WK 2017: Van Vleuten en Van der Breggen een en twee op WK tijdrijden
dinsdag 19 september 2017 om 17:25

WK 2017: Van Vleuten en Van der Breggen een en twee op WK tijdrijden

Nederland boven op het WK tijdrijden in Noorwegen. Annemiek van Vleuten heeft op magistrale wijze de wereldtitel tijdrijden gewonnen. In Bergen was ze de overtuigende winnares. Het zilver werd veroverd door Anna van der Breggen. De Australische Katrin Garfoot pakte het brons.

De eerste serieuze richttijd werd genoteerd door Van der Breggen. De olympisch wegkampioene ging al als tweede van start en dat was gezien het weer een goede startpositie. Naarmate het startveld vorderde begon het harder te regenen in Bergen.

Geen van de andere favorieten leek vandaag in staat de snelle tijden van Van der Breggen te benaderen. De enige die dat wel lukte was Van Vleuten. De winnares van het NK tijdrijden, La Course en de Boels Ladies Tour bleek vandaag in topvorm te verkeren, waardoor ze al snel de spanning uit de wedstrijd haalde. Niemand was vandaag opgewassen tegen de superieure Van Vleuten.

De jonge Amerikaanse Chloe Dygert hield lange tijd uitzicht op de derde plek, maar zij werd in extremis nog van de troon gestoten door Garfoot, die als drie-na-laatse van start ging. Ellen van Dijk kon op het heuvelachtige parcours haar underdogpositie niet verzilveren. Het traject in Bergen bleek voor haar net iets te lastig met een vijfde plaats als resultaat. Uittredend wereldkampioene Amber Neben moest vandaag genoegen nemen met een elfde plek.

RIDE Magazine
45 Reacties
Sorteer op:
19 september 2017 19:16
Jammer dat het parcours niet (deels) hetzelfde was als morgen bij de mannen, nu weten we nog niks....

Blijft verder opmerkelijk, iemand die zijn veruit beste seizoen pas heeft op zijn 34e. En de transformatie sinds vorig jaar. Had de reacties wel eens willen zien als het een niet Nederlandse was.... Enfin leuk voor haar, had het persoonlijk v/d Breggen meer gegund, maar who cares. Op naar het echte werk morgen.
19 september 2017 19:56
"Kosmonaut - 19 september 2017 om 19:16
.....

Op naar het echte werk morgen."

Behoorlijk onnodige reactie na de prestaties van deze topsportsters.
19 september 2017 20:03
Hoe verdiend, hoe mooi, hoe terecht. Bepaald niet onverwacht maar je moet het wel waarmaken.
@Kosmonaut, drink voortaan bij het eten een goed glas wijn ipv die zure wijn met azijn smaak die je nu hebt gedronken.
19 september 2017 20:42
@Kosmonaut
Heeft toch echt te maken met het nivo verschil voor de vrouwen tussen de landen.
Daarom kan ze doorgaan tot wellicht haar 40e.

Ben het wel eens waarom ze niet hetzelfde parcours hebben als de mannen.
19 september 2017 20:57
Snap Kosmonaut anders wel. Er zijn vast mensen die het nu geweldig vinden, maar wanneer het bijv. een Russin was geweest, met een beschuldigend vingertje hadden gewezen.
19 september 2017 21:24
@Rico & Col de Bramont
Want? Je zal voor de gein eens een poll moeten houden hier, "waar kijk je het meest naar uit van het WK programma". Ik gok dat 90% kiest voor wegrit danwel ITT mannen. Bovendien, waarom zou ik dat vrouwen wielrennen, net zoals er meer meer vrouwensporten (bv voetbal) die min of meer door je strot geduwd word (probeert men althans), moeten omarmen? Persoonlijk heb ik er niks mee, niet onaardig om zo nu en dan eens te zien, maar niet meer dan dat. Dus ja, voor mij begint morgen het "echte werk", en daarmee doe ik geloof ik toch niks af aan de prestaties van de vrouwen die naar hun normen heus wel topprestaties leveren....

@Slurpie Blauw,
Vreemd argument.... Bovendien had ik het over de opmerkelijk transformatie van (sub)topper in het klassieke werk en subtop tijdrijdster naar superklimster en supertijdrijdster op je 34e met als gevolg je beste seizoen ooit.... Had de reacties wel eens willen lezen als het een Russin was geweest. En bij de op dat moment 2 jaar oudere Armstrong (met bovendien geweldig TT palmares) vorig jaar rezen hier toch heel wat vraagtekens....
19 september 2017 21:46
Reactie van Katrin Garfoot: 'I was on Foot, but they both drove a Van'.
19 september 2017 21:47
Mensen sorry , het was inderdaad Renaat Schotte.
Maar hij was geweldig samen met Jose.
19 september 2017 21:53
@kosmonaut wat een zielige opmerkingen weer .. alleen al die opmerking "door je strot geduwd word" zegt al genoeg .. als je vrouwen sport niks vind waarom reageer je dan überhaupt op dit artikel??
19 september 2017 22:03
@nederbelg
Geniaal! En mocht je het zelf bedacht hebben, vooruit, dan ook best geinig.
19 september 2017 22:14
Armstrong was toch nog wel ouder dan 36 in Rio?
@kosmonaut dat je zelf meer naar iets anders uitkijkt doet inderdaad niks af aan de prestaties van de vrouwen. Dat je de mannen het echte werk noemt en daarmee suggereert dat de vrouwen minder zijn, doet wel af aan hun prestaties. Houd je seksistische praatjes graag voor je en houd het lekker bij wielrennen
19 september 2017 22:18
@Xistnc
Zoals steeds: inspiratie van het moment
19 september 2017 22:24
@kosmonaut
Zogenaamd 'objectieve' reacties als die van jou zijn altijd zo kansloos... als dat soort verdachtmakingen er komen bij een Russin loont het ook je even te verdiepen in de renster. Wat waren haar doelen voorheen? Sinds wanneer richt ze zich volledig op wielrennen? Wat is er veranderd in haar training?

En Annemiek van Vleuten was voorheen ook niet bepaald een prutser... maar gezien de rest van je reactie boeit het vrouwenwielrennen je sowieso niet, dus hou dan ook gewoon je virtuele mond.
19 september 2017 22:44
Renaat is inderdaad een verademing om te horen, hij kapt tenminste niet de zinnen van José de Cauwer af maar laat de expert keurig uitpraten. Als Michel Wuyts komend jaar weer de grote rondes doet die Sporza uit mag zenden kunnen we dan niet Renaat bij de NOS krijgen?
19 september 2017 23:25
@DaveEvans Renaat deed altijd de Giro met de De Cauwer, maar goed die was dit jaar dus niet op Sporza.
Gelukkig hebben we het Renaat-in-de-Giro-soundboard nog: http://sporza.be/cm/sporza/extra/games/1.2969412

Renaat en De Cauwer verteerden de 3de week in de Giro altijd slecht. Dan hadden ze het zwaar met elkaar, echt genieten was dat.
19 september 2017 23:34
@Kosmonaut, als je je een beetje verdiept in vrouwenwielrennen dan zou je kunnen weten dat de vrouwen op latere leeftijd hun top bereiken, dat is vandaag nog eens uitgelegd door Martine Bras. Verder begrijp ik werkelijk niet waarom je überhaupt op dit bericht over vrouwenwielrennen reageert als je er echt niets aan vindt en het gevoel hebt dat het je door de strot geduwd wordt. Blijkbaar vind je het dus toch interessant genoeg.
Je opmerkingen 'op naar het echte werk' en 'de prestaties van de vrouwen die naar hun normen heus wel topprestaties leveren' komt op mij heel denigrerend over op vrouwentopsport...
20 september 2017 01:53
Zo wat zijn mensen hier snel op hun teentjes getrapt....

@Fodiographer & Mwielerfan
Ik geef zelf ook aan dat ik het voor af en toe best ok vind om naar te kijken. Als ik daarbij toe wil voegen dat ik meer uitkijk naar de mannenwedstrijd dan doe ik dat, of jullie dat nou seksistisch vinden of niet. En dan, hoe moet ik het anders noemen dan door de strot geduwd? Wat je laatste ziet is dat een aantal vrouwensporten tegenwoordig veel op een bepaalde manier gebracht worden zoals ''leuker dan de mannenversie'' of ''meer passie dan bij de mannen'' etc. komt bij mij nogal geforceerd over en dus alsof het door je strot geduwd wordt. Het bizarre is dan dat zodra je een andere mening hebt je kennelijk vrouwonvriendelijk of zelfs seksistisch bent, de reacties die ik hier krijg zijn daar het bewijs van....

@tendam
Dat jij een andere mening hebt dan ik betekent niet automatisch dat ik me niet ergens in verdiept hebt…. Zeg ik dat het verdacht is? Nee, ik merk op dat ik het opmerkelijk vind. Daarbij kaart ik ook aan dat wanneer het op renners (of rensters) uit andere landen aankomt hier de toon bij dergelijke prestaties heel anders is. Prima dat hier alles met een Oranje of Rode bril bekeken wordt, en logisch ook op een Nederlandse site, maar gelijk zo op je teentjes getrapt zijn wanneer er een vraagtekentje geplaatst wordt bij een landgenoot van je…. Tot slot hou ik mijn virtuele mond zeker niet op jou commando, ik reageer wanneer ik wil en in welk topic ik wil. Ik heb de wedstrijd gezien, dus plaats ik een reactie, excuses dat die niet in jou straatje past.

@Vlinder
Fijn dat er ook nog enigszins inhoudelijk wordt gereageerd ipv frontaal in de aanval te gaan. Ik heb uitleg van Martine Bras niet gezien. Maar als dit de conclusie was vind ik het nogal een opmerkelijke uitleg, als je ziet dat dit jaar in de UCI Women’s Tour slechts 1 wedstrijd is gewonnen door een renster ouder dan 30, en überhaupt maar 2 wedstrijden door rensters die geboren zijn vóór 1990….
Nogmaals, ik heb niet getypt dat ik er niks aan vind, ik vindt het zeker niet onaardig, maar niet meer dan dat. En ja, een WK vind ik inderdaad interessant genoeg. Maar vraag je aan mij of ik ook bij elke klassieker de dag ervoor ga zitten voor de vrouwenversie? Dan is mijn antwoord nee.
‘de prestaties van de vrouwen die naar hun normen heus wel topprestaties leveren’
Als ik ‘’Ik vind’’ ervoor zet tevreden? Dit bedoel ik dus weer, tegenwoordig is er bij elke mening/uitspraak over vrouwensport die ook maar enigszins kan duiden op iets van negativiteit wel weer iemand die je erop aanvalt….
Ik wil hier trouwens best wel verder over discussiëren, maar waarschijnlijk vind de redactie dit niet de juiste plaats voor hier….
20 september 2017 09:54
Waarom wordt de reactie van de heer K. over vrouwenwielrennen niet door de redactie verwijderd? Het is niet alleen misselijk makend maar ook pure discriminatie!
20 september 2017 10:11
ik vind het goed om te doen, dat vrouwenwielrennen. het verschil met het mannenwielrennen zit hem alleen maar in de snelheid en valt nauwelijks op. dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld vrouwenvoetbal waar je door de veel mindere techniek en handelingssnelheid van de vrouwen al gauw het gevoel hebt naar een amateurwedstrijd te kijken.
en ja, dat vrouwenvoetbal werd je tijdens het laatste EK zowat door je strot geduwd, maar dat staat echt helemaal los van vrouwenwielrennen vind ik.
20 september 2017 11:00
@Kosmonaut; als je erbij zet 'ik vind...' dan hou je het meer bij jezelf en is in mijn optiek beter. Het staat je vrij om je mening te schrijven en andere mensen staat het ook vrij om daarop te reageren. Als dat voornamelijk negatief is op je reactie kun je misschien ook kritisch kijken naar hoe je iets hebt opgeschreven en hoe dat over is gekomen op anderen. Misschien bedoel je het niet denigrerend maar de woorden die je gebruikte komen op een aantal mensen denigrerend of negatief over blijkbaar. Op mij ook.
Als je schrijft over 'het echte werk' en '...die naar hun normen heus wel...' komt dat op mij vreemd over. Ik interpreteer dat alsof dat de normen van de topprestaties van mannen en vrouwen anders zouden liggen, dat de normen van de vrouwen minder zouden zijn. Terwijl zowel de mannen als de vrouwen er alles uithalen wat er fysiek mogelijk is. Daarin zit wat mij betreft geen 'normen' verschil.
Verder kan ik me niet vinden in de bewoording van ´iets door je strot geduwd krijgen´ achtpuntzes schrijft dit ook (maar dan met vrouwenvoetbal) maar er zit een knop op de tv, je kunt kiezen die te gebruiken. Stel je voor je houdt niet van wielrennen, dan zou je dus in de zomer 3 weken lang de Tour de France door je strot geduwd krijgen. Of je houdt niet van voetbal en je krijgt elke zondagavond voetbal door je strot geduwd. Dat is toch niet zo? Je hoeft het niet te zien, niemand verplicht je tot iets. Ook niet om iets leuk te vinden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.