WK 2023: Lotte Kopecky sluit WK baanwielrennen af met brons in omnium, goud voor Valente
Foto: Cor Vos
woensdag 9 augustus 2023 om 22:00

WK 2023: Lotte Kopecky sluit WK baanwielrennen af met brons in omnium, goud voor Valente

De Amerikaanse Jennifer Valente heeft zichzelf opgevolgd als wereldkampioene in het omnium. Ze legde de basis voor haar zege in de temporace en afvalling. Het zilver was voor de Deense Amalie Dideriksen. Lotte Kopecky kwam er pas door in de afvalling en de finale puntenkoers, en pakte zo het brons.

Nieuw-Zeelandse scratchzege
Het omnium werd rond de klok van half zes, plaatselijke tijd, geopend met het eenvoudigste nummer: de scratch, een wedstrijd over dertig ronden. Daarin stak de Nieuw-Zeelandse Ally Wollaston al na tien ronden het vuur aan de lont.

Samen met de Zwitserse Aline Seitz nam ze nooit écht een grote voorsprong, maar haar aanvalspoging bleek wel voldoende om met de veertig punten aan de haal te gaan. De Amerikaanse titelverdedigster Jennifer Valente kwam net iets te laat voor de hoofdprijs, terwijl topfavoriete Lotte Kopecky op plaats zes strandde, goed voor dertig punten.

Alente slaat slag in temporace en afvalling
Na een klein half uurtje pauze stond de temporace als tweede nummer op het programma, eveneens over dertig ronden. De Franse Valentine Fortin deed al vroeg in dat onderdeel een gouden zaak, door het peloton te dubbelen en zo met kostbare bonuspunten aan de haal te gaan.

Alente deed dat kunstje even later over, maar zij sprokkelde ook bij de tussensprints een stevige buit. Dat leverde haar uiteindelijk de winst in de temporace op, en ook Ally Wollaston was als derde weer bij de pinken. Alente leidde halverwege het omnium met amper twee punten op haar Nieuw-Zeelandse concurrente.

Tijdens de afvalling kwam Wollaston nog goed weg, want net als de Griekse Argyro Milaki en de Egyptische Zayed Ahmed werd ze het slachtoffer van een valpartij. In tegenstelling tot haar twee concurrentes kon Wollaston voort, en dankzij een korte neutralisatie kon ze zelfs even op adem komen. Niet veel later ging de Nieuw-Zeelandse er toch relatief vroeg uit, net als de Britse Katie Archibald. Lotte Kopecky kreeg zo de kans om terrein goed te maken.

Er stond geen maat op Valente – foto: Cor Vos

En dat deed de Belgische op een indrukwekkende manier. Toen er nog vijf rensters in koers waren, ging de Belgische ‘gewoon’ solo. Kopecky maakte de rest zo een beetje belachelijk, maar Valente – die zich verzekerde van plek twee – deed misschien nog een betere zaak. De Amerikaanse eindigde al voor het derde nummer op rij bij de eerste twee en mocht zo naar het slotonderdeel met een comfortabele voorsprong van meer dan twintig punten op Wollaston en Fortin.

Sterke Kopecky in puntenkoers
In de finale puntenkoers van – slechts – tachtig ronden, zagen we een zeer bedrijvige Katie Archibald. Al vroeg nam de Schotse thuisrijdster een bonusronde, waarmee ze een gooi deed naar een medaille. Dat was echter buiten Kopecky gerekend, die dat kunstje zelfs twee keer overdeed.

De Belgische probeerde zelfs nog een keer extra rond te rijden, waarmee ze leidster Valente nog had kunnen bedreigen, maar de titelverdediger zat deze keer goed op het wiel. De Amerikaanse was niet van plan om haar tweede opeenvolgende titel in het omnium nog weg te geven. Een sterke Kopecky knokte zich, dankzij een goede beurt in de laatste sprints, nog naar het brons.

Ook de Deense voormalige wereldkampioene op de weg, Amalie Dideriksen, kwam sterk voor de dag in de puntenkoers. Met haar 135 punten kwam ze nog op negen punten van Valente, maar die laatste liet zich niet meer van de wijs brengen. Met dit omnium zit het WK baanwielrennen er definitief op, wel staan nog de tijdritten, de wegrit bij de vrouwen en het WK mountainbike op het programma deze week.

Ook Britten mochten juichen
Emma Finucane kreeg eerder op de avond het Britse publiek op de banken door het sprinttoernooi te winnen. Dat deed de nog maar 20-jarige sprintster uit Wales door in twee heats te winnen van de Duitse Lea Sophie Friedrich. In de strijd om brons ging Ellesse Andrews namens Nieuw-Zeeland met de zege aan de haal, na twee zeges op oud-wereldkampioene Emma Hinze.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.