimmetje (350 meter a 6,9 procent) voor de kiezen. Op de top volgt een haakse bocht naar links, waarna het nog 680 meter vals plat is naar de finish.

Start: 19.00 uur | Finish: ± 21.30 uur

Favorieten
Uittredend wereldkampioen Bradley Wiggins is niet aanwezig in Richmond. Een nieuwe wereldkampioen zal dus worden gehuldigd.  Moeten we de grote favorieten zoeken op het WK-podium van 2014? Of gaat die ene Australiër zich – net als in Utrecht – weer naar de hoogste trede rijden?

Tony Martin - foto: Sirotti

Tony Martin – foto: Sirotti

Kijkend naar het verleden moet Tony Martin hoog aangeschreven worden. De Duitser van Etixx-Quick-Step stond de voorbije zes jaar op het podium van het wereldkampioenschap tijdrijden. Hij behaalde alle medailles al een keer. Brons in 2009 en 2010, zilver in 2014 en goud in de tussenliggende jaren. De 30-jarige Martin heeft dit seizoen drie van de acht individuele tijdritten waaraan hij is gestart gewonnen. Zijn vorm is echter niet denderend; in de laatste vier eendagskoersen die hij reed, haalde hij de finish niet. Desalniettemin loodste hij in de ploegentijdrit zijn ploegmaats naar het zilver.

PIC496821444

Tom Dumoulin – foto: Sirotti

De nummer drie van 2014 heeft dit seizoen een ontzettend grote stap gemaakt in zijn carrière. Tom Dumoulin is nog maar 24 jaar oud, maar behoort al tot de wereldtop in het tijdrijden. Onze landgenoot wist deze jaargang vier van de zeven tijdritten die hij reed te winnen. In de Vuelta a España streed hij, mede door een sublieme tijdritzege over bijna veertig kilometer, lang mee om de eindoverwinning. Op de voorlaatste dag glipte de eindzege hem door de vingers. Hoe verwerkt de Limburger van Giant-Alpecin zo’n drieweekse inspanning? Het parcours in Richmond moet hem liggen, zeker met het steile klimmetje in de slotfase. In de TTT van zondag was Dumoulin de grote motor van de ploeg die knap vijfde werd.

PIC496976855

Rohan Dennis – foto: Sirotti

En dan Rohan Dennis. Deze Australiër van BMC is een jaar ouder dan Dumoulin, en wist dit seizoen een van de grootste zeges uit zijn loopbaan te boeken. Dit deed hij in Utrecht, waar de Tour de France begon met een tijdrit van 13,8 kilometer. Hij troefde erkende specialisten Martin, Cancellara en Dumoulin af. De bondscoach wilde Dennis selecteren voor de wegrit, maar daar bedankte hij voor. “Ik bereid me namelijk voor op races van vijftig kilometer en niet op eentje van 250 kilometer”, zei de BMC-renner, die dus all-in gaat voor de tijdrit. Zijn optreden in de USA Pro Challenge, waarin hij de eindzege pakte, was vervolgens overtuigend. Op korte, steile klimmetjes toonde hij zijn kwaliteiten. Laat zo’n klimmetje nou ook in de finale van dit WK-parcours opgenomen zijn… Hij heeft de smaak te pakken. Zondag wist hij met BMC nog de wereldtitel ploegentijdrit te prolongeren. Kan hij zijn vorm uit deze wedstrijd doortrekken?

PIC496973241

Vasil Kiryienka – foto: Sirotti

Met deze drie zijn de grootste kanshebbers genoemd. Zij behoorden voor de tijdrit in Utrecht tot De Grote Vier. Van dat kwartet is enkel Fabian Cancellara afwezig vanwege een blessure. Mocht een van bovenstaande renners een mindere dag hebben, dan zijn er genoeg kapers op de kust. Wat te denken van Vasil Kiryienka? De Wit-Russische stoomwals heeft zich in de nadagen van zijn carrière uitstekend ontwikkeld in het hardrijden. In de Giro was hij op een selectief parcours de beste na bijna zestig kilometer, waarna hij ook nog goud won op de Europese Spelen en nationaal kampioen werd tegen de klok. In de Vuelta werd Kiryienka als grote concurrent gezien van Tom Dumoulin om de dagzege, maar moest hij genoegen nemen met de vierde plek. Is hij goed uit de Vuelta gekomen? De Wit-Rus heeft al eens op het WK-podium gestaan; in 2012 won hij brons. Met de gehavende Sky-ploeg werd hij afgelopen weekend nog negende in de ploegentijdrit.

PIC496983405

Adriano Malori – foto: Sirotti

Wie weet mag een Italiaan wel een medaille in ontvangst nemen. Die kans bestaat zeker, want Adriano Malori staat aan de start. De Movistar-coureur kroonde zich dit seizoen nationaal kampioen en wist, naast meerdere ereplaatsen, drie tijdritten te winnen. Zondag loodste hij zijn Spaanse werkgever naar de bronzen medaille. Dat deed hij samen met een andere kanshebber: Alex Dowsett. De Brit, eveneens nationaal kampioen tijdrijden, viel in mei succesvol het werelduurrecord aan. In de Bayern Rundfahrt boekte hij zijn enige tijdritzege van 2015.

PIC399131739

Taylor Phinney in 2013 – foto: Sirotti

Wielerminnend Amerika hoopt op comeback kid Taylor Phinney. Na zijn zware beenbreuk was hij bijna anderhalf jaar uit de roulatie, maar de 25-jarige renner van BMC is terug. En dat liet hij weten ook. In de Tour of Utah werd hij in de eerste etappe derde, waarna hij de USA Pro Challenge opende met een ritzege. Een zesde plek in de individuele tijdrit toonde aan dat hij op de goede weg is. De Tour of Britain verliet hij vroegtijdig om zich volledig te richten op het WK in eigen land. Pakt hij na 2012 (zilver) weer een medaille? Hij is, net als Dennis, in de winning mood na de gouden plak van afgelopen zondag.

PIC310069716

Wilco Kelderman in 2012 – foto: Sirotti

Outsiders uit de Lage Landen zijn Nederlands kampioen Wilco Kelderman en Belgisch kampioen Jurgen Van den Broeck. Top tien moet er inzitten voor beide heren. Op een goede dag is wellicht meer mogelijk dan dat. Andere outsiders voor een plek in de top van de uitslag zijn renners die goed uit de Vuelta komen: Nelson Oliveira (Portugal) en Maciej Bodnar (Polen) toonden zich sterk in Spanje. Michael Hepburn (Australië), ex-werelduurrecordhouder Matthias Brändle (Oostenrijk), Frans kampioen Jérôme Coppel, de Russische verrassing Ilnur Zakarin, Luis Leon Sanchez en Jonathan Castroviejo namens Spanje, het jonge Zwitserse duo Silvan Dillier/Stefan Küng en de altijd sterke Andriy Grivko moeten ook niet uitgevlakt worden.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Rohan Dennis
*** Tom Dumoulin, Tony Martin
** Taylor Phinney, Adriano Malori, Vasil Kiryienka
* Alex Dowsett, Nelson Oliveira, Maciej Bodnar, Wilco Kelderman

Deelnemerslijst

Weer
Er wordt woensdag mooi weer voorspeld in Richmond. De zon schijnt door enkele verdwaalde wolken heen. De temperatuur ligt rond de 25 graden Celsius. De wind is windkracht 3 vrij matig en komt uit het noorden.

TV
Sporza zendt de wedstrijd vanaf 19.30 uur live uit op Canvas en zal vanaf 20.25 uur overgaan op Ketnet/Canvas+. De NOS komt met een livestream op nos.nl en zendt laat op de avond een uitgebreide samenvatting uit op NPO3. De UCI heeft een livestream via YouTube.
[poll id=”116″]

RIDE Magazine
78 Reacties
Sorteer op:
21 september 2015 09:26
Redactie, Tom is even oud als Dennis. Beiden komen uit 1990.
21 september 2015 09:32
Dennis is 25, Dumoulin 24. Ondanks dat ze uit hetzelfde jaar komen, kun je ze moeilijk even oud noemen.
21 september 2015 09:33
De tijdrit komt net te vroeg voor Tom na zijn enorme inspanningen in de Vuelta, maar podium is haalbaar. Dennis lijkt inderdaad de te kloppen man. Het is ook wel echt een parcours voor hem. Ik hoop dat Martin het hem nog lastig kan maken.
21 september 2015 09:34
Weet iemand waarom bijvoorbeeld Iran als winnaar van de Asia Tour niet start en waarom Estland met zowel Joeaar als Kangert als Taaramae start en bijvoorbeeld Frankrijk maar met 2? Of waarom Ecuador met 2 start en voor Colombia alleen Uran?
21 september 2015 09:38
Helemaal eens met de gegeven sterren.....ik hou het ook op Dennis
21 september 2015 09:39
@Heuvel
3 man betekend dat de reserve nog op de lijst staat denk ik... En voor sommige mindere landen zal het een financieel plaatje zijn. En in het geval van Iran misschien politiek...

Het is jammer dat Cancellara (en Wiggins) hier ontbreekt... Tijdrijden beleeft weer hoogtijdagen met zoveel echte toppers.
21 september 2015 09:39
@trickstuff
Dus als de een op 1 juli en de ander op 3 juli van hetzelfde jaar jarig is, zeggen we toch ook niet op 2 juli dat de eerste een jaar ouder is. Zeg dan in ieder geval dat ze uit hetzelfde jaar komen.

Ontopic: prima voorbeschouwing verder, je kunt er verder weinig aan toevoegen. Wel moet ik zien of Dennis dit zomaar doet.. heeft hij zich ooit 'bewezen' op deze afstand?
21 september 2015 09:44
@Smuckinho: Ik heb wel altijd het idee dat Dennis vooral uitblinkt in de wat kortere tijdritten en in prologen. Daar heb je misschien wel een punt. Maar als je een werelduurrecord kunt rijden zou zijn motor groot genoeg moeten zijn om het ook op een WK te kunnen.
21 september 2015 09:55
@heuvel. Veel landen en renners kregen geen visum.
21 september 2015 10:04
Phinney gestemd. Tegenstanders zijn niet echt in optima forma en hij heeft drive. Meer een 'hoopstem' hoor. Dennis lijkt me iets meer een man van de 25-35 chrono's, Tony Martin mag ik niet en Dumoulin lijkt me te uitgepierd.
21 september 2015 10:08
Ah ok, dankjulliewel. Uiteindelijk zullen het toch de verwachte namen worden. Bij zo'n wc itt kunner er moeilijke verrassingen komen. Twee namen die we lang niet lijken te hebben gehoord en miss vergeten zijn: Barta en Sergent.

@RV, met een zelfde subjectieve redenatie heb ik op Kiryienka gestemd :)
21 september 2015 10:31
Ik kom toch weer bij der Tony uit. Afstand + al die rechte wegen. Heeft Rohan Dennis zich al eens echt ergens bewezen in een tijdrit van rond de 50? We denken allemaal dat Dumoulin te moe is, maar misschien zit ie wel vol motivatie voor de ultieme wraak.
21 september 2015 10:51
Tom heeft gaandeweg voor zichzelf een gigantisch ambitieniveau ontwikkeld en in de Vuelta een extreme wilskracht getoond. Met nog een keer die 100% wilskracht en op (ondanks) 97,87% van zijn gewone (cq 2015 optimal) TT power kan hij het ITT-podium halen, heb ik even gehoofdrekend.
21 september 2015 10:58
Frappant dat de Individuele tijdrit langer is dan de Ploegentijdrit....
21 september 2015 11:21
Frappant? Een TTT is altijd aan de korte kant toch?
21 september 2015 11:23
Ik heb tijdens de ploegentijdrit nog gauw wat geld op Dennis gegooid toen ik BMC bezig zag, vooraleer zijn odds naar beneden gingen. Wat was hij indrukwekkend. Die reactie van Oss onmiddellijk na het overschrijden van de finish sprak ook boekdelen.

Veel zal natuurlijk afhangen van Martin of Dennis hem ook effectief gaat pakken. In topvorm schat ik Martin over zo'n afstand nog wel hoger in, maar eigenlijk hebben we sinds zijn val in de Tour alleen maar een -voor zijn doen- matige tijdrit als referentie voor zijn vorm.

Ben benieuwd.
21 september 2015 11:33
@delgado

Wat voor reactie gaf Oss dan na de finish?
21 september 2015 11:39
@RV
Weet ik niet, de TTT was op vorige WK's ook altijd 50+ Kilometer en die hebben ze blijkbaar ingekort en de ITT dus niet.
Het lijkt mij misschien gewoon wel alleen in mijn hoofd logisch, dat je met z'n zessen verder kan fietsen dan in je eentje...
@Lrxrl
Een arm over de schouder en een enorme brul in het oor van Dennis 5 direct na de finish
21 september 2015 11:46
Ik mis Castroviejo een beetje in de voorbeschouwing. Bij de laatste tijdrit toch (bijna) even snel als Malori en sneller dan Martin. Zeker niet de winnaar, maar verdient wel een ster volgens mij.
21 september 2015 12:10
Quote:
trickstuff - 21 september 2015 om 09:32
Dennis is 25, Dumoulin 24. Ondanks dat ze uit hetzelfde jaar komen, kun je ze moeilijk even oud noemen.

Scheelt een half jaartje. Daarnaast is Dennis korter prof dan Dumoulin, dus echt 'ouder' is hij niet.

Ik zie hem ook als favoriet, al delft hij inderdaad in langere tijdritten wel steeds het onderspit. Maar qua vorm steekt hij boven de rest uit.
21 september 2015 12:10
DENNIS!!!!
21 september 2015 12:13
Rohan Dennis de absolute topfavoriet. Ik gok dat niemand in zijn buurt komt.
21 september 2015 13:15
@elrio Ik had zelf ook hoge verwachtingen van Castroviejo, maar hij schijnt wat last van een knie te hebben na een val in 1 van de Canadese koersen (al lijkt hij daarvan redelijk te zijn hersteld gezien TTT) en volgens de ploegleider van Movistar is het parkoers niet echt in zijn voordeel.
21 september 2015 13:22
Dennis pakt hem voor Martin en Dumoulin brons.

wie wint er bij de vrouwen?
van der Bregge?
21 september 2015 13:28
Gok op bf4/5 en de aerodynamica en afstand zullen het verschil maken. Ploegentijdrit is niet te vergelijken met indivuduele. In Utrecht reed Dennis sneller dan zelfs cancellara en martin, alleen maar door zijn vroege start. Krijgt gewoon een minuut aan zijn broek.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.