WK-parcours in Australië voorgesteld: organisatie kiest voor selectieve omloop
Gaat Julian Alaphilippe volgend jaar voor de hattrick? - foto: Cor Vos
vrijdag 10 december 2021 om 08:49

WK-parcours in Australië voorgesteld: organisatie kiest voor selectieve omloop

Het WK wielrennen zal volgend jaar plaatsvinden in en rond de Australische stad Wollongong. De organisatie heeft inmiddels het WK-parcours gepresenteerd en lijkt bij het uittekenen van de omloop geen rekening te hebben gehouden met zijn Australische sprinttopper Caleb Ewan. Op het eerste gezicht lijkt het namelijk eerder een WK voor de sterke klassiekerrenners.

Als we kijken naar de wegrit bij de eliteheren, dan zien we dat de start is gelegen in Helensburgh, in de buurt van de iconische Sea Cliff Bridge. Vervolgens trekken de renners voor een veertigtal kilometer langs de Australische kust, met eventuele waaiers tot gevolg, om dan te beginnen aan een grote lus met onderweg de Mount Keira als scherprechter. Dit is een beklimming van net geen negen kilometer aan 5,7%, met een uitschieter tot 15%, waar de koers eventueel kan ontploffen.

Na de Mount Keira Loop draaien de renners waarschijnlijk het Wollongong City Circuit op, waar de wegritten zullen worden beslist. Ook op het tweede lokale circuit, dat meerdere keren zal worden afgewerkt, is het klimmen geblazen. De organisatie heeft namelijk Mount Pleasant (1,1 km) in het parcours opgenomen. Dit is een vervelende kuitenbijter, gemiddeld 7,7% en met pieken tot 14%. Na de laatste passage van Mount Pleasant is het nog goed acht kilometer tot de streep.

Mannen als Mathieu van der Poel, Wout van Aert maar ook tweevoudig wereldkampioen en titelverdediger Julian Alaphilippe zullen ongetwijfeld in hun handen wrijven na een blik op het WK-parcours. “Het hoogteverschil in de regio zal sommige mensen verbazen. Het parcours heeft alles in zich om een sensationele reeks wedstrijden voort te brengen en mooie herinneringen te creëren voor de renners en de fans”, aldus koersdirecteur Scott Sunderland.

Ook David Lappartient, de voorzitter van de UCI, kijkt uit naar een WK in Australië. “Het is een interessant, maar veeleisend parcours. Door de pandemie hebben we Wollongong nog niet kunnen bezoeken, maar we kijken ernaar uit om begin 2022 naar Australië te gaan om daar alle race-details te kunnen bekijken.”

WK-programma

De WK-week begint op zondag 18 september 2022 met de tijdritten bij de elitevrouwen- en mannen. Opvallend: voor het eerst in de geschiedenis van het WK worden die op dezelfde dag georganiseerd. Bovendien krijgen de mannen en vrouwen exact hetzelfde parcours en dezelfde afstand voor de wielen geschoven. De tijdritten worden afgewerkt in het centrum van Wollongong, op een technisch parcours.

Op maandag 19 september is het aan de U23-mannen om hun tijdrit af te werken, een dag later zijn de junioren vrouwen en mannen aan de beurt en op woensdag 21 september staat het onderdeel Mixed Relay op het programma. Vanaf vrijdag schakelen we over naar de wegritten voor junioren mannen en U23-mannen (vrijdag), junioren vrouwen en elitedames (zaterdag) en tot slot de eliteheren op zondag 25 september.

Zondag 18/9/2022 –  Tijdrit vrouwen
Zondag 18/9/2022 – Tijdrit mannen
Maandag 19/9/2022 -Tijdrit mannen beloften
Dinsdag 20/9/2022 –  Tijdrit vrouwen junioren
Dinsdag 20/9/2022 – Tijdrit mannen junioren
Woensdag 21/9/2022 – Mixed Relay

Donderdag 22/9/2022 – Geen wedstrijden op het programma

Vrijdag 23/9/2022 – Wegrit mannen junioren
Vrijdag 23/9/2022 – Wegrit mannen beloften
Zaterdag 24/9/2022 – Wegrit vrouwen junioren
Zaterdag 24/9/2022 – Wegrit vrouwen
Zondag 25/9/2022 –  Wegrit mannen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.