WK 2018: Bjerg verdedigt U23-tijdrittitel met verve
foto: Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto
maandag 24 september 2018 om 17:03

WK 2018: Bjerg verdedigt U23-tijdrittitel met verve

Mikkel Bjerg heeft zijn wereldtitel tijdrijden bij de beloften met een jaar verlengd, waarmee hij geschiedenis schrijft. Het 19-jarige toptalent uit Denemarken was na een kleine 28 kilometer in en rond Innsbruck de verrassende Belg Brent Van Moer en zijn Deense landgenoot Mathias Norsgaard te vlug af. Pascal Eenkhoorn was op een zestiende plek de beste Nederlander.

Van den Berg opent sterk
De Italiaan Alexandr Konychev (zoon van oud-prof en Katusha-Alpecin-ploegleider Dmitri Konychev uit Rusland) was degene die om twintig voor drie het spits afbeet. De tweedejaars belofte werd vooraf niet tot de kanshebbers gerekend, maar de nummer twee op de startlijst was dat stiekem wel. Johan Price-Pejtersen won namelijk onlangs nog de individuele tijdrit in Olympia’s Tour en gold als een outsider. Een valpartij belette hem ervan om een toptijd te realiseren. Ook Julius van den Berg kwam al snel in actie. Bij het eerste tussenpunt noteerde hij op dat moment de snelste tijd, maar aan de finish kwam hij vier tellen tekort voor de hot seat.

Hayter zet richttijd neer
Kort nadat onze landgenoot gefinisht was, kwam Ethan Hayter over de streep. De 20-jarige Brit liet zien dat Sky hem niet voor niets een stagecontract aanbood. Met een gemiddelde snelheid van net geen vijftig kilometer per uur, zette Hayter een uiterst scherpe tijd neer. Andreas Leknessund uit Noorwegen kwam na hem binnen en gold vooraf als een gevaarlijke kanshebber op eremetaal. Hij gaf meteen zo’n twintig seconden toe, waarmee de jonge Brit direct zijn tijd liet gelden. Andere tijdritspecialisten als Ivo Oliveira (Portugal) en Stefan Bissegger (Zwitserland) moesten ook hun meerdere erkennen. De Belg Van Moer dook er verrassend genoeg wel onder.

Favorieten bijten zich stuk
De 21-jarige Mathias Norsgaard uit Denemarken kwam niet veel later vijf seconden tekort. Daarna bleek Van Moers tijd echter een enorm struikelblok. De Zuid-Afrikaanse specialist Stefan de Bod kwam er niet aan en ook onze landgenoot Pascal Eenkhoorn moest – nadat hij wel een heel goede tussentijd had gerealiseerd – uiteindelijk terrein prijsgeven op zijn Zuiderbuur. Ook Tobias Foss (Noorwegen) klokte later af dan de Belgische verrassing. Maar toen medaillekandidaat Lennard Kämna (derdejaars prof bij Sunweb) ook zijn tanden stuk beet op Van Moers tijd en meer dan een halve minuut toegaf, leek een grote surprise in de maak.

Bjerg klasse apart
João Almeida, Alexys Brunel, Filip Maciejuk, Marc Hirschi, Callum Scotson en Tom Wirtgen volgden. Allen bekende namen uit het beloftencircuit, maar geen van hen bleek in staat om maar enigszins in de buurt te komen van Van Moers tijd. Het was daarom wachten op de laatste drie starters. Affini van het Nederlandse SEG Racing Academy reed een goede tussentijd, maar aan de meet was hij trager dan Van Moer en Norsgaard. Ook grote uitdager Brandon McNulty gaf niet thuis en eindigde slechts als zevende. Het was uiteindelijk titelverdediger en topfavoriet Bjerg die met groots vertoon van macht Van Moer toch naar het zilver verwees. De Deen schrijft daarmee geschiedenis: nog nooit wist een belofte zich twee keer tot wereldkampioen tijdrijden te kronen.

Het podium – foto: Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto

RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
24 september 2018 17:06
Edit redactie: Bedankt, is aangepast
24 september 2018 17:06
Edit redactie: Bedankt, is aangepast
24 september 2018 17:20
Beide Nederlanders helaas kleurloos in de middenmoot, wat een verschil met de meisjes
24 september 2018 17:25
Dramatische uitslagen van de profs over de hele breedte genomen.
24 september 2018 17:42
Zeer weinig Nederlands talent in het tijdrijden bij de U23 dus...
24 september 2018 17:42
Bjerg is echt een kanjer. Vorig jaar reed hij op zijn 18de iedereen al naar huis en nu herhaalt hij het (in iets mindere mate) weer. Als hij deze ontwikkeling weet vol te houden kunnen Dumoulin en Dennis over 2 a 3 jaar wel inpakken. Geen al te beste tijdrit van de Nederlanders, helaas.
  24 september 2018 17:45
  Het gekke is dat zijn ontwikkeling ineens komt stil te staan. En dat zie je vaker bij verschillende talenten. Dat je denkt als die 24 is. Dan kan iedereen wel met pensioen.
  24 september 2018 17:59
  Daar heb je gelijk in. Daarom schreef ik ook "als hij deze ontwikkeling weet vol te houden"
  24 september 2018 18:48
  Per jaar passeren er 15-30 die 10 jaar gaan domineren.
24 september 2018 19:04
Bjerg heeft ook al een straffe prestatie op het werelduurrecord gereden.

Iemand bekend met bij welk profteam hij gaat rijden?

Is het trouwens bekend waarom Hartthijs de Vries hier niet reed? Grootste Nederlandse tijdrit talent, zeker op een dergelijk lastig parcours.
24 september 2018 20:26
@baik-baik, hij rijdt nu bij het team van Axel Merckx en denkt dat hij daar volgend jaar ook nog zal rijden.
De nummer 2 rijdt voorlopig bij Lotto Soudal als stagiaire als ik het goed voorheb.
24 september 2018 22:12
Onder de 20 is de fase van lichamelijke ontwikkeling net zo belangrijk als het talent. Iemand die daar in voorloopt rijdt iedereen naar huis, maar ontwikkeld zich vervolgens zelden spectaculair door.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.