WK 2019: Belgische favorieten noemen late parcourswijziging spijtig

zondag 29 september 2019 om 13:08
WK 2019: Belgische favorieten noemen late parcourswijziging spijtig

foto: Cor Vos

De wegwedstrijd voor mannen bij de WK wielrennen op de weg in Yorkshire is onderweg. Voor de start werden een hoop kanshebbers en schaduwfavorieten aan de tand gevoeld. Hoe kijken zij tegen de wedstrijd aan? En wat vinden ze van het in extremis aangepaste parcours? WielerFlits verzamelt de reacties van topfavorieten en gevaarlijke outsiders.

We beginnen in het Belgische kamp. Greg Van Avermaet begrijpt niet dat de organisatie pas zo laat heeft besloten het parcours te veranderen. “Je weet dat deze omstandigheden er zijn, dit konden ze twee weken geleden ook al beslissen. Dat ze zo vroeg op de ochtend het parcours nog veranderen, is een beetje eigenaardig”, zegt hij voor de microfoon van Sporza.

“We zullen onze focus proberen te behouden. De wedstrijd zal lastig genoeg zijn, maar ik had die twee klimmetjes er graag bij gehad. Het zou de wedstrijd niet beslist hebben, maar wel wat extra vermoeidheid in de benen gegeven hebben. Nu zal het net iets makkelijker zijn.”

Ook Gilbert noemt de late wijziging spijtig. “De koers zal niet gigantisch veranderen, maar wij hebben wel onze tactiek nog wat moeten aanpassen” zegt de wereldkampioen van Valkenburg. De bedoeling is dat we wachten, maar misschien loopt het anders. Je moet altijd een idee hebben, iedereen moet zijn rol weten en weten op welk moment hij moet rijden. Maar je moet ook altijd op bepaalde situaties reageren.”

Peter Sagan
Alfredo Binda, Rik Van Steenbergen, Eddy Merckx, Oscar Freire en Peter Sagan hebben in totaal drie wereldtitels op de weg weten te veroveren. Laatstgenoemde zou vandaag maar zo zijn vierde regenboogtrui kunnen pakken. Voor de start was hij in gesprek met Sporza ieder geval zijn vertrouwde zelf: “Het is misschien iets minder moeilijk nu die klimmetjes eruit zijn gehaald, maar we doen wel twee extra rondjes op het circuit.”

Is het parcours in zijn voordeel? “We zullen zien, het zal in ieder geval beter zijn voor de winnaar”, vervolgt hij lachend.  “Mijn vorm is goed, ik klaag niet. Ik ga mijn best doen voor een vierde wereldtitel.”

Michael Matthews
Michael Matthews was er al een aantal keren dichtbij op een WK, maar winnen zat er nog niet in. Nu wel? “Het nieuwe parcours moet me beter liggen”, stelt hij in gesprek met de NOS. “Het zal een stuk eenvoudiger zijn om op het circuit te komen zonder in de problemen te komen. Het was een mooi weekend in Canada, dus hopelijk kan ik die vorm doortrekken. Het is mijn laatste koersdag van het seizoen, dus ik ga alles geven vandaag.”

Julian Alaphilippe
Na een fantastisch seizoen waarin hij de wielerwereld keer op keer wist te verbazen is het ook uitkijken naar Julian Alaphilippe. Hij reageert gelaten op het nieuwe parcours. “We zullen ons moeten aanpassen, het is voor iedereen hetzelfde. Of er verandering is of niet, het maakt voor mij niet. We hebben een plan in gedachten en we zullen ons daaraan houden, maar ik zal niet onthullen wat we gaan doen. Het zal belangrijk zijn om op deze natte wegen waakzaam te zijn. Het circuit vind ik leuk, maar het zal moeilijk worden om te winnen”, zegt LouLou tegen VeloPro.

Pascal Ackermann
Pascal Ackermann reageerde verheugd op het nieuwe traject. “Het is een stuk beter voor de sprinters nu zonder de twee lange beklimmingen. Het zal echter nog steeds een zware wedstrijd zijn. Het circuit in Harrogate is veeleisend. Er zijn zoveel bochten, het lijkt bijna een criterium. Het beste scenario voor mij zou een sprint met een man of twintig zijn. Ik hoop dat ik er aan het eind nog bij zit en voor een resultaat kan gaan.”

Geraint Thomas
“Een late koerswijziging is nooit ideaal”, laat Geraint Thomas optekenen in gesprek met Eurosport. “Maar ik denk dat het een goede beslissing is. Het zal nog steeds een lange en zware koers zijn. De winnaar zal hoe dan ook een sterke renner zijn. Ben Swift, Adam Yates en Tao Geoghegan Hart zijn onze belangrijkste renners en ik ben hier om hen te helpen en ze zo goed mogelijk af te zetten in de finale.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.