Wout Poels wint felbetwiste slotrit in Polen, Teuns eindwinnaar
vrijdag 4 augustus 2017 om 19:04

Wout Poels wint felbetwiste slotrit in Polen, Teuns eindwinnaar

Wout Poels heeft de slotetappe in de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. De 29-jarige Nederlander van Sky zegevierde na een felbetwiste etappe in Bukowina, voor Adam Yates en Rafal Majka. Dylan Teuns werd flink onder druk gezet in de slotfase, maar hield ternauwernood stand.

Peter Sagan initieert kopgroep van de dag
Peter Sagan verloor gisteren onderweg naar Zakopane de leiderstrui en zijn laatste illusies op een tweede eindzege. Wellicht gestuwd op revanchegevoelens reed de wereldkampioen in het begin van de etappe al weg op het heuvelachtige parcours. Hij kreeg na verloop van tijd het gezelschap van elf medevluchters: Petr Vakoc (Quick-Step Floors), het ORICA-Scott duo Robert Power en Ruben Plaza, Movistar-afgevaardigden Rory Sutherland en Dayer Quintana, Diego Rosa (Sky), Simon Spilak (Katusha-Alpecin), landgenoten Daan Olivier (LottoNL-Jumbo) en Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Drapac), Domen Novak (Bahrain-Merida), Nico Denz (AG2R La Mondiale) en Pawel Cieślik (nationale selectie).

Peloton houdt vluchters binnen schot
De best geplaatste vooraan was Daan Olivier, op ruim acht minuten van leider Dylan Teuns. Dit vormde echter geen reden voor het peloton om de vluchters de zegen te geven in hun jacht op ritwinst. De voorsprong bedroeg nooit meer dan 2:40. Het sein voor Sagan om op ruim dertig kilometer van de meet aan de boom te schudden. Hij kreeg Ruben Plaza mee als kompaan. Het tweetal wist al snel dertig seconden weg te rijden van de rest van de kopgroep.

Sagan ontbindt zijn duivels, Tolhoek verliest bergtrui aan Rosa
Plaza bleek eveneens een gewillig slachtoffer van de dadendrang van de Slovaak. Op de steile klim van Sierockie moest de Spanjaard passen onder het beulswerk van Sagan. In de achtergrond probeerde Diego Rosa nog de sprong te maken naar voren. De Italiaan bleef echter hangen op vijftien seconden. Zijn rijden vandaag, resulterend in het sprokkelen van bergpunten op het merendeel van de beklimmingen, leverde hem echter wel de bergtrui op ten koste van landgenoot Antwan Tolhoek. Ondertussen verloor een niet al te geïnspireerd (uitgedund) peloton terrein op eenzame vluchter Sagan: met een dikke vijftien kilometer te gaan was de voorsprong gegroeid naar meer dan anderhalve minuut.

Koers ontploft op muur van Bukovina, Poels bijzonder bedrijvig
Op de muur van Scania Bukovina, met percentages tot 22%, ontplofte de koers definitief. Wout Poels gooide een bommetje, maar werd gecounterd door Majka. Leider Teuns en Kelderman wisten op hun tandvlees aan te sluiten. Vlak voor de top was het opnieuw Poels die aan de boom schudde, met Majka die volgde als zijn schaduw. Teuns moest opnieuw diep gaan om weer aan te sluiten, maar wist met de hulp van meesterknecht Van Garderen weer aan te sluiten. Een elitegroepje van negen renners, zonder Nibali, wist zich door het aanvalswerk van Poels af te scheiden van de rest.

Teuns ontploft, maar sluit toch weer aan
Op tien kilometer van de streep was het opnieuw Poels die versnelde, en alleen de sterke Jack Haig kon zijn wagonnetje aanpikken. De Nederlander raapte ploegmaat Diego Rosa op. Dit was duidelijk de versnelling teveel voor Teuns, die volledig plafonneerde en lijdzaam moest aanzien hoe zijn rivalen meter voor meter bij hem wegreden. Intussen liet Sagan zich afzakken om kopman Majka van dienst te zijn. Het werk van de wereldkampioen zorgde ervoor dat de groep met Majka weer kon aansluiten bij Poels en Haig. Hiermee werd voor even de angel uit de koers gehaald, waar Teuns handig van profiteerde door weer aan te sluiten vooraan.

Wout Poels sprint naar dagwinst, Teuns eindwinnaar
Iemand die ook profiteerde van het gestokte tempo vooraan, was Peter Sagan. De Slovaak reed opnieuw weg van de groep met favorieten, en begon de slotklim naar Bukovina met een voorgift van twintig seconden. Op drie kilometer van de meet demarreerde Oomen, maar hij werd geschaduwd door Poels. De versnellingen waren wel funest voor Sagan, die weer werd ingelopen. Dit was het sein voor Majka om een ultieme aanval te plaatsen, maar een verbazingwekkende Teuns wist nu wel te reageren. Uiteindelijk wisten de andere klassementsrenners weer aan te sluiten onder de vod van de laatste kilometer. Een ijzingwekkende spurt volgde, en het was Poels die op knappe wijze zegevierde. Teuns finishte echter ternauwernood in dezelfde tijd, en kroonde zich daardoor nipt tot eindwinnaar.

RIDE Magazine
84 Reacties
Sorteer op:
4 augustus 2017 19:06
Oomen bezorgt Teuns de winst. Mooi van Poels. Kelderman teleurstellend.
4 augustus 2017 19:07
Wat zullen ze een spijt hebben dat ze niet hebben doorgereden toen Teuns eraf was. Poels de sterkste en terechte winnaar.

Nibali, Zakarin en vele anderen hebben nog bergen werk te verzetten richting de Vuelta.
4 augustus 2017 19:07
Wat zonde voor Majka dit. Had hem absoluut de winst in eigen land gegund.
4 augustus 2017 19:07
Mooie etappe, maar wat werd er af en toe dom gekoerst. Jammer dat Kelderman werd afgesneden, want er zat veel op zijn laatste uitval. Maar Poels is natuurlijk ook een prachtige en verdiende winnaar!
4 augustus 2017 19:08
Sagan had gewoon tempo moeten maken in de groep ipv er voor te rijden. Hij boort hier Majka de eindzege door de neus.
4 augustus 2017 19:08
Edit redactie: Dank, is aangepast
4 augustus 2017 19:08
Wat raar dat ze niet verder reden nadat Teuns gedropt was. Oomen en Haig hadden toch reden genoeg om te gaan rijden voor hun ploeggenoten.

Maja, ook de conclusie dat Oomen misschien wel sterker is dan Kelderman. Op dit moment.
4 augustus 2017 19:08
TeamNL - 4 augustus 2017 om 19:02
Dus Theuns kraakt op 20 kilometer van de streep maar rijdt op het einde opeens weer even hard mee?

Mooie overwinning voor Poels. Kelderman had hem kunnen pakken als hij niet bij het opkomen tijdens de sprint bijna in de hekken werd gereden.

Mooie finale overigens!

Daniël Martin in 2010 is de enige die tot nu toe ooit iets heeft laten zien in een grote ronde van de winnaars. En Majka een beetje.
4 augustus 2017 19:08
Poels reed op het vlakkere van de slotklim met Majka en Teuns hard door om ten koste van Kelderman op het podium te komen, leek het.
Uiteindelijk sprint hij het hardst en komt hij in het AK op 3s. Had hij zonder die inspanningen misschien een gaatje kunnen slaan? Wel een mooie ritoverwinning.
4 augustus 2017 19:09
Vooral Jungels en Zakarin zakken er vandaag toch wel verrassend door.
Teuns wordt ook een mooie joker voor het WK in Bergen...
4 augustus 2017 19:09
Wat is Majka een kluns. Rijden ze Teuns er af en Sagan maakt tempo voor de afdaling zit hij niet in het wiel. Mijn gevoel zegt dat er voor poels meer in had gezeten als hij niet zo met zijn krachten had gesmeten.
4 augustus 2017 19:09
Wat was er precies teleurstellend aan Kelderman?
4 augustus 2017 19:09
edit WF: bedankt, aangepast

Jammer dat de favorieten niet achter Sagan aan gingen in de afdaling toen Teuns op achterstand lag. Toch te lang getwijfeld waardoor Teuns alsnog de eindwinst kon pakken. Vind dat buiten Poels de rest wel lafjes gekoerst heeft.
4 augustus 2017 19:10
Ze zullen niet verwacht hebben dat Teuns nog zo sterk was op de slotklim. Slotklim was ook niet selectief genoeg. Oomen is zich nog prima aan het ontwikkelen. Nog niet eerder hem zo sterk zien rijden.
4 augustus 2017 19:10
Lag Teuns er nog af, toen Poels, Majka en Kelderman nog Rosa, Sagan en Oomen bij zich hadden? Dat ze dat laten gebeuren.
4 augustus 2017 19:10
Ik moet mijn woorden van gisteren over Teuns intrekken, die jongen heeft slim en tactisch heel goed gereden.
De zogenaamde toppers hebben weer zitten kijken naar elkaar.
4 augustus 2017 19:11
@TykkeThor
Oomen demarreerde. Toen hij werd teruggepakt, gingen er twee overheen (ik meen Pozzo en Haig) - daar had Kelderman achteraan moeten springen, maar hij kon kennelijk niet. Pas in de laatste honderden meters waagde hij nog een heel goede poging, maar toen werd hij gesneden.
4 augustus 2017 19:12
Lol iemand in het volgtopic zei dat Teuns Kelderman hinderde in volle sprint, maar dat was toch duidelijk Poels hoor, waardoor zowel Teuns als Kelderman gehinderd werden.
4 augustus 2017 19:13
edit WF: bedankt, aangepast
4 augustus 2017 19:13
Majka heeft kans verprutst. Sloeg niet voor niets stuur in 2.
4 augustus 2017 19:16
Haha, na de rit van gisteren klonk het in koor dat Teuns zich volledig opgeblazen had en dat vandaag zou moeten bekopen. Wanneer dat niet gebeurt wordt er enkel gesproken over tactisch falen van anderen, terwijl de prestatie van Teuns toch wel heel wat meer respect verdient.

Benieuwd wat jullie bij zijn volgende sterke prestatie verzinnen. Eventueel wat gratuite beschuldigingen van dopinggebruik? Of wacht, dat hebben we al gehad.

Ik zal het dan maar zeggen: hulde aan Teuns, prachtige overwinning!
4 augustus 2017 19:17
Mooi om te zien dat Poels weer richting zijn topniveau aan het groeien is. Hopelijk hoeft hij tijdens de Vuelta niet alleen voor Froome te knechten en krijgt hij de kans om één of twee etappes in de aanval te gaan. Oomen laat weer zien dat hij bij de grootste talenten in het peleton hoort en Kelderman heeft zich ook weer eens laten zien. Het zou mij niet verbazen als Kelderman en Oomen beide een goede Vuelta rijden. Wat voor Kelderman een top 10, en voor Oomen een top 25, klassering zou betekenen.
4 augustus 2017 19:17
Jezus zeg.. Poels zorgt er met actie gewoon voor dat Kelderman niet vierde maar tweede word. Dat kan echt niet. Iets met World Tour punten
4 augustus 2017 19:18
Gisteren las ik nog dat het maar 'binnen te koppen' was voor Poels, Kelderman ....
Mooie prestatie van Teuns. Held !
Poels is de verdiende ritwinnaar .
Oomen ook sterk gereden.
4 augustus 2017 19:18
Kom op Nederland, gun t teuns nu toch. 2 rondes winnen binnen de 2 weken, klasse! Hulde ook aan Van garderen!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.