WK 2022: Joshua Tarling nieuwe wereldkampioen tijdrijden bij de junioren mannen
foto: Cor Vos
dinsdag 20 september 2022 om 09:00

WK 2022: Joshua Tarling nieuwe wereldkampioen tijdrijden bij de junioren mannen

Joshua Tarling heeft het wereldkampioenschap tijdrijden bij de junioren mannen gewonnen. De Brit, die als allerlaatste startte, troefde de vroege starter Hamish McKenzie af. Emil Herzorg pakte het brons.

Het wereldkampioenschap tijdrijden U23 werd verreden op hetzelfde parcours als waarop Søren Wærenskjold maandag de wereldtitel veroverde bij de beloften. De 28,8 kilometer lange route bevatte de inmiddels bekende beklimming van Dumfries Avenue (700 meter aan 6,7%). Koki Kamada uit Japan begon om 05.21 uur Nederlands-Belgische tijd als eerste aan zijn chronoproef.

Hamish McKenzie zet knaltijd neer
Niet lang na Kamada verscheen de Australiër Hamish McKenzie op het startpodium. De vierde vertrekker van de dag zette bij alle tussenpunten veruit de snelste tijd neer en liet een eindtijd optekenen waar lange tijd niemand bij in de buurt kwam.

Op de hot seat werd McKenzie vergezeld door verschillende renners. Eerst waren daar Louis Leidert (Duitsland) en Cameron Rogers (Australië), het neefje van Michael Rogers, drievoudig wereldkampioen bij de elite mannen. Vervolgens kwamen Frank Aron Ragilo (Estland) en Duarte Marivoet Scholiers (België) langs. Allen hadden ze meer dan een minuut achterstand op McKenzie.

Laatste blok
Mees Vlot, een van de twee Nederlanders aan het vertrek, gaf twee minuten en 21 seconden toe op McKenzie. Hij zou uiteindelijk 23e worden. Sjors Lugthart reed naar een zestiende plek. Lugthars startte in het laatste blok met renners, met nog enkele serieuze uitdagers voor McKenzie. Onder anderen van Europees kampioen Mathieu Kockelmann werd het nodige verwacht, maar de Luxemburger gaf bij het eerste tussenpunt al fors toe op de Australische nummer één. Jens Verbrugghe, de nummer twee van het EK, moest de volledige wedstrijd op een reservefiets rijden en verloor nog veel meer.

Het was uiteindelijk wachten op de allerlaatste starter, de Brit Joshua Tarling, voordat er een nieuwe leider kwam bij het eerste tussenpunt. De toekomstig renner van INEOS Grenadiers – vorig jaar tweede op het WK tijdrijden bij de junioren – bleef ook in het vervolg van de chronoproef stevig doorstampen en behield zodoende zijn voorsprong op McKenzie. Het goud ging dus naar Groot-Brittannië, het zilver naar Australië. Emil Herzorg haalde voor Duitsland het brons op.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.