WK veldrijden 2025 in Liévin: Voorbeschouwing mannen – Dan toch een duel Van der Poel-Van Aert!
Neen, we kregen deze veldritwinter nog niet het duel Mathieu van der Poel-Wout van Aert waar zo veel veldritliefhebbers reikhalzend naar uitkeken. Maar tegen alle verwachtingen in, volgt er in het Franse Liévin nog één kans. In de mooiste en meest prestigieuze cross van het hele veldritseizoen, nota bene: het WK veldrijden bij de elite mannen, waar de twee om de regenboogtrui zullen strijden. Kan Van Aert boven zichzelf uitstijgen en zijn Nederlandse opponent zo van een zevende, historische wereldtitel houden? WielerFlits blikt vooruit op de strijd in Liévin.
Historie
Laatste winnaars WK veldrijden elite mannen
Vorig jaar
Parcours
Het parcours in Liévin is nieuw voor de meeste veldritfans. De meeste, want er werd wel al eens gecrost in Liévin. Er werden zelfs als Wereldbekers afgewerkt, voor de laatste keer in 2012. Toen won Marianne Vos bij de vrouwen en Zdenek Stybar bij de mannen. Dat was op een zwaar parcours, met veel rechte stukken en zuigende ondergrond. Het parcours is nu niet hetzelfde, maar wel gelijkaardig.
Zompig, dat is het Vlaamse woord dat past bij dit parcours. Na de lange startstrook duiken de renners het veld in, waarna ze via een golvend stuk richting de eerste haakse bochten van het rondje gaan. Daar is, net als op het grootste deel van het parcours, gras de ondergrond. Door de regenval van de voorbije weken, en ook in de dagen voor het WK gaat het blijven regenen, is die ondergrond drassig. Typische Franse weiden.
In de rest van het rondje wisselen de bochtige fases en de langere rechte stukken elkaar af. De hoogtemeters zijn ook talrijk aanwezig, met heel wat hellende stroken. Daardoor zal het een zeer zware cross worden, het zal ook nergens goed bollen door de lastige ondergrond.
Het zal met andere woorden een erg zwaar rondje worden. De weersomstandigheden kunnen daar wel nog een rol in spelen. Mocht het parcours nog kunnen opdrogen, zal er wat meer snelheid in het rondje komen, maar momenteel lijkt dat niet het geval te zijn.
De organisator van de cross in Liévin, Mickaël Lemardele, noemde het in gesprek met onze site ook een rondje voor de sterke crossers. “Dit is een parcours waar je perfect alleen kan rijden. Je moet je eigen tempo kiezen, want anders ga je jezelf snel opblazen. De twee trappen kunnen ook een rol spelen, want die zijn best hoog. Daar kunnen de sterke lopers voordeel uit halen”, gaf hij nog mee.
Programma en info
UCI Cyclo-cross World Championships Liévin 2025
Locatie
Liévin, 62800 (Frankrijk)
Publieksinformatie
Een ticket voor zaterdag kost 15 euro, een ticket voor zondag 30 euro. Als je een ticket voor de twee dagen koopt, betaal je 40 euro. Je kan je tickets hier kopen.
Praktische info
Website organisatie
Deelnemerslijst mannen (Cyclingflash.com)
Favorieten mannen
Hij komt, hij komt… Niet uittredend wereldkampioen en topfavoriet Mathieu van der Poel is de meest besproken figuur in aanloop naar het WK veldrijden in het Franse Liévin, maar wel drievoudig winnaar Wout van Aert. De renner van Visma | Lease a Bike hield de hele winter bij hoog en bij laag vol dat dit WK niet op zijn planning zou staan, maar werd in de allerlaatste instantie aan de Belgische selectie toegevoegd.
Dat laatste was mogelijk dankzij een slinks manoeuvre van bondscoach Angelo De Clercq, die bij de bekendmaking van zijn Belgische ploeg de week voordien nog een plekje had opengelaten. “Er waren voor mij twee opties. Ofwel was het een van de drie renners die nog in de wachtkamer zaten, (Witse Meeussen, Toon Vandebosch of Jens Adams, red.) ofwel was het Wout. In mijn ogen was er maar een minieme kans dat hij uiteindelijk zou toezeggen, maar na Dendermonde hoorde ik twijfel in zijn stem. Na Maasmechelen kreeg ik telefoon dat hij toch wilde starten. We hebben nu wel een echte kopman”, deed De Clercq zijn verhaal bij onze site.

Kan Wout van Aert zijn beste niveau bereiken? – foto: Cor Vos
Het was ook pas na die Limburgse wereldbekercross, die normaal gezien de vijfde en laatste cross van zijn winter zou worden, dat Van Aert zelf van gedachten veranderde. “Hij had zoiets van: ik amuseer mij, ik voel mij goed. Als het kan, waarom niet, hé?”, aldus zijn manager Jef Van den Bosch. Daarmee lijkt België plots over een kandidaat-winnaar te beschikken, al houdt zijn entourage de druk af. “Dat hij aan de start staat, is een overwinning op zich. Zonder dat we daar extreme verwachtingen aan moeten koppelen. Dat zou heel fout zijn. Wij hebben Mathieu van der Poel afgelopen weekend ook zien rondrijden.”
De kopman van Visma | Lease a Bike won wel in Gullegem en Dendermonde, maar wanneer Mathieu van der Poel zich met de debatten kwam bemoeien – denk maar aan de Wereldbeker Maasmechelen, afgelopen weekend – dan bleek de uittredende wereldkampioen toch een maatje te sterk. In principe zou Van Aert qua intrinsieke kwaliteiten de enige moeten zijn die Van der Poel écht het vuur aan de schenen kan leggen, zoals hij nog deed op het WK veldrijden van Hoogerheide in 2023.
Van Aert heeft ook drie wereldtitels op zijn palmares, maar de laatste dateert intussen toch al van 2018. Hij zal moeten hopen op een parcours dat hem perfect gegoten is met zware omstandigheden, en moet minder technische fouten maken dan in de voorbije crossen. Qua kracht en al zeker qua loopvermogen moet hij immers niet zo héél veel onderdoen. Volgens de lokale parcoursbouwer in Liévin moet het met de omloop alleszins goedkomen, maar willen we een duel, dan zal Van Aert toch vooral enorm boven zichzelf moeten uitstijgen.

Wie doet de grote topfavoriet Van der Poel wat? – foto: Cor Vos
Dat laatste is het gevolg van de ongeziene suprematie van Mathieu van der Poel, op dit moment al de beste crosser van zijn generatie met zes wereldtitels. Maar zondag kan de polyvalente Nederlander zich tot de beste crosser ooit kronen, als hij met een zevende wereldtitel het record van Erik De Vlaeminck – dat al op de tabellen staat sinds 1973 – evenaart. In de zeven crossen die Van der Poel deze winter afwerkte tussen Zonhoven en Hoogerheide, kwam hij nog geen enkele keer in de problemen. Van der Poel is niet alleen de meest krachtige, maar koppelt daar ook nog eens de beste techniek van het hele peloton aan.
Even kwam er een barst in het vertrouwen – toch voor de buitenwereld – toen Van der Poel net voor de jaarwisseling een rib brak in Loenhout. Maar Van der Poel zou Van der Poel niet zijn, als hij dat niet kon ombuigen tot iets positiefs. “Die ribblessure was vervelend, maar het heeft me op stage in Spanje niet weerhouden om mijn ding te kunnen doen op de weg. Ik voel me op dit moment alvast beter dan vorig jaar, toen ik me na de stage iets vermoeider voelde en de cross van Benidorm een beetje in de weg zat. Nu heb ik juist iets meer getraind dan voorzien. Ik denk dat ik dicht tegen de beste versie van mezelf aan zit”, klonk het na zijn generale repetitie in Hoogerheide.
Van der Poel wil dolgraag dat record van De Vlaeminck evenaren, maar je zal hem nooit zelf horen zeggen dat hij de wereldtitel nu al binnen heeft. “Voor mij is het WK echt een nieuwe wedstrijd, maar dat zeg ik elk jaar opnieuw in Hoogerheide. Ik heb daar al goed gereden en al slecht gereden. In het seizoen dat ik écht slecht was, werd mijn WK nog mijn beste wedstrijd. Maar anderzijds, ik heb ook al kampioenschappen verloren na een goede periode. Dat mag je niet uitsluiten.”

Thibau Nys moet goed herstellen van zijn ziekte – foto: Cor Vos
In een wegkoers zou je kunnen zeggen dat de Belgen één collectief plan moeten smeden om het Van der Poel lastig te maken. Maar zoals bondscoach Angelo De Clercq ook al aanhaalde, is de cross simpelweg een te individuele sport om daarin veel teweeg te brengen. Bovendien zit een aantal Belgische kanshebbers met vraagtekens. Denk maar aan Europees en Belgisch kampioen Thibau Nys, die in Hoogerheide nog ziek moest afstappen. Nys was bij afwezigheid van Van Aert altijd de grootste uitdager geweest, omdat hij vooral de unieke kwaliteit heeft om boven zichzelf uit te stijgen op grote kampioenschappen en meer een winnaar is dan de rest. Maar herstelt hij tijdig?
Vanuit zijn entourage kwam alvast de bevestiging dat Nys in ieder geval een poging zal wagen om voor het podium te strijden, en ook de andere Belgische zorgenkinderen zouden startklaar moeten geraken. Daarbij gaat het om Niels Vandeputte en Laurens Sweeck, die door ziekte ook geen al te best laatste weekend kenden. België zal het verder moeten hebben van Michael Vanthourenhout en Toon Aerts, de nummers één en twee van de Wereldbeker. Als voormalige Europese en Belgische kampioen kunnen ook zij als geen ander pieken naar een grote afspraak, en ze slagen er vrijwel altijd in om constant te presteren. Door een slepende blessure is dat voor Eli Iserbyt lastiger, maar wat kunnen Emiel Verstrynge en Joran Wyseure?
Ook Nederland brengt nog enkele sterke podiumkandidaten op de been. Denk maar aan Joris Nieuwenhuis, de nummer twee van vorig seizoen. Nieuwenhuis is misschien wel de meest frisse renner van allemaal, want gordelroos hield hem van het begin van de crosswinter tot half januari uit de cross. Sinds hij op het NK zijn terugkeer in het veld maakte, zien we Nieuwenhuis wel zeer onbevangen rondrijden. In Maasmechelen knokte hij zich zelfs op het podium van een Wereldbeker. Het WK is nog het grote doel van zijn winter en kansloos voor een medaille is hij niet. In Liévin zal Nieuwenhuis zijn kracht goed kwijtkunnen.

Joris Nieuwenhuis is de meest frisse van allemaal – foto: Cor Vos
Op een goede dag kan Lars van der Haar hetzelfde. Na een mindere kerstperiode hadden we de ervaren Woudenberger eerlijkheidshalve al afgeschreven voor de hoogste prijzen, maar Van der Haar herpakte zich wonderwel met podiumplaatsen in Benidorm en Hoogerheide. Net als zijn ploeggenoot Pim Ronhaar, is het echter allemaal iets te wisselvallig, waardoor de twee renners van Baloise Glowi Lions net naast de sterren vallen. Nationaal kampioen Tibor Del Grosso gaat zijn kans dan weer bij de beloften.
Zijn er dan echt geen renners met een niet-Belgische of -Nederlandse nationaliteit die zondag aanspraak maken op het podium? Daarover moeten we, bij afwezigheid van Tom Pidcock, het antwoord toch schuldig blijven. De sympathieke Spanjaard Felipe Orts heeft zijn benen van het Europees kampioenschap – waar hij knap het zilver na Thibau Nys opeiste – al een tijdje niet meer teruggevonden. Net als voor de Fransen Clément Venturini, Joshua Dubau en Fabien Doubey, lijkt top 10 het hoogst haalbare. Hetzelfde kan je zeggen van de Zwitser Kevin Kuhn en de Britten Thomas Mein en Cameron Mason.
Favorieten volgens WielerFlits
*** Mathieu van der Poel
** Wout van Aert, Thibau Nys
* Joris Nieuwenhuis, Michael Vanthourenhout, Toon Aerts
Deelnemerslijst mannen (Cyclingflash.com)
Weer en TV
Tot en met donderdag valt de regen in de regio van het Franse Liévin met bakken uit de lucht, maar in de dagen voor de kampioenschappen zelf wordt het droog en zonnig. Althans, dat meldt Meteovista. Maar ook zondag zelf belooft een zonnige dag te worden, waarin de temperaturen kunnen klimmen tot 6 graden Celsius. De wind mag geen factor zijn, gezien deze slechts blaast aan een kracht van 2 Beaufort.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.