WK 2018: Voorbeschouwing ploegentijdrit mannen
zaterdag 22 september 2018 om 08:00

WK 2018: Voorbeschouwing ploegentijdrit mannen

Zondag kunnen de ploegen voor een zevende (en tevens laatste) keer medailles verdienen tijdens het wereldkampioenschap ploegentijdrit voor merkenteams. Er staan 21 formaties aan de start, waaronder titelverdediger Sunweb. Voor het prolongeren van de titel zullen zij in de Oostenrijkse bergen af moeten rekenen met favorieten BMC en Quick-Step Floors.

Historie
Hoewel het WK voor merkenteams pas in 2012 werd geïntroduceerd, is de discipline alles behalve iets van de laatste tijd. In 1937 werd de collectieve rit tegen de klok tijdens de Giro d’Italia voor het eerst in een grote ronde opgenomen. In 1946 won een Nederlandse selectie de ploegentijdrit in de Vuelta a España.

Tussen 1960 en 1992 maakte een ploegentijdrit van maar liefst honderd kilometer onderdeel uit van de Olympische Spelen. Daarin was er in de jaren ’60 het nodige Nederlandse succes. In 1964 veroverden Gerben Karstens, Eef Dolman, Bart Zoet en Jan Pieterse in Tokio de gouden plak. Vier jaar later deden René Pijnen, Fedor den Hertog, Jan Krekels en Joop Zoetemelk dat in Mexico nog eens dunnetjes over.

Bij het WK van 2012 in Valkenburg werd voor het eerst een wereldkampioenschap ploegentijdrit voor sponsorploegen verreden. Omega Pharma-Quick-Step (met onder meer Niki Terpstra in de gelederen) veroverde daar het eerste goud. Zes jaar later mag het zich met drie gouden medailles recordhouder noemen.

De ploegentijdrit is een specialiteit waarin vandaag de dag maar een select aantal ploegen uit weet te blinken. Dat blijkt ook uit een blik op de erelijst. Tijdens de zes gehouden edities, slaagden maar zes verschillende ploegen erin om een medaille te veroveren.

Sunweb won vorig jaar in Bergen – foto: Sirotti

Vorig jaar in het Noorse Bergen ging de titel verrassend naar Sunweb, dat de rit tegen de klok goed ingedeeld bleek te hebben. Na het eerste meetpunt stond de ploeg nog vierde, maar na de lastige klim moest het enkel favoriet BMC voor zich dulden. Doordat Sunweb in de finale nog zes renners (in plaats van vier bij BMC) kon beschikken, wist het in de slotfase alsnog naar de snelste tijd te rijden.

Erelijst WK ploegentijdrit 2018
2017: flag-de Sunweb
2016: flag-be Etixx – Quick Step
2015: flag-us BMC Racing Team
2014: flag-us BMC Racing Team
2013: flag-be Omega Pharma – Quick-Step
2012: flag-be Omega Pharma – Quick-Step

Parcours
Het startpodium staat opgesteld bij het outdoor-park Area 47. Daar wordt er begonnen aan een tocht van 62,8 kilometer met 427 hoogtemeters. Dat is de langste afstand sinds de introductie zes jaar geleden. Ter vergelijking: vorig jaar in Bergen moest er twintig kilometer minder worden afgelegd.

Na een knikje in de openingsfase speelt het eerste gedeelte van de route zich grotendeels af in dalende lijn over de lange rechte wegen door het Ötztal, een dal tussen de indrukwekkende bergen van de Stubaier en de Ötztaler Alpen. De ploegentijdrit is daarmee minder technisch dan vorig jaar. In deze fase is het – naast tempo maken – ook zaak dat de teams voldoende krachten overhouden voor de enige hindernis van de dag.

Na ongeveer veertig kilometer worden de renners de bergen ingestuurd, waar als scherprechter de enige beklimming van de dag volgt. De klim richting Axams, dat in het Keltisch toepasselijk ‘plaats op een heuvel’ betekent, is 3,7 kilometer lang aan 6,8% gemiddeld. Na de top volgen er nog 17 kilometers tot de aankomst in Innsbruck.

Op het plateau volgen er nog enkele kilometers op en af, waarna er een afdaling van 4,8 kilometer richting het dal van de rivier de Inn volgt. Tot slot volgen er 9,8 kilometers in een finale met de nodige versmallingen en rotondes tot de finish aan de Rennweg in het noorden van de stad.

Start eerste ploeg: 14:40
Aankomst laatste ploeg: 17:05

Favorieten
In totaal gaan 21 ploegen zondag op jacht naar de laatste prestigieuze titel van sterke ploeg ter wereld. Twaalf daarvan komen uit de WorldTour. Bahrain-Merida, Groupama-FDJ, Lotto Soudal, Dimension Data, EF Education First-Drapac en UAE Emirates ontbreken. Het deelnemersveld wordt aangevuld met CCC Sprandi Polkowice en acht continentale ploegen.

Aangezien niet heel veel rittenkoersen een ploegentijdrit in het etappeschema opnemen, is er niet zo heel veel referentiemateriaal. Dit seizoen waren er vier ploegentijdritten op WorldTour-niveau. Drie daarvan (Tirreno-Adriatico, Tour de Suisse en Tour de France) werden gewonnen door BMC. Enkel in het Critérium du Dauphiné wist Sky de collectieve rit tegen de klok sneller af te leggen.

Wat kan BMC in zijn laatste ploegentijdrit? – foto: ASO

BMC is dan ook de te kloppen ploeg. De rood-zwarte formatie stond in de mondiale titelstrijd al twee keer eerder op het hoogste schavotje. Na zeges in 2014 en 2015 volgde in de twee daarop volgende jaren het zilver. Het team is een combinatie van grote motoren als Rohan Dennis en Stefan Küng en ervaren klimmers als Damiano Caruso en Tejay van Garderen. Als eerbetoon aan de eerder dit jaar overleden teameigenaar Andy Rhiis hoopt de ploeg het BMC-tijdperk in stijl af te sluiten.

Nummer vier voor Quick-Step? – foto: Sirotti

Quick-Step Floors zal daar een stokje voor willen steken. De Belgische formatie behaalde al drie wereldtitels in deze discipline en mag ook dit jaar weer tot de topfavorieten gerekend worden. De ploeg zonderde zich enkele weken terug een paar dagen af in Zeeuws-Vlaanderen om zich in alle rust optimaal voor te kunnen bereiden op deze titelstrijd. Met Bob Jungels, Yves Lampaert en Niki Terpstra beschikt de Quick-Step-trein over drie locomotieven die al eerder het goud wisten te veroveren. Voor Terpstra wordt het na drie titels zijn afscheid bij de formatie van Patrick Lefevere.

Sunweb start met grotendeels dezelfde renners als vorig jaar. Ten opzichte van de gouden editie van twaalf maanden geleden is de ploeg op één plek gewijzigd. Lannard Kämna is er niet meer bij en vervangen door de Amerikaanse klimmer Chad Haga. Weet de ploeg van wereldkampioen tijdrijden Tom Dumoulin door goed in te delen wederom de concurrentie te verschalken?

Sky start in Tirol zonder kopstukken Chris Froome en Geraint Thomas. De Britse succesformatie kan met onder meer Jonathan Castroviejo, Michał Kwiatkowski en Vasil Kiryienka nog steeds vertrouwen op enkele erkende hardrijders. Ook Mitchelton-Scott is een ploeg om rekening mee te houden. In de voorbije zes edities stond de Australische formatie vier keer op het podium. De laatste keer was twee jaar geleden in Doha.

Movistar stond al eens op het podium in Richmond (2015). Van het zestal dat drie jaar geleden brons behaalde, zijn Andrey Amador en Jasha Sütterlin opnieuw van de partij. Met onder meer motor Nelson Oliveira kan het nu opnieuw meespelen voor het podiumplek.

LottoNL-Jumbo won in Britain – foto: SWpix.com

LottoNL-Jumbo behoort niet tot de ploegen die al eens een medaille haalde. Een vijfde plek in 2012 (toen nog als Rabobank) en 2016 zijn de beste resultaten tijdens dit kampioenschap. Eerder deze maand was de ploeg nog succesvol in de ploegentijdrit van de Tour of Britain. Het zestal dat in Oostenrijk aan zal treden, is echter niet vergelijkbaar met de selectie in Groot-Brittannië. Enkel Jos van Emden, Neilson Powless en Koen Bouwman staan hier ook aan de start. Primoz Roglic, die zich volledig op de wegrit gaan richten, ontbreekt. De ploeg start met drie debutanten en heeft daarom aangekondigd het leerproces boven een resultaat te laten prevaleren.

Ook Katusha-Alpecin wist in de afgelopen zes edities nog geen medaille te veroveren. Toch beschikt de ploeg over enkele specialisten zoals Alex Dowsett en Tony Martin, wat het een team maakt om rekening mee te houden. BORA-hansgrohe kan rekenen op een specialist als Maciej Bodnar. Astana start zonder grote namen en vertrouwt op renner als Alexey Lutsenko en Michal Valgren. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat zij met teams als CCC Sprandi Polkowice, AG2R La Mondiale en Trek-Segafredo zullen strijden om een plek bij de beste tien.

Favorieten volgens WielerFlits
**** BMC
*** Quick-Step Floors, Sunweb
** Sky, Mitchelton-Scott, Katusha-Alpecin
* Movistar, LottoNL-Jumbo, BORA-hansgrohe, Astana

Website organisatie WK 2018
Deelnemerslijst WK Ploegentijdrit

Weer & TV
De weersomstandigheden kunnen zondag van grote invloed zijn. Teams die vroeg starten zijn wellicht in het voordeel, aangezien er aan het einde van de middag regen voorspeld wordt. De wind heeft windkracht 2 en komt uit het westen. Dit betekent dat de renners deze grotendeels in de rug hebben.

Het WK Ploegentijdrit wordt vanaf de start uitgezonden door Sporza op één, Eurosport 1 en de NOS op NPO1.

RIDE Magazine
41 Reacties
Sorteer op:
21 september 2018 10:23
Nu al zin in. Denk dat Quick Step die langere afstand het beste aankan met zijn kleppers. BMC heeft al heel veel bewezen en is voor mij medefavoriet. Een zege van Sunweb zou top zijn, maar schat ze net effe lager in op deze afstand. Movi inderdaad ook niet te onderschatten; wordt erg spannend. Uiteindelijk zal misschien wel beslissend zijn welk team zich volledig, maar dan ook volledig zal durven geven, zonder aan het individuele WK te denken.
21 september 2018 10:35
Jammer hoor, de laatste keer. Maar wel begrijpelijk.

Zou dan ook wel een toepasselijk afscheid voor BMC zijn mochten ze hem pakken. Boekje dicht.
21 september 2018 10:36
edit wf: scherp! aangepast, bedankt
21 september 2018 10:52
edit wf: bedankt, aangepast
21 september 2018 11:35
@Panclaro, in de giro reed hij toch in de meeste bergritten top 20, dan moet je wel een beetje kunnen klimmen..
21 september 2018 11:51
Pittig klimmetje voor een TTT. Kan me niet herinneren dat we dat eerder hebben gezien.
21 september 2018 11:52
Quickstep mag dan "kleppers" hebben maar het zijn vooral mannen voor het vlakke. M.I. ze gaan terrein verliezen op het laatste gedeelte. Denk zelf dat Sunweb hier weer hoge ogen gaat gooien, hoop dat Kelderman kan brengen wat hij in potentie in zich heeft en er niet afgereden wordt. Het is wat BMC betreft maar de vraag of alle renners nog de juiste spirit kunnen brengen. Sky lijkt mij de dan weer de grootste outsider.
21 september 2018 11:52
Ik mis eigenlijk de geselecteerde renners per ploeg :

BMC: Dennis, Küng, vGarderen, vAvermaet, Caruso en Bevin
Sky: Castroviejo, Kwiatkowski, Moscon, Kyrienka, Stannard en Doull.
Movistar: Soler, Sütterlin, Oliveira, Anacona, Amador en Erviti
Quick-Step: Jungels, Lampaert, Terpstra, Asgreen, De Plus en Schachmann
Sunweb: Dumoulin, Kelderman, Oomen, Kragh Andersen, Haga en Matthews
Mitchelton Scott: ???

De meeste kopmannen ken ik wel, maar volgens mij is winst in deze discipline niet zo zeer een kwestie van welke renners is/zijn het sterkst, maar welk team heeft de minste zwakke schakels.

Op grond van de bovenstaande selecties, ga ik voor het volgende podium:

1. Movistar
2. BMC
3. Sky
    21 september 2018 13:22
    Denk dat movistar met michelton scott gaat rijden voor de 5e plek. schat BMC, sky, Sunweb en quickstep sowieso hoger in
    21 september 2018 13:22
    1. BMC
    2. Quick-Step Floors
    3. Team Sunweb

    Dat lijkt mij iets realistischer.
    21 september 2018 17:21
    Dank! @redactie gratis uitgezocht dus snel knippen/plakken zou ik denken voor alle mensen die niet alle reacties checken
    21 september 2018 20:09
    Dat was precies hetgeen wat ik dacht toen ik het artikel las. Dank @ r_nijman.
21 september 2018 13:30
Op basis van de selectie verwacht ik dat Sunweb gaat winnen.
waarin BMC op het vlakke een voorsprong heeft op Sunweb, maar dat deze bergop en daarna veel tijd pakken. sunweb kan met 6 man sneller de bergop als BMC met 6. Bij Sunweb zijn de 2 grootste motoren ook de betere klimmers ( Tom en Wilco) terwijl bij BMC Kung en Dennis echt mindere klimmers zijn en ze hier op zullen moeten wachten.
    21 september 2018 13:56
    Ik denk dat je de impact van die klim (nog geen 4 km) overschat op een parcours van 60 km... Het is echt gewoon rechtdoor knallen naar Innsbruck dus de hardrijders zijn toch in het voordeel. En je kan wel namen vergelijken maar het aantal uren training vooraf heeft toch ook zijn impact. Ik zeg 1) BMC 2) QUICK STEP 3) SUNWEB 4) MTS 5) SKY 6) MOVISTAR
    21 september 2018 14:35
    de 1e 2,5 km is toch aan 8,5% gem. dat is geen misselijk stuk hoor. doen toch als snel een min of 15 over de hele klim als je niet alles kapot wilt rijden. kunt hier zomaar 30 tot 60 sec verliezen.
    en hoe fris kom je die klim over. op het plateau kun je ook niet herstellen.
    zie net als in bergen vorig jaar de groep dit het beste de klim overkomt wint. en ik verwacht dat Sunweb dat heel goed gaat doseren
    21 september 2018 17:24
    Doordat teams op het vlakke vaak erg aan elkaar gewaagd zijn, is de impact van de klim toch groot. En er zijn altijd wel 1 a 2 topteams die daar een renner teveel verliezen
    21 september 2018 19:58
    Die klim gaat de hele tijdrit bepalen. Als dat niet zo zou zijn zou Katusha podium kunnen rijden met de hardrijders die ze bij zich hebben. Nu is er geen schijn van kans dat ze dat doen. MTS precies hetzelfde verhaal.
21 september 2018 13:54
BMC deed het slecht in GB, op een parcours met een heuvel , met deels dezelfde renners.

Van QS moet ik het ook maar zien op zo'n parcours. Terpstra kan die heuvel helemaal niet op/over...

Sunweb gaat BMC en QS verslaan!
21 september 2018 13:56
Ik vraag me af of je als ploeg niet een snellere tijd behaald als je 1 of 2 man op het deel tot Axams volle bak laat rijden, met de 4 klimmers in het wiel erachter, zodat deze zoveel mogelijk energie besparen en je met je beste klimmers vol door kan gaan op die klim. Als bij Sunweb Matthews en Kragh Andersen zich op de vlakke aanloop stuk mogen rijden, kunnen Tom, Wilco, Sam en Chad vol doorgaan op de klim. Het lijkt me dat zij met z'n vieren sneller klimmen als met Kragh Andersen en Matthews erbij. En eenmaal over de top na de afdaling is het zover niet meer, daar zou je met 4 man niet zo heel veel moeten verliezen op ploegen die wel met z'n allen de klim doen (en daarom minder hard kunnen klimmen). En als een Kragh Andersen een topdag heeft, kan hij er misschien in de klim nog wel aanblijven hangen ook, dan heb je dubbel profijt. OF hij daalt als een malle en komt zo weer bij zijn ploeggenoten...
21 september 2018 13:58
Mijn Top 3


1) Team Sky
2) Sunweb
3) BMC
21 september 2018 14:08
Voor wie het interesseert, na iets meer dan twee jaar woonachtig te zijn in Innsbruck kan ik over de parcoursen wel wat zeggen:

1. De klim is best rottig. Gemiddeld niet zo steil, maar dat komt doordat de uitloop vrij makkelijk is. Er zitten twee aardig steile passages bij, waar een wat mindere klimmer direct het wiel verliezen kan. Terugkomen kan je dan natuurlijk sowieso vergeten.

2. Ik hoop dat we beelden van de afdaling krijgen! Ik haal daar in mijn eentje op mijn racefietsje al snelheden van (max) 93 kmh. Meteen na het bekijken van mijn rondje die dag dacht ik aan de ploegentijdrit... De snelheden die gehaald moeten worden met die gasten in formatie op een tijdritfiets, daar word je misselijk van!

3. Waar Wielerflits zijn weerbericht vandaan haalt is me een raadsel. Het is echt voor elke Tiroler bekend dat Zondag een schitterende dag gaat worden. Er wordt overal verkondigd dat het de laatste geweldige zomerdag wordt, en ik heb nog geen enkele voorspelling met regen erin gezien....
    21 september 2018 15:45
    En wie tip je voor de wegwedstrijd?
    21 september 2018 18:10
    Dat zien we in die voorbeschouwing wel ;)

    Maar iig een lichtgewicht. Vandaag de Hölle nog eens verkend. Dat wil zeggen; naar beneden. Ik ben echt behoorlijk fit, maar met mijn 87 kilo kom ik daar gewoon niet omhoog zonder Mountainbike-verzetje. En naar beneden moet ik oprecht mijn best doen om niet voorover te stuiteren.

    Maar eerst de ploegentijdrit, dan de individuele tijdrit en dan pas de wegrit :)
    21 september 2018 23:50
    Leuke toevoeging. Dank je.
21 september 2018 14:45
Wat wordt de winnende tijd?
21 september 2018 15:08
@LyndLid
Ja, extra leuk nu ze op een parcours gaan rijden waar ik zelf ook heb gereden.

@r_nijman
Ik ben er vrij zeker van dat dit wel een tactiek zal zijn die zondag gebruikt zal worden (al doen ze dat ook op vrij vlakke parcoursen). Een Terpstra zal zich al voor de berg leegrijden, en misschien een Haga ook. En alle BMC renners. ;-)
    21 september 2018 16:16
    Normaal gesproken is Haga een redelijke klimmer. SKA en Matthews zijn toch de minste klimmers van Sunweb maar ik denk dat ze allebei wel mee de klim over kunnen. op het plateau en laatste km kun je met mannetje meer echt wel tijd pakken. zou eerder kelderman opofferen op de klim en het plateau en met 5 goede dalers de afdaling in gaan
    21 september 2018 18:18
    De afdaling is absoluut nul komma nul technisch, zal alleen op gigantisch hoge snelheid gaan. Dus je hebt daar weinig aan goede dalers, of geen nadeel van slechte dalers.
    21 september 2018 19:16
    thnx
    dacht ergens gelezen te hebben dat hij tijdelijk technisch was.

    dan kan je dus in de afdaling helemaal profijt van een "frisse" ( lees redelijke klimmer) man meer hebben.
    21 september 2018 19:20
    De afdalingen van de individuele tijdrit en de wegrit zijn technisch (of in het geval van de wegrit zeer technisch), maar deze is volle bak rechtdoor naar beneden. Op een paar bochtjes na, ongeveer drie.
21 september 2018 15:10
QST prima ploeg, maar gaan op die klim toch wel wat tijd verliezen lijkt me. BMC en Sunweb mijn favorieten, goede allround renners en kunnen 5-6 man bij elkaar houden.
21 september 2018 17:52
De vorm van de dag zal de doorslag geven. Je hebt altijd renners die boven zichzelf uitstijgen en renners waar je op voorhand van verwacht dat ze sterk zijn tegenvallen (open deur weet het). Verschil met veel voorgaande ploegentijdritten lijkt met toch ook de afstand. Ik kan me zo niet herinneren dat de renners die het zondag mogen gaan doen eerder een ploegentijdrit tegen elkaar gereden hebben over deze afstand. De verschillen kunnen uiteindelijk best groot worden.
21 september 2018 18:05
Eeuwig zonde dat deze discipline na dit WK ophoudt te bestaan (als WK onderdeel). Denk dat QS van de favorieten de bult het slechtst gaat verteren. Mijn top-3 in willekeurige volgorde: Sunweb, BMC en Sky (onderschat niet dat je ook motivatie kunt halen uit het ontbreken van de geëigende favo's Chris F en Gerraint T: 'nu zullen wíj het eens laten zien')
22 september 2018 09:42
FritsvanHoefelen

Wat wordt de snelste tijd dan?
22 september 2018 12:05
1 uur 17 minuten en 42 seconden?
22 september 2018 19:46
Op papier heeft Sunweb tocht verreweg de beste “Klim-tijdrijders”?
23 september 2018 09:30
1. Sky Postal
De rest.

edit: fijn om ongelijk te krijgen
23 september 2018 10:46
Ik denk maar beweer niet, maar het zal afhangen van het lood in de benen zo wie zo is het een parcours voor de klimmers en wellicht de tijd van vertrek want de ploeg die op een droog circuit zal rijden kan ettelijke seconden winnen en hoef daarom niet de uitgesproken favoriet te zijn. Valt er al dan niet regen tijdens de race dan zullen er verassingen zijn, het is dus afwachten beste mensen.
23 september 2018 11:56
Ook gewoon doodzonde dat dit de laatste editie is voor de Vermotes, Schärs en Kyrienkas van deze wereld. Echte rouleurs die het hele jaar hun hardrijderscapaciteiten voorleggen zullen hier altijd de bekoning van hun werk in vinden. Zij beheersen ten slotte de essentie van het wielrennen, heel lang heel hard met de fiets rijden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.