Poels wint koninginnenrit in Criterium du Dauphiné, Fuglsang nieuwe leider

Poels wint koninginnenrit in Criterium du Dauphiné, Fuglsang nieuwe leider

foto: ASO

zaterdag 15 juni 2019 om 17:01

Wout Poels heeft de koninginnenrit in het Criterium du Dauphiné gewonnen. De Nederlander van het geplaagde Team Ineos demarreerde in de laatste kilometer uit het groepje met geletruidrager Adam Yates, waarna hij in extremis de leiders Jakob Fuglsang en Emanuel Buchmann passeerde. Fuglsang neemt door zijn tweede plaats de leiderstrui over van Adam Yates.

De koninginnenrit in het Criterium du Dauphiné kenmerkte zich door vier zware beklimmingen, maar ook door het onweer en de regen! Onderweg naar slotklim Les Sept Laux-Pipay konden de coureurs de bliksem herhaaldelijk ergens aan de horizon in zien slaan.

Kopgroep met grote namen rijdt weg
Toch weerhield dit 22 renners er niet van om de horizon tegemoet te fietsen. Gianni Moscon, Dylan van Baarle, Julian Alaphilippe, Philippe Gilbert, Lennard Hofstede, Rob Power, Edward Theuns, Alexey Lutsenko en Michael Woods waren enkele van deze coureurs die vroeg op de dag ten aanval trokken. Later voegden nog een zevental coureurs zich bij deze kopgroep, waaronder Pierre Rolland en Nils Politt. Hun voorgift? Die bedroeg al snel twee minuten.

De vroege vluchters – foto: Cor Vos

Hofstede en Alaphilippe op pad
Echter, de kopgroep bleef niet lang compact. In de afzink van de Col de l’Epine trok Alaphilippe stevig door, waarna hij samen met Hofstede een gat van anderhalve minuut sloeg op de achtervolgers. Hofstede en Alaphilippe bleven geruime tijd bij elkaar. Samen reden zij de Col du Granier op en de Col de Marcieu. Daar ging eerst het licht uit bij de Fransman en daarna bij de Nederlander, waarna de achtervolgers beide coureurs weer bijhaalden.

Woods en Lutsenko nemen stokje over
Op dat moment waren er nog maar 38 kilometer te rijden. Woods en Lutsenko waren nog voor de top de volgende coureurs die een aanval plaatsen. Met een kleine voorsprong op de achtervolgers begonnen zij aan de twintig kilometer lange slotklim. Eenmaal op de slotklim wisten Jesper Hansen, Mickael Chérel en Moscon weer de aansluiting te maken.

Eerste aanval komt op naam van Quintana
Het peloton kon hen op dat moment al bijna zien en dus was het vooral wachten op de eerste aanval van de klassementsrenners. Die aanval kwam er al vroeg door Nairo Quintana. Op elf kilometer van de finish deelde de Colombiaan een eerste speldenprik uit. Kwiatkowski ging met de Colombiaan mee, maar een lang leven was deze aanval niet beschoren.

Michal Kwiatkowski reed een agressieve finale – foto: Cor Vos

Kwiatkowski sterk, maar niet sterk genoeg
Op acht kilometer van de finish werden zij weer teruggepakt, waarna Kwiatkowski het wederom probeerde. De Pool kwam bij de vroege vluchters Lutsenko en Woods, die Kwiatkowski vervolgens enkele kilometers op sleeptouw namen. Met nog vijf kilometer te gaan demarreerde de Ineos-coureur opnieuw, maar hij kreeg zijn vluchtgenoten niet los.

Veel aanvallen, alleen Buchmann en Fuglsang rijden weg
Een hergroepering op vier kilometer van de meet met het groepje der favorieten is wat volgde na de demarrage van Kwiatkowski. Dit was het sein voor Jakob Fuglsang om de lont in het kruitvat te steken. Thibaut Pinot en Tejay van Garderen zaten direct op het wiel van de Deen, terwijl Adam Yates en Steven Kruijswijk even een gaatje moesten laten. De Deen hield echter niet vol, waardoor alles opnieuw weer bij elkaar kwam.

Romain Bardet was de volgende die het probeerde, maar ook hij had geen succes. Emanuel Buchmann had meer succes: op twee kilometer van de meet liet hij de boel ontploffen. Kruijswijk, Kuss, Richie Porte en Nairo Quintana moesten er allemaal af, terwijl Fuglsang zich vrij snel bij Buchmann voegde.

Jakob Fuglsang deed uitstekende zaken in het klassement – foto: Cor Vos

Poels wint koninginnenrit door sublieme laatste kilometer, Fuglsang nieuwe leider
Met een kleine voorsprong op Dan Martin, Yates, Pinot, Bardet, Van Garderen en Wout Poels reed het duo onder het vod van de laatste kilometer door. Dit was het teken voor Poels om een alles-of-nietspoging te doen. De Nederlander wist iedereen te lossen en kwam in de laatste driehonderd meter bij de koplopers, die hij vervolgens in een sprint met drie aftroefde.

Yates kwam op tien seconden van Poels als zesde binnen. Dat was niet genoeg om zijn leiderstrui te behouden. Fuglsang is door zijn tweede plaats de nieuwe leider in het algemeen klassement: hij koestert een voorsprong van zes seconden op de Brit.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.