WK mountainbike: Nino Schürter grijpt negende (!) wereldtitel, Vader eindigt als tiende

WK mountainbike: Nino Schürter grijpt negende (!) wereldtitel, Vader eindigt als tiende

foto: Cor Vos

zaterdag 28 augustus 2021 om 17:19

De regenboogtrui op het WK mountainbike 2021 voor mannen in Val di Sole is ten prooi gevallen aan Nino Schürter. De 35-jarige Zwitser reed vanaf de eerste ronde met Mathias Flückiger vooruit en strafte één klein foutje van zijn landgenoot in de laatste kilometer genadeloos af. Viktor Koretzky pakte brons. Jumbo-Visma-aanwinst Milan Vader miste zijn start en kwam daardoor niet verder dan een tiende plek.

De kopstart was voor Henrique Avancini. Milan Vader mocht starten vanop de eerste startrij, maar de Nederlander miste compleet zijn start. Hij moest daardoor in het gedrang de eerste steile klim op in het bos. Na de openingsomloop passeerde Ondřej Cink als eerste start/finish, met acht man in zijn wiel. Daarna waren al verschillende gaatjes ontstaan. Vader moest er veertien seconden toegeven, op plek negentien. Wel van voren, de usual suspects: Matthias Flückiger, Nino Schurter, Victor Koretzky en Avancini. Kort daarop weer vier man.

Schütter en Flückiger maken snel het verschil
Cink bleef vooraan druk zetten en de enige die mee wilde, was Flückiger, een beeld dat we eigenlijk het gehele seizoen al zien. Ze kwamen niet echt weg en toen pakte levende legende Schürter op een smalle strook het initiatief. Avancini maakte een foutje, waardoor hij de rest van het veld daar ophield. Vader volgde pas op plek achttien en moest al 45 seconden prijsgeven. Vooraan bleef Schürter doorzetten. Een opvallend beeld, want de achtvoudig (!) wereldkampioen lijkt voor het eerst in jaren niet meer zijn normale, hoge niveau te halen.

Cink maakte ook een foutje, waardoor de voorsprong van de Zwitser verder opliep. Eenmaal terug op de klim in het bos, reed de Tsjech het gat weer dicht. In zien wiel Koretzky, Flückiger, Avancini en Filippo Colombo. In de achtergrond rukte Vader op naar plek veertien en ook de achterstand op de kop van de wedstrijd werd kleiner. Daar wist Vlad Dascalu – de jonge Roemeen die ervoor zorgde dat Tom Pidcock in extremis naar de Spelen mocht – aan te sluiten. Schurter voelde zich duidelijk in zijn sas, gezien de trucages die hij uithaalde.

Mathias Fluckiger boekte dit jaar de meeste zeges – foto: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool (archief)

Bij het ingaan van de tweede ronde nam Koretzky de leiding, maar het tempo lag niet denderend hoog. Vader had daar alweer een hap van zijn achterstand weggenomen. Even leek het erop dat er een hele bups renners kon terugkeren, maar op de steile klim voorkwam Schurter dat. Dankzij zijn versnelling bleven er twee man over: hijzelf en man van het seizoen Flückiger. Koretzky probeerde de bres te dichten, maar de Zwitsers gaven niet veel ruimte weg. Sterker nog: het duo breidde hun voorsprong alleen maar verder uit.

Schurter liet het inititatief vooraan in de vierde van zes rondes aan Flückiger. Achter hen wist Cink steeds het verschil te maken bergop. Zijn achterstand op het leidende duo betrof ruim veertig seconden. Dascalu was opgerukt naar plek vier, op slechts een handvol seconden van de Tsjech. Hij moest dat korte tijd later bekopen, want hij viel terug in het gezelschap van Koretzky. Halfweg koers leek de wedstrijd al bijna in de plooi te liggen. Schürter en Flückiger werkten goed samen en de achterstand van alle achtervolgers bleef maar oplopen.

Cink wereldkampioen pechvogel
Inmiddels was het duidelijk dat titelverdediger Jordan Sarrou de regenboogtrui niet ging behouden. De Fransman – en bijval vrijwel al zijn landgenoten – bleef bijna de gehele koers rond plek tien koersen. Vader lag op dat moment nog altijd vijftiende, maar hij lag slechts een seconde of tien achter plek acht. Op de stroken bergop leek naarmate de wedstrijd vorderde, Flückiger steeds beter voor de dag te komen. Maar na 48 minuten koers waren de twee nog altijd aan elkaar gewaagd. Cink had daarachter definitief het verschil gemaakt.

Onder luidgejuich en koebelgeluid van de vele toeschouwers, kregen de renners de typische mountainbikesfeer als vanouds gepresenteerd. De status in de koers bleef enige tijd status quo, al kwam Koretzky steeds dichterbij Cink voor de strijd om het brons. Hun achterstand was bij het ingaan van de voorlaatste ronde zo’n veertig seconden. De Tsjech kreeg kort daarna weer te maken met pech. In de olympische wedstrijd lag hij in de slotronde op koers voor brons, toen zijn band ontploft en hij moest opgeven. Nu kon hij niet meer schakelen.

Ondrej Cink verliest opnieuw een zekere bronzen medaille – foto: Cor

Cink moest in het bos lopen, omdat hij niet meer naar beneden kon schakelen. Koretzky leek daardoor het brons veilig te stellen. Bij het ingaan van de slotronde nam Flückiger de leiding en hij probeerde zijn landgenoot onder druk te zetten. Schürter piepte en kraakte, maar de ervaren rot brak niet. Flückiger wilde in de slotronde van kop af, maar Schürter stond dat niet toe. Op vijfhonderd meter van de streep maakte Flückiger één foutje: hij liet de deur open, Schürter dook er meteen in en sprintte door tot op de streep. Flückiger moet zo voor het derde jaar op rij genoegen nemen met zilver en had daar zichtbaar veel moeite mee.

Verrassende titel Schürter
De titel voor Schurter komt wel als een verrassing. Het gehele seizoen haalde hij niet zijn hoge niveau van de laatste, vele jaren. Het verval leek te zijn ingevallen, zijn jacht op de recordzege in de Wereldbeker bleef vruchteloos en ook op de Olympische Spelen kwam de titelverdediger er niet aan te pas, ondanks een vierde plek. In Val di Sole maakte hij echter vanuit de start een goede indruk, gooide er nog wat trucs uit en verschalkte Flückiger dankzij het enige foutje die hij maakte. Vader knokte zich in de achtergrond nog goed terug en leek zelfs nog even aan de vijfde plek te ruiken, maar in het slot eindige hij toch als tiende.

Cink was de grootste pechvogel van de dag. Andermaal verloor hij een vrijwel zekere bronzen medaille. Hij werd uiteindelijk zestiende op bijna vier minuten.

flag-it WK mountainbike 2021, Val di Sole
Crosscountry mannen
flag-nr1 flag-wc flag-ch Nino Schurter in 1u22m31s
flag-nr2 flag-ch Mathias Flückiger +2s
flag-nr3 flag-fr Victor Koretzky +1m08s
4. flag-ro Vlad Dascalu +1m36s
5. flag-de Maximilian Brandl +1m43s
6. flag-nz Samuel Gaze +2m30s
7. flag-br Henrique Avancini z.t.
8. flag-za Alan Hatherly z.t.
9. flag-ch Filippo Colombo z.t.
10. flag-nl Milan Vader +2m35s

35. flag-nl David Nordemann +5m49s
46. flag-be Jens Schuermans +7m42s
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Wielernieuws

Materiaalzone