WK 2020: In opspraak geraakte Quintana vervangen door Muñoz

WK 2020: In opspraak geraakte Quintana vervangen door Muñoz

foto: Cor Vos

woensdag 23 september 2020 om 11:48

Nairo Quintana zal aankomende zondag niet deelnemen aan het WK wielrennen in Imola. Sinds het einde van de Tour de France bevinden de 30-jarige Quintana en zijn werkgever Arkéa-Samsic zich in het oog van een dopingzaak. De keuzeheer van Colombia heeft Cristian Camilo Muñoz opgeroepen als vervanger.

Bij een doorzoeking van het hotel door de OCLAESP (de eenheid die strijdt tegen misdrijven tegen de volksgezondheid en het milieu) werden verdachte middelen aangetroffen bij de Tourploeg van Arkéa-Samsic. Er werd vervolgens een gerechtelijk onderzoek ingesteld en twee personen werden in hechtenis genomen. De UCI liet al weten de zaak op de voet te volgen.

Onderzoek 
Volgens de geruchten spitst het onderzoek zich toe op de Colombiaanse kopman Nairo Quintana (oud-winnaar van onder meer de Giro d’Italia 2014 en de Vuelta a España van 2016), alsmede zijn broertje Dayer en Winner Anacona. De openbare aanklager van een rechtbank in Marseille heeft dinsdagavond laten weten dat een arts en een fysiotherapeut van de Franse ploeg voorlopig in hechtenis blijven.

De oudste Quintana heeft naar eigen zeggen niets te verbergen en benadrukt dat via een statement. “Om alle twijfels weg te nemen, wil ik bevestigen dat er géén dopingsubstanties zijn gevonden. Ik ben tijdens mijn gehele topsportcarrière een schone atleet geweest met een feilloos bloedpaspoort. Ik wil duidelijk maken dat ik nooit in mijn loopbaan illegale middelen heb gebruikt om mijn sportprestaties te verbeteren.”

Muñoz maakt WK-debuut
Quintana liet zondag weten niet naar Imola te trekken vanwege de gevolgen van zijn valpartij in de Tour de France. Bondscoach Carlos Mario Jaramillo vertelde maandag echter aan AS dat Arkéa-Samsic al had besloten om zijn Colombiaanse renners niet uit te lenen voor het WK. Hierdoor konden Dayer Quintana en Winner Anacona ook niet worden opgeroepen als vervanger.

De bondscoach van Colombia moest halsoverkop nog een vervanger zien te vinden voor de WK-wegrit van aankomende zondag. Sebastián Henao, Iván Sosa en Brandon Rivera bleken eveneens niet beschikbaar en dus mag de jonge Muñoz, uitkomend voor UAE Emirates, zich opmaken voor zijn eerste WK bij de profs.

WK-selectie Colombia
flag-co Esteban Chaves
flag-co Sergio Henao
flag-co Sergio Higuita
flag-co Miguel Ángel López
flag-co Daniel Felipe Martínez
flag-co Cristian Camilo Muñoz
flag-co Harold Tejada
flag-co Rigoberto Urán

flag-co Daniel Felipe Martínez (tijdrit)


De openbaar aanklager van een rechtbank in Marseille maakte dinsdagavond bekend dat een arts en fysiotherapeut van Arkéa-Samsic langer in voorlopige hechtenis blijven. De twee werknemers zijn inmiddels weer vrijgelaten, zo meldt L’Équipe. Meer over dit dossier lees je in dit artikel.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.