WK 2018: Marc Hirschi zegeviert in wegwedstrijd U23 mannen
foto: Sirotti
vrijdag 28 september 2018 om 16:45

WK 2018: Marc Hirschi zegeviert in wegwedstrijd U23 mannen

Marc Hirschi heeft Zwitserland de eerste medaille bezorgd tijdens het WK wielrennen op de weg. In de wegwedstrijd voor U23 mannen sloeg hij zijn gouden slag door in laatste afzink naar de finish in Innsbruck weg te rijden bij zijn medevluchters Bjorg Lambrecht en Jaakko Hanninen. De Belg versloeg vervolgens de Fin in de sprint om de tweede plaats.

Szymon Tracz was de eerste renner die de ruimte kreeg in deze wedstrijd over 179,5 kilometer en de Pool zag twee renners aansluiten. Het waren Izidor Penko uit Slovenië, dat met Tadej Pogacar één van de favorieten aan de start stond, en de Canadees Nickolas Zukowsky die erin slaagden de oversteek te maken. Via Straß en Schwarz reed het leidende trio naar de voet van de loeisteile klim naar Gnadenwald (2,6 km aan 10,5%), die het na zestig kilometer stond te wachten.

Het trio had inmiddels een voorsprong opgebouwd van twee minuten, maar op de eerste klim moesten Penko en Tracz afhaken waardoor Zukowsky alleen overbleef. De Canadees kon aanvankelijk zijn voorsprong vasthouden en zelfs wat uitbreiden, maar op de eerste van vier passages van de klim naar Igls werd hij al ingerekend. Meerdere renners toonden dan hun spierballen, maar het pak bleef bij elkaar en rondde compleet de top.

Zwitsers plegen coup
Ook op de tweede passage werden enkele speldenprikken uitgedeeld, maar weer bleven beslissende beschietingen uit. De afzink zorgde voor meer spektakel, want zeven renners scheidden zich af – met daarbij niet de minsten. Het waren namelijk de Zwitser Marc Hirschi met liefst drie landgenoten, de Deen Mikkel Honore, de Amerikaan Neilson Powless en de Oekraïener Mark Padun die de handen ineen sloegen op vijftig kilometer van de streep.

Op de voorlaatste klim naar Igls moest één van Hirschi’s landgenoten al vroeg afhaken, maar het tijdsverschil met het peloton was intussen al wel mooi verder opgelopen. Voor Padun en Patrick Müller ging het dan niet snel genoeg; de twee reden op veertig kilometer weg uit de kopgroep en pakten al snel een kleine voorsprong op hun medevluchters. In de afzink hielden ze hun voorsprong in stand en met een marge van 33 seconden begonnen ze aan de laatste ronde.

Op de laatste beklimming naar Igls werkte Steff Cras hard voor zijn kopman Bjorg Lambrecht in de achtervolging op de koplopers. Zijn inspanningen bleken niet voor niets, want op zeventien kilometer van de meet werden Padun en Müller ingerekend. Lambrecht, Hirschi en de verrassende Fin Jaakko Hanninen voerden dan het tempo op en reden weg bij de anderen. De Belg moedigde zijn medevluchters driftig aan door te rijden, want de strijd was nog niet beslist.

Hirschi trekt goud naar zich toe
Met zijn drieën doken ze de afdaling in, op enige afstand gevolgd door Padun en Gino Mader – maar ook een groepje met andere favorieten was niet ver weg. Hirschi zag zijn kans in de afdaling, verraste Lambrecht en Hanninen door achter hen vandaan weg te rijden en begon met een mooie marge aan de laatste kilometers naar de finish in Innsbruck. De Zwitser hield knap stand en reed naar het goud. Lambrecht verschalkte Hanninen in de sprint om het zilver.

Bjorg Lambrecht, Marc Hirschi en Jaakko Hanninen – foto: Sirotti

RIDE Magazine
110 Reacties
Sorteer op:
28 september 2018 17:08
Sterke beer, die Hirschi. Dit beloftenparcours was voor krachtpatsers nog relatief doenbaar, afwachten of dat bij de profs ook zo is.
    28 september 2018 17:32
    De profs krijgen wel een iets zwaarder parcours voor de kiezen. Een klim met stukken van 28%, dat is toch andere koek...
28 september 2018 17:09
Mooi afgemaakt door de winnaar, met een afdaling a la Cancellara (les gehad?). Hij liep in zijn aanval uit zonder te trappen. Het misbaar van Lambrecht, wel erg actief, dient en leidt nergens toe. Moet hij vlug afleren.
28 september 2018 17:12
Lambrecht verdiend in ieder geval de prijs voor de domste renner. Je mag dan misschien de beste benen hebben mar dat wil nog niet zeggen dat je je koppie niet moet gebruiken.
    28 september 2018 17:17
    Volgens mij gaf hij dat zelf ook toe. Achteraf had ie ook prima door dat hij niet de sterkste was, maar eerder Padun en Hirschi.
    28 september 2018 17:21
    Lambrecht is (nog) wat druistig.

    Maar ook Padun en Dunbar hadden in een eerder stadium al behoorlijk wat krachten verspeeld. Dat is nou eenmaal de koers.
28 september 2018 17:16
Net als bij de junioren een baggerprestatie van de Nederlandse beloftenselectie. Als je op 40 km voor het einde niemand meer in de eerste grote groep hebt, staan hier de verkeerde mannen aan de start. Ik kan me niet voorstellen dat er helemaal geen jongens zijn die er dan nog bij kunnen zitten, en ik heb het hier niet over top tien rijden. Het is jammer dat de KNWU te armlastig is om te investeren in junioren en beloften en om goede coaches en scouts aan te trekken.
    28 september 2018 17:32
    Hier op het platteland zie ik allemaal scholieren op de e-bike naar school zoeven. Dat gaat ook niet helpen. Zo was Mollema er nooit gekomen.
    28 september 2018 17:53
    Nederland zal na de generatie van Dumoulin-Oomen een probleem krijgen als het gat wat de Rabobank Development Team heeft achtergelaten in de komende tien jaar niet wordt opgevuld. Daarom hoop ik ook enorm dat de Jumbo ploeg op termijn een hoog genoeg budget krijgt om een opleidingsploeg op te zetten met ten minste 9 (van de minimale 12) Nederlandse talenten. Misschien kan LottoNL weer een samenwerking met de KNWB opzetten.
    28 september 2018 18:05
    Ook ik zie dit niet echt positief in. Hier in Gesinkland, zie ik vooral jongelui vooroverhangend op de fiets, in de weer met hun mobiel.
    28 september 2018 18:13
    Uuuhm we werden de afgelopen Ronde van de Toekomst gewoon nog tweede hè? Hoelang is dat al wel niet geleden? Nota bene met een 18-jarige!

    Dat diezelfde Arensman vandaag moet passen 2 ronden voor 't einde lijkt me geen schande. Die is maar een maandje ouder dan Evenepoel en heeft vorige maand nog een zware koers afgewerkt. Een Sosa presteert vandaag een stuk teleurstellender. Gaan we die dan ook meteen afschrijven?

    Verder had deze Nederlandse selectie geen beste klimmers. Snapte ook vooraf niet waarom men een prestatie van Eenkhoorn verwachtte. Maas kan nog redelijk omhoog maar is in zijn leeftijdscategorie ook geen top 15/20-materiaal. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er een droogte qua klimmers aankomt. Dumoulin won als belofte ook geen bergritten. Was toen nog echt een tijdrijder. En zie hoe die zich ontwikkeld heeft.
    28 september 2018 18:54
    Wat men in Maas ziet, snap ik echt niet. Maar ik ben ervan overtuigd dat Nederland voldoende talent kan voortbrengen, ook klimmers. Dus een goed developmentteam is nodig, en eentje dat anders dan Rabo ook sprinters en klassieke renners opleidt.
    28 september 2018 19:38
    Hopelijk zijn de e-bikes, via agressieve marketing aan de man gebracht, niet funest voor het wielrennen.
    28 september 2018 22:46
    mwwwwwoah.

    Het aantal wielrenners in NL is bijkans verdubbeld de afgelopen jaren. De stijgende populariteit van deze bezigheid zal ook de jeugd bereiken hoor.
    29 september 2018 14:24
    Toename qua aantal wielrenners: check.

    Maar heb ook gelezen dat het aantal licentiehouders bij de jeugd afneemt.
28 september 2018 17:22
Dit jochie is een maand geleden 20j. geworden, koele kikker en een afdaling als een skiër, daar gaan ze nog veel lol aan beloven bij Sunweb. Hindley 11e, ook niet slecht.
Powless heeft zich goed laten zien, maar zat in de tang en daarna was het op. Nederlanders zwaar teleurstellend, maar wel regelmatig in beeld, vooral Eenkhoorn.... Lambrecht had zich van tevoren tot titel kandidaat gebombardeerd, niet geheel ten onrechte, maar dan moet je niet raar opkijken wanneer je geen hulp krijgt.
Zwitserland als team veruit het sterkst en niet te beroerd om voor elkaar te rijden.
    28 september 2018 17:26
    En Storer een paar keer meegeschoven en uiteindelijk mede het gat dicht gereden voor de andere Australiers.

    De Sunweb jonkies maakten op mij een prima indruk vandaag, zelfs Kanter kon behoorlijk lang mee.
28 september 2018 17:29
Toch wel sneu voor Lambrecht, die dapper tekeerging, om deze kans op een titel te missen. De komende jaren is hij misschien overal waar Evenepoel start volkomen kansloos.
    28 september 2018 18:27
    Lijkt me sterk gezien zowel Lambrecht als Evenepoel bij worldtour teams rijden volgend seizoen en dan toch vooral als knecht me dunkt. Bovendien heeft Evenepoel waarschijnlijk minder professionaliseringsmarge dan andere jongelingen (want verleden als profvoetballer) en zal zijn groeicurve dus waarschijnlijk al aan het afvlakken zijn in tegenstelling tot leeftijdsgenoten. Het kan best dat Lambrecht uiteindelijk over 5 jaar de betere renner blijkt.
    28 september 2018 18:55
    Tja, we gaan het zien. Maar als ik de verhalen over de wattages en longinhoud en dergelijke mag geloven, dan vrees ik er toch voor.
    28 september 2018 20:58
    T731 'groeicurve dus waarschijnlijk al aan het afvlakken zijn'... laat me niet lachen. Zelfs Merckx zelf zeg dat Evenepoel beter is dan hij zelf
    29 september 2018 15:24
    Ja en merckx is natuurlijk het beste om zoiets in te schatten...
    Verder heeft evenepoel nog erg weinig tactische ervaring en rijdt hij nauwelijks in een peloton. Groeimarge zat dus nog bij de profs volgend jaar.
28 september 2018 17:39
Kon wel een jongere broer van Mathews zijn.
Als Hirschi een paar kilo's afvalt vliegt hij over de bergen.
    28 september 2018 21:34
    Wat een brede borstkas heeft die knul zeg, tjonge.
28 september 2018 18:32
Wat is er mis met de Nederlandse jeugdrenners. Gisteren de 1e op 12 minuten en vandaag de 1e als 30e op ruim 5 minuten. De toekomst ziet er niet goed uit bij de mannen.
28 september 2018 18:43
Top 5 per jaar:
4e jaars (1996)
(5) 1 Padun
(6) 2 Castrillo
(9) 3 Muller
(10) 4 Shaw
(11) 5 Hindley

3e jaars (1997)
(2) 1 Lambrecht
(3) 2 Hanninen
(4) 3 Mader
(14) 4 Zimmerman
(21) 5 Honore

2e jaars (1998)
(1) 1 Hirschi
(7) 2 Pogacar
(8) 3 Hayter
(12) 4 Champoussin
(16) 5 Battistella

1e jaars (1999)
(24) 1 Bagioli
(26) 2 Donovan
(43) 3 Arensman
(50) 4 Fuertes
(61) 5 Leknessund

Vooral opvallend dat er drie 2e jaars beloften bij de eerste 10 rijden.
28 september 2018 19:09
Zeer mooi gedaan van de Zwitser. Parcours lijkt toch plots weer minder zwaar dan gisteren, ik vrees dat ze Alaphilippe er niet zullen uit rijden.
28 september 2018 19:15
Hij heeft wel een fout snorretje, zeg
28 september 2018 20:53
Belgie heb de toekomst, Nederland het heden. Mooi verdeelt.

Heb die Fin trouwens al een profcontract voor volgend jaar? Die heb wel wat
28 september 2018 23:13
Die Fin had gecast kunnen worden voor Pan's Labyrinth
28 september 2018 23:42
Weet iemand wat er met de grote favoriet Ivan Ramiro Sosa gebeurd is? Niet in beeld gezien de laatste 40km die ik keek.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.