WK 2017: Voorbeschouwing tijdrit elite vrouwen
Het podium van vorig jaar: Van Dijk, Neben, Garfoot - foto: Sirotti
dinsdag 19 september 2017 om 07:00

WK 2017: Voorbeschouwing tijdrit elite vrouwen

Tijdens de wereldkampioenschappen wielrennen in Noorwegen is er dinsdag een grote kans op het eerste individuele goud voor Nederland. Dan staat de individuele tijdrit voor de elite vrouwen op het programma. Met Annemiek van Vleuten, Ellen van Dijk en Anna van der Breggen is zelfs een geheel Nederlandse podium niet ondenkbaar. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Het WK Tijdrijden voor vrouwen deed haar intrede in 1994. In dat jaar ging de Amerikaanse Karen Kurreck er met de wereldtitel vandoor. In de drie jaren daarna was veteraan Jeannie Longo de beste. Zij deed er in 2001 nog een vierde regenboogtrui bij, waardoor de Française met vier titels recordhoudster is. Nederland heeft drie keer goud achter haar naam staan: Leontien van Moorsel pakte het goud in 1998 en 1999. Ellen van Dijk reed in 2013 naar de zege.

De Verenigde Staten wonnen het vaakst: zij hebben zes keer de wereldkampioene afgeleverd. Eén van die gouden medailles werd vorig jaar behaald. Ook toen waren de Nederlandse dames de topfavorieten. Van der Breggen stelde zwaar teleur; zij werd dertiende. Van Vleuten reed na haar noodlottig val tijdens de wegrit van de Olympische Spelen naar een knappe vijfde plaats. Ellen van Dijk leek lange tijd op weg naar de zege, maar de 41-jarige Amber Neben stak daar een stokje voor.

Laatste tien winnaars flag-wc WK Tijdrijden voor elite vrouwen
2007: flag-de Hanka Kupfernagel
2008: flag-us Amber Neben
2009: flag-us Kristin Armstrong
2010: flag-gb Emma Pooley
2011: flag-de Judith Arndt
2012: flag-de Judith Arndt
2013: flag-nl Ellen van Dijk
2014: flag-de Lisa Brennauer
2015: flag-nz Linda Villumsen
2016: flag-us Amber Neben

Parcours
De vrouwen leggen één keer het grote circuit (21,1 kilometer) af. Na de start gaan ze linksaf naar de Kronstad-wijk, om vervolgens nog verder in zuidelijke richting af te zakken naar de wijk Paradis. Daar wacht de zwaarste beproeving van deze tijdrit: de Birkelundsbakken. Dit klimmetje is 1,4 kilometer lang en kent een gemiddelde stijging van 7,2%. Vooral het laatste stuk met 9,1% gemiddeld is bijzonder pittig. Het is hier zaak om het ritme vast te houden, want na de top is het nog een dikke tien kilometer naar de meet in grotendeels dalende lijn.

Favorieten
Mikkel Bjerg ging er bij de beloften enigszins onverwacht vandoor met de wereldtitel. De 18-jarige Deen werd daarmee de jongste U23-wereldkampioen tijdrijden ooit. Of we zo eenzelfde verrassing bij de vrouwen krijgen, lijkt een stuk lastiger. De topfavorietes voor de wereldtitel rijden al het gehele jaar op een hoog niveau. Van wie kunnen we toptijden verwachten?

*** flag-nl Annemiek van Vleuten

Annemiek van Vleuten – foto: Orange Pictures/Dick Soepenberg

Met de Birkelundsbakken als scherprechter, krijgen de vrouwen een pittig klimmetje voor de kiezen. En dat spreekt in het voordeel van Annemiek van Vleuten. De 34-jarige Utrechtse is misschien wel bezig aan haar beste seizoen ooit. Onlangs won ze nog beide tijdritten in de Boels Ladies Tour en eerder dit seizoen was Van Vleuten ook al de beste in de tijdrit in de Giro Rosa en op het Nederlands kampioenschap. Kan onze landgenote haar goede prestaties dit jaar belonen met de wereldtitel?

** flag-nl Ellen van Dijk & flag-us Lauren Stephens

Ellen van Dijk – foto: Sirotti

De grootste concurrentie voor Van Vleuten komt uit eigen land. Ellen van Dijk staat al jaren te boek als een van de beste tijdrijders van het vrouwenpeloton. Zeven weken geleden kroonde de renster van Sunweb zich nog tot Europees kampioene tijdrijden en reed ook tijdens de rest van het seizoen goede uitslagen in individuele races tegen de klok. De laatste koersen stuitte Van Dijk echter op Van Vleuten, maar het dubbeltje kan dinsdag zo maar de andere kant opvallen.

De Verenigde Staten rekenen in Noorwegen onder andere op Lauren Stephens. De 30-jarige Tibco-SVB-renster breekt dit seizoen definitief door als tijdrijdster. Vorig jaar boekte ze in de Tour de San Luis haar eerste profzege ooit, in een tijdrit. Dit jaar won ze tijdens de Thüringen Ladies Tour de lange individuele tijdrit, door een groot deel van de wereldtop te verslaan. Van Dijk eindigde tot op één seconde. Onlangs was ze ook de snelste in de lange tijdrit van de Tour Cycliste Féminin de l’Ardèche.

* flag-de Lisa Brennauer, flag-nl Anna van der Breggen & flag-nz Linda Villumsen

Lisa Brennauer – foto: Sirotti

Duitsland leverde de laatste tien jaar liefst vier keer de wereldkampioene tijdrijden af. Lisa Brennauer was in 2014 de laatste. De 29-jarige renster van Canyon//SRAM won dit jaar één keer op de tijdritfiets, toen ze de snelste bleek in de proloog van de Thüringen Ladies Tour. Dat ze in vorm is, liet ze onlangs nog zien in de Boels Ladies Tour. In de lange tijdrit werd ze toen vijfde, op een dikke halve minuut van Van Vleuten. Op een goede dag kan Brennauer dus naar haar tweede wereldtitel snellen.

Anna Van der Breggen – foto: Sirotti

Nederland mag dankzij de Europese titel van Van Dijk een extra renster afvaardigen naar het WK Tijdrijden. En dat is maar goed ook, want anders had Thorwald Veneberg een hels karwei gehad om een van de Nederlandse dames te teleurstellen. Anna van der Breggen is namelijk de derde titelkandidaat uit ons land. De olympisch kampioene op de weg greep dit jaar in de grotere tijdritten steeds naast de zege. Vaak waren Van Dijk en Van Vleuten die net boven haar stonden. Kan ze de rollen omdraaien?

Linda Villumsen – foto: Sirotti

Nieuw-Zeeland is niet hét wielerland bij uitstek. Linda Villlumsen verruilde in 2010 echter haar Deense nationaliteit voor de Nieuw-Zeelandse en zo had het land plots een ijzersterke tijdrijdster in huis. De renster van Virtu Cycling pakte in haar carrière al zes medailles (!) op dit onderdeel. Drie keer veroverde ze brons, tweemaal stond ze met zilver om haar nek en een keer pronkte ze dus met de wereldtitel. Onlangs werd ze nog derde achter Van Vleuten en Van Dijk in de Boels Ladies Tour.

Outsiders

Amber Neben – foto: Sirotti

De grootste outsider voor de wereldtitel is Amber Neben. De 42-jarige titelverdedigster reed dit seizoen slechts negen koersen, waarvan ze er zes beëindigde. Wel werd ze Amerikaans kampioene op de weg en op de tijdrit. Hoe haar vorm is, is onduidelijk. Ook de nummer drie van vorig jaar, Katrin Garfoot, is niet te onderschatten. Met de Belgische Ann-Sophie Duyck, de Duitse Trixi Worrack en de Russische Olga Zabelinskaya zijn er meer gevaarlijke kapers op de kust. En wie weet kunnen Elisa Longo Borghini, Lotta Lepistö, Martina Ritter of Elinor Barker voor een daverende verrassing zorgen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Annemiek van Vleuten
** Ellen van Dijk, Lauren Stephens
* Lisa Brennauer, Anna van der Breggen, Linda Villumsen

Startlijst vrouwen

Weer & TV
Hoewel er dinsdag in Bergen regen wordt voorspeld, zal deze pas in de avonduren vallen. De rensters rijden hun tijdrit dus waarschijnlijk onder droge omstandigheden. De wind komt uit het zuiden en heeft windkracht 2.

De wedstrijd is op verschillende kanalen te volgen. Eurosport en Sporza beginnen om 15:30 met de live-uitzending. NPO2 start om 16:05. Lauren Stephens gaat om 15:35 als eerste renster van start. Amber Neben vertrekt om 16:54 als laatste.

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
18 september 2017 20:06
Dit zou zomaar een één, twee, drietje kunnen worden.
18 september 2017 20:12
Kom op zeg, waarom rijden de vrouwen ook niet gewoon 37 km? Belachelijk
18 september 2017 20:19
Geef die gekke Neben maar een ster hoor.
18 september 2017 20:33
@nietram; ik begrijp dat ook niet, wat kan daar nou de reden van zijn?
Verder, wat een weelde... 3 Nederlandse dames!
18 september 2017 21:31
Stel je voor, Ellen van Dijk en Tom Dumoulin goud. Dan worden ze helemaal gek bij Sunweb.
18 september 2017 21:34
Ben benieuwd. Van der Breggen op zo'n parcours kan ook maar zo de beste zijn. Is wel een renster die op de momenten piekt dat het moet.
18 september 2017 21:39
@frits des jeux
Van Vleuten is ook zo'n renner... misschien nog wel meer. Vd Breggen heeft ook wel enig geluk gehad op bepaalde momenten. Op basis van dit seizoen is Van Vleuten een klasse beter dan iedereen, dat ze niet twee dagen eerder de ploegentijdrit heeft gereden kan ook wel eens een voordeel zijn.
19 september 2017 09:21
Amber Neben op haar 42ste... Op de top van haar kunnen eigenlijk. Op die leeftijd verbrak Jeannie Longo het werelduurrecord. Jeannie, volgend jaar pas 60, had hier volgens mij ook nog een mooie ereplaats kunnen behalen.
19 september 2017 10:02
Hoop op van Vleuten!
19 september 2017 11:15
Van Vleuten FTW!
19 september 2017 12:47
Cecilie Uttrup Ludwig vergeten? En Elisa Longo Borghini zou op dit parcours zo maar kunnen verrassen, hoewel de juiste vorm de laatste weken ontbrak.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.