WK 2018: Evenepoel verpulvert concurrentie in tijdrit junioren
foto: Sirotti
dinsdag 25 september 2018 om 12:31

WK 2018: Evenepoel verpulvert concurrentie in tijdrit junioren

Update Remco Evenepoel heeft zijn favorietenrol op het WK tijdrijden voor junioren volledig waar gemaakt. Het 18-jarige Vlaamse talent reed met een gemiddelde van vijftig kilometer per uur over het 27,8 kilometer lange parcours in Oostenrijk. De zilveren medaille hangt om de nek van Lucas Plapp en het brons is voor Andrea Piccolo, met respectievelijk 1:23 en 1:37 achterstand op Evenepoel.

Joseph Laverick zette rond 11.20 uur de eerste richttijd neer: 35:37.08. De Nederlander Manuel Michielsen was aan het tussenpunt een seconde langzamer dan de Brit, maar bleek aan het eind maar liefst tien seconden rapper dan Laverick. Michielsen eindigt op plek zeven. De andere Nederlander aan de start, Enzo Leijnse, kwam niet verder dan de achttiende tijd.

Ilan Van Wilder uit België startte heel snel aan zijn tijdrit, met twintig seconden voorsprong op Laverick. Aan de finish had de streekgenoot van Evenepoel nog iets meer dan negen seconden over. De eerste renner die de Belg van de eerste plaats afreed was de Australiër Lucas Plapp. Ook Andrea Piccolo en Michel Hessmann waren uiteindelijk sneller dan Van Wilder.

Uitmuntende Remco Evenepoel
Op het eerste tussenpunt bleek al dat Evenepoel bezig was een weergaloze tijd te rijden. De oud-voetballer van  onder andere PSV en Anderlecht was 49 seconden sneller dan Plapp. Als je de tijden van de beloften die gisteren over hetzelfde parcours reden tussen die van de junioren zou zetten, dan had Evenepoel de tweede tussentijd. De grote uitdager van Evenepoel was vooraf Soren Waerenskjold. De Noor kon echter geen vuist maken en werd zelfs ingehaald door de Vlaming. Wel eindigde hij nog net voor Van Wilder op de vijfde plaats. Evenepoel kwam met een indrukwekkende tijd van 33:15 over de meet. Daarmee zou hij bij de beloften op de vierde plaats zijn geëindigd. Evenepoel is als nieuwe wereldkampioen de opvolger van Tom Pidcock.

foto: Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto

Update: Tijdstraf Van Wilder en Gonov
Na de wedstrijd maakte de UCI bekend dat Ilan Van Wilder een tijdstraf heeft gekregen van twintig seconden. Dat betekent dat Manuel Michielsen een plaatsje wint en zo op de zesde plek eindigt. Ook de Rus Lev Gonov is met twintig seconden gestraft.

RIDE Magazine
191 Reacties
Sorteer op:
25 september 2018 14:29
Als je naar zijn interviews kijkt kan je niet geloven dat het een 18 jarige is. Lijkt me een intelligente, goede jongen. Wat er in de toekomst ook gaat gebeuren, het is "ne speciale" met een uitzonderlijk talent. Ik ben heel erg benieuwd waar dat gaat eindigen.
25 september 2018 14:47
Hoe dan ook heeft er sinds het bestaan van dit kampioenschap (1994) nog nooit iemand met zoveel voorsprong gewonnen. Volgens mij was het record in handen van Lennard Kämna die in 2014 een voorsprong had van 45 seconden op Adrien Costa.
    25 september 2018 15:40
    Nou dat blijkt top op heden ook geen voorbode voor succes te zijn
25 september 2018 14:50
Er wordt hier spijtig genoeg niet over gesproken maar een dikke chapeau aan Evenepoels ouders die ook met die druk van hun zoon moeten leven. Het strafste is dat die jongen mooi met zijn voetjes op de grond blijft.
    25 september 2018 14:57
    Ja nou heh, wat moeten die ouders het zwaar hebben. Een gezonde zoon die topsport bedrijft en ook nog wint. Verschrikkelijk, wat een bestaan moet dat zijn.
    25 september 2018 16:17
    Er zijn ouders die met heel wat ergere dingen geconfronteerd worden dan een zoon met toptalent voor wielrennen. En deze krijgen nog veel minder aandacht.
    25 september 2018 21:35
    Toch is het n noemenswaardige prestatie dat ze zich niet mee laten slepen .
    25 september 2018 21:48
    Nou bij deze een dikke chapeau voor de ouders van Remco. En alle andere ouders van topsporters. En eigenlijk aan iedereen die een relatie heeft met iemand die ooit ergens iets gepresteerd heeft. Jullie zijn allemaal toppers! Snik Snik.
    26 september 2018 12:02
    Een Spaanse moeder heeft een zoon Raul,die hersenverlamd is van bij zijn geboorte,kan niet spreken,kan niet lopen,leeft in zijn eigen wereldje al een veertig jaar. Een andere zoon zei ooit dat als hij de drie grote Rondes en het WK won op één jaar,zijn moeder nog steeds meer geluk zou vinden in een glimlach van Raul. Ik heb het over Alberto Contador.
25 september 2018 14:54
Dat denk ik ook
25 september 2018 15:12
Zijn de resultaten uit het verleden blijkbaar geen garantie voor de toekomst???.
Wel lijkt een goede uitslag bij de junioren een (mooie) profcarriere te bevestigen

2008 Michał Kwiatkowski (POL) Jakob Steigmiller (GER) Taylor Phinney (USA)

2009 Luke Durbridge (AUS) Lawson Craddock (USA) Lasse Norman Hansen (DEN)

2010 Bob Jungels (LUX) Jasha Sütterlin (GER) Lawson Craddock (USA)

2011 Mads Würtz Schmidt (DEN) James Oram (NZL) David Edwards (AUS)

2012 Oskar Svendsen (NOR) Matej Mohoric (SLO) Maximilian Schachmann (GER)

2013 Igor Decraene (BEL) Mathias Krigbaum (DEN) Zeke Mostov (USA)

2014 Lennard Kämna (GER) Adrien Costa (USA) Michael Storer (AUS)

2015 Leo Appelt (GER) Adrien Costa (USA) Brandon McNulty (USA)

2016 Brandon McNulty (USA) Mikkel Bjerg (DEN) Ian Garrison (USA)
25 september 2018 15:12
Mooie prestatie van Evenepoel. Benieuwd naar z’n verdere ontwikkeling. Heeft moeder natuur nog progressie in petto voor m of zit is hij fysiek nu al op z’n top? Ben door het verschil met de rest geneigd om het laatste te denken. Daarom maar goed genieten van wat hij nu allemaal presteert.
25 september 2018 15:18
Ik denk dat er heel velen vergeten hoe professioneel Evenepoel al bezig is in vergelijking met zijn leeftijdsgenoten. Hij traint 2 maal per dag en heel veel intervaltraining. Het is goed vergelijkbaar met de Noorse atleet Jakob Ingebrigtsen. Het zou dus goed mogelijk kunnen zijn dat hij al op zijn fysieke limieten omdat hij al zo lang op een professionele manier aan het trainen is.
    25 september 2018 17:39
    Dit. Ik krijg bij die jongen het idee dat hij al jaren leeft als een profsporter. Er zit ook een enorme drive in, dat zie je meteen. Maar bij dat soort jongens is de groeimarge niet zo groot. Een Dumoulin was op die leeftijd volgens mij nog niet eens een sporter, laat staan een wielrenner. Dan zie je dat er zelfs nu op z'n 28e nog verbetering inzit.
25 september 2018 15:20
Wel een talent maar moet echt oppassen dat het niet te veel hype wordt. Het is enorm lastig deze prestatie te plaatsen. Bijvoorbeeld Bjerg werd vorig jaar op z'n 18e wereldkampioen bij de U23. Arensman, een maand ouder dan Evenepoel, werd 2e in l'Avenir dit jaar. Kanter reed op z'n 17e&18e al tussen de profs, die had misschien ook wel huis kunnen houden bij de junioren. Enzovoorts.
    25 september 2018 19:02
    Kanter reed deze zelfde tijdrit bij de U23, maar liefst 21 seconden trager dan Evenepoel, die met een beperkte versnelling moest rijden. Anders had Evenepoel er nog een halve minuut meer vanaf gedaan en zat hij in het zog van Bjerg, die ook een tijdritspecialist en -talent genoemd wordt (terecht). En dat terwijl Evenepoel zich niet beperkt tot louter tijdrijden.
25 september 2018 15:35
Zeker een top talent maar met de voeten aan de grond blijven dan kan het allemaal wel eens lukken. Kijk naar Mathieu van der poel en Mads pedersen die wonnen ook bijna alles bij de junioren . Het is nog een lange weg naar de profs. Misschien beter toch maar eens een jaar bij de beloften rijden wat koers ervaring op doen
25 september 2018 15:41
Ik denk wel dat het gepast is te concluderen met volgende woorden 'GOD IS TERUG'
25 september 2018 16:29
Kunnen mooie tijden worden op Wielerflits. Nederlanders zijn bang voor een Belg die alle Nederlanders naar huis gaat rijden en Belgen worden hitsiger van Evenepoel dan van een gemiddeld Victoria Secret model.

Ik als Nederlander vind vooral de discussies die gaan volgen mooi. En ik hoop stiekem ook dat hij door het ijs gaat zakken. Echter, puur op een sportieve manier. Laten we het supporten in elk geval sportief en respectvol houden hier!
    25 september 2018 19:04
    Waarom zou je in godsnaam hopen dat iemand faalt? Te meer op een moment dat het hier nog over een half kind gaat? Gewoon omdat hij niet jouw nationaliteit heeft?
    25 september 2018 20:03
    Hoe kun je nou in godsnaam hopen dat iedereen slaagt ?

    Tuurlijk mag je hopen dat de ene faalt en de ander slaagt, dat is niks anders dan bijv. liever vd Poel zien winnen als van Aert. Overmatig 'sportief' gedoe komt uiteindelijk neer op over de breedte van de weg handje in handje rijden en dan bij de meet 'nee jij eerst, nee jij eerst'
    4 oktober 2018 21:05
    Romāns Vainšteins, er is een groot verschil tussen "niet" voor iemand supporteren, en hopen dat iemand faalt.
25 september 2018 16:52
Als dit geheel natuurlijk talent is, dan worden de komende 20 jaar vreselijk saai. Zo'n dergelijk overwicht is lamleggend. Net zoals bij de Nederlandse vrouwen. Alleen is dit buitenaards. Goed voor de sport, ik denk het niet. Dan wint Evenpoel alles.
    25 september 2018 16:58
    Zie de reactie van Snoep de hond in het andere nieuwsbericht die de prestatie al wat nuanceert. Blijkbaar won Mcnulty in 2015 ook in een tijd die de 4e plaats zou opgeleverd hebben bij de beloften. En blijkbaar is de tegenstand van Evenepoel ook van een minder niveau dan andere jaren.
    25 september 2018 17:19
    Wint de tijdrit ook wel met bijna (echt bijna) dubbel zoveel voorsprong op de 2de als eender welke junior uit het recente verleden. Dan mag je nog een zwakke lichting hebben, dat is toch wel vrij betekenisvol...
    25 september 2018 19:13
    Die rijdt nu enkel tegen jongens van zijn leeftijd en een jaar jonger. Bij de profs rijdt hij tegen kerels tot 15 jaar ouder, tegen de beste "juniors" van de vorige 8 generaties.

    Zo'n vaart zal het wel niet lopen.
25 september 2018 17:13
Deel van het talent van Evenepoel is ook zijn constante presteren, hij wint letterlijk het hele jaar door en bijna overal met groot overwicht. Als je er de uitslagen van andere grote talenten uit het recente verleden op natrekt komt niemand zelfs nog maar een beetje in de buurt wat dat betreft. Niet qua de enorme tijdsverschillen die hij kan voorleggen en niet qua de belachelijke hoeveelheid overwinningen (én niet qua ratio deelname/winst). Hij eindigt in de wedstrijden waarin hij finisht ook maar 3 keer uit de top 5.

Dat is op zijn minst hoogst opmerkelijk te noemen, zélfs al zou dit een 'zwakke lichting' junioren zijn. Dus ja het kan perfect zijn dat hij het niet maakt als prof, maar ik daag toch iedereen uit om een grotere kanshebber te noemen op die leeftijd.

Die vergelijking met mannen als Van Goolen, De Weerdt, Van Den Broeck, Kelderman... gaat totaal niet op en is lachwekkend. Hij staat daar 8 verdiepingen boven. Dat blijkt ook uit de reactie van een aantal volgers met decennia ervaring in het vak die allemaal verklaren 'dit nog nooit eerder te hebben meegemaakt' (én uit het paniekerig hoge bod dat Sky deze zomer nog op hem uitbracht).

Je kan altijd en op alles en iedereen kappen, maar soms moet je ook kunnen erkennen dat iets uitzonderlijk is. Zonder al dat negatief gezwets.
25 september 2018 17:33
Misschien mogen we ook Manuel Michielsen eens feliciteren met zijn knappe top 10 plek!
    25 september 2018 17:41
    Als je reacties had doorgenomen had je kunnen zien dat dit al gebeurd is.
    25 september 2018 17:49
    Wat ben jij weer vriendelijk zeg ...
    25 september 2018 17:57
    Dat was niet onvriendelijk bedoeld.
    25 september 2018 18:01
    Bedankt Marcel. Ik zag net dat jij het al gedaan had, mooi.

    Eigenlijk had ik Enzo Leijnse in de top-10 verwacht en niet Michielsen. Leijnse heeft dit seizoen immers al straffe dingen laten zien tegen de klok, terwijl hij nog maar net 17 is geworden.
    25 september 2018 19:07
    Ik had ook al op Marcel zijn bericht gereageerd, dat indien iemand zich zou bezig houden met die jongen zijn houding op een tijdritfiets (die nu ronduit abominabel is) dan doet hij er nog 30 seconden van af.
    25 september 2018 20:04
    Valt dik tegen, had hem bij de eerste 6 verwacht toch zeker. Zat ook als een halve gare op zijn fiets trouwens.
25 september 2018 17:47
Al deze commotie bewijst maar één ding : Remco is nu al een fenomeen.
25 september 2018 18:34
Laten we hopen dat het met dit Belgisch fenomeen beter afloopt dan met de vorige. Frank VDB.
    25 september 2018 19:08
    Ik denk dat er nog wel Belgische fenomenen geweest zijn in tussentijd hoor.
25 september 2018 19:47
Ik ben toch ook erg benieuwd naar de evolutie van dit fenomeen. Ik geloof erg in zijn mogellijkheden, hij lijkt alleszins op drie enorm belangrijke vlakken goed te zitten:

1. Het potentieel is enorm, zie VO2MAX

2. De jongen geeft een nuchtere indruk, zonder vals bescheiden te zijn. Het is gewoon goed en logisch dat hij, na keer op keer zijn concurrenten te overklassen, durft zeggen dat hij ook als prof voor het hoogst haalbare wil gaan.

3. Zijn ploeg: QS en Lefevre weten wel hoe ze met zo een jongen moeten omgaan. Hij zal ook op de moeilijke momenten niet aan zijn lot overgelaten worden, en ze zijn slim genoeg (en hebben voldoende weelde in de ploeg) om Evenepoel niet meteen uit te spelen in de erg sterk bezette koersen. Stap voor stap blijven groeien...
25 september 2018 21:24
Benieuwd welk programma hij rijdt, en in welke rol. Kan hij bijvoorbeeld als WT-renner nog de Tour de l'Avenir rijden?
    26 september 2018 12:44
    Ja. U23 wil zeggen dat elke 'under 23' jarige hieraan mag deelnemen, prof of niet. Vroeger is dat een tijdje anders geweest denk ik (je zat toen denk ik ook nog met de "amateur" reeks). Net zoals ook het WK bvb. Dit jaar zal Lambrecht bvb het WK voor beloften (U23) rijden, terwijl die al in de Vuelta en de ronde van Zwitserland als prof rondreed.
25 september 2018 21:33
Ben heel erg benieuwd in wat voor wedstrijden hij de kans gaat krijgen bij QS. Voor de volger-van-afstand....wat voor type wielrenner is hij? En in hoeverre kan je dat nu al zeggen?
    26 september 2018 13:09
    Een tempbeul bergop. Wat dat betreft zijn vergelijkingen (qua type renner) niet zo heel vreemd, met Merckx en Indurain. Hij heeft het voordeel dat hij een stuk kleiner is en er nog best wat gewonnen kan worden op zijn gewicht. Hij wil graag ronderenner worden, en daar lijkt hij ook perfect voor gemaakt, gezien hij een enorm volume heeft (het gros van zijn overwinningen zijn solo's van 40 tot 90 km waar hij met minuten voorsprong eindigt op het peloton... op het EK kwam hij met 10 minuten voorsprong binnen en is meer dan de helft van het peloton uit de wedstrijd genomen omdat hij hen gedubbeld had). In combinatie met zijn gewicht (en gestalte) dus ideaal. Hij lijkt voorlopig ook minder explosief maar daarop traint hij (hij probeert de stijl van Contador zijn versnellingen te volgen). Hij kent ook geen slechte dagen, is altijd op de afspraak, enorm consistent (35 overwinningen op 45 wedstrijden), en slechts één keer buiten de top 5.
    Qua tijdrijden is hij buiten categorie. Werd slechts twee keer geklopt, en dan nog met minder dan één seconde, en telkens op korte tijdritten. In beide gevallen had hij vlak ervoor ook een zware inspanning geleverd. Zo had hij daags voor de tijdrit in de Vredeskoers er al een solo van 50 km ofzo opzitten, waardoor hij 1 seconde achter Waerenskjold eindigde in de tijdrit de dag erna. Diezelfde Waerenskjold die hij gisteren halverwege al had ingehaald. In de tijdrit van de Giro Lunigiana (3,5km) had hij in de voormiddag reeds een overwinning geboekt waar hij heel het peloton uiteen ranselde, en die tijdrit verloor hij met 0,01 seconde. Op het BK had hij met zijn tijd ook goud gehaald bij de U23, op het EK zou hij met zijn tijd zilver gehaald hebben bij de U23, en op het WK zou hij 4de zijn geworden. Met die wetenschap dat hij bij de junioren verplicht is met een kleinere versnelling te rijden en dus op lopende stukken en bergaf, anders zeker nog sneller zou gekund hebben tov de U23.
    Maar hij is dus pas van vorig jaar beginnen fietsen, en zijn techniek laat nog te wensen over, hetgeen ook te zien was aan zijn tijdrit (soms zwalpt hij over de weg). Hij is ook al een aantal keren tegen het asfalt gegaan en heeft zo goed als geen ervaring met in peloton te fietsen. Daar ligt zijn grootste uitdaging.
25 september 2018 23:10
Als Belg zijnde ben ik blij met zo'n talent. En hij wil in x aantal jaar uitblinken in grote rondes. Moge hij dat mogen doen van de KBWB. Want daar heb ik net mijn twijfels bij. Aangezien ze hier enkel geven om klassieke renners. Wat je ook ziet aan de resultaten van de laatste jaren in grote rondes.

Maar in ieder geval hij heeft iedereen in de vernieling gereden vandaag. Afwachten hoe dat gaat lopen donderdag.
    26 september 2018 13:18
    Wat heeft de KBWB daar nu aan te zeggen?
26 september 2018 07:47
het is een groot talent, echter geen garantie voor resultaten bij de profs. zoals Thomas de Gendt al aan gaf, het verschil van junioren naar beloften is groot maar tussen beloften en profs is nog veel groter.
    26 september 2018 14:11
    Als je rekening houdt met het feit dat hij bij de junioren verplicht is met een kleinere versnelling te rijden (tov profs en U23), en ziet vervolgens dat hij met zijn tijd van bij de junioren, ook 4de zou geworden zijn bij de U23 op 44 seconden van de winnaar. Die winnaar rijdt af en toe al bij de profs mee. Als je die verschillen gaat extrapoleren, dan zou Evenepoel met zijn kleiner verzet nu al top 20 moeten kunnen rijden bij de profs.
26 september 2018 08:52
Quickstep toch een mooie slag geslagen. Kijk hoeveel aandacht deze jongen al krijgt, en terecht. Het zal lastig worden het waar te maken maar het talent heeft hij. Alleen al het eerste jaar zal hij zoveel media aandacht genereren voor Quickstep dat hij het dubbel en dwars waard gaat zijn.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.