WK Oostende 2021: Voorbeschouwing vrouwen elite

WK Oostende 2021: Voorbeschouwing vrouwen elite

foto: Cor Vos

zaterdag 30 januari 2021 om 08:00

Oostende vormt dit weekend het decor voor de wereldkampioenschappen veldrijden. Zaterdagmiddag bijten de mannen U23 de spits af, iets minder dan twee uur later is het de beurt aan de dames. Ceylin del Carmen Alvarado verdedigt haar titel, maar ook Lucinda Brand en Denise Betsema zijn reële titelkandidaten. WielerFlits blikt vooruit.

[bingoal id=”410–244″ link=”http://bit.ly/bingoal_widget_wk_vrouwen” title=”Wie wordt wereldkampioen bij de vrouwen?”]

Historie

Vijftig jaar na het allereerste WK bij de mannen, in Parijs, kregen in het jaar 2000 eindelijk ook de dames hun wereldkampioenschap. In Sint-Michielsgestel pakte Hanka Kupfernagel haar eerste van in totaal vier wereldtitels. Daarnaast pakte de Duitse ook nog vijf keer zilver en één keer brons. Goed voor in totaal tien medailles op elf jaar tijd.

Het straffe is dat Kupfernagel met dit palmares niet eens recordhoudster is. Met dank aan Marianne Vos uiteraard. De Nederlandse veelvraat stond in totaal reeds elf keer op het podium van een WK veldrijden, waarvan maar liefst zeven keer op het hoogste trapje. Een record dat Vos op papier zelfs nog kan aanscherpen, want ze is er dit weekend opnieuw bij.

Cant, Kupfernagel en Vos: 14 WK-titels, verzameld op één podium – foto: Cor Vos

Van 2017 tot 2019 was Sanne Cant de beste. Nadat ze eerder al drie keer het podium haalde, mocht ze in het Luxemburgse Bieles een eerste keer met de regenboogtrui naar huis. Een jaar geleden pakte Ceylin del Carmen Alvarado haar eerste wereldtitel.

Dit jaar vindt het WK plaats in Oostende. De organisatie is in handen van het Veld- en wegritcomité Hooglede-Gits, dat in 2007 al een keertje gastheer was van het WK veldrijden. Het organiserend comité kan overigens nog meer adelbrieven voorleggen, waaronder een Europees – en Belgisch kampioenschap op de weg.

Laatste tien winnaars WK veldrijden Dames Elite
2020: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2019: flag-be Sanne Cant
2018: flag-be Sanne Cant
2017: flag-be Sanne Cant
2016: flag-nl Thalita de Jong
2015: flag-fr Pauline Ferrand-Prévot
2014: flag-nl Marianne Vos
2013: flag-nl Marianne Vos
2012: flag-nl Marianne Vos
2011: flag-nl Marianne Vos


Parcours

Via onderstaande link krijg je een uitgebreide vooruitblik op het parcours in Oostende.

Parcoursverkenning WK: brug of strand wordt scherprechter


Programma

Zaterdag 30 januari 2021
13u35: Mannen U23
15u15: Vrouwen Elite

Zondag 31 januari 2021
13u35: Vrouwen U23
15u15: Mannen Elite

Locatie
Hippodroom Oostende

Website organisatie
WK-info op de UCI-website (live timing en officiële documenten)
Alle deelnemerslijsten


Favorieten

Er staan zaterdagnamiddag 41 deelnemers aan de start van het WK voor vrouwen, ze komen uit 14 landen. Maar in de damescategorie steekt uiteraard één land torenhoog boven de andere naties uit. Met Denise Betsema, Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado, Marianne Vos, Annemarie Worst en Yara Kastelijn beschikt Nederlands bondscoach De Knegt over een ijzersterk zestal. Sophie de Boer is eigenlijk de enige Nederlandse dame zonder echte podiumambities

In onze sterrenverdeling hebben we vier Nederlandse vrouwen opgenomen. Yara Kastelijn is al het hele seizoen wisselvallig en valt net buiten het zestal dat een of meerdere sterren krijgt. Marianne Vos zien we vooral als een outsider. De zevenvoudige wereldkampioene kon ons de voorbije weken al een paar keer charmeren, maar in de tweede wedstrijdhelft lijkt ze steeds weer een kleine terugval te kennen. Het zou van weinig respect getuigen haar af te schrijven, maar deze keer zien we La Vos net tekort komen voor het podium.

Brand verkende intussen al het Oostendse zand – foto: Cor Vos

Ook over Annemarie Worst hebben we onze twijfels. Na een stevig seizoensbegin kende de kopvrouw van het 777-team een terugval, waardoor ze zelfs een tijdje uit competitie verdween. Ze kwam terug met mooie ereplaatsen in Heusden-Zolder, Dendermonde, Baal en Hulst, maar vorig weekend vielen de resultaten tegen. In Hamme werd Worst zevende, in Overijse eindigde ze zelfs net buiten de top tien. Daartegenover staat dat Worst een echte zandduivel is. Zo won ze vorige winter nog in Zonhoven. Als ze écht haar zinnen op Oostende heeft gezet, kan ze verrassen.

Het eilandgevoel is van Betsema
Maar het trio topfavorieten voor het WK 2021 bestaat uit Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado en Denise Betsema. Elk met haar eigen specialiteiten. Titelverdedigster Alvarado is met voorsprong de meest technische van het gezelschap, staat er altijd weer op de grote momenten én rijdt vlot door het zand. De Nederlandse met Dominicaanse roots wordt niet zomaar door kenners de vrouwelijk versie van Mathieu van der Poel genoemd.

Denise Betsema is dan weer de grootste zandspecialiste van de drie. Betsema woont op Texel en vreet elke dag haar portie zand. Dat eilandgevoel, inclusief een portie stevige wind, zal ze zeker terugvinden in Oostende. En de kopvrouw van Pauwels Sauzen-Bingoal spreekt al maanden van dit WK en heeft dus zeker haar plaats tussen de twee andere topfavorietes.

Ceylin del Carmen Alvarado is titelverdedigster – foto: Cor Vos

En toch, hoe dicht ze ook tegen elkaar aanleunen, als we eentje helemaal bovenaan moeten zetten, dan Lucinda Brand. Brand is diegene met de grootste motor, mede met dank aan de wegcarrière die ze reeds achter de rug heeft. Los daarvan heeft de Rotterdamse in haar eerste volledige winter als veldrijdster hard gewerkt aan haar (zand)techniek, die haar de voorbije seizoenen toch af en toe in de steek heeft gelaten. Als het zaterdag op pure kracht aankomt, geven we Brand net een procentje meer kans dan Alvarado en Betsema.

Tot slot hebben we nog Clara Honsinger en Sanne Cant. De Amerikaanse heeft ons deze winter al een paar keer verrast, maar ze is niet de grootste zandkliever. Bovendien durft Honsinger af en toe helemaal de mist in te gaan bij de start en dat doe je op het WK maar beter niet… En Cant? De Lilse is drievoudig wereldkampioene, maar kende de voorbije maanden haar moeilijkste winter in jaren. Pluspunten: het gaat de laatste weken crescendo met haar vormpeil en ze voelt zich als een vis in het water in het zand. Maar zonder falen van het trio Brand-Alvarado-Betsema lijkt een podiumplaats net iets te hoog gegrepen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Lucinda Brand
** Ceylin del Carmen Avarado, Denise Betsema
* Annemarie Worst, Clara Honsinger, Sanne Cant

[bingoal id=”410–244″ link=”http://bit.ly/bingoal_widget_wk_vrouwen” title=”Wie wordt wereldkampioen bij de vrouwen?”]


Weer en TV

In Oostende wordt zaterdagochtend en -middag – volgens website Meteovista – heel wat regen verwacht. Of dat voldoende zal zijn voor modder in de Hippodroom, is maar de vraag. De wind aan de kust zorgt ervoor dat het water snel opdroogt. Als het uiteraard blijft regenen tijdens de wedstrijden, kunnen we een ander verhaal krijgen.

Sporza zendt alle WK-wedstrijden in Oostende live uit. Ook de elitewedstrijd bij de vrouwen. De uitzending op Sporza begint om 15u. Ook Eurosport en NOS zijn er – in tegenstelling tot de beloftenwedstrijden – live bij voor de elitewedstrijden.


Lees ook
Parcoursverkenning WK: brug of strand wordt scherprechter
Deelnemers
Programma en uitslagen

Voorbeschouwing elite-mannen
Voorbeschouwing elite-vrouwen
Voorbeschouwing belofte-mannen

Dit artikel delen:

2 Reacties

Jayster 29 januari 2021 om 13:47

Dezelfde namen als ik ook verwacht. Honsinger en Cant zijn in dit veld de enige buitenlandse rensters die in de buurt kunnen komen van de Nederlandse rensters, maar ik denk dat het voor Nederland toch plaats 1, 2 en 3 wordt. Ben benieuwd of Worst nog een rol van betekenis gaat spelen, maar op basis van haar resultaten in de afgelopen weken zou dat verrassend zijn.

0
Vogelmezen 30 januari 2021 om 08:42

Misschien speelt het weer wel een rol in de ranking van de favorieten. Vrij veel regen deze nacht in Oostende en ook deze morgen is het kil met regen en veel wind (NO)

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.