WK 2017: Johansen wint na knappe solo goud bij junioren mannen
foto: Sirotti
zaterdag 23 september 2017 om 12:45

WK 2017: Johansen wint na knappe solo goud bij junioren mannen

De regenboogtrui bij de junioren mannen is veroverd door Julius Johansen. De 18-jarige Deen was in het Noorse Bergen de sterkste man in de finale. De Italianen Luca Rastelli en Michele Gazzoli vervolledigden het podium. Johansen is de opvolger van zijn landgenoot Jakob Egholm, die vorig jaar in Doha zegevierde.

Achttal rijdt weg
Net als de profs startten ook de junioren in Rong, voor een aanloop van 39,5 kilometer. Die fase werd vooral getekend door een aantal valpartijen, waarbij vooral de Belgische junioren vaak betrokken waren. Uiteindelijk reden er eerst twee man weg uit het peloton, met zes man in de achtervolging. Die twee groepjes smolten samen en zodoende kreeg de koers een vroege vlucht van acht renners. Met Danny van der Tuuk uit Assen, had Nederland een pion mee van voren. De voorsprong van de acht werd echter nooit groot. De voorsprong kwam nooit boven de twee minuten uit.

Ongeorganiseerde chaos
Op het circuit van Bergen werd het peloton uit elkaar gereden. De sterke Duitser Leon Heinschke probeerde nog naar de vroege vlucht toe te rijden, wat hem uiteindelijk lukte. Ook Daniil Marukhin (Kazachstan) en Rastelli (Italië) staken over, nadat Denemarken de forcing had gedaan in het peloton. Even later slaagde ook de Tsjech Karel Vacek in die missie. Van der Tuuk moest ondertussen vooraan afhaken. Na een versnelling van de Brit Mark Donovan, explodeerde de kopgroep. Het peloton naderde op dat moment tot op zo’n twintig seconden.

Indrukwekkende Johansen
Op net iets meer dan een ronde van het einde, knalde Johansen vanuit het peloton in een keer door naar de koplopers. Ook onze landgenoot Thymen Arensman, die een sterke koers reed, schoof naar voren. Op Salmon Hill plaatste de bonkige en uit de kluiten gewassen Johansen een nieuwe demarrage. Arensman probeerde nog eventjes te volgen, maar hij moest net als de rest passen. Vanuit het peloton probeerde Filippo Zana de oversteek te maken. Op datzelfde moment reden net voor hem twee landgenoten weg, op jacht naar de Deense koploper. Rastelli kwam in de laatste kilometers nog bijna langszij, maar uiteindelijk plooide hij. Aan Johansen was niets te doen. De sterke Deen soleerde soeverein naar de wereldtitel. Rastelli bleef de sprintende meute net voor; Europees kampioen Michele Gazzoli werd derde.


RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
23 september 2017 14:55
Welke prof kan morgen wegrijden en blijven ? De vraag stellen is hetzelfde als de vraag beantwoorden daarom doe ik dat niet, oja toch dus.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.