WK 2021: Gustav Wang verovert tijdrittitel bij de junioren, brons voor Segaert

dinsdag 21 september 2021 om 17:03
WK 2021: Gustav Wang verovert tijdrittitel bij de junioren, brons voor Segaert

foto: Cor Vos

Gustav Wang is de nieuwe wereldkampioen tijdrijden bij de junioren. Tijdens het WK in Vlaanderen zette de 18-jarige Deense renner na 22,3 kilometer de klok stil op 25:37 minuten en was daarmee de snelste van zijn leeftijdsgenoten.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Vroege beslissers profiteren tijdelijk van een aantrekkelijke Early Bird-korting.

Zoals alle tijdritten in de eerste vier dagen van het WK in Vlaanderen begon ook de strijd tegen de klok voor junior-mannen in Knokke-Heist en eindigde deze in Brugge. De renners tot 19 jaar (met geboortejaar 2003 en 2004) reden grotendeels over dezelfde wegen die de junior-vrouwen eerder op de dag hadden afgelegd, maar anders dan hun leeftijdsgenoten doorkruisten de mannen wèl het WK-dorp Damme. Daarmee was de afstand iets langer: 22,3 om 19,4 kilometer. Gezocht werd naar een opvolger voor Antonio Tiberi, die twee jaar geleden de laatste winnaar was.

Jonathan Vervenne mocht het spits afbijten in de tijdrit voor junioren en de 18-jarige Belg liet de eerste eindtijd noteren. Lang stond hij niet boven aan de lijst, want in de volgende rit was de een jaar jongere Brit Joshua Tarling al sneller. Het was echter Gustav Wang die de lat hoog legde voor de concurrentie. De 18-jarige Deen haalde onderweg de Nederlander Joost Brinkman in en zette de klok stil op 25:37 minuten. Hij zag vervolgens de ene renner na de andere de tanden stukbijten op zijn snelle tijd, die goed was voor een gemiddelde van 52,5 per uur.

Alec Segaert knokte zich naar brons – foto: Cor Vos

Eddy Le Huitouze en Cian Uijtdebroeks, die al een profcontract bij BORA-hansgrohe op zak heeft, de nummers drie en twee van het Europees kampioenschap in Trentino, moesten respectievelijk 33 en 41 seconden toegeven op de Deense toptijd. Finlay Pickering, de Nederlander Tibor del Grosso, Wangs landgenoot Carl-Frederik Bévort en Trym Brennsæter kwamen niet aan de tijd van de Deense vice-kampioen tijdrijden. Het was wachten op het laatste kransje renners met Samuele Bonetto, Darren Rafferty, Romain Grégoire en Europees kampioen Alec Segaert.

Wang kon de namen van Bonetto, Rafferty en Grégoire, die komend seizoen voor AG2R Citroën uitkomt, stuk voor stuk afstrepen. En ook Segaert zou de Deen niet bedreigen. De Belg vocht wel voor eigen publiek een mooie strijd uit voor de podiumplaatsen, die hem een bronzen medaille opleverde. Tussen Wang en Segaert mocht Tarling het zilver ophalen op het podium. Daarmee stonden Denemarken en Groot-Brittannië op de hoogste tredes van het eindpodium; de EK-tijdrit lieten beide landen aan zich voorbijgaan.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.