Woods sterkste in jubilerende Milaan-Turijn, Benoot vierde

woensdag 9 oktober 2019 om 16:17
Woods sterkste in jubilerende Milaan-Turijn, Benoot vierde

foto: Cor Vos

Michael Woods heeft de honderdste editie van Milaan-Turijn gewonnen. Op de steile slotklim naar de basiliek van Superga reed de Canadees op indrukwekkende wijze weg uit de groep favorieten. Alejandro Valverde werd tweede, Adam Yates derde.

Milaan-Turijn was de vierde in de serie Italiaanse najaarsklassiekers, die op het menu staan deze week. Primož Roglič bezorgde Jumbo-Visma de winst in de Giro dell’Emilia en Tre Valli Varesine en Sonny Colbrelli veroverde de zege in de GP Bruno Beghelli. In de honderdste uitgave van de oudste wielerkoers ontbraken zij, maar met wereldkampioen Mads Pedersen, Tourwinnaar Egan Bernal, Alejandro Valverde en Adam Yates stonden er genoeg publiekstrekkers op de startlijst.

Wereldkampioen Mads Pedersen – foto: Cor Vos

Gekoerst werd van Magenta naar Turijn, waar de finish lag bij de indrukwekkende basiliek van Superga na een klim van bijna vijf kilometer aan gemiddeld 9,1 procent. Op 25 kilometer van de finish werd deze klim al voor de eerste keer aangedaan, twintig kilometer verder volgde dan de tweede en allesbeslissende keer. Lange delen van de klim zijn zwaarder dan tien procent, dus op voorhand was de finale op het lijf geschreven van de pure klimmers.

Rémi Cavagna mee in de vroege vlucht
Even na twaalf uur werd het startsein gegeven voor deze jubileumeditie van Milaan-Turijn. Vijf renners reden al vroeg in de wedstrijd weg. Daniel Savini, Joey Rosskopf, Rémi Cavagna, Joan Bou en Nicolas Dalla Valle sloegen de handen ineen en mochten maximaal zes minuten wegrijden. Ondanks hun royale voorsprong, bleven de vluchters altijd binnen schootsafstand en op de eerste passage van de Superga werden ze stuk voor stuk ingelopen.

Cavagna probeerde in zijn eentje nog vooruit te blijven, maar op twintig kilometer van de finish was ook de Vuelta-ritwinnaar van Toledo gegrepen. Net voor de top van de klim versnelde plots Gianluca Brambilla van achter de rug van Tao Geoghegan Hart, die voor zijn Ineos-ploegmaats Diego Rosa en Egan Bernal het tempo bepaalde. De Italiaan, zaterdag nog tiende in de Giro dell’Emilia, probeerde te profiteren van de afdaling, maar veel ruimte kreeg hij niet.

Vijf koplopers animeren lange tijd de koers – foto: Cor Vos

Op tien kilometer van de aankomst testte Philippe Gilbert de benen een eerste keer met de Ronde van Lombardije in het vooruitzicht, die hij zaterdag voor de derde keer wil proberen te winnen. De beslissing in de wedstrijd zou echter vallen op de slotpassage van de Superga. Jakob Fuglsang opende de debatten vier kilometer van de finish, gevolgd door een tegenaanval van Michael Woods. De nummer twee van de Giro d’Emilia zag Jack Haig en Gorka Izagirre aansluiten.

Ook Bauke Mollema en Tiesj Benoot roeren zich
Daarachter gingen David Gaudu en ook onder anderen Bauke Mollema en Tiesj Benoot in de tegenaanval. Woods bleek vooraan de sterkste en reed weg bij Haig en Izagirre, die Gaudu zagen oversteken. Gaudu ging door en reed het gaatje dicht naar Woods. Ook Egan Bernal, Alejandro Valverde en Adam Yates roerden zich in de strijd, en samen met Haig en Izagirre sloten ook zij vooraan aan. Daarmee kregen we zeven koplopers.

Haig en Izagirre wapperden er vooraan af, terwijl Gaudu tot tweemaal toe het verschil probeerde te maken. Met Woods in zijn wiel ging de Franse nummer vier van de GP Beghelli de slotkilometer in. De verschillen waren echter klein en even na de rode vod, sloten Bernal, Valverde en Yates aan. Uit de achtergrond voegden ook Mollema en Benoot zich bij de koplopers, waardoor we ons konden opmaken voor een spannend slotakkoord.

Gaudu, Valverde en Woods pakten een klein gaatje op de andere favorieten, die nooit ver weg waren. Op driehonderd meter zette Woods zijn sprint in en hoewel Valverde bleef aandringen, verzilverde de Canadees zo zijn wonderbenen van de laatste weken. Voor de Spaanse kampioen restte de tweede plaats, Yates werd derde. Benoot, Gaudu, Tourwinnaar Bernal en Mollema maakten de top-7 compleet. Woods volgt op de erelijst Thibaut Pinot op.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.