WK 2018: Marc Hirschi zegeviert in wegwedstrijd U23 mannen
foto: Sirotti
vrijdag 28 september 2018 om 16:45

WK 2018: Marc Hirschi zegeviert in wegwedstrijd U23 mannen

Marc Hirschi heeft Zwitserland de eerste medaille bezorgd tijdens het WK wielrennen op de weg. In de wegwedstrijd voor U23 mannen sloeg hij zijn gouden slag door in laatste afzink naar de finish in Innsbruck weg te rijden bij zijn medevluchters Bjorg Lambrecht en Jaakko Hanninen. De Belg versloeg vervolgens de Fin in de sprint om de tweede plaats.

Szymon Tracz was de eerste renner die de ruimte kreeg in deze wedstrijd over 179,5 kilometer en de Pool zag twee renners aansluiten. Het waren Izidor Penko uit Slovenië, dat met Tadej Pogacar één van de favorieten aan de start stond, en de Canadees Nickolas Zukowsky die erin slaagden de oversteek te maken. Via Straß en Schwarz reed het leidende trio naar de voet van de loeisteile klim naar Gnadenwald (2,6 km aan 10,5%), die het na zestig kilometer stond te wachten.

Het trio had inmiddels een voorsprong opgebouwd van twee minuten, maar op de eerste klim moesten Penko en Tracz afhaken waardoor Zukowsky alleen overbleef. De Canadees kon aanvankelijk zijn voorsprong vasthouden en zelfs wat uitbreiden, maar op de eerste van vier passages van de klim naar Igls werd hij al ingerekend. Meerdere renners toonden dan hun spierballen, maar het pak bleef bij elkaar en rondde compleet de top.

Zwitsers plegen coup
Ook op de tweede passage werden enkele speldenprikken uitgedeeld, maar weer bleven beslissende beschietingen uit. De afzink zorgde voor meer spektakel, want zeven renners scheidden zich af – met daarbij niet de minsten. Het waren namelijk de Zwitser Marc Hirschi met liefst drie landgenoten, de Deen Mikkel Honore, de Amerikaan Neilson Powless en de Oekraïener Mark Padun die de handen ineen sloegen op vijftig kilometer van de streep.

Op de voorlaatste klim naar Igls moest één van Hirschi’s landgenoten al vroeg afhaken, maar het tijdsverschil met het peloton was intussen al wel mooi verder opgelopen. Voor Padun en Patrick Müller ging het dan niet snel genoeg; de twee reden op veertig kilometer weg uit de kopgroep en pakten al snel een kleine voorsprong op hun medevluchters. In de afzink hielden ze hun voorsprong in stand en met een marge van 33 seconden begonnen ze aan de laatste ronde.

Op de laatste beklimming naar Igls werkte Steff Cras hard voor zijn kopman Bjorg Lambrecht in de achtervolging op de koplopers. Zijn inspanningen bleken niet voor niets, want op zeventien kilometer van de meet werden Padun en Müller ingerekend. Lambrecht, Hirschi en de verrassende Fin Jaakko Hanninen voerden dan het tempo op en reden weg bij de anderen. De Belg moedigde zijn medevluchters driftig aan door te rijden, want de strijd was nog niet beslist.

Hirschi trekt goud naar zich toe
Met zijn drieën doken ze de afdaling in, op enige afstand gevolgd door Padun en Gino Mader – maar ook een groepje met andere favorieten was niet ver weg. Hirschi zag zijn kans in de afdaling, verraste Lambrecht en Hanninen door achter hen vandaan weg te rijden en begon met een mooie marge aan de laatste kilometers naar de finish in Innsbruck. De Zwitser hield knap stand en reed naar het goud. Lambrecht verschalkte Hanninen in de sprint om het zilver.

Bjorg Lambrecht, Marc Hirschi en Jaakko Hanninen – foto: Sirotti

RIDE Magazine
110 Reacties
Sorteer op:
28 september 2018 16:45
Pffff, en Sunweb denkt zich met deze onbekende te versterken?!
  28 september 2018 16:48
  Inderdaad, want Hirshi is de klimmer die Dumoulin nodig heeft om de Tour van 2019 te winnen... Dat Sunweb elk jaar veel talent binnenhaalt is duidelijk maar ze hebben ook wat ervaren mannen nodig om Dumoulin bij te staan.
  28 september 2018 16:55
  @ghostwriter Tja, hij wint het meest klimachtige WK dat we in jaren hebben. En Sunweb toont met Oomen, SKA en Kämna dat ze niet bang zijn ze jong te brengen. Dus, wie zegt dat het zo is?
  28 september 2018 16:59
  @hahostolze
  Hij wint die wedstrijden op beloften niveau. Het verschil in niveau tussen hem en het soort klimmer wat Dumoulin nodig heeft voor de Tour van 2019 is enorm. Daarbij heeft Dumoulin ook meer klimmers om zich heen nodig met de ervaring om voor een klassementsrenner die bij de wereldtop hoort te knechten.
  28 september 2018 17:33
  @ghostwriter

  Met betere knechten had Dumoulin dit jaar de tour ook niet gewonnen. V.w.b. de Giro: ja, een goede knecht had het gat met Froome misschien dicht kunnen rijden. Maar als Dumoulin gewoon op eigen kracht achter Froome aan was gereden had hij de Giro gewonnen. Dan was het gewoon man tegen man geweest waarin Froome misschien op die dag hooguit 1 minuutje op Dumoulin had kunnen pakken.
  28 september 2018 17:51
  @Marcel

  Als je andere teams ziet dan hebben die gewoon meer materiaal om hun wereldtopper te ondersteunen.
  Dumoulin heeft eigenlijk alleen Kelderman en Oomen en dat is gewoon te weinig.
  28 september 2018 18:05
  @Handige Harry

  Zonder op de man te spelen: wat klopt er niet in mijn redeneringen? Vind jij niet dat Dumoulin de Giro verloren heeft door niet alleen achter Froome aan te gaan, die immers ook geen ploeggenoten meer in steun had? Heeft Dumoulin de tour verloren door gebrek aan knechten of omdat Thomas gewoon explosiever was in de laatste paar kilometers waar Dumoulin nog steeds bij zat?
  28 september 2018 18:43
  @ghostwriter
  Hirschi is gewoon een goede voor over 2 a 3 jaar. Misschien wel eerder. En op Sky na heeft geen enkel team een veel betere ondersteuning dan Sunweb wanneer ze met Kelderman en Oomen starten.
  28 september 2018 19:02
  @marcel

  Ik zeg niet dat jouw beweringen onjuist zijn maar je kunt het gewoon niet zo zwart-wit zien.
  Dat hij in de Giro zelf had moeten reageren, klopt helemaal maar dat betekent nog niet dat hij geen versterkingen nodig heeft in zijn ploeg.
  28 september 2018 20:07
  @Harry

  Het budget van Sunweb is niet onbeperkt. De renners die ik graag bij Sunweb had zien rijden willen voor hun eigen kans rijden elders. Natuurlijk had ik graag bijvoorbeeld Buchmann of Schachmann bij Sunweb willen zien. Maar Sunweb heeft niet de middelen om hun of een Poels of Kwiatkowski voor Dumoulin te laten knechten. Open deuren, ik weet het, maar ik denk dat Sunweb voor het volgend seizoen een alleraardigste ploeg heeft. Qua budget ongeveer gelijk aan Jumbo, maar ik verwacht dat ze op de WT ranking hoger eindigen.
  28 september 2018 20:55
  Maar voor hun budget, dat dit jaar een stuk hoger was dan bij dat van TLJ was hun bezetting toch gewoon matig.
  Dumoulin en Matthews halen gewoon meer dan de helft van de punten binnen.
  Dan heb je nog Kelderman, Oomen, Andersen en Geschke en dan houdt het een heel eind op.
  Ploegen met een vergelijkbaar budget zoals movistar, die hebben hun toppers toch veel beter omringd.
  28 september 2018 21:33
  @Harry

  Het verschil is met Movistar is inderdaad miniem

  https://www.procyclingstats.com/rankings/me/world-tour/teams

  Toch denk ik dat Sunweb het met een 6de plek niet slecht doet, aangezien er zeker 6 ploegen zijn met een hoger budget. Zelfde geldt overigens ook voor TLJ.
  29 september 2018 11:07
  Je staart jezelf echt blind op die ranking en mist dus het hele punt.
  Dumoulin heeft een sterker team nodig om de Tour te winnen.
  Een betere ondersteuning verschilt misschien maar 1 á 2 procent, maar dat is wel het verschil tussen winnen en verliezen.
  29 september 2018 13:34
  Er zijn zat ploegen met betere ondersteuning. Movistar astana bahrein ag2r tlj orica. Bijna alle ploegen met serieuze top 5 kandidaten voor grote rondes
28 september 2018 16:47
Nu al zin in het misbaar van Lambrecht in het flashinterview.
28 september 2018 16:48
Sterke kerel. Zit mooi op de fiets. Gaat dit de nieuwe Cancellara worden?
  28 september 2018 16:48
  Hij daalde wel even als Cancellara.
28 september 2018 16:48
Mooie zege!
28 september 2018 16:48
Mooie wedstrijd, met een verdiende winnaar. Lambrecht deed zijn best om zijn medevluchters los te krijgen op de klim, maar slaagde daar niet in, Hirschi reed vervolgens weg op de power.
28 september 2018 16:48
Beste in koers en zeer goed van Sunweb om hem al voor dik 3 jaar vast te leggen.
28 september 2018 16:49
Mooi hoor zo'n daal wk :)

Ik zie Roglič m dit wel na doen.
28 september 2018 16:50
Fantastisch gereden door Zwitserland, mooi dat Hirschi het kan afmaken.
28 september 2018 16:51
Tegenvallend in de tijdrit maar dat telt na vandaag niet. Knap gereden.
28 september 2018 16:51
Conclusie: De Belgen zijn top in alle jeugdcategorieën, zowel tegen de klok als bergop.
  28 september 2018 16:57
  Ja, de Belgische jeugd renners doen het zeker beter dan de Nederlandse. Maar die irritante gebaren moeten ze afleren willen ze mijn sympathie winnen.
  28 september 2018 17:27
  Ze moeten dus kortom gewoon lekker doorgaan met gebaren maken.
  28 september 2018 17:52
  Als ze hun carrière net zo willen beëindigen als Romāns Vainšteins moeten ze dat vooral doen.
28 september 2018 16:51
Knappe koers van die Fin. Die heeft zichzelf vandaag wel een leuk profcontractje bezorgd.

Een teleurgestelde Lambrecht. Dan heeft hij in iedergeval een goede verdstrijd mentaliteit.
28 september 2018 16:51
Mooie winnaar, goede aanwinst voor Sunweb, en Nederland nog steeds in de race voor het medailleklassement.
  28 september 2018 16:55
  Als er niets verrassends gebeurd, wint Nederland het medailleklassement nu wel.
  28 september 2018 17:05
  Vorig jaar won NL het medaille klassement en als dat nu weer gebeurt is dat bepaald geen verrassing.
  28 september 2018 17:14
  Het moet wel weer voor 80% van de dames komen, maar toch mooi.
28 september 2018 16:52
Lambrecht denk ik de beste, Hirschi de slimste en ook heel sterk.
Die Lambrecht rijdt toch al bij de profs? Hij moet qua gedrag op de fiets duidelijk nog wat leren...Al dat misbaar naar mannen die niet harder kunnen, of niet willen omdat hij zo duidelijk laat zien de sterkste te zijn bergop. Maar een mooie toekomst heeft hij zeker. Eigenlijk wel blij dat Hirschi won, toch ook een leuke renner.
  28 september 2018 16:54
  Padun waarschijnlijk nog sterker, maar die verkwistte te veel energie, te vroeg in de wedstrijd. Hirschi heeft een hele dag van achterwiel naar achterwiel gereden. Zwitserland als land/geheel natuurlijk verdiend gewonnen.
  28 september 2018 16:55
  Hirschi niet alleen de slimste, maar ook gewoon erg strak stuurwerk in die eerste paar bochten.
  28 september 2018 16:56
  Toen Dunbar met de tweede Zwitser vertrok misbaar maken naar Hirschi omdat die niet over pakt. Lachwekkend. Wellicht de sterkste vandaag, maar allerminst de slimste.

  Verder een leuke koers gezien met veel favorieten die er doorheen zakte en een onbekende Fin die zich opeens laat zien.
28 september 2018 16:53
Belkin +100!
28 september 2018 16:54
Maes: "Laat de onze sjotters fietsen." En laat onze fietsers skiën. Afdaling met veel zwier. Er zat duidelijk nog wat op om solo door te stomen.
Lambrecht heeft het wel waargemaakt, alleen was er eentje slimmer.
  29 september 2018 13:49
  Beetje te makkelijk. Hij kreeg ze bergop er niet af dus helemaal niet sterker dan de andere twee.
  Dat hirschi wegrijdt is ook niet per se slim. Hij is gewoon beter in afdalen en vandaag even goed omhoog.
28 september 2018 16:54
Echt een raar moment hoe hij wegreed. Klein gaatje, nooit meer terug gezien. Lambrecht goeie koers gereden, zal wel balen, maar de Zwitsers hebben het niet gestolen vandaag.

Wat was Nederland aan het doen? Ik tunede zo rond 90 to go in en zag toen ongeveer de laatste Nederlanders eraf pieren...
  28 september 2018 16:55
  Mja, ze wapperden eraf op 35 km te gaan. Maar dan nog, kwamen er niet aan te pas vandaag.
  28 september 2018 18:51
  @grobbel
  Ben wel even in slaap gevallen, dus zal er wel enkele km 's naast zitten
  28 september 2018 19:05
  Ja 90 of 35 een klein verschil...
  28 september 2018 20:03
  Kom op Harry....

  Ook op 90 km hadden ze al echt niets meer te zeggen.
  29 september 2018 11:08
  Ja want daarom zaten ze er daarna nog gewoon 55 kilometer bij.
28 september 2018 16:54
Mooie finale gezien. De Zwitsers hebben attent gereden en een terechte winnaar.
28 september 2018 16:56
Leuk podium gezien de column van Youri. Een CT coureur, een prof en een amateur.
Ik kende die Hanninen pas vorige week toen hij Taaramae klopte, maar ik zie dat hij de ranking van DirectVelo de beste U23 coureur in het Franse circuit is. Dus sowieso een jongen die wel bij de profploegen op de radar zal staan, niet alleen door deze prestatie.
28 september 2018 16:57
Er gaan echt hele donkere jaren aanbreken in Nederland wanneer de huidige generatie afzwaait. In de hele breedte, zowel beloften en junioren, is er echt een totaal gebrek aan talent..
  28 september 2018 17:06
  Het is niet alsof de Nederlanders in het beloften-WK in het verleden echt grootse uitslagen hebben neergezet (een paar top 10 plekken daargelaten), terwijl 'we' toch een prima toevoer hebben gehad van talent in de laatste 10, 15 jaar. Dus dit zegt nog steeds niet zo veel over de kwaliteit van de lichting.
  28 september 2018 17:07
  @fbahamontes
  Arensman werd 2e in de Tour de l'Avenir. Eerstejaars belofte, maar een maandje ouder dan Evenepoel.

  Vandaag kon hij niet mee, maar ja, als je zoals jij je mening alleen van het WK laat afhangen mis je nogal veel.
  28 september 2018 17:08
  Vooraleer de generatie Dumoulin, Oomen, kelderman, Groenewegen afzwaait zullen er wel nog wat jaren voorbijvliegen.
  28 september 2018 17:11
  Helaas helemaal met je eens. We hebben Oomen en Groenewegen nog als relatief jongere talenten maar daaronder lijkt er niet veel aan te komen.
  28 september 2018 17:14
  Ja man! We hebben nu misschien een redelijk goede generatie, maar dat worden straks jaren vol wanprestaties.
  28 september 2018 17:14
  Sowieso heel erg raar om dat op basis van één koers te zeggen. Eenkhoorn en Arensman hebben gewoon een heel aardig seizoen allebei en kunnen zich prima doorontwikkelen tot goede coureurs.

  Moeten we op basis van vandaag dan ook concluderen dat Australie (Hindley, Stannard, Storer nog geen top-10) Colombia (Sosa was nergens), Dunbar (Zakte er ook flink doorheen) Gidich (Alleen maar achteraan gezien) en Italie (Ook niemand in de top-15) een hele moeilijke toekomst in het profwielrennen tegemoet gaan? De rest van het seizoen en die prestaties maar gewoon vergeten?
  28 september 2018 17:25
  @ FBahamontes: inderdaad, de toekomst is totaal verloren.
  Gelukkig hebben we jouw constructieve bijdragen aan dit forum nog. Velen, zoals ik, kunnen niet meer zonder.

  De NL-generatie waar jij aan refereert, was onzichtbaar op het WK U23, als ze al meededen. Tom, onze topper, werd slechts 85e in de wegwedstrijd in 2012. Niets is zo lastig als het voorspellen van, pak 'm beet, de toekomst.
  28 september 2018 17:59
  Vergeten jullie ene vd poel? Die kan ook wel redelijk met een fiets overweg en is ook nog niet zo oud..
  28 september 2018 18:16
  Van der Poel maakt andere keuzes. Op drie paarden tegelijk wedden betekent vaak inzet terug. Ik zal wel weer als negatieveling worden neer gezet, maar ik voorzie een hoop tweede of derde plaatsen zo lang hij geen duidelijke keuze maakt. Tweede WK veldrijden, brons op de MTB in Tokio, derde RVV etc.
  28 september 2018 18:50
  De belangrijktse naam wordt hier nog vergeten Mathieu van der Poel.
  28 september 2018 18:57
  1112 weet jij hoeveel wegkoersen Mathieu al heeft gewonnen ???? Er zijn weinig profs in Nederland die al zoveel heeft hebben gewonnen.
28 september 2018 16:57
Lambrecht zelf tegen Hirschi: 'you were smart, and the best'. Erg sympathiek!
  28 september 2018 16:59
  Belgen hebben het uitstekend gedaan. Mooi ploegwerk van Cras.
28 september 2018 16:58
Padun was natuurlijk de sterkste vandaag, liet zich te vroeg uit de tent lokken
  28 september 2018 18:12
  Als hij de sterkste was, had hij wel een betere uitslag gereden.
28 september 2018 16:59
Slim gereden. Padun en Lambrecht sterkste in koers.

Wel heb ik mij net als gisteren bij Evenepoel zitten irriteren aan de gebaartjes van Lambrecht. Demarreren, showen hoe goed je bent, en dan verwachtten dat ze van je overnemen? Wat denken ze nou eigenlijk?
  28 september 2018 17:00
  Teveel naar Dumoulin gekeken dit jaar :p
  28 september 2018 17:02
  Hirschi mag op zich ook wel bij die twee gezet worden wat betreft sterkste in koers. Zat al meteen mee met groepje Padun en verzette toen nog best veel werk op het vlakke. Mäder was toen de Zwitser die de meeste beurten mocht overslaan. Hij heeft bergop niet gedemarreerd maar als je weet dat je zo'n geweldige daler bent (kennelijk), hoeft dat ook niet per se.
  29 september 2018 13:58
  Gebaartjes en tweede worden. Dumoulin zal wel voorbeeld zijn inderdaad.
28 september 2018 16:59
Prachtige koers weer. Zoveel spanning zouden we toch nooit zien in Groningen op een WK?
  28 september 2018 17:03
  Nee en in Yorkshire ook niet. En in Leuven ook niet. En in .... (vul bijna elke willekeurige stad van een WK in) ook niet.
  28 september 2018 17:07
  wel lekker dat je dan op de fiets heen kunt
  28 september 2018 18:13
  Wel, in Leuven kan je best een zeer pittig parcours voorschotelen hoor, niet onderschatten! Ik heb er 4 jaar gewoond, het is er best pittig!
  29 september 2018 14:02
  Bergen zorgen bij de profs zelden voor spektakel. Vaak tot 3km onder top laatste beklimming alles bij elkaar.
  Heuvels als in vlaanderen is beter recept voor spanning blijkt jaarlijks.
28 september 2018 17:02
Als je bij de start al aan het laatste wiel gaat hangen, en denkt ik ben toch al prof dan kom je er wel. Onze ORANJE hemden wat een instelling.
28 september 2018 17:06
Van mij mogen de parcoursen op het wk ook vaker zo zijn, dit is wel erg lekker om te zien hoor. Hirschi erg goed, gaat minimaal een hele goede eendagscoureur worden denk ik. Ook Lambrecht erg sterk.

Wat mij betreft kunnen de fabeltjes voor voordeel voor profs weer de prullenbak in. Er zaten er genoeg bij vandaag die helemaal uitgepierd waren na een zwaar seizoen. Denk dat een seizoen bij de profs rijden eerder een nadeel is.
  28 september 2018 17:09
  Parcoursen moeten vooral afwisselend zijn en niet elk jaar voor punchers zoals het in 8 van de 10 gevallen is.
  29 september 2018 15:10
  Daarom zijn Rodriguez valverde en Gilbert elk jaar wereldkampioen geweest de laatste 15 jaar inderdaad

  Wk is juist erg vaak niet met finish op heuvel of bergje waardoor veel meer type renners kans maken.
  Ik vind het juist prachtig dat het vaak ergens tussen vlaanderen en ardennen in zit qua parcours en daardoor iedereen meedoet

Om te reageren moet je ingelogd zijn.