WK 2019: Nederland overtuigend naar wereldtitel op nieuwe Team Mixed Relay
foto: Cor Vos
zondag 22 september 2019 om 16:42

WK 2019: Nederland overtuigend naar wereldtitel op nieuwe Team Mixed Relay

Nederland heeft op indrukwekkende wijze goud gewonnen op het WK Team Mixed Relay. Koen Bouwman, Bauke Mollema, Jos van Emden, Lucinda Brand, Riejanne Markus en Amy Pieters waren op dit nieuwe WK-onderdeel de snelste landenploeg. In een regenachtig Harrogate bleven zij Duitsland (zilver) en Groot-Brittannië (brons) voor.

Team GB zet richttijd neer

In een regenachtig Harrogate waren het de mannen van de opleidingsploeg van de UCI die voor de aftrap van het WK wielrennen zorgden. Er werd gestart in drie blokken, om niet met meerdere teams tegelijk op het parcours te rijden. In het eerste blok drukten de mannen van Groot-Brittannië direct hun stempel door België, Spanje en de UCI-ploeg op meer dan een halve minuut te zetten. De Britse vrouwen wisten vervolgens de voorsprong verder uit te breiden. Aan de finish zetten zij een algehele tijd (mannen en vrouwen bij elkaar opgeteld) op de borden van 39:18.

Pech kost Zwitserland goede klassering

In de tweede startgolf wist geen van de mannenploegen aan de tijd van Groot-Brittannië te komen. Zwitserland (op 0:12) en Frankrijk (op 0:14) kwamen nog enigszins dichtbij na de eerste fase. De Zwitserse vrouwen wisten dan wel het gat te dichten met Team GB. Zwitserland had bij het tussenpunt de achterstand al gedicht, maar kreeg in de slotfase met pech te maken. Door een fietswissel en een bijna-val verloor Zwitserland uiteindelijk een halve minuut, terwijl de ploeg op weg leek naar een nieuwe besttijd.

Strijd om de medailles

Het laatste startblok werd gekleurd door Italië, Duitsland en Nederland. De Italiaanse mannen (Elia Viviani, Davide Martinelli en Edoardo Affini) en de Duitse mannen (Tony Martin, Jasha Sütterlin en Nils Politt) gingen gelijk op en waren allebei sneller dan Team GB, maar Nederland (Jos van Emden, Koen Bouwman en Bauke Mollema) bleek tien seconden sneller de rest aan het enige tussenpunt.

Bij het wisselpunt bleek dat de mannen van Team GB een ijzersterk slot hadden afgewerkt, want Italië (op 0:01) en Duitsland (op 0:12) gaven daar tijd toe. Nederland leverde niets in. Ondanks een bijna-val van Mollema zetten de Oranje-mannen namelijk de snelste tijd neer: met een voorsprong van 20 seconden begonnen de vrouwen aan hun chrono.

foto: Cor Vos

Nederland bevestigt favorietenrol
Na het tussenpunt bij de vrouwen leek het goud wel zeker voor Nederland. Lucinda Brand, Riejanne Markus en Amy Pieters breidden de voorsprong met acht seconden uit op Italië en Duitsland, die met Groot-Brittannië uit gingen maken wie met zilver en brons het podium op mocht. Het enige wat Oranje van de wereldtitel af kon houden, was pech of een val.

Italië kende in de slotfase pech. Elisa Longo Borghini kreeg een lekke band, wat de Italiaanse rensters zoveel tijdverlies opleverde dat ze Groot-Brittannië niet meer in konden halen. Duitsland bleef uit de problemen en pakte het zilver, achter de soevereine Nederlandse formatie die eerder dit jaar ook al Europees kampioen werd op dit gloednieuwe onderdeel.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.