Wout Poels: “Ik rij de heuvelklassiekers met het oog op het WK”
foto: Sirotti
woensdag 18 april 2018 om 12:30

Wout Poels: “Ik rij de heuvelklassiekers met het oog op het WK”

Wielrennen in Nederland floreert. Juichen in massasprints, zegevieren in Vlaamse klassiekers en het winnen van Grote Rondes, ‘we’ kunnen het allemaal. Ook in de heuvelklassiekers staan we ons mannetje. Wat heet: Wout Poels won twee jaar geleden nog Luik-Bastenaken-Luik. Aan de vooravond van de Amstel Gold Race sprak WielerFlits uitgebreid met de renner van Sky, die onder andere zijn licht liet schijnen over de favorieten voor het het Waalse tweeluik. “Alejandro Valverde is toch wel een speciale. Tim Wellens maakt ook indruk. En daar schrok ik van, want de zon scheen!”, blikt Poels met een lach vooruit.

Ex-winnaar van Luik
Twee jaar geleden zag de wereld van de Limburger er zonder monumentale zege anders uit. “Toen zat ik druk in contractonderhandelingen met Sky. Dat speelde toen in de week dat ik Luik-Bastenaken-Luik won. Toch is er niet heel veel anders als ik het vergelijk met twee jaar geleden. Ik kreeg toen al steeds meer vertrouwen van de ploegleiding in grote koersen. Maar na Luik is mijn positie binnen Sky wel veranderd. Ik was niet langer knecht van, maar kon ook zelf een palmares opbouwen. En dat is natuurlijk heel erg mooi!” Vorig jaar viel het voorjaar van Poels volledig in de soep, toen hij gedwongen langs de kant van de weg stond met een slepende knieblessure.

Woensdagmiddag wacht de Waalse Pijl. Het koersverloop is daar al jarenlang hetzelfde. Wachten, wachten, wachten, poef! En de laatste vier keer won Alejandro Valverde. “Normaal vind ik dat altijd heel erg saai. Maar in de Waalse Pijl vind ik het wel altijd wat hebben. De Muur van Huy is de Muur van Huy, daar wint de sterkste. En als ik geld kon inzetten op een scenario waarin Valverde dit jaar níet wint, dan had ik dat gedaan!”, grapt de Limburger. “Hij rijdt de laatste weken weer zo goed. De enige manier om hem te kloppen, is sterker zijn. Hij weet ook precies hoe hij moet winnen. Dat is ongelofelijk knap.”

Poels won in 2016 Luik-Bastenaken-Luik – foto: Sirotti

Poels vindt dat de Waalse Pijl hem doorgaans het beste moet liggen van de drie heuvelklassiekers. Hoewel het op zijn programma stond om na Parijs-Nice rust te houden, móest hij door een sleutelbeenbreuk nu ook echt rustig aan doen. Hij miste geen wedstrijd van zijn oorspronkelijke planning, want het plan was op voorhand om terug te keren in de Amstel Gold Race. Waar die wedstrijd aanvankelijk te vroeg leek te komen, startte de Limburger toch in zijn thuiskoers. Last van zijn sleutelbeen had hij tijdens de wedstrijd eigenlijk niet, maar zijn benen bleken nog niet hersteld van een hoogtestage op Tenerife. Anderzijds: twee jaar geleden kwam Poels ook niet uit de verf tijdens de Amstel, om vervolgens als vierde op de Muur van Huy te eindigen én La Doyenne te winnen.

Als ik geld kon inzetten op een scenario waarin Valverde dit jaar níet wint, dan had ik dat gedaan! Wout Poels

“Normaal zou ik tijdens de Waalse Pijl mijn kans kunnen gaan. Ik had mij zinnen er ook op gezet, maar dat moet ik gezien die sleutelbeenbreuk eventjes afwachten. Luik-Bastenaken-Luik is wat dat betreft een eerlijkere koers. Ik hoop dat ik daar een iets vrijere rol krijg. Als ik me in de finale echt goed voel, dan kan ik daar opnieuw voor de winst meedoen. Dat is wel een ambitieuze doelstelling, maar ik weet wel hoe het moet”, lacht Poels. “Mijn waarden op trainingen zagen er redelijk goed uit. Ik heb bepaalde blokken gedaan die vergelijkbaar waren met eerder dit seizoen, die echt een goed niveau laten zien. Ik zit bijvoorbeeld redelijk in de beurt van mijn waarden die ik rond Parijs-Nice wegtrapte.”

Poels oogt tijdens het interview uiterst ontspannen. Zenuwachtig voor deze belangrijke week is hij niet en ook de druk van het eventuele kopmanschap ervaart hij niet snel. “Natuurlijk is er altijd wel een beetje spanning. In Parijs-Nice was ik ook kopman en reed ik als een trein. In die tijdrit weet je ook dat de druk er vol op staat. Daar kan ik toch wel goed mee om gaan. En als je dan weet te winnen, is dat helemaal geweldig. De laatste paar jaar heb ik vaker ervaren hoe het is om in een grote koers de kopman te zijn. Druk ervaar ik steeds minder en dat maakt me ook niet zo veel meer uit. Het is nu juist steeds leuker!”

Ik zit redelijk in de beurt van mijn waarden die ik rond Parijs-Nice wegtrapte Wout Poels

Poels schoot dit seizoen al vroeg raak, in de Ruta del Sol – foto: Sirotti

Snode plannen voor WK in Innsbruck
Waar voor Poels de Giro d’Italia en later eveneens de Tour de France op het programma staan, kijkt hij ook al met een schuin oog naar het WK in Innsbruck. Dat lijkt nog heel ver weg, maar onze landgenoot wil op het einde van het jaar serieus een gooi doen naar de regenboogtrui op het selectieve Oostenrijkse parcours. “Dat is eigenlijk de reden dat ik nu de Ardennenklassiekers rij. Natuurlijk is het heel vroeg in het seizoen, maar het is goed om deze drie eendagskoersen te rijden. Dat je de mindset opnieuw in je hoofd hebt, dat je weer weet wat een eendagskoers inhoudt. Het is gewoon anders dan een rittenkoers.”

Volgens de Limburger zit dat hem in de rust die je neemt. “Je moet volledig uitgerust zijn. De laatste week voor zo’n wedstrijd train je ook amper en moet je ervoor zorgen dat die batterij tsjokvol opgeladen is, terwijl je in een grote ronde op een gegeven moment vermoeid bent. Dan draait het er vooral om, om met een minimale inspanning het maximale resultaat te halen. Maar neem nu de dag voor een eendagskoers. De avond van tevoren ga je lekker eten, vroeg op bed en niet te lang met journalisten praten”, lacht hij. “Je moet ervoor zorgen dat je op die dag zelf vol energie zit. Dat op die ene dag alles eruit kan.”

Als het aan mij ligt, ben ik in Oostenrijk de Nederlandse kopman Wout Poels

Poels had al aan het WK-parcours kunnen ruiken. Hij wilde namelijk zelf als voorbereiding op de Giro de Tour of the Alps rijden. De laatste dag van die rittenkoers voert het peloton over het circuit dat de renners in september moeten afleggen in Oostenrijk. Op aanraden van zijn trainer werd dat toch het heuveldrieluik, omdat de intensiteit van die koersen hoger ligt. “Maar ik wil in Innsbruck wel mijn ding gaan doen. Als het aan mij ligt, ben ik in Oostenrijk de Nederlandse kopman. Dat hoop ik althans. Maar ook Bauke (Mollema, red.), Robert (Gesink, red.) en Tom (Dumoulin, red.) zullen hun ambities hebben, dus dat moeten we afwachten.”

Bondschoach Thorwald Veneberg heeft volgens de Sky-renner nu de taak om te bekijken welke renners er goed presteren in de klimklassiekers. “En dan gaat het mij niet eens zo zeer om deze week. Voor mij is de aanlooproute natuurlijk een beetje apart geweest, met mijn sleutelbeenbreuk. Je moet alleen ieder seizoen wel bevestigen dat je het waard bent. Het is niet zo dat ik door het winnen van Luik twee jaar terug, nu automatisch kopman ben. Kijk bijvoorbeeld maar naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro”, steekt Poels zijn hand in eigen boezem. “Al kwam ik toen niet helemaal goed uit de Tour. Ik was een beetje ziekjes. Ook was ik teveel bezig met randzaken. We kregen een heel mooie, nieuwe oranje fiets. Maar je moet gewoon alles hetzelfde houden zoals je dat altijd hebt. Alleen andere kleren aantrekken. Daar heb ik wel van geleerd.” Een wijze les voor later dit seizoen. Wie weet wat er nog in het vat zit voor Poels.

Eerst zijn pijlen maar eens afschieten in La Flèche Wallone en Luik.


[poll id=”780″]

RIDE Magazine
44 Reacties
Sorteer op:
18 april 2018 12:33
Gesink, Mollema en Poels moeten op de vooravond van Luik-Bastenaken-Luik maar even met elkaar contact opnemen en afspreken dat ze samen ten aanval trekken voordat de finale losbarst en dan kijken waar het schip strand.
18 april 2018 12:40
Ik zou eerder zeggen dat we als Nederlanders in de heuvelklassiekers niet ons mannetje staan en die zege van 2 jaar geleden als incident beschouwen.
18 april 2018 12:44
Toch een van mijn favoeriete nederlandse renners. Altijd positief en koerst leuk.
18 april 2018 12:49
Ik denk dat Poels inderdaad de grootste Nederlandse kanshebber is op het WK. Jammer dat ie niet de Vuelta rijdt wat dat betreft. Gesink zou ik niet eens meenemen.
18 april 2018 12:49
Een goede Poels is zeker een kanshebber op het WK. Probleem is, het kan ook zo maar niks zijn bij hem.
18 april 2018 12:54
Ik dacht ff "huh, nu al met oog op het WK", maar na zijn uitleg snap ik dat wat beter. Poels in vorm zou een prima kopman zijn in Oostenrijk, maar het kan bij hem ook helemaal niks zijn. Ook Mollema en Gesink hebben WT eendagswedstrijden gewonnen, zij het wat lichter dan Luik. We gaan het zien, het wordt alleszins een leuke ploeg lijkt me
18 april 2018 12:55
@Zjoske
In de AGR presteren we inderdaad waardeloos de laatste jaren (na Kroon en Gesink). In de Waalse Pijl zijn er de laatste jaren regelmatig 1 of 2 renners in de top10 geeindigd, maar nooit gestreden om de overwinning. Maar niet slecht, toch. En inderdaad, Poels in LBL was een incident.

Al met al vind ik die hosannastemming die Thijs Z etaleert mbt Nederlandse wielrennen zwaar overtrokken. We horen nog steeds niet bij de top5 wielerlanden, en dat komt volgens mij met name omdat we in de breedte niet goed zijn in de klassiekers.
18 april 2018 12:56
@Zjoske ben ik wel met je eens idd. En zeker Poels presteert daar niet altijd goed. Vaker niet dan wel. Mollema is de enige die voorheen altijd top 10 kon rijden, maar lijkt dit jaar toch ook weer niet top.
Waalse Pijl is wat dat betreft een atypische “klassieker” omdat alleen de laatste km echt slopend is.
18 april 2018 13:06
@assen in hoeverre is het eigenlijk realistisch dat Nederland als klein land nou tot de top 5 behoort?
18 april 2018 13:10
@ assen: wat is dan volgens jou de top 5 wielerlanden op dit moment?
18 april 2018 13:12
NL heeft geen echte puncheur, Slagter zich helaas net niet tot de oppertop in deze gekomen, Poels idd een ideale samenloop van omstandigheden ongeveer net zoals toen ik WK werd, op het WK ligt de NL-kracht in het sterke collectief aan taaie bergrenners dat er opgesteld kan worden waarbij ik Mollema en Dumoulin alvast niet minder kansrijk dan de heer Peols inschaal.
18 april 2018 13:17
@ tpinotfan: net zo realistisch als België lijkt me. Die staan denk ik wel in de top 5, maar ik vind het zelf lastig om een top 5 samen te stellen eerlijk gezegd.
18 april 2018 13:17
@assen: laat Nederland nu net 5e op de landenlijst staan na afgelopen weekend. En niet dat ze net in de top 5 zijn gekropen, maar van plekkie 4 zijn gezakt. Volgens mij is die lijst júist door de klassiekers zoals ie nu is.
18 april 2018 13:22
Momenteel is de ranking:
Italie
Belgie
Frankrijk
Spanje
Nederland
18 april 2018 13:24
@allemaal
Zie bijv http://www.cqranking.com/men/asp/gen/cqRankingCountry.asp
Nederland is nu het vijfde land (excuus - zat fout), na Belgie, Spanje, Italie, Frankrijk.

Het zal sowieso moeilijk zijn te stijgen, want Frankrijk heeft het geld en veel str*ntkoersen waarin de punten voor hen voor het oprapen liggen, en de andere landen hebben meer goede renners (sterkte in de breedte). We kunnen nog wel ingehaald worden, bijv door Colombia of UK.

Paar jaar terug stonden we 7e, dus wel degelijk vooruitgang.

En ja, door prestaties in de klassiekers staan we boven Colombia, maar onder Belgie.
18 april 2018 13:26
@assen
Ik denk dat het voor NL vrijwel onmogelijk is om boven belgie uit te komen. Tenzij 'we' hele goede prestatie gaan neerzetten in de grote rondes.
18 april 2018 13:27
En we vergeten Kelderman.
Gesink mag mij verrassen, maar.... overtuigt vooralsnog -mede wegens blessureleed / pech of watdanook- niet
18 april 2018 13:28
Gek dat het met Maurits Lammertink maar niet uit de verf wil komen.
18 april 2018 13:28
@assen zoals je zelf al zegt hebben veel landen meer renners ter beschikking. NL moet het vaak van de uitschieters hebben denk ik.
18 april 2018 13:41
@jkjustin: dat zal toch wel een beetje meevallen? Zoveel landen hebben geen Dumoulin, Kelderman, Mollema, Kruijswijk voor grote ronden. En tel daarbij een topsprinter als Groenewegen en aankomend sprinttalent als Jakobsen. En een Terpstra, Teunissen die winnen of top 10 rijden in bet Vlaamse werk. Of een Poels die LBL heeft gewonnen. En vergeet dan niet goede tijdritten met v Emden, de subtop prestaties van Langeveld, v Baarle, Roosen, Slagter of een Gesink.

Bijna elke dag kan er wel een Nederlander winnen, dus itt @assen vind ik dat Zonneveld alle reden heeft om te jubelen.
18 april 2018 13:54
Ik denk dat @assen het verleden niet heeft meegemaakt waarin we blij waren als er op het eind van een grote ronde een Nederlander in de top 25 stond. Nu lopen we al te klagen als er niet 1 bij de beste 5 eindigd en staan er vaak minstens een paar landgenoten in de top 20 aan het eind van een grote ronde.
18 april 2018 13:57
Eens met @tetedelacourse, welk land heeft een bredere (sub)top in het Vlaamse werk dan Nederland? (buiten de Vlamingen zelf natuurlijk) In het ronde werk kan er altijd een Nederlander top 5 rijden, en soms dus zelfs winnen. Tijdritten ook, dan zelfs nog vaker winst. Alleen in de heuvelklassiekers zijn 'we' echt hoogstens subtop, maar goed, België mist de rondes, Spaanstalige landen het Vlaamse werk, en zo mist iedereen wel iets natuurlijk
18 april 2018 14:19
Leuk interview!
18 april 2018 14:21
Ook ik kan met best vinden in de hosanna stemming, in ieder geval m.b.t. het WK. Dumoulin en Poels gedeeld kopmanschap, 4 meesterknechten in de vorm van Mollema, Gesink, Kelderman en Kruijswijck. Sam Oomen nog meenemen en je maakt absoluut een kans.
Is er een land dat een vergelijkbaar zevental kan opstellen?
18 april 2018 14:25
Eens met de heren hierboven. Vanaf 2006 tot en met 2013 heeft Nederland slechts 3 etappes gewonnen in een grote ronde en 0 monumenten. Ik weet nog dat je in die periode bijna door het dolle heen was dat Weening per ongeluk een paar dagen in het roze mocht rondrijden.

Als je dan kijkt vanaf 2014 tot nu, dan zijn er 15 etappes gewonnen, 3 monumenten en 1 grote ronde. Naar mijn mening is dat reden genoeg om toch behoorlijk positief te zijn.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.