Wout Poels zegeviert in barre editie Luik-Bastenaken-Luik
Foto: Sirotti
zondag 24 april 2016 om 16:55

Wout Poels zegeviert in barre editie Luik-Bastenaken-Luik

Wout Poels heeft Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. De renner van Sky was na een wedstrijd onder winterse omstandigheden in de straten van Ans de snelste sprinter van een groep van vier renners. Hij klopte Michael Albasini (Orica-GreenEDGE) en Samuel Sanchez (BMC). Acht aanvallers trotseren de kou
Na de start in Luik kozen zeven renners de aanval. Pavel Brutt (Tinkoff), Paolo Tiralongo (Astana), Nicolas Edet (Cofidis), Cesare Benedetti (Bora-Argon 18), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Alessandro De Marchi (BMC) en Jeremy Roy (FDJ) slaagden erin te ontsnappen uit het peloton en zouden de vlucht van de dag vormen. De Noor Vegard Laengen (IAM Cycling) ging in de achtervolging en wist zich uiteindelijk bij de koplopers te voegen. Johnny Hoogerland (Roompot Oranje Peloton) probeerde het samen met Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) nog in een tegenaanval, maar werd snel door het peloton ingerekend.

Route ingekort
De organisatie besloot om vanwege de barre weersomstandigheden op weg naar La Roche-en Ardenne de renners om te leiden, waardoor de route met vijf kilometer ingekort werd. Met negen minuten voorsprong genoten de vluchters een ruime voorsprong, maar aan de voet van de Haute-Levée was daar nog 4,5 minuut van over. Een nieuwe bui met natte sneeuw volgde, maar een kletsnat pak weerhield Thomas Voeckler er niet van om in de tegenaanval te gaan. Zijn aanval was echter geen lang leven beschoren.

Het weer zorgde ervoor dat de route ingekort werd - Foto: Sirotti

Het weer zorgde ervoor dat de route ingekort werd – Foto: Sirotti

Vluchters gegrepen
Met nog vijftig kilometer te gaan viel de kopgroep uiteen. Edet, De Marchi en De Gendt bleven vooraan over. De overige vroege vluchters waren inmiddels al bijgehaald. Ook De Gendt moest afhaken en op 24 kilometer van het einde werden ook Edet en De Marchi op weg naar Roche-aux-Faucons ingerekend. Etixx-Quick Step probeerde tijdens de beklimming de koers hard te maken, waardoor het peloton stevig uitdunde. `

Met nog achttien kilometer te gaan opende Carlos Betancur met een aanval de finale, maar drie kilometer later haalde het door Etixx-Quick Step aangevoerde peloton de Colombiaan weer bij. Een poging van Andrei Grivko had evenmin succes. Op de Saint Nicholas deelde Betancur opnieuw een plaagstoot uit, maar hij kreeg geen bijval. Ilnur Zakarin en Diego Rosa probeerden het daarna, maar ook zij werden bijgehaald.

Poels triomfeert
Op de steile kasseienklim van de Côte de la Rue Naniot zorgde een versnelling van Michael Albasini ervoor dat er een nieuwe kopgroep ontstond. Rui Costa, Samuel Sanchez en Wout Poels gingen mee. De vier bleven voorop en zouden gaan sprinten om de overwinning. Poels ging als eerste aan en klopte Albasini met een fietslengte. Poels wordt 28 jaar na Adrie van der Poel de vierde Nederlandse renner die La Doyenne weet te winnen. Bovendien zet hij als eerste renner van Sky een monument op zijn naam.

Het podium: Costa, Poels en Albasini - Foto: Sirotti

Het podium: Costa, Poels en Albasini – Foto: Sirotti

RIDE Magazine
204 Reacties
Sorteer op:
24 april 2016 16:59
Geweldig wout Poels wat een WINNAAR! Paar jaar geleden lag hij in de greppel. Wat hij had hij niet verwond! Geweldig!
24 april 2016 17:00
Poels wint, legendarisch kutkoers!
24 april 2016 17:00
edit redactie: geen insinuaties svp
24 april 2016 17:00
Zoals ik na de Waalse Pijl zei, momenteel beste Nederlandse renner en beter dan heel LTJ bij elkaar. Wat een held!!!
24 april 2016 17:01
Wat een klasbak. Hij heeft een plekje op de OS wel verdiend nu.
24 april 2016 17:01
Verschrikkelijke wedstrijd. Echt niet meer om aan te kijken.

Poels uiteindelijk wel de beste klimmer. Kan niet snel genoeg weg bij Sky.
24 april 2016 17:02
Mooie overwinning, ik zeg op naar Rio! Mollema ook keurig top 10, al met al geen slechte dag voor Nederland.
24 april 2016 17:02
Proficiat Noorderburen met jullie practige winnaar !
En zo komt het voorjaar tot een einde. Mss wel het mooiste kasseivoorjaar in jaren (ik geniet er nog altijd van) en de saaiste heuvelklassiekers ooit (ik blijf er van geeuwen).
24 april 2016 17:02
Ik denk dat het het best toepasselijk is om de term 'Held' weer uit de kast te trekken.

Poffedomme, zit hier zelfs een traantje weg te pikken. Dat gebeurd niet vaak
24 april 2016 17:02
Rio, pikorde bij Sky. Poels laat vandaag zien dat hij in topvorm bij de absolute toppers hoort (ook in een eendagswedstrijd). Fantastisch na zijn horrorcrash die hem twee jaar gekost heeft. Gefeliciteerd!
24 april 2016 17:03
Site kan het alweer niet aan. Beetje drukte en alleen de reclame laadt. Hopen voor WF dat in de tour geen NL'er wint. Dan zal het helemaal hopeloos zijn.
24 april 2016 17:03
Mollema negende, lekker ook voor de UCI ranking van Nederland!
Edit: achtste!
24 april 2016 17:34
Sam Oomen verdient ook wel een pluim voor zijn 25e plek.
24 april 2016 17:35
Duijn en Oomen hebben namens Nederland ook een uitstekende wedstrijd gereden
24 april 2016 17:35
Weersomstandigheden heeft er helaas geen open koers van gemaakt. Alleen de laatste 8 km waren leuk. Tja Movistar, daar sta je dan met al die controle.
Had niet gedacht dat Poels nog zoveel over had op het laatst, vreesde dat hij te vroeg ging maar heel knap dat hij het zo afmaakt.
24 april 2016 17:35
Wat een saaie koers. Team Sky ook hele dag niet gezien, Poels hele dag niks gedaan. Beetje jammer dat we dit soort koersen als NL'ers als winst moeten opschrijven. Dan pak ik nog liever de Ronde van Drenthe.
24 april 2016 17:36
@TiesW
Volgens mij moet Barguil er nog ergens tussenkomen.

Fantastisch voor Poels. Toen hij zijn handschoentjes uit deed wist ik het, hij gaat winnen. Voor de rest natuurlijk een behoorlijk saaie koers.

Gesink wilde een rol spelen in de finale zei hij nog een paar dagen geleden. Wat een teleurstelling wederom...

Sam Oomen daarentegen erg goed gereden, heeft nog behoorlijk wat werk verricht voor Barguil.
24 april 2016 17:36
Mooie overwinning van Poels, zeer slim gereden. Niet heel belangrijk, maar het podium was toch wel verkeerd? Volgens mij stonden Albasini en Costa omgedraaid.
24 april 2016 17:36
Poels voor top 10 in de Tour?
24 april 2016 17:36
Wat een fantastische wedstrijd. Volop aanvallen in de finale en de aanval heeft ook nog eens geloond! De winnaar is nog eens 3x zo mooi! En alle lof voor Sam Oomen die tot diep in de finale in de eerste groep zat en uiteindelijk als 25e en als eerste Giant renner over de finish komt. WAUW
24 april 2016 17:37
Vanwege de afwezigheid van H Dijkstra weer eens afgestemd op de NOS. En jawel hoor...
24 april 2016 17:37
Zo! De naam is gemaakt. Leuk dit mee te mogen maken. Boogerd was hier altijd net niet. Benieuwd of hij nu volgend jaar weer een rol van betekenis kan spelen.
24 april 2016 17:37
Wow. Zoveel klassieke Nederlandse zeges heb ik niet meegemaakt. Boogerd en Dekker AGR, van Bon Hamburg, Dekker Parijs-Tours en Knaven en Terpstra Parijs-roubaix. En dan nu LBL. Nu nog een keer de ronde van Vlaanderen. Echt fantastisch dit. TLJ valt wel weer erg tegen. Doen het nauwelijks beter dan roompot in dit soort klimklassiekers.
24 april 2016 17:37
@ditisdavid Kijk a.u.b. nooit geen wielerkoers meer en onthoud ons van zulke opmerkingen! Hopelijk krijgt Goliath nog ooit een herkansing!
24 april 2016 17:38
Top, Poels is met afstand de beste nederlandse renner dit voorjaar!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.