Wout van Aert: “Een rustige week is geen rustweek”

Wout van Aert: “Een rustige week is geen rustweek”
dinsdag 9 oktober 2018 om 20:29

De beslommeringen lijken achter de rug. Vanaf nu kan de focus opnieuw helemaal op het sportieve. Toen ik onlangs vertelde dat ik opgelucht was dat ik deze week eindelijk opnieuw eens een rustige week zou beleven als sporter, bleek ik af en toe verkeerd begrepen. Een rustige week betekent niet dat ik het rustiger aan doe op training. Ik geef jullie graag wat verduidelijking.

Het lijkt me geen slecht idee om jullie meteen even een inkijk te geven in mijn weekprogramma. Maandag was eigenlijk mijn laatste dag van een lange periode met beslommeringen na mijn vertrek bij mijn vorige team. Er stonden nog een paar sponsorbezoeken op de agenda en tussendoor had ik – samen met mijn echtgenote Sarah – nog een afspraak omtrent onze keuken. Na volgend voorjaar – half april is onze streefdatum – zouden we graag naar onze nieuwe woning verhuizen. Tijd om de laatste details te regelen, dus.

Randzaken zwaarste onderdeel van mijn job
Maar vanaf vandaag is het weer rustig. Ik kan jullie in alle eerlijkheid vertellen dat in mijn geval alle randzaken die bij mijn job komen kijken, het zwaarste onderdeel van mijn leven als topsporter is. Trainen doe ik met plezier. Steeds weer. Ik vind dat zelfs rustgevend. Maar een profrenner hoort na het trainen te eten en te rusten, zowel fysiek als mentaal. En dat was exact wat ik bedoelde met een ‘rustige week’. En dat heb ik de voorbije maand toch gemist.

Wat pure trainingsarbeid betreft, is het deze week zeker niet minder kalm dan normaal. Integendeel, omdat er goed weer is voorspeld, laste ik deze week in overleg met mijn coach Marc Lamberts zelfs twee duurtrainingen in. Zowel vandaag als morgen staan langere trips gepland.

Ardennen
Morgen rijd ik naar de Ardennen, voor een tocht van om en bij de vier uur. Voor een combinatie van duur en intensiteit. Concreet: veel interval op de Ardennenhellingen. Ook vandaag heb ik iets meer dan vier uur gefietst. Duurtrainingen tijdens het seizoen, dat betekent vier, maximaal vijf uur op de fiets. Alleen in een tussentijdse stage durf ik dat aantal uren nog eens te overschrijden.

©Photopress.be

Vandaag combineerde ik die lange tocht wel met een looptraining. Nuchter, wel te verstaan. Nuchter lopen zet je vetverbranding in gang. In tegenstelling tot de voorraad suikers waar je lichaam over beschikt, heb je als mens veel vetten. Dan is het goed om daar een balans in te vinden wat betreft energieverbruik. Hoe beter die balans, hoe beter je basis waarmee je het seizoen doorkomt. Weet dat we tijdens een cross van één uur volledig teren op suikers. Dat is pure afbraak van onze basisconditie. Dus is het belangrijk om dat evenwicht in de week te herstellen. Daarom ga ik regelmatig nuchter joggen. En daarom blijft het ook interessant om tijdens het seizoen toch nog die langere trainingen te onderhouden, ook al duurt een veldrit maar één uur.

Zandgevoel
Door die twee langere trainingen – vandaag en morgen – vervalt deze week wel mijn specifieke crosstraining. Met het oog op Gieten, wil ik wel nog wat ‘zandgevoel’ opdoen. Daarom staat op donderdag een ‘techniektraining’ in de agenda. Echt in functie van de openingsmanche van de Superprestige.

Vrijdag is het vooral de bedoeling om wat spanning op te benen te krijgen tegen het weekend. Korte prikkels door wat sprintjes te trekken. Ik ben er nog niet helemaal uit: ofwel doe ik dat achter de brommer, ofwel in het bos. Misschien kies ik deze week voor dat laatste, dat compenseert dan ook opnieuw die weggevallen crosstraining van woensdag. Zo, op die manier hoop ik tegen zaterdag en zondag klaar te zijn om de concurrentie te bekampen in respectievelijk Lokeren en Gieten.

Dit artikel delen:

25 Reacties

katerkop 9 oktober 2018 om 21:00

“Dar betekend” is echt met een t

Edit WF: uiteraard. Aangepast…

ah-ja 9 oktober 2018 om 21:05

Twee t’s meer precies. Verder mooi en zonder fouten geschreven Wout

FondriestTF3 9 oktober 2018 om 21:05

Mooi inkijkje in de trainingen. Dat ‘nuchter’ trainen is interessant. Ik ga er eens naar kijken, misschien is het ook iets voor mijn wintertrainingen.

Merlinappa 9 oktober 2018 om 21:06

Leuk om te lezen hoe een week is opgebouwd. Zitten er ook nog andere soorten training bij, zoals kracht of core?

jooprioolpijp 9 oktober 2018 om 21:09

Ongeacht eventuele stijl- en spelfoutjes, een fijne column om te lezen. Ga zo door!

Edit: en gezien dit artikel is ontspannen bij de keukenboer wellicht nog goed voor de koers ook.
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/10/07/sporters-durf-soms-uit-die-bubbel-te-stappen-a2372165

Thijs E 9 oktober 2018 om 21:13

Dit is een leuk inkijkje in het leven van een topsporter en maakt het ook persoonlijk. Nuchter joggen is dus beter voor je balans dan dronken teruglopen naar huis. Nooit geweten.

Vraag me af in welke mate de omgeving van WvA hem de beslommeringen kan besparen. Ik snap dat je met je vrouw naar een keuken gaat kijken, maar als eenmansteam lijkt een goede alleskunnende aanpakker met vlotte persbabbel me erg handig om erbij te hebben.

zipp404 9 oktober 2018 om 21:16

Ik was nooit echt fan van Wout, maar via deze columns, waarin hij vrij open is, heb ik toch meer sympathie voor hem gekregen.

ah-ja 9 oktober 2018 om 21:20

Dat hij in 2020 naar Jumbo gaat helpt ook, voor velen

FDJ 9 oktober 2018 om 21:44

Tot nu toe heeft het meer een ‘lief dagboek’ gehalte dan een echte column. Die zijn scherper. Al snap ik dat dat lastig is als je nog in het wereldje zit en er van moet leven.

sooike 9 oktober 2018 om 21:53

Leuk idee, maar geef deze schrijverij niet de titel “column” mee. Ik ben het eens met de constatering dat het meer een ‘lief dagboek”-gehalte heeft. Een column is spitsvondig, snedig, scherp en heeft altijd een scherp “end”. Ik lees helaas niks over zijn nederlagen in de eerste crossen. Gemiste kans. Maar nogmaals, het idee is leuk. Misschien om de week afwisselen met “Poeleke’s Pen “en dan graag meer over de koers .

Heesterboy 10 oktober 2018 om 08:30

Ik denk dat zijn manier van rijden in de strade bianche ook wel heeft geholpen. Althans, bij mij.

jooprioolpijp 10 oktober 2018 om 09:39

@FDJ & sooike
Wat jullie van een column verwachten is m.i. slechts één mogelijke variant. Vrijwel alles ‘op persoonlijke titel’ kan een column zijn, dus ook achtergrondinfo – en daar zijn van Aerts columns bijzonder goed voor. Verder is het duidelijk dat hij (evt met ghostwriter) nog niet de definitieve vorm gevonden heeft na 3 edities. Niet dat ik bezwaar zou hebben tegen een scherpe analyse van aspecten van de wielerwereld…

Wheely 9 oktober 2018 om 21:50

Die Wout beult zichzelf flink af. Ik zou wel eens willen weten hoe de training van VdP er uitziet, vermoedelijk een stuk leuker.

Thijs E 9 oktober 2018 om 21:58

Ik denk dat het evangelie van Adri ook het nodige beulswerk omvat. En dat Mathieu het leuk maakt voor zichzelf.

ah-ja 9 oktober 2018 om 22:33

Verschil is wellicht dat Van Aert nog elke maandag frites gaat eten, niet echt leeft als een prof dus

EddyB1958 10 oktober 2018 om 06:35

Dus de cross wordt beheerst door twee renners, die niet leven als een prof.
https://atv.be/nieuws/wereldkampioen-komt-hier-elke-week-friet-halen-11998

Birdheart 10 oktober 2018 om 09:18

Vorige artikelen moesten een ghostwriter hebben en dit is ineens wel van hemzelf?
Vindt het interessant om te lezen, en om eerlijk te zijn lees ik liever wat een atleet echt doet dan die journalistiek correcte stukken waar er een probleem of situatie word uiteengezet.

Wheely 10 oktober 2018 om 12:32

Cruijffiaanse uitspraak trouwens. Een rustweek is vaak ook geen rustige week.

Kevin Lowagie 10 oktober 2018 om 14:38

Vaak wordt vergeten dat rusten en op voeding letten minstens even belangrijk zijn als trainen. Wout bleef waarschijnlijk goed trainen, maar de rust werd ingeruild door de perikelen met zijn vorige ploeg en op zoek te gaan naar oplossingen. Een topsporter heeft nu eenmaal structuur nodig om optimaal te presteren. Dit heeft hij nu terug gevonden.

assen 10 oktober 2018 om 19:29

Ik schrok even bij de opmerking dat er werd gelopen in nuchtere toestand – nuchter associeer ik vooral met ‘onbeschonken’.

Mooie inkijk in de nieuwe keuken van Van Aert, figuurlijk dan.

Jacco van Stierop 10 oktober 2018 om 22:06

Ik wil best geloven dat Van Aert serieus traint, maar als je dan een inzage wil geven doe het dan grondig; of het een geschikt onderwerp is voor een column is een andere discussie. Nu weten we eigenlijk nog niet zo veel over die trainingen.
Wout gaat een paar uur trainen in de Ardennen, rijdt hij dan steeds dezelfde korte rondjes of één lange vooraf uitgestippelde route? Hoe bevoorraadt hij zich, of heeft hij aan 2 bidonnen, wat gelletjes en een banaan in zijn achterzak genoeg? Of rijdt er iemand met hem mee op de brommer of in een auto die hem wat aan kan reiken? Houdt hij zijn wattages en/of hartslag in de gaten op de klimmetjes of doet hij het op gevoel? Analyseert hij zelf zijn data of stuurt hij ze direct door naar zijn trainer? Waar laat hij trouwens zijn autopapieren en –sleutels en zijn mobieltje, ook in zijn achterzak? Of propt hij dat in zijn zadeltasje? Hoe kleedt hij zich na afloop van de training om of stapt hij met zijn bezweette koersbroek zo de auto in op weg naar huis?
Na ver van huis een tochtje gefietst te hebben sta ik wel eens te hannesen tussen twee openstaande portieren van mijn auto, hup wielerbroek naar beneden, vlug een nat washandje over de handel en hup een schone onderbroek aan, hopende dat niemand me in mijn blote kont ziet. Hoe zou iemand als Wout van Aert dat doen, vraag ik me dan wel eens af.

Verweggistan 10 oktober 2018 om 22:10

Dit onderwerp is prima voor een keer tussendoor; als er verder niet zoveel speelt. Maar er zijn op dit moment wel wat interessantere zaken te bedenken rondom Wout van Aert dan hoe hij deze week van plan is te gaan trainen.

Taliesin 11 oktober 2018 om 10:45

Interessante column Wout. Meer van dit zou leuk zijn.
Negeer de hyper kritische zeurpieten.

Jean Dumas 12 oktober 2018 om 20:10

Blijf het leuke columns vinden.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.