WK 2019: Julie De Wilde verovert zilver bij junioren, Jastrab pakt titel
foto: Cor Vos
vrijdag 27 september 2019 om 12:13

WK 2019: Julie De Wilde verovert zilver bij junioren, Jastrab pakt titel

Julie De Wilde is er net niet in geslaagd om wereldkampioene te worden bij de junioren vrouwen. De 16-jarige renster bleek niet meer in staat om Megan Jastrab bij te halen, die samen met Aigul Gareeva was weggereden in de slotfase. Lieke Nooijen veroverde achter winnares Jastrab en De Wilde de bronzen medaille.

Gisteren reed Quinn Simmons op overtuigende wijze naar de wereldtitel bij de junioren mannen, vandaag waren de junioren vrouwen aan de beurt. We kregen na 86 kilometer een opvolgster van Laura Stigger, die vorig jaar won voor eigen volk. De eerste aanval kwam op naam van Diana Bukanova. De Kazachse wist in haar eentje één minuut uit te lopen op het peloton, dat meerdere keren werd opgeschrikt door een valpartij.

Pech voor Nederland 
Zo kwamen onder meer Shirin van Anrooij, Ilse Pluimers en Femke Gerritse ten val, maar deze rensters konden hun weg weer vervolgen, al waren Pluimers en Gerritse wel op achtervolgen aangewezen. De twee Nederlanders reden lange tijd in de staart van de volgkaravaan, maar ze slaagden er maar niet in om het gat te dichten. Met nog vijftig kilometer te gaan kwam er ondertussen een einde aan het avontuur van Bukanova.

foto: Cor Vos

Het peloton begon vervolgens gegroepeerd aan de laatste dertig kilometer, ondanks enkele pogingen van Frankrijk en Duitsland om de koers hard(er) te maken. Na meer dan zestig kilometer kregen twee rensters plots de ruimte, en met Cedrine Kerbaol hadden de Fransen een coureur in de vuurline. Kerbaol kreeg het gezelschap van Catalina Anais Soto Campos, maar de Chileense reed aanvankelijk niet echt mee met de Française.

Dit was echter van korte duur, want Soto Campos besloot op een gegeven moment om toch vol op kop te rijden. Hierdoor groeide de voorsprong van de twee junioren naar bijna veertig seconden, en dat met nog vijftien kilometer te gaan. In het uitgedunde peloton gingen alle alarmbellen af, aangezien Kerbaol en Soto Campos verrassend lang stand wisten te houden. De koplopers begonnen met twintig seconden voorsprong aan de laatste kilometers.

Gareeva met een ultieme aanval 
Kerbaol had het leeuwendeel van het werk op zich genomen, maar het was de lepe Soto Campos die op het juiste moment versnelde. De Chileense wist met één perfect getimede demarrage weg te rijden van de Française, maar ze moest nog wel een jagend peloton afhouden. Dit bleek een mission impossible: Soto Campos werd op vier kilometer van de finish bijgehaald door de achtervolgende groep. Het was wachten op een nieuwe demarrage.

foto: Cor Vos

Die kwam er uiteindelijk van niemand minder dan Aigul Gareeva. De regerend wereldkampioene tijdrijden wist samen met de Amerikaanse Megan Jastrab een gaatje te slaan. De achtervolgers wisten niet meer aan te sluiten, waardoor we een sprint-à-deux kregen om de overwinning. Gareeva probeerde Jastrab af te matten, maar de Amerikaanse beschikte duidelijk over de beste sprint.

Het verschil met de nummer twee – de opkomende De Wilde – was duidelijk te zien. Nooijen wist namens Nederland de bronzen medaille te veroveren, aangezien ze in extremis nog op en over een moegestreden Gareeva ging. Wereldkampioene Jastrab (17) won eerder dit jaar twee etappes en het eindklassement van de Healthy Ageing Tour en de Trofeo Da Moreno.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.