WK veldrijden in Oostende gaat definitief door

dinsdag 26 januari 2021 om 17:26
WK veldrijden in Oostende gaat definitief door

foto: Cor Vos

Update

Het wereldkampioenschap veldrijden kan aankomend weekend gewoon plaatsvinden in Oostende, is ook aan onze redactie bevestigd. Alle betrokken partijen zijn daarover akkoord. Wel vindt het WK plaats zonder publiek en onder strenge coronamaatregelen.

Afgelopen zondag uitte Bart Tommelein, de burgemeester van Oostende, nog zijn twijfels over het doorgaan van het evenement na een plaatselijke uitbraak van het coronavirus. De situatie bleek echter minder alarmerend dan aanvankelijk gedacht en dus kan het WK veldrijden gewoon doorgaan.

Vandaag kwamen alle betrokken partijen met een gezamenlijke persmededeling, waarin wel extra maatregelen werden aangekondigd om het wereldkampioenschap op een veilige manier te laten doorgaan. Zo mogen er geen gezamenlijke maaltijden plaatsvinden en wordt het aantal aanwezigen fel beperkt.

Bovendien zal er ook een aangepaste teststrategie worden toegepast. “Na een voorbereiding met heel wat coronahindernissen is de organisatie van het WK erin geslaagd om het parcours al voortijdig af te werken”, zo klinkt het. “Alles staat momenteel klaar om komend weekend de internationale top van het veldrijden te ontvangen.”

Maatregelen 
“Om alles vlot en vooral veilig te laten verlopen werden er heel wat maatregelen getroffen op en rond het parcours. Alle aanwezigen worden onderworpen aan coronatesten. De teststrategie bestaat uit een mix van regelmatige PCR-testen en sneltesten. Deze strategie werd in overleg met de virologen besproken en inhoudelijk gecheckt.”

Naast de klassieke maatregelen wordt er gewerkt met functionele bubbels: media, organisatie en renners/verzorgers. Het contact tussen deze bubbels zal tot een absoluut minimum worden teruggebracht aan de hand van specifieke stromen en bewegwijzerde looprichtingen. Op die manier wil de organisatie eventuele verspreiding van het virus onmogelijk maken binnen de grenzen van het parcours.”

Burgemeester Tommelein benadrukt nogmaals om niet naar Oostende te komen. “Kom niet naar hier, kijk tv.” Op zaterdag strijden de U23-mannen en elitevrouwen om de wereldtitel, op zondag is het de beurt aan de beloftenvrouwen en de elitemannen.

Update – Lappartient
UCI-voorzitter David Lappartient heeft ook gereageerd op het nieuws dat het WK toch door kan gaan. “Ik wil alle deelnemers, organisatoren en autoriteiten bedanken voor de intense samenwerking. Zij hebben het mogelijk gemaakt om het kampioenschap te beschermen. Dit doen zij voor de atleten, de kijkers, de sponsoren en alle fans van onze sport, ondanks de huidige omstandigheden die zeer uitdagend zijn”, zegt Lappartient.

Dit artikel delen:

1 Reactie

fringale 26 januari 2021 om 12:45

En gelukkig maar. Voor mij is WVA topfavoriet…voor zilver. MDVP toch duidelijk behendiger en in dat uur net iets meer explosiviteit. Maar laten we vooral hopen dat pech niet over de uitslag zal beslissen, en als het dat toch dreigt te doen dat in belang van de spankracht, Wout dan weer het konijn is.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.