WK 2023: Nederland neemt Kooij mee naast kopmannen Van der Poel en Van Baarle
foto: Cor Vos
dinsdag 11 juli 2023 om 11:44

WK 2023: Nederland neemt Kooij mee naast kopmannen Van der Poel en Van Baarle

De Nederlandse selecties voor het WK wielrennen in Glasgow zijn bekendgemaakt. Bij de elite mannen zijn Mathieu van der Poel en Dylan van Baarle de speerpunten tijdens de wegrit. Ook Olav Kooij reist af naar Schotland. Daan Hoole en Jos van Emden rijden de tijdrit bij de mannen. Demi Vollering is aangeduid als leidster van de vrouwenselectie, waar ook titelverdediger Annemiek van Vleuten onderdeel van uitmaakt. Laatstgenoemde rijdt de tijdrit niet.

Nederland start in de wegrit voor elite mannen met medaille-ambities, vertelt bondscoach Koos Moerenhout op de site van de KNWU. “De wegwedstrijd wordt verreden op een snel parcours dat aan een klassieker doet denken. Met Mathieu hebben we een afmaker in huis, die op dit WK-traject perfect uit de voeten moet kunnen. Ook Dylan van Baarle bewees al vaker ook goed te renderen op een rondje als deze. We hopen deze twee renners tot diep in de finale te krijgen en dan voor de winst mee te kunnen strijden.”

“De andere renners zullen in beginstel ondersteunend van start gaan. De aanwezigheid van Olav Kooij in de selectie betekent niet dat we bij voorbaat op een sprint inzetten, maar Olav is een sterke sprinter die ook in ontwikkeling is richting het klassieke werk. We rekenen erop Mathieu en Dylan in stelling te kunnen brengen, maar moeten ook andere opties openhouden als de wedstrijd zich in een bepaalde richting ontwikkelt.’’

Vollering kopvrouw
Bij de elite vrouwen is Demi Vollering de kopvrouw, laat bondscoach Loes Gunnewijk weten. Lorena Wiebes staat met een beschermde status aan de start. “Dit voorjaar heeft Demi laten zien op een lastig parcours van een uitzonderlijk hoog niveau te zijn en we hopen uiteraard dat er op dit WK ook geen maat zal staan op haar.”

“Wel is het een prettige gedachte om Lorena Wiebes achter de hand te hebben. Lorena heeft haar sterke sprint behouden, maar verteert sinds dit jaar ook steeds beter een parcours met veel hoogtemeters. Annemiek van Vleuten verdiende als titelverdedigster haar eigen startplek. We hebben ook nu een selectie die bijzonder sterk is in de breedte. Op een slopend, zwaar parcours gaan we ook nu – en dat mag geen verrassing zijn – voor de titel in de wegwedstrijd.”

flag-nl Elite mannen (wegrit)
Mathieu van der Poel
Dylan van Baarle
Pascal Eenkhoorn
Olav Kooij
Daan Hoole
Jan Maas
Oscar Riesebeek
Mick van Dijke

flag-nl Elite mannen (tijdrit)
Daan Hoole
Jos van Emden

flag-nl Mixed Relay (elite mannen en elite vrouwen)
Jos van Emden
Daan Hoole
Mick van Dijke
Shirin van Anrooij
Lorena Wiebes
Loes Adegeest

flag-nl Elite vrouwen (wegrit)
Demi Vollering
Lorena Wiebes
Annemiek van Vleuten
Marianne Vos
Riejanne Markus
Mischa Bredewold
Shirin van Anrooij
Loes Adegeest

flag-nl Elite vrouwen (tijdrit)
Riejanne Markus
Demi Vollering

flag-nl Beloften mannen (wegrit)
Loe van Belle
Menno Huising
Pepijn Reinderink
Roel van Sintmaartensdijk
Casper van Uden

flag-nl Beloften mannen (tijdrit)
Loe van Belle
Roel van Sintmaartensdijk

flag-nl Junioren mannen (wegrit)
Karst Hayma
Sjors Lugthart
Senna Remijn
Viego Tijssen
Thom van der Werff

flag-nl Junioren mannen (tijdrit)
Sjors Lugthart
Mees Vlot

flag-nl Junioren vrouwen (wegrit)
Fee Knaven
Zoë van Velzen
Lauren Molengraaf
Silje Bader
Puck Langenbarg

flag-nl Junioren vrouwen (tijdrit)
Fee Knaven
Zoë van Velzen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.