WK 2018: Evenepoel verpulvert concurrentie in tijdrit junioren
foto: Sirotti
dinsdag 25 september 2018 om 12:31

WK 2018: Evenepoel verpulvert concurrentie in tijdrit junioren

Update Remco Evenepoel heeft zijn favorietenrol op het WK tijdrijden voor junioren volledig waar gemaakt. Het 18-jarige Vlaamse talent reed met een gemiddelde van vijftig kilometer per uur over het 27,8 kilometer lange parcours in Oostenrijk. De zilveren medaille hangt om de nek van Lucas Plapp en het brons is voor Andrea Piccolo, met respectievelijk 1:23 en 1:37 achterstand op Evenepoel.

Joseph Laverick zette rond 11.20 uur de eerste richttijd neer: 35:37.08. De Nederlander Manuel Michielsen was aan het tussenpunt een seconde langzamer dan de Brit, maar bleek aan het eind maar liefst tien seconden rapper dan Laverick. Michielsen eindigt op plek zeven. De andere Nederlander aan de start, Enzo Leijnse, kwam niet verder dan de achttiende tijd.

Ilan Van Wilder uit België startte heel snel aan zijn tijdrit, met twintig seconden voorsprong op Laverick. Aan de finish had de streekgenoot van Evenepoel nog iets meer dan negen seconden over. De eerste renner die de Belg van de eerste plaats afreed was de Australiër Lucas Plapp. Ook Andrea Piccolo en Michel Hessmann waren uiteindelijk sneller dan Van Wilder.

Uitmuntende Remco Evenepoel
Op het eerste tussenpunt bleek al dat Evenepoel bezig was een weergaloze tijd te rijden. De oud-voetballer van  onder andere PSV en Anderlecht was 49 seconden sneller dan Plapp. Als je de tijden van de beloften die gisteren over hetzelfde parcours reden tussen die van de junioren zou zetten, dan had Evenepoel de tweede tussentijd. De grote uitdager van Evenepoel was vooraf Soren Waerenskjold. De Noor kon echter geen vuist maken en werd zelfs ingehaald door de Vlaming. Wel eindigde hij nog net voor Van Wilder op de vijfde plaats. Evenepoel kwam met een indrukwekkende tijd van 33:15 over de meet. Daarmee zou hij bij de beloften op de vierde plaats zijn geëindigd. Evenepoel is als nieuwe wereldkampioen de opvolger van Tom Pidcock.

foto: Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto

Update: Tijdstraf Van Wilder en Gonov
Na de wedstrijd maakte de UCI bekend dat Ilan Van Wilder een tijdstraf heeft gekregen van twintig seconden. Dat betekent dat Manuel Michielsen een plaatsje wint en zo op de zesde plek eindigt. Ook de Rus Lev Gonov is met twintig seconden gestraft.

RIDE Magazine
191 Reacties
Sorteer op:
25 september 2018 12:55
Janken van het lachen om de meeste reacties hier boven. Mechanische doping hahaha!
Ongekend talent, rustig afwachten wat het wordt. Prachtig kereltje in ieder geval.
25 september 2018 13:02
Krijg echt flashbacks naar de Armstrong jaren waarin iedereen die gezond verstand gebruikte en zei dat het niet klopte compleet kapot werd gemaakt door zijn hordes aan knettergekke fans. Wat dat betreft heerst er rond Evenepoel net z'n ziekelijk cult als rond Armstrong destijds.

Er zijn nu eigenlijk 2 opties voor het vervolg van zijn carriere:
1. Dit is zelfs voor de UCI te lachwekkend, dus hij wordt achter de schermen teruggefloten en zal niks noemenswaardigs maar presteren in de rest van zijn carriere.
2. Hij wordt het nieuwe lievelingetje van de posterboy van de UCI(en zal dus ten alle tijden beschermd worden qua doping), net zoals Armstrong dat vroeger was. In dit geval gaat ie wel een stuk of 20 grote rondes winnen.

Edit redactie: Niet doen!
    25 september 2018 13:10
    Maar Armstrong domineerde toch niet bij de jeugd? Volgens mij zijn prestaties, zoals die van Armstrong, juist verdacht als er echt een breuk in de prestaties zitten. Eerst eendagsrenner / sprinter en een seizoen later klassementsrenner die de klimmers eraf fietst. Dat is raar. Of Froome die van het ene in het andere seizoen kampioen wordt.

    Ik heb het idee dat enorme niveau-verschillen bij de junioren wel kunnen: het ene lichaam is op die leeftijd al verder ontwikkeld dan het andere. Daarom kan je prestaties van de jeugd niet een op een omzetten naar verwachtingen m.b.t. de volwassen profs. Kortom: Evenepoel wordt vast een grote, maar of het een Merckx wordt valt nog te bezien. Maar het kan natuurlijk wel.
    25 september 2018 13:13
    Edit redactie: Niet op de man
    25 september 2018 13:18
    Ander punt is dat evenepoel niet naar beloften mocht waar andere uitzonderlijke talenten zo'n overstap dacht ik wel konden maken. En dus veel minder opvallen
    25 september 2018 13:21
    Edit redactie: De reactie is al aangepast. Zo reageren is niet nodig.
    25 september 2018 13:22
    Spijtig dat je de naam bahamontes zo misbruikt... echt zielig !
    25 september 2018 13:24
    Je weet je wel mooi in te dekken zo. :) Of ie nu die dominantie wel of niet weet door te trekken naar de Elite: hij speelt in beide situaties volgens jou vals.
    25 september 2018 13:27
    @FBahamontes,als je zo'n crack bent in het kennen van de gedopeerdee renners,kan je ons dan ook een vijftal zuivere renners noemen?
    25 september 2018 18:21
    Bahamontes, dit is echt te belachelijk voor woorden, totaal nergens op gebaseerd. Totale onzin die je uitkraamt. Als hij niet had gewonnen, dan was hij overroepen, als hij nipt gewonnen dan was de hype over en nu vergelijk je hem met Armstrong. Evenepoel had nooit goed kunnen doen bij jou.
25 september 2018 13:03
Laten we nu niet de hele sfeer hier laten bepalen door een aantal verzuurde reacties. Fantastische prestatie van Evenepoel! Ben heel benieuwd hoe hij het komend jaar in de PT gaat doen.
25 september 2018 13:06
@redactie: Kunnen trolls zoals FBahamontes geband worden?
    25 september 2018 13:07
    +1
    25 september 2018 13:13
    Fbahamontes heeft het volste recht op een eigen mening dat je het er niet mee ens bent betekent niet dat de ander gebant moet worden dat zou censuur zijn...
    25 september 2018 13:13
    aru +1
    25 september 2018 13:19
    Eigen mening is iets anders dan doelbewust de sfeer verzieken en ongefundeerde dopinginsinuaties plaatsen. Dit is gewoon trollen.
    25 september 2018 13:19
    @aru ongefundeerde beschuldigingen zijn iets anders dan een mening
    25 september 2018 13:23
    dat zou nog eens POSITIEF zijn...
    25 september 2018 13:36
    @lemmens
    Nogmaals je staat in je volste recht om het er niet mee eens te zijn. En zijn uitspraken zijn zeker controversieel, echter een beroep aan alle moraalridders hier reageer er dan niet op.
    25 september 2018 13:40
    Natuurlijk heeft iedereen recht op zijn eigen mening maar als je een topic domineert met (mechanische) dopinginsinuaties dan ben je de sfeer aan het verzieken.
    25 september 2018 13:49
    @kirsipuu
    Naar mijn mening is er sprake van een grijs gebied of het sfeer verzieken of eigen mening is. Denk dat daarom de redactie een deel van fbahamontes heeft ge-edit en hem geen ban heeft gegeven. Overigens ben ik ook geen fan van de edit maar dat is slechts mijn mening.
25 september 2018 13:09
De volgende renner die ten onder gaat aan de Belgische druk van het willen van een nieuwe Merckx.
Was beter geweest als hij niet voor een Belgische ploeg had gekozen. Naar Direct Energie onder de vleugels van Niki bijvoorbeeld.
    25 september 2018 13:25
    Hij zal volgend jaar vooral moeten leren in een pelotton rijden... heeft hij nog nooit gedaan... rijdt er altijd voor...
    Hopelijk nog geen grote ronde voor hem, rustig brengen en misschien in een kleinere koers eens laten zien wat hij waard is...
25 september 2018 13:11
Ik ga ervan uit dat, hoe jonger de categorie, hoe groter de verschillen. Dat is puur op gevoel natuurlijk, geen idee of dat ook echt klopt. Maar dat hij straks bij de elites net zo dominant gaat zijn lijkt me toch onwaarschijnlijk. Hij zal er allicht wel bovenuitsteken (al is zelfs dat nog niet zeker, je weet nooit), maar zo'n verschillen als nu verwacht ik toch niet.
    25 september 2018 14:29
    Is meestal ook wel zo. In veel takken van sport redden de supertalenten het uiteindelijk niet. De tegenstand is anders en wanneer die wel op niveau is zit er te weinig rek in of komen ze mentaal in de problemen, enzovoorts. Volgend jaar wordt al belangrijk.
25 september 2018 13:12
Schitterende prestatie leuk om te volgen niet beroerd om zijn mening te geven en te melden dat ze es moeten ophouden de verwachting zo hoog te leggen. Want eerst maar eena bewijzen bij de profs. Das iig naast een hoop bravour ook nederig.Het volgende is absolute geen doping veronderstelling oid, maar iets wat me opviel en hopelijk weet iemand het antwoord. Hij is begonnen als voetballer, zover mij altijd geleerd is heb je daar een ander deel van je spieren bij nodig dan bij duursport als wielrennen. Hoe train je in zo'n relatief korte tijd je spieren zo dat je van voetballer naar wielrenner kan gaan op goed niveau? Ik hoop wel dat hij niet de gewoontes van een voetballer het peloton in meeneemt en iedere keer als iemand hem per ongeluk aantikt tegen de vlakte gaat.
25 september 2018 13:13
Tijdstraf Van Wilder van 20s dus die wisselt van plek met de Nederlander, ook de Rus op 11 wordt terug gezet naar 14.
25 september 2018 13:14
@ FBahamontes
Lees je de huisregels wel eens door ? 1e regel Niet de sfeer verzieken.
Eerst Belgen een IP ban toewensen vervolgens een stukje vol insinuaties en het koppelen aan Armstrong.
Kun je niet accepteren dat er af en toe een supertalent opstaat ?
25 september 2018 13:14
Prachtige prestatie natuurlijk van Remco!

Toch even in perspectief. Hij (18, jan 2000) is net iets meer dan 1 jaar jonger dan Bjerg (19, nov 1998) Ook andere beloften (bijv Hayter, sept 1998) schelen in leeftijd niet zo heel veel met Remco.

Remco mag dan de juniorenklasse overheersen en dus een enorm talent zijn. En hij maakt wellicht nog grote progressie ... het verschil met toprenners U23 vind ik nu niet significant opvallen.
    25 september 2018 13:23
    Wat jij zegt. Hij zou 4de zijn bij beloften, waarvan de topper niet veel ouder is. Dat is minder spectaculair dan beloften die elite tijdens rijden.
    25 september 2018 13:29
    En er is ook de beperking van het verzet bij de junioren tot maximaal 7,93 m.
    25 september 2018 14:00
    Waarvan we niet weten wat het effect op hem is. Gaat ie dan harder, blaast ie zich op?
    25 september 2018 18:35
    Mwielerfan, je weet niet wat het effect op hem zou zijn? Als je Evenepoel een beetje kent, dan weet je dat zeer goed. Denk je echt dat die zich zou opblazen mocht hij een groter verzet trappen over 30km? Hij is Europees kampioen geworden met 10 minuten voorsprong op de tweede, meer dan de helft van het peloton werd uit koers genomen omdat hij ze gedubbeld had, na een solo van 80km. Denk je echt dat die kerel zich zou opblazen als hij een groter verzet mocht trappen, of eerder dat hij nog verder zou wegrijden? Ik gok op het laatste. Zeker als je tijdens deze tijdrit zag dat er stukken waren waar de U23 nog konden bijtrappen in de afdaling, maar de Juniors hun grootste verzet gewoon te klein was om bij te trappen.
25 september 2018 13:15
Evenepoel zou een jaartje verhuurd moeten worden aan een (pro)continental team. Enigszins in de luwte kennis maken met de (semi)prof wereld. Alleen kent het wielrennen zulke constructies nog niet.
    25 september 2018 13:42
    Die structuur is er inderdaad niet in het wielrennen maar dat is toch ook helemaal niet nodig? Bij een procontinentaal team is de begeleiding ook een stuk minder en Quick Step zelf rijdt genoeg wedstrijden buiten de WorldTour wedstrijden waar hij zijn opwachting kan gaan maken.
25 september 2018 13:16
Heb de goede man (jongen) nog geen meter zien fietsen, maar de berichten een beetje volgend zou dit best eens een geval 'fysiek ouder dan z'n leeftijd' kunnen zijn. In combinatie met flink wat talent kun je dan onder junioren e.d. flink huishouden. Fotootjes hierboven lijken dat niet te weerspreken. Iets vergelijkbaars hebben we bij sommige Colombianen gezien: het komt hard en snel en blijft daarna hangen, gewoon omdat mannen met een langzamere ontwikkeling ze in/bijhalen. Als hij bij de profs net zo gaat domineren als nu is er tijd zat om wenkbrauwen op te trekken. Tot dan: geniet er maar van.
    25 september 2018 18:47
    Daarom zo jammer dat hij geen toestemming kreeg vervroegd door te schuiven naar de U23. Hij is van januari, en kereltjes van 3 weken ouder, mogen wel naar de U23 (kijk naar Arensman).

    Maar bij Evenepoel moet je ook rekening houden dat hij nog progressie kan maken op techniek (hij fietst pas van de lente vorig jaar). Op de tijdritfiets zie je hem ook nog vaak zwalpen (hoewel hij een betere houding heeft dan pakweg Michielsen).

    Hij is ook klein en licht, dus toch een beetje een buitenbeentje als je dat doortrekt naar een vergelijking met Colombianen, die worden niet al te vaak wereldkampioen tijdrijden met hun tenger lijf.
25 september 2018 13:17
Los van Evenepoel is er in België sinds een paar jaar een mentaliteitswissel gestart. Meer nadruk op tijdrijden en rondewerk. Dat begin je nu te zien. Gisteren zilver. Vandaag Goud en met twee in de top 10. Voeg daarbij een uitzonderlijk sterke juniorenlichting met voornamelijk ronderenners (winnen bijna altijd het landenklassement in meerdaagse koersen). België is gewoon aan een inhaalbeweging bezig tov andere landen, het gevolg van het klim-project dat De Weert op poten heeft gezet met z'n Rabo-achtergrond.
25 september 2018 13:17
Yes! Wauw! Spannend dat er zo'n supertalent is, zeer benieuwd naar zijn verdere ontwikkeling.
25 september 2018 13:17
@ Ainu
Eddy Plankcaert vraagt zich telkens af of hij ook wel in een peloton kan rijden. Dat moet hij nog wel leren want nu rijdt hij telkens solo naar de streep.
Bij de elites krijgt hij een lepe Italiaan en een foute Rus in z'n wiel en wordt ie 3e
    25 september 2018 14:07
    Geen onterechte bedenkingen maar hij heeft nog tijd genoeg om bij te leren natuurlijk. In de tijdritten zal hem dat in elk geval geen parten spelen. :D
25 september 2018 13:21
Hij rammelt een stukje weg af in 57 seconden waar de nummer 2 daar 60 seconden over doet.
Gewoon een talent op zijn leeftijd, niets meer.
25 september 2018 13:25
Mooi dat er weer zo’n groot talent zich laat zien, best kans dat hij ook bij de elite flink gaat huishouden. Maar een slag om de arm lijkt me zinnig, de ontwikkeling die een renner doormaakt tussen zijn 21ste en 25ste is vaak bepalender voor zijn carrière. Bovendien is niet het vieren van successen maar het overwinnen van tegenslagen een niet te onderschatten factor.
25 september 2018 13:29
Wat een supertalent!
Enne, hou eens op met dat zielige, nationalistische geleuter. Als Nederlander kan ik de prestatie van Evenepoel heel goed waarderen.
25 september 2018 13:41
fenomeen! ik heb al eerder gezegd dat ik geloof dat ie een zeer goede core en spierbouw heeft, door zijn voetballoopbaan. hierin staat ie ongetwijfeld veel verder dan zijn leeftijdgenoten. zijn techniek en in peloton rijden moet ie nog verbeteren. in principe moet ie dus nog een beter renner worden.

er wordt hier vergeleken met een bjerg maar dat is moeilijk. die denen trainen al heel vroeg als een prof en kunnen gewoon niet extra's meer doen als ze prof zijn. daarom dat er zo weinig van de beloftes doorbreken bij de profs.
25 september 2018 13:45
Flauw om het menteen over doping the hebben. Evenepoel is gewoon veel verder in zijn ontwikkeling dan zijn directe concurrentie. Evenepoel heeft als oud-jeugdvoetballer natuurlijk op zeer jonge leeftijd (vanaf zijn negende) al een professionele begeleiding gehad met het opbouwen van zijn fitheid. Tegen de tijd dat hij 25 is zal het verschil tussen hem en zijn leeftijdsgenoten een stuk minder groot zijn. Zo werkt dat nou eenmaal. Net zoals de Colombiaanse wielrenners die vroeg sportvolwassen zijn doordat ze hun hele leven op groote hoogste hebben kunnen trainen. Wanneer de rest van hun leeftijdsgenoten in de WT terecht komen wordt het verschil in niveau snel kleiner.
    25 september 2018 14:02
    Interessant perspectief
    25 september 2018 14:10
    De grote vraag is uiteraard hoe goed hij nog kan worden en wat zijn ontwikkeling zal zijn.

    Neemt niet weg dat hij getest is in het labo en dat zijn aangeboren kwaliteiten (zoals VO2max) enorm zijn. De waardes zijn vergelijkbaar met die van Froome en Contador.

    Hoop alleen dat ze niet te snel gaan met hem. Ik had hem graag eerst gezien in wedstrijden zoals Aosta of savoie.
    25 september 2018 14:17
    @Geraint
    Evenepoel is duidelijk een groot talent maar hij heeft eigenlijk zo'n 7 jaar van professionele begeleiding (bij Anderlecht en PSV) dus heeft zijn aangeboren talent ook al relatief ver ontwikkeld voor iemand van zijn leeftijd.
    25 september 2018 16:13
    @ghostwriter,

    Ok, maar langs de andere kant kan je stellen dat hij nog maar anderhalf jaar met de fiets rijdt. Daar is dus wel nog progressie mogelijk. Van Avermaet is ook van doelman naar belofte gegaan.

    Andere sporten lijken soms wel een betere basis te zijn voor het wielrennen dan wielrennen zelf.
25 september 2018 13:53
Jurgen van den Broek won op zijn 18e ook het WK tijdrijden voor junioren en toen jubelde men ook zo. Nog even afwachten.
    25 september 2018 14:02
    Is ook 4 en 5 in tour geweest dus wel waargemaakt lijkt me
    25 september 2018 14:03
    Dat was niet met zo'n overmacht. Ik meende net te horen 4 honderdsten.
    25 september 2018 14:25
    Van den Broeck heeft in zijn carrière wel straffere prestaties neergezet dan wereldkampioen tijdrijden bij de juniores. Ik weet niet of alle juniorenwereldkampioenen dat kunnen zeggen.
    25 september 2018 15:04
    Maar VDB won bij de junioren ook geen 35 van de 45 wedstrijden waar hij aan deelnam...
25 september 2018 13:58
Een dergelijke dominantie bij de profs zou onmiddellijk reden voor allerlei (mechanische) doping verdachtmakingen zijn. Onze zuiderburen wisten niet hoe snel ze Cancellara zwart moesten maken toen hij Boonen op een hoopje reed. Nu betreft het een Belgische renner en moeten we met z'n allen doen alsof dit allemaal volstrekt normaal is. SKY wordt voor veel minder dominante prestaties op dagelijkse basis gefileerd hier op WF.
    25 september 2018 14:03
    Man toch, het zijn de juniores. Denk je nu echt dat Lefevere een renner wil die op grote schaal valsspeelt bij ocharme de juniores?
    25 september 2018 14:03
    Minder prestaties en verboden medicijnen op hun kantoor die voor ondersteunend personeel zijn. Dat helaas zelf kennelijk nooit naar apotheek kan.
    25 september 2018 14:28
    Ik ben benieuwd in welk land jij woont als Michele Bufalino en Phil Gaimon jouw zuiderburen zijn.

    https://www.youtube.com/watch?v=8Nd13ARuvVE

    https://www.hln.be/sport/wielrennen/ex-prof-beschuldigt-cancellara-van-rijden-met-motortje-in-fiets-ik-hoorde-zijn-ploegmaats-praten~af2e0841/
    25 september 2018 14:36
    Wat een onzin. Bij mijn weten is cancelara altijd zeer gewaardeerd geweest in Vlaanderen.
    25 september 2018 16:47
    Zoveel onkunde in één bericht, hulde!
25 september 2018 14:00
Erg knap, huizenhoog favoriet en het dan zo waarmaken. Over de toekomst zegt het denk ik niet zoveel, er zijn heel wat toppers bij de junioren geweest die het bij de profs nooit waar hebben gemaakt. Evenepoel steekt er echter wel erg ver bovenuit, dat moet gezegd.
25 september 2018 14:03
Straf! En wat het bashen en verdacht maken betreft: als Y.IJ. dat al mag, waarom de rest dan niet?
25 september 2018 14:07
Michielsen ook wel een goede tijdrit gereden. Dat mag ook wel gezegd worden.
    25 september 2018 18:54
    Als iemand die jongen recht op een tijdritfiets zet, doet hij er nog 30 seconden vanaf.
    25 september 2018 19:11
    Het zag er niet uit, inderdaad boenk. :)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.