Wout Poels wint koninginnenrit in de Ronde van het Baskenland (+ beeld)
donderdag 10 april 2014 om 17:12

Wout Poels wint koninginnenrit in de Ronde van het Baskenland (+ beeld)

Wout Poels heeft de vierde etappe in de Ronde van het Baskenland 2014 op zijn palmares bijgeschreven. Onze landgenoot van Omega Pharma-Quick Step was op de slotklim de sterkste en kwam met een minieme voorsprong aan in Eibar, voor Alejandro Valverde en Samuel Sanchez. Alberto Contador bleef in het bezit van de leidertrui.

Sanchez mee in vroege vlucht
De eerste vijftig kilometer van vandaag waren niet heel lastig. Er ontstond dan ook vrij snel een kopgroep, met daarbij onder meer Luis Leon Sanchez (Caja Rural-Seguros RGA). De Spanjaard, wiens sportieve prestaties grillig zijn dit seizoen, kreeg Benjamin King (Garmin-Sharp), Aleksandr Dyachenko (Astana), Jean-Marc Marino (Cannondale) en Nelson Oliviera (Lampre-Merida) met zich mee. De renner van Caja Rural nam de bergpunten mee op de eerste beklimming van de dag.

Costa deelt prik uit, Dumoulin ontsnapt
Op die eerste beklimming, de Alto de Asentzio (tweede categorie), deelde wereldkampioen Rui Costa een speldenprik uit. Door die versnelling brak het peloton in tweeën en reed het pak in een ruk naar de koplopers. Dat was het teken voor Tom Dumoulin (Giant-Shimano) om er van tussen te gaan. Hij kreeg Ben Gastauer (Ag2r La Mondiale) en de Kristijan Durasek (Lampre) met zich mee. Niet veel later sloten ook Romain Sicard (Europcar) en José Herrada (Movistar) aan.

Yates laat zich zien
De groep met Dumoulin kreeg nooit meer dan een minuut en twintig seconden. Aan de voet van de laatste beklimming, Alto de Usartza (eerste catergorie), kwam alles weer samen en was het wachten totdat de favorieten gas gingen geven. Na een aanval van Amets Txurruka, besloot Orica-GreenEDGE het heft in handen te nemen. Pieter Weening loodste Simon Yates naar voren. Niet veel later liet de Brit onze landgenoot achter en ging alleen op zoek naar de winst.

Spektakel op de slotklim
Yates werd niet veel later ingelopen door een zwaar uitgedund peoton. Achterin stond de deur wagenwijd open. Daan Olivier, Jelle Vanendert en Ryder Hesjedal waren onder de eersten die losten. Roman Kreuziger bepaalde het tempo, waarna Contador de debatten opende. Valverde was de enige die antwoord had op de versnelling van El Pistolero.

De twee leken niet met elkaar door te willen rijden. Contador plaatste een nieuwe aanval, maar weer wilden ze niet rijden. Op dat moment ging Wout Poels er vandoor, maar hij kreeg niet veel ruimte. Contador deed nog een verwoede poging om Valverde los te krijgen, maar slaagde niet in zijn opzet. Poels en ook Bauke Mollema zaten bij hen in de eerste groep.

Contador actief, Poels sterk
Nadat Spilak een aanval had geplaatst, ging ook Contador opnieuw aan. Valverde kraakte echter niet. De sterkste bergop was uiteindelijk Wout Poels en hij rondde dan ook als eerste de top. Daar had hij een voorsprong van negen seconden opgebouwd en hiermee ging hij solo de afdaling in. De groepjes met achtervolgers kwamen allemaal samen en maakten jacht op de Limburger. Zij kwamen in het slot rap dichterbij, maar konden Poels niet meer weerhouden van zijn eerste seizoenszege.

Wout Poels

flag-es Ronde van het Baskenland 2014 (WT)
Vierde etappe: Vitoria-Gasteiz – Arrate (Eibar) (151km)

1. flag-nl Wout Poels (Omega Pharma-Quick Step) in 3u39m29s
2. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 1s
3. flag-es Samuel Sanchez (BMC Racing Team) z.t.
4. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) op 3s
5. flag-nl Bauke Mollema (Belkin Pro Cycling Team) allen z.t.
6. flag-ru Yuri Trofimov (Katusha)
7. flag-au Cadel Evans (BMC Racing Team)
8. flag-es Mikel Landa (Astana)
9. flag-it Damiano Cunego (Lampre-Merida)
10. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo Bank)

22. flag-nl Robert Gesink (Belkin) op 51s
Volledige rituitslag

Algemeen klassement na rit 4
1. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo Bank) in 16u33m35s
2. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 12s
3. flag-it Damiano Cunego (Lampre-Merida) op 36s
4. flag-au Cadel Evans (BMC Racing Team) z.t.
5. flag-fr Jean-Christophe Peraud (Ag2r La Mondiale) z.t.
6. flag-ru Yuri Trofimov (Katusha) z.t.
7. flag-pl Michal Kwiatowski (Omega Pharma-Quick Step) op 41s
8. flag-es Mikel Landa (Astana) op 54s
9. flag-nl Wout Poels (Omega Pharma-Quick Step) op 55s
10. flag-es Samuel Sanchez (BMC Racing Team) op 56s
Volledig klassement

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.