Wout van Aert: “Amper nog ruimte voor spontaniteit”

Wout van Aert: “Amper nog ruimte voor spontaniteit”

©Photopress.be

dinsdag 13 november 2018 om 16:47
Column

“Peace allemoale en fuck ol de haters.” Zo klonk mijn ludiek bedoelde post op Instagram zondagavond. Aan de positieve reacties te zien hebben mijn fans die boodschap correct begrepen. Bepaalde media zagen er helaas een giftige sneer richting mijn ex-werkgever in. Jammer. Zo dreigt het laatste beetje spontaniteit uit mij – en bekende mensen in het algemeen – te verdwijnen. Voorts wil ik nog maar eens de insinuaties de kop indrukken: Ik denk er niet aan te stoppen met crossen.

Zondag 11 november 2018. Exact honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog werd beëindigd. Het overheerste de media. Toen ik ’s voormiddags vanuit de Kempen richting Gavere reed, was dat – en terecht – hét item op de radio. Het bleef door mijn hoofd spoken. Een speciale dag in de geschiedenis. Een gebeurtenis die het veldrijden zwaar overstijgt. Ook de organisatoren van de Superprestige stonden er net voor de start even bij stil. Een helikopter vloog over het parcours en dropte klaprozen. Een mooi, symbolisch gebaar, vond ik het. Goed dat die dag in ere wordt gehouden, want het is en blijft vreselijk wat er in ’14-’18 is gebeurd. Bewust maakte ik bij het overschrijden van de finish dan ook het peace-gebaar.

G Goran
Onderweg naar Gavere kwam ook het bewuste zinnetje van G Goran, de autistische West-Vlaamse rapper ter sprake. “Peace allemoale en fuck ol de haters.” Geweldige quote vind ik dat. Even hadden we het er over om die West-Vlaamse zin – bij wijze van grap – als eerste antwoord te geven bij het interview, mocht ik in Gavere kunnen winnen. Een combinatie van enerzijds een verwijzing naar 11 november, anderzijds naar de kritiek ik al een paar weken krijg. Van winnen is zondag echter nooit sprake geweest, dus kwam dat antwoord er uiteraard ook niet.

Toen ik ’s avonds op het internet de foto van mezelf zag verschijnen met dat peace-gebaar, besliste ik alsnog om die op mijn Instagram te posten, samen met de quote van G Goran. Ludiek bedoeld, met een knipoog naar 11 november en de criticasters. Zo dacht ik er toch over. Tot ik een analyse las in een Belgische krant. De journalist in kwestie zag er een uithaal naar mijn voormalige werkgever in. Niet dus! Het had ook he-le-maal niets met frustratie te maken omdat ik derde was geworden. Jammer. Maar zo ben ik er weer eens attent op gemaakt dat ik altijd moet opletten wat ik zeg of schrijf. Ik had het moeten weten. Feit is: zo verdwijnt stelselmatig dat laatste beetje spontaniteit.

Wapenstilstand herdacht in Gavere – ©Photopress.be

Eigen pad
In dezelfde analyse wordt overigens gesuggereerd dat ik wel eens sneller met veldrijden zou kunnen stoppen dan ik zelf zou willen. Nog maar eens diezelfde bewering. Hoelang zeg ik nu al dat ik mijn eigen pad bewandel? Nog nooit heb ik ook maar een keer laten uitschijnen dat ik wil stoppen met crossen. Zelfs zondagnamiddag heb ik nog eens beklemtoond hoe jammer ik het vond dat ik zaterdag Niel moest volgen voor mijn tv-scherm. Ja, ik was er liever bij geweest. Maar ik moet nu eenmaal opletten met overdaad.

En als er nu een reden is waarom ik zou stoppen, dan zeker niet omdat ik elke week verlies. Integendeel: dat motiveert me net om te blijven doorgaan. Hoe moeilijk het ook is om Mathieu van der Poel te kloppen op dit moment, geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om op te geven. Vluchten naar de weg zou een wel zeer gemakkelijke oplossing zijn. Nog eens, daarvoor ligt de cross me veel te nauw aan het hart. De sfeer rondom het parcours, de fans die me vooruit schreeuwen. De steun die ik wekelijks krijg, doet me enorm veel plezier en die ervaring wil ik voor geen geld ter wereld missen.

Eigen interpretatie
Hopelijk is dat vooroordeel bij deze definitief uit de wereld, want al snel wordt wat in de kranten staat voor waarheid aangenomen. En sommige journalisten geven maar al te graag een eigen interpretatie aan wat ik zeg. Dat is bij die Instagram-post nog eens duidelijk geworden. Deel één (peace) wordt vergeten, deel twee (fuck de haters) blijft over.

Dit artikel delen:

25 Reacties

Merlinappa 13 november 2018 om 17:34

#FreeWout! ;)

leegloper 13 november 2018 om 17:53

Dus bij dit bericht reageren op de be-site en bij de overige berichten reageren op de nl-site. Dat moet dan de tactiek worden.

WernerFranke 13 november 2018 om 17:38

Matje is dan de roste teve in dit verhaal?

NCK17 13 november 2018 om 17:55

kan ik wielerflits.be en op wielerflits.nl reageren?

ah-ja 13 november 2018 om 19:31

Nee. Bij bericht over W. Van Aert zijn de reacties op de .nl site uitgeschakeld. Hij is namelijk Belg.

leegloper 13 november 2018 om 18:00

Toen ik de instagrampost van Wout van Aert op de sporza-site zag, pakte ik mijn popcorn en ging ik naar WF. Helaas geen bericht ervan. Maar nu dus wel een column erover. Ik begon bijna aan een opzetje voor zijn column te denken. ;) Maar dat gaat wel ver. Overigens vind ik de columns van Van Aert echt een aanwinst voor wielerflits.nl.
Ohnee, voor de be-site. Jammer van de flitsscheiding. Als we de Vlaamse en Nederlandse reacties gaan scheiden, zullen we ook wat peper en zout missen.

Mark 14 november 2018 om 00:16

De reacties op de column van Van Aert worden niet gescheiden. Alle reacties van zowel Belgen als Nederlanders komen hier in het .be gedeelte. En als er een artikel is over Terpstra dan reageert iedere Belg en Nederlander in het .nl gedeelte. Logisch toch?

Col du Bramont 13 november 2018 om 18:21

Amai, ek ze goeste maar dit is de pad op zeven, ‘k go’n ier rap min puste schèren en ’t zwin deur de bjêten joagn immers t Steekt nie op een jûûnpelle maar vergeet wat hier geldt d de katte van us es dansn de muzn.

Gelukkig zijn we hier als Vlamingen onder elkaar, kheb toch de pest aan die Kaaskoppen die gin roste klute weird zien. Ti lik ofdaketik zegn, ’k sen er mee weg heej, hawdoew!

leegloper 13 november 2018 om 19:38

Amai, ik dacht dat ik de afgelopen jaren wat Vlaamse woordjes geleerd had. Je gaat je puisten scheren?

Koersmaniak 13 november 2018 om 18:40

De journalist zal niet geweten hebben vanwaar de quote kwam.
Ik vind dat Wout goed omgaat met het feit dat hij verliest en de kritiek die hij er op krijgt.
Ik zou in ieder geval niet weten hoe je er beter op kunt reageren

limburgia 13 november 2018 om 19:18

Berouw ( van Wout ) komt na de ( Instagram bericht ) zonde .

Jeff 14 november 2018 om 20:51

In limburg(ia) duurt het weer wat langer voor ze het snappen….

bloemist 13 november 2018 om 18:54

Het interview van Wout met Vader Henk in het Nieuwsblad van 3 februari daar heb ik van genoten. Net als van elke column van Wout hier op Wielerflits, al is het één niet met het ander te vergelijken. Ondanks de niet ideale omstandigheden voor top prestaties heeft Wout zijn familie om op terug te vallen en dat maakt hem sterk. En wat een geluk voor het jonge paar Sarah en Wout, de stevige vriendschap tussen hun beiden ouders. Ook dat zorgt voor een band waar niemand tussen komt om de woorden van Vader Henk te gebruiken.

aardappeljager 13 november 2018 om 18:55

Edit redactie: svp on-topic reageren.

assen 13 november 2018 om 20:27

Welkom aan alle Vlamingen – dat ze mogen genieten van de columns van Wout van Aert en de berichten op Wielerflits. :-)

Is het jullie ook opgevallen dat Wout zwaarder lijkt dan vorige jaren? Spiermassa werd gezegd. In Parijs-Roubaix komt dat goed van pas, maar niet in het veldrijden, of heb ik het mis?

Thijs E 13 november 2018 om 20:27

Een column wijden aan een fantasieartikel gebaseerd op 1 zinnetje op instagram is te veel eer. En om daarom je spontaniteit in te ruilen voor bedachtzaamheid is net zo onnodig als een .be website.

Col du Bramont 13 november 2018 om 20:35

edit wf: laat onzin achterwege

illu 13 november 2018 om 21:10

edit wf: ontopic svp

Ton Bidon 13 november 2018 om 22:10

Nagels en koppen Wout! Mooie column, want journalisten moeten soms moeite doen om hun blad gevuld te krijgen: “Wout laat een scheet in een fles”” Mathieu zijn fiets heeft 2 wielen” of “Kevin Pauwels zegt joa”

Mwielerfan 13 november 2018 om 23:39

Die laatste mag wel eens een artikel over. Mis de interviews met hem

Sandervs76 14 november 2018 om 09:17

Wordt geen diepte-interview ben ik bang… Ooit op De Ideale Wereld een poging tot een interview met de Kevin gezien. Was best de moeite waard.

https://www.canvas.be/video/de-ideale-wereld/voorjaar-2017/dinsdag-21-februari-2017/diw-sports-veldrijden

Ton Bidon 14 november 2018 om 09:53

Topfilmpje :) ! “Sven Nys wilt dat zijn renners aankomen”

vluggejapie 14 november 2018 om 03:44

Met een quote waarvan de betekenis cryptisch is, nodig je uit tot invullen. ‘Fuck all the haters’ roept een sfeer van conflict op. Dat je een conflict hebt met Sniper Cycling is algemeen bekend. Bovendien: je verzoek bij de UCI moet nog ingewilligd worden en je zaak moet nog voor de rechter komen.

Leuk dat Wielerflits je een platform geeft! Een vraagje, Wout: bieden journalisten weinig ruimte voor spontaniteit of biedt jouw situatie weinig ruimte voor naïviteit?

Kevin Lowagie 14 november 2018 om 11:02

Mooie column van Wout Van Aert. Liever iemand die zijn mening verwoord, dan iemand die een voorgekauwde marketingspeech houdt. Zolang deze mening gefundeerd en respectvol is, kan ik deze enkel maar toejuichen.

kampie 14 november 2018 om 21:03

Behoudt je spontaniteit Wout. En je columns op WF.
Leuke reacties ook van Col du Bramont, heel stijlvol.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Materiaalzone

Populair