WK 2018: 38 jaar en hij heeft hem! Alejandro Valverde wereldkampioen, Tom Dumoulin vierde
foto: Sirotti
zondag 30 september 2018 om 16:39

WK 2018: 38 jaar en hij heeft hem! Alejandro Valverde wereldkampioen, Tom Dumoulin vierde

Alejandro Valverde is de nieuwe wereldkampioen wielrennen. De 38-jarige Spanjaard kroonde zich na ruim 250 bergachtige kilometers de allerbeste in Innsbruck, door Michael Woods, Romain Bardet en Tom Dumoulin te verslaan in de sprint. Hij volgt Peter Sagan op als drager van de regenboogtrui.

Monsterontsnapping
In verschillende groepjes vormde zich de kopgroep van de dag, met de nodige grote namen daarin. Kasper Asgreen (Denemarken), Rob Britton (Canada), Tobias Ludvigsson (Zweden), Ryan Mullen, Connor Dunne (beiden Ierland), Daniil Fominykh (Kazachstan), Vegard Stake Laengen (Noorwegen), Karel Hnik (Tsjechië), Laurent Didier (Luxemburg), Jacques Janse van Rensburg (Zuid-Afrika) en Ilia Koshevoy (Wit-Rusland) vonden elkaar. Het peloton had geen haast in de openingsfase en gaf de elf bijna twintig minuten voorsprong.

Pas op de Gnadenwald en kort daarna bij het opdraaien van het lokale parcours met de beklimming van Igls ging daar wat tijd van af. Frankrijk, Oostenrijk, Slovenië en Groot-Brittannië gingen in de achtervolging. Toch liep de achtervolging niet bijzonder gestroomlijnd.

Sagan zegt de regenboog vaarwel
93 kilometer voor de meet was het verhaal klaar voor de wereldkampioen van de laatste drie jaar: Peter Sagan. Hij loste op de Igls en zal de komende maanden tijdens wegwedstrijden te zien zijn in de Slowaakse kampioenstrui. Vier rondes voor het einde staken ook Tsjechië, Spanje, Italië en Polen hun neus aan het venster.

Met nog 75 kilometer te gaan waren daar de eerste aanvallen uit het peloton, maar Spanje en Polen reageerden snel. Op de Igls-klim die volgde ging Dario Cataldo in de aanval, waarop onder meer Michal Kwiatkowski en Vincenzo Nibali reageerden. Die poging had geen kans, maar de snelheid ging wel de hoogte in, waarna Primoz Roglic ten val kwam en achterop raakte. Niet veel later keerde de Sloveen terug in het peloton.

Van Avermaet opent de aanval, Nederland mengt zich ook
Van voren bleven Asgreen en Stake Laengen het langst over. Zij kregen een groepje met Greg Van Avermaet, Damiano Caruso en Omar Fraile achter zich aan. Het drietal peuzelde één-voor-één geloste vluchters op. Een halve minuut achter de groep-Greg trok het peloton zich in gang, mede door versnellingen van Steven Kruijswijk en Sam Oomen. Het was de eerste keer dat Oranje zich mengde in de debatten.

Door het hoge tempo ging ook de deur open aan de achterkant: Wout Poels, Daniel Martin, Michal Kwiatkowski, Bob Jungels en Simon Yates moesten lossen. Antwan Tolhoek ging aan de voorkant op de trappers staan, waarna vele schermutselingen volgden. Geen groepje kreeg de ruimte.

Asgreen en Stake Laengen gingen met een voorsprong van 2.20 minuut voor de laatste keer over de finishlijn. Zij kregen in dertig kilometer nog een keer de Igls en de monsterklim van Höll voor de wielen geschoven. 

Italië en Frankrijk jagen op Scandinavisch duo
De voorsprong van de twee koplopers was nog behoorlijk groot. Dat zorgde voor spanning bij de Italianen en de Fransen, die volle bak in de achtervolging gingen. Nederland – dat alle renners behalve Poels nog van voren had – zette zich vlak daar achter schrap voor de Igls.

Het verschroeiende tempo van de Azzuri zorgde ervoor dat er geen aanval geplaatst kon worden. Wel werd het gat met de Deens-Noorse combine meer dan gehalveerd. Steven Kruijswijk was de eerste die het probeerde met een scherpe demarrage. Hij trok het tempo fors de hoogte in, maar geraakte niet weg. Het peloton dunde uit (onder meer Nibali ging eraf), maar toch bleef een dertigtal over.

Valgren ontsnapt vlak onder de top
Oomen was de volgende die er de pees oplegde, maar ook de jonge Tilburger werd snel gecounterd. Hierdoor werden Asgreen en Stake Laengen op 22 kilometer van de meet ingerekend. Peter Kennaugh en Michael Valgren versnelden, maar de Deen ontdeed zich van de Brit en ging solo verder. Hij kreeg een zestal aangevoerd door Gianni Moscon achter zich aan, maar de verschillen bleven te overzien.

In de afdaling van Igls vond Roglic het tijd om zijn daalvaardigheden te tonen. In zijn kielzog nam de Sloveen het overgebleven favorietengroepje mee. Met een halve minuut voorsprong kwam Valgren beneden en ging hij op weg naar de voet van Höll (2,8 km aan 11,5%). 

Klim naar Höll moet voor de beslissing zorgen
De eerste meters van de helse muur was voor veel renners al te veel. De Fransen trokken het tempo de hoogte in in dienst van Alaphilippe. Zij hadden Moscon, Alejandro Valverde, Michael Woods en Dylan Teuns in het wiel en sloegen een gat. Tom Dumoulin moest het gat dichten in zijn eentje.

Bardet haalde op 9,5 kilometer van de meet Valgren in, maar dat tempo was te hoog voor zijn kopman Alaphilippe. Enkel Woods, Valverde en Moscon bleven erbij. Op de extreem steile flanken van de Höll bleven de vier bij elkaar en was het Dumoulin die op eigen kracht het gat moest dichten. Hij ging zelfs op en over topfavoriet Alaphilippe.

Woods beschikte over de sterkste benen, terwijl Moscon bijna stil stond op het allersteilste stuk. Bardet en Valverde konden met de nodige moeite dat tempo volgen. Op de top wilde de Fransman zijn concurrenten verrassen, maar dat stonden ze niet toe. Met een voorsprong van acht seconden op Dumoulin ging het koptrio de afdaling richting Innsbruck in.

Dumoulin keert nog terug aan kop
Valverde wilde het tempo niet laten zakken, maar toch sloeg de twijfel toe in het laatste deel van de afzink. Onze landgenoot naderde in de smalle straatjes van Innsbruck en sloot op 1,7 kilometer van de meet aan. 

Valverde werd op kop gedrukt door zijn drie medevluchters, maar dat deerde de ervaren Spanjaard niet. El Imbatido zat vol vertrouwen en ging van ver de sprint aan. Zijn verschroeiende versnelling werd niet meer gecounterd. Bardet strandde op de tweede plaats, voor Woods. Voor Dumoulin zat er niets meer in dan de vierde plaats.

foto: Sirotti

RIDE Magazine
270 Reacties
Sorteer op:
1 3 4 5
30 september 2018 18:16
Wat een held, wat een ontlading, wat een kampioen. Een dag om nooit te vergeten :) Impressionante!
30 september 2018 18:18
Heerlijke wedstrijd met een fantastische winnaar. Al die zure/ gefrustreerde reacties maakt het nog lekkerder.
    30 september 2018 23:00
    Die laatste opmerking is nou net jammer...
30 september 2018 19:37
Erg mooie finale van dit wereldkampioenschap gezien. Zo'n steile klim mag er ook wel een keer in zitten. De sterkste vier zaten vooraan. Het is Valverde op sportieve gronden gegund, na al die podiumplaatsen. En Dumoulin blijkt ook een zware finale van een WK te kunnen rijden, en daarmee nog allrounder te zijn dan hij al was.
30 september 2018 19:39
Ik ga vanaf nu ook alle regels aan mijn laars lappen, blijkbaar vinden mensen je dan een held. Geen wonder dat Trump verkozen is tot president. Gedaan met braaf te zijn, als je geld en faam wilt in deze wereld, moet je mensen als stront behandelen. Wijze les geleerd vandaag. Ethisch leven levert niets op.
    30 september 2018 19:58
    Je had 12 jaar geleden regels moeten schenden en daar 9 jaar tot 7 jaar terug geschorst voor moeten worden. En daarna na terugkomst overal topwerk afleveren en dat op aanvallende en aantrekkelijke wijze.
    Dan zou je in de buurt komen van deze held
    30 september 2018 22:20
    Zeg eens, dit meen je toch niet serieus?
    1 oktober 2018 07:16
    Jawel. Als mensen criminelen willen eren dan ga ik zelf geen enkele moeite meer doen om een goed persoon te zijn. Ik ben te cynisch geworden daarvoor. Vanaf nu doe ik enkel dingen die mij persoonlijk gewin opleveren.
    1 oktober 2018 08:14
    Ha, ha, ha. Geinig stukje tekst. Verder alles goed?
30 september 2018 19:57
verdiende winnaar !
30 september 2018 20:07
Deze zwarte dag voor de wielersport zou nog een positief tintje kunnen krijgen als deze dopingzondaar zijn afscheid zou bekend maken
Dan wel in ieder geval zou beloven het imago vd wielersport niet te gaan bevlekken door zijn regenboogtrui niet te gaan dragen.
Wellicht kan de UCI ivm imago schade dit zelfs wel afdwingen.
    30 september 2018 20:09
    Dat je er de tijd voor weet te vinden om dit soort onzin te produceren joh.
    30 september 2018 22:21
    Waar heb jij de liefde voor de wielersport verloren??
30 september 2018 20:09
Ik wacht op de uitspattingen over Wuyts, die eens te meer uitbundig juichte voor een buitenlander.. Of gaat het 't hem nu niet om een Belg?
    30 september 2018 20:30
    Ik hoorde hem ook niet euforisch ‘het fenomeen’ en ‘auf wiedersehen’ schreeuwen, nee.
    30 september 2018 21:35
    Hehe die Auf Wiedersehen was briljant.
    30 september 2018 21:46
    Het was me eerlijk gezegd ook niet echt opgevallen dat ie overdreven euforisch was?
30 september 2018 20:13
Valverde wint op pure klasse. Zijn ploeg heeft het fantastisch gedaan. En na dik 250 km nog zo tactisch zijn is bewonderenswaardig. Knap dat hij op kop een kant van de weg kiest en de boel controleert. Daar kunnen veel renners wat van leren.
30 september 2018 20:59
Eindelijk! Superieure zege van een grote kampioen. Wordt zeer regelmatig gecontroleerd vanwege zijn vele overwinningen. Als de controles gefaald hebben ligt dat niet aan hem. Jammer weer van Tom maar 3 WK's in een week lijkt me toch wat veel van het goede.
    30 september 2018 21:58
    Mag ik hierom lachen? Ja dat mag ik.
30 september 2018 21:10
O ja, nog even een dikke proficiat voor il Trattore en sowieso het hele Italiaanse team die wederom een dapper WK gekoerst hebben. Knakker is nu nog maar 24 he, moet die niet eens als echte ronderenner aan de bak bij een mooie Italiaanse enclave ?
    30 september 2018 22:07
    Had 20 jaar geleden nog net gekund maar heden ten dage speelt zijn fysiek hem parten. Althans voor een grote ronde, lijkt me meer iemand voor bijvoorbeeld Parijs-Nice. Heeft wel veel potentie voor klassiekers, zowel de Vlaamse als de Waalse en Italiaanse. Goed gereden vandaag maar die 28% was er net teveel aan. Bewijst wel dat hij voldoende pk’s onder de motorkap heeft waarmee hij het zwaardere labeur kan aanvatten.
30 september 2018 21:31
Echt gek dat mensen op hun kop staan als er een astmapatiënt aan een puffertje zit, maar dan wel een bewezen zondaar die zijn daden blijft ontkennen, gaan aanmoedigen.
    30 september 2018 22:23
    Werner Franke zou er hard om lachen
30 september 2018 21:47
Gelukkig zijn er ook wielerjournalisten die wel de hoog nodige kritische kanttekeningen durven te plaatsen bij deze dopingzondaar en alles ontkenner.
In een paar zinnen geeft ie exact aan wat ook mijn punt is en hier ook al meer betoogd is.

"Alejandro Valverde is wereldkampioen. Zucht. Het is een zin waarvan we hoopten dat we hem niet moesten schrijven. Valverde is 38, de laatste van de Mohikanen. Hij is de overblijver van een generatie die reed met doping als brandstof. Valverde ontkende, werd geschorst, keerde terug. Vanmiddag kroonde hij zich tot beste wielrenner van de wereld. En neen, dat is geen goede zaak voor het wielrennen."

https://m.hln.be/sport/wielrennen/wk-wielrennen/onze-chef-wielrennen-over-waarom-valverde-het-wielrennen-geen-dienst-heeft-bewezen-overblijver-van-generatie-die-reed-met-doping-als-brandstof~ab29edc9/
    30 september 2018 21:50
    en toen ?
    30 september 2018 22:01
    Want aan de mening van een ‘journalist’/columnist moeten we heel veel meer waarde hechten?
    1 oktober 2018 12:43
    Is de man ook zo kritisch als het om Belgische prestaties of verdachte zaken gaat?
30 september 2018 21:47
Ajelandro, wat een held! Dit is de ultieme beloning ook zijn carriere, zo terecht dit, hij had in Firenze al moeten winnen :) Wat een held is dit zeg, zo'n complete renner zien we de komende 25 jaar niet meer :(. Na de laatste week van de Vuelta zag ik het somber in, maar dit is van ongekende klasse :)
30 september 2018 22:33
Zowel het geforceerde pro-Valverde supporteren ('jullie zijn gewoon jaloerse chauvinisten') als anti-Valverde ('valsspeler') is nogal overdreven. Het is een renner die overal meedoet, en met de jaren aantrekkelijker is gaan koersen. Vroeger was het een pure wieltjesplakker, nu valt hij ook nog wel eens aan. Hij draagt ook een duistere geschiedenis met zich mee, dat is een feit, en een behoorlijke smet op zijn blazoen. Is zijn wereldtitel daarmee een ramp? Welnee.
    30 september 2018 23:31
    Lijkt me een mooie samenvatting en afsluiting van de discussie.
    1 oktober 2018 00:03
    Wieltjesplakker is wellicht iets te negatief gesteld. Een grote kracht van Valverde is dat hij altijd zijn eigen tekortkomingen onder ogen heeft durven te zien. Gaandeweg zijn carrière is hij er achter gekomen dat zijn taaiheid een groot wapen was en heeft hij daar meer op durven te vertrouwen en kon hij wat meer risico nemen.
    De passie waarmee hij zijn sport bedrijft, en het haast kinderlijke plezier dat hij er aan ontleent is van zo’n schoonheid dat dat ruimschoots het rafelrandje overstijgt. Met het rechtlijnige gepredik vanaf de kansel heb ik niet zoveel, daarvoor is het leven te kort en te mooi.
1 oktober 2018 02:30
Zelfs toen ik voor 100% zeker wist dat de wielersport stijf stond van de doping heb ik altijd genoten van het wielrennen......Luik Bastenaken Luik het gevecht tussen Frank vd Broeken en Bogert......Ik ben er zelfs vrij zeker van dat Lance Amstrong de tour clean had kunnen winnen als zijn tegenstanders ook clean hadden gereden.
De wedstrijd van de profs op dit WK was weer genieten.....Prachtige winnaar met valverde.......De dit jaar fantastisch rijdende Woods.....Wat het elk jaar maar zo"n mooi pacours.....Wielrennen blijft de mooiste sport ter wereld.
1 oktober 2018 09:20
Wat een eindbaas is het! Nog een jaartje in de trui paraderen en dan stoppen zou ik zeggen. Mooiste renner van de afgelopen 15 jaar
1 oktober 2018 13:18
Eindbaas inderdaad en wat een fantastische prestatie.
Zwaar verdiende winnaar.

Hoop alleen niet dat ie na 1 jaar stopt, ga vrolijk door zo lang je zo goed bent is mijn hoop en advies. Als je iemand zou zeggen dat deze man 30 was geloofde je het ook dus niet je laten leiden door de kalender leeftijd.
1 3 4 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.