Wolfpack-stagiair Stan Van Tricht: “Wil bewijzen dat ik het waard ben om voor deze ploeg te rijden”

Wolfpack-stagiair Stan Van Tricht: “Wil bewijzen dat ik het waard ben om voor deze ploeg te rijden”

Van Tricht (links) naast Evenepoel (midden) - foto: Wout Beel / Deceuninck - Quick-Step

woensdag 1 september 2021 om 09:00
Interview

Stan Van Tricht heeft zich deze week voor het eerst mogen uitleven als stagiair bij Deceuninck-Quick-Step. De Brussels Cycling Classic blijkt het ideale opstapje richting een overvol najaar, waarin het EK en WK bij de beloften de grote doelen van de man uit Boutersem zijn.

Van Tricht (21) komt doorgaans uit voor SEG Racing Academy, de opleidingsploeg die aan het einde van het jaar haar continentale status opgeeft. Voor de formatie van Sven Jonker maakte de Vlaams-Brabander dit voorjaar indruk met zevende plaatsen in het Circuit de Wallonie en de Ronde van Limburg. Ook op Griekse en Italiaanse bodem grabbelde hij wat leuke resultaten mee. Van Tricht vertelde ons toen als een van de betere beloften de stap naar de profs te willen zetten.

“En kijk, eind juni kreeg ik via mijn management door dat het stagecontract met Deceuninck-Quick Step op tafel lag”, vertelt Van Tricht aan WielerFlits. “Dat is de ploeg waar iedereen van droomt, dus ben ik extra blij dat ik mij er een half jaartje mag bewijzen. Het is ergens ook een extra motivatie om dit najaar het beste van mezelf te geven.”

Waarde bewezen in Brussel
Zijn vuurdoop in de Brussels Cycling Classic was meteen bijzonder succesvol. Niet toevallig stak ploegmakker (en ook streekgenoot) Remco Evenepoel de zegeruiker op zak. “Wij zijn ploegmaats geweest bij de junioren, bij het Forte Young Cycling Team. Dus vreemd om met hem samen te rijden was het niet. Je voelt trouwens ook aan alles dat er bij die ploeg een winnende sfeer hangt. De staff van de ploeg creëert de typische sfeer en iedereen wordt er in meegezogen.”

foto: Wout Beel / Deceuninck – Quick-Step

“Zelf heb ik me niet meteen moeten opofferen”, vertelt Van Tricht nog. “Ze hebben mij dat stagecontract vooral gegeven om te zien wat mijn capaciteiten in koers zijn. Ze hadden al testen, datawaarden en recente uitslagen van mij gezien. Maar het is ook belangrijk om in te schatten hoe ik in die ploeg functioneer als ik vooraan moet rijden in de profkoersen. Halverwege de wedstrijd wachtte twee keer de Muur van Geraardsbergen. Er werd mij verteld: ‘Voor half koers moet je u niet opofferen, want we willen met zo veel mogelijk jongens die passage overleven als het uitgedund wordt.’ Dat lukte me ook, maar ik moest niet meer op kop rijden omdat Remco er nog voor reed.”

Van Tricht kan dus tevreden terugkijken op zijn debuut bij The Wolfpack. “Ik heb het gevoel dat ik heb bewezen dat ik het waard ben om voor die ploeg te rijden. Achteraf heb ik schouderklopjes en bemoedigende woorden van ploegleider Rik Van Slycke gekregen. Maar of ik ook echt bij de ploeg terecht zal komen, dat ligt bij mijn management. Ik hou me daar liefst zo veel mogelijk buiten.”

Tour de l’Avenir geen waardemeter
De Brussels Cycling Classic was een opsteker voor Van Tricht, die in de meest recente Tour de l’Avenir zijn topvorm nog niet bereikte. “Maar dat was het plan. Het was altijd mijn doel om, met het oog op het EK en WK, hier nog niet te pieken. En om l’Avenir te gebruiken om stilaan naar mijn beste vorm toe te groeien. Het was nog niet goed genoeg om op constante basis mee te doen voor de zege, maar mijn derde plek in de waaierrit bewijst dat ik niet slecht was. Als alles juist valt, kan het ook een eerste plaats zijn. Maar het is vooral in de Alpen dat ik vervolgens recuperatievermogen miste. Het was aanklampen, maar een rol van betekenis spelen lukte niet.”

Richting de kampioenschappen maakt het jonge talent zich echter weinig zorgen. “Er moeten nog een paar dingen aangescherpt worden op training, maar ik zit alweer dicht tegen het gevoel van mei aan. Op het EK hoop ik gewoon mee te doen voor de zege. De beslissende helling is een lichte Ardennenklim, dat moet zeker binnen mijn mogelijkheden liggen. Verder rijd ik nog de Omloop van de Valkenswaard met SEG Racing en Gullegem Koerse met de jongens van Deceuninck-Quick-Step.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.